Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2023 17:23
* ΕΙΧΕ και τα απρόοπτα η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Αποστόλη Κομνό στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ. Ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης έριξε από λάθος το μικρόφωνο, με αποτέλεσμα αυτό να μη λειτουργεί. Οι περισσότεροι δεν πτοήθηκαν, λέγοντας ότι «ακούγονται και χωρίς αυτό». Ο Κ. Αγοραστός όμως, άρχισε να το περιεργάζεται κι όσο αυτός μαστόρευε, η …αγωνία στα μάτια του δημάρχου και του διοικητή του Νοσοκομείου Γρ. Βλαχάνη ήταν εμφανής. Τελικά η βλάβη επιδιορθώθηκε, με τον Περιφερειάρχη να αποσπά τα κολακευτικά λόγια όλων και φυσικά τα πειράγματά τους. * ΕΙΧΕ και τα απρόοπτα η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Αποστόλη Κομνό στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ. Ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης έριξε από λάθος το μικρόφωνο, με αποτέλεσμα αυτό να μη λειτουργεί. Οι περισσότεροι δεν πτοήθηκαν, λέγοντας ότι «ακούγονται και χωρίς αυτό». Ο Κ. Αγοραστός όμως, άρχισε να το περιεργάζεται κι όσο αυτός μαστόρευε, η …αγωνία στα μάτια του δημάρχου και του διοικητή του Νοσοκομείου Γρ. Βλαχάνη ήταν εμφανής. Τελικά η βλάβη επιδιορθώθηκε, με τον Περιφερειάρχη να αποσπά τα κολακευτικά λόγια όλων και φυσικά τα πειράγματά τους.

Είσοδος Ιουλίου
* ΜΠΗΚΕ από χθες ο Αλωνάρης, αν και τα αλώνια είναι υπόθεση του Ιουνίου εδώ και πολλά χρόνια. Και δεν φταίει καμία κλιματική αλλαγή, η εκμηχάνιση της Γεωργίας είναι η αιτία, η αλλαγή στον τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής των δημητριακών.
Εξακολουθεί να ισχύει πάντως το δεύτερο σκέλος τη παροιμίας «Αλωνάρη με τ᾿ αλώνια και με τα χρυσά πεπόνια». Ενώ όλοι θυμούνται το «Κότα, πίττα το Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη», άλλο που κανείς δεν ξέρει να το εξηγήσει. Και πού να βρεις και παπί δηλαδή την σήμερον ημέρα…
* * *
* ΑΛΛΑΞΑΝ οι καιροί, οι συνήθειες κι οι υποχρεώσεις των ανθρώπων, ακυρώθηκαν και παλιές παροιμίες, που κάτι έλεγαν στον καιρό τους.
Τον Αλωνάρη δούλευε, καλό χειμώνα να ‘χεις.
Στο κακορίζικο χωριό, τον Αλωνάρη βρέχει.
Χιόνισε μέσα στον Γενάρη, να οι χαρές του Αλωνάρη. (Τι να λένε τώρα πια…).
Ζ.

Σκοπίμως;
* «ΕΙΝΑΙ ο βασικός μας αντίπαλος», επιμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον διαλέγει; Γιατί όχι, αφού διαρκώς τον κερδίζει… Κι όλα τα σφυριά εκ δεξιών τε και εξ ευωνύμων, χτυπούσαν για να φύγει ο Αλ. Τσίπρας απ’ το τιμόνι. Ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί χταπόδι, που όσο το χτυπάς απλώνει. Και να βρεθεί έτσι τρόπος να συνεχίσει ώστε να παραμείνει «ο χρυσός χορηγός του Μητσοτάκη», που λέει κι ο Ν. Ανδρουλάκης; (Αυτά όμως είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία, κατά πώς λέει κι ο ποιητής).
Ζ.

Όπως ο Μάο;
* ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως ο κουρνιαχτός από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλυψε και την εκλογική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ.
- Δεν το λες και ισχυρό διψήφιο όταν έχεις το 11 μπροστά…
Είχαν πιάσει τα κομπιουτεράκια στα κινητά τους, στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Μα τόση αυτοϊκανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ; Πόση αύξηση είχαν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου; Τσίμπησαν 0,39%, έναντι 0,46% που κέρδισε το ΚΚΕ, το οποίο δεν μιλάει φυσικά για ισχυρό μονοψήφιο…
* * *
* - ΠΟΣΗ ήταν η ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις εκλογές του ‘19; Το ΠΑΣΟΚ 46% πάνω, μόνο αμελητέα δεν τη λες. Αλλά και το ΚΚΕ ανέβασε το ποσοστό του κατά 45%...
- Σωστά, οι πράσινοι πρόσθεσαν 3,5 και οι κόκκινοι 2,5 μονάδες. Μαζί δεν κέρδισαν ούτε το μισό από όσα έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απώλεσε 13 ποσοστιαίες μονάδες.
* * *
* - ΚΑΙ κάτι που μόνο ασήμαντο δεν είναι. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ είναι πια τέταρτο κόμμα, πίσω απ’ το ΚΚΕ. Πρόβλημα άμα δεν περπατάς στις μεγάλες πόλεις…
- Τι είναι το ΠΑΣΟΚ, αγροτικό κόμμα; Βουκολικό το χαρακτήρισε ειρωνικά ο Αθηναίος σχολιαστής.
- Λέτε να σκεφτεί ο Ανδρουλάκης ‘’κάντο όπως ο Μάο’’; Εφόρμηση από την ύπαιθρο προς τις κινέζικες πόλεις αφού τις είχε περικυκλώσει…
Ζ.

Από τις επαρχίες
* ΠΑΝΕ τα παλιά μεγαλεία, τότε που έβγαζε δήμαρχο το ΚΚΕ μονίμως στη Λάρισα. Τώρα επαρχιακή η ισχύς του, μικρότερο το ποσοστό του στην πόλη, μόνο 8,9%. Φρενάρει εκείνο του νομού που φτάνει τελικά το 9,3% , συμπεριλαμβάνοντας και τη Λάρισα αλλά και τους Δήμους Φαρσάλων και Κιλελέρ όπου διαχρονικά εμφανίζει πολύ χαμηλές επιδόσεις. Το ίδιο πάντως είχε συμβεί και στις εκλογές του 2019. Με 6,25% τότε το ΚΚΕ στον νομό και μόνο 5,8% στην πόλη. Αλλά και σ’ εκείνες του 2015 με αντίστοιχα ποσοστά 7,1 και 6,2%.
Ζ.

Μόνος
* ΤΩΡΑ πια, για την επόμενη τετραετία, ο Β. Κόκκαλης θα είναι ο μοναδικός αιμοδότης της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Άγνωστο αν θα συστεγαστεί το γραφείο του με τη Νομαρχιακή, φιλοξενώντας την, αν και δείχνει απίθανο. Ωστόσο το αν τα γραφεία της Νομαρχιακής θα λειτουργούν κανονικά, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα της παραχωρήσει, ο μοναδικός βουλευτής, κάποιον από τους αμειβόμενους συνεργάτες του.
Ζ.

Δεν συνεργάζεται
* ΕΙΧΑΝ τη δική τους προσέγγιση οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Το μεν πνεύμα πρόθυμο η δε σαρξ πήρε σασί.
* * *
* - ΕΧΩ ξυπνήσει από τις 5 τα ξημερώματα, έχει πάει 8 κι ακόμα το μάτι αρνείται, το σώμα δεν συνεργάζεται. Βλέπω να υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις.
* * *
* - ΘΕΛΩ να βρω μια δουλειά που να κάθομαι τον χειμώνα και να μη δουλεύω το καλοκαίρι.
Ζ.

Εκλογές τότε
* ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ εστοίχισε ο προεκλογικός αγών εις του υποψηφίους Λαρίσης. Κατερρίφθησαν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ αποστάσεων εις τας προεκλογικάς περιοδείας. Ο τίτλος από δημοσίευμα 60 ετών που εισκομίζει ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ., για τις εκλογές του 1963 ο λόγος, ρεπορτάζ του Αλέκου Χατζηευθυμίου, για τους νεότερους, ναι ήταν ο πατέρας του δημοσιογράφου Δημήτρη Χατζηευθυμίου.
Ο προεκλογικὸς ἀγὼν κατὰ τοὺς πλέον μετρίους υπολογισμούς ἐστοίχισε πανάκριβα εἰς ἕκαστον τῶν ὑποψηφίων που μετεῖχον τῶν τεσσάρων συνδυασμών του Νομού μας. Ακριβεῖς ἀριθμοὶ δὲν ὑπάρχουν βέβαια διὰ τὰ προεκλογικά έξοδα τῶν ὑποψηφίων ὑπολογίζεται ὅμως ὅτι ὁ μέσος όρος κυμαίνεται μετάξὺ τῶν 80 και 100 χιλιάδων δρχ.
Πολλῶν τὰ ἔξοδα ὑπερέβησαν κατὰ πολὺ τὰς 100.000 δρχ. δι’ ώρισμένους μάλιστα λέγεται ὅτι ἐξόδευσαν περισσοτέρας τῶν 200.000 δρχ.
* * *
* ΤΑ ἔξοδα δι᾿ ἕκαστον υποψήφιον ἤρχισαν να δημιουργούνται ούσιαστικῶς ἀπὸ τὴν ἡμέραν τῆς προκηρύξεως τῶν ἐκλογῶν καὶ ἀναφέρονται εἰς τὸ παράβολον (5.600 δρ.), εἰς τὴν ἐγκατάστασιν καὶ ὀργάνωσιν τοῦ πολιτικού γραφείου (ἐνοίκιον, ἐγκατάστασις τηλεφώνου, καφέδες κλπ.). Όλοι οι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν ἀπὸ ἕνα τουλάχιστον αυτοκίνητον καὶ ὁδηγὸν ὁ καθένας, διὰ τὰς περιοδείας των. Τα καύσιμα ποὺ κατηναλώθησαν (το ολιγώτερον 150 γαλόνια) διὰ τὴν κίνησιν κάθε αυτοκινήτου απετέλεσαν ὁμοῦ μὲ τὰ ἄλλα ἔξοδα κινήσεως μίαν σημαντικὴν δαπάνην ποὺ υπερέβη τὰς 20.000 δρχ.
Κατά την προεκλογικήν περίοδον οἱ ὑποψήφιοι κατέρριψαν ὅλα τὰ προηγούμενα ρεκόρ ἀποστάσεως εἰς περιοδείας ποὺἐπραγματοποίησαν. Αι περιοδείαι είχαν φυσικά καὶ τὰ ἔξοδά τους ποὺ δὲν εἶναι καθόλου ευκαταφρόνητα.
* * *
* ΤΟ εκλογικὸν ὑλικὸν ἑκάστου υποψηφίου, ἀπερρόφησαν ἐπίσης ένα σημαντικόν χρηματικόν ποσόν. Τὰ τυπογραφεῖα τῆς Λαρίσης εἰργάσθησαν ἐπὶ πολλὰς ἡμέρας κατ’ αποκλειστικότητα διὰ τὰ κόμματα καὶ τοὺς ὑποψηφίους. Η πόλις καὶ ἡ ὕπαιθρος εἶχαν πλημμυρίσει από προκηρύξεις με ποικίλον περιεχόμενον.
Έκαστος ὑποψήφιος ἐπίσης διέθεσε ἀρκετὰ χρήματα διὰ τὴν ἀποστολὴν ταχυδρομικῶς ἐπιστολῶν προς τοὺς φίλους καὶ γνωστούς του. Εἰς το κονδύλιον αὐτὸ θὰ πρέπει να συμψηφισθῆ και ή δαπάνη διὰ τὴν ἀγορὰν τῆς γραφικής ύλης. Περισσοτέρας ἀπὸ 15.000 συστημένας ἐπιστολὰς ἐταχυδρόμησε κάθε υποψήφιος διὰ νὰ ζητήση σταυρὸν προτιμήσεως ἀπὸ τοὺς γνωστούς του.
* * *
* ΘΑ πρέπει επίσης να υπολογισθή καὶ ἡ ζημία που υπέστη εἰς τὸν επαγγελματικὸν τομέα ἕκαστος των υποψηφίων. Ζημία οικονομικὴ ποὺ ὁπωσδήποτε ὑπερβαίνει τὰς 10.000 δρχ. διότι κάθε υποψήφιος ἐπὶ ἕνα τουλάχιστον μῆνα εἶχεν ἐγκαταλείψει τελείως τὴν ἐργασίαν του. Πραγματικά λοιπόν αἱ ἐκλογαί τῆς 3ης Νοεμβρίου ἦσαν αἱ πλέον ἀκριβοπληρωμέναι, διότι ὁ ἀγῶνας ἦτο πεισματώδης καὶ ἐπέβαλε οίκονομικὰς θυσίας διὰ τὴν καλυτέραν οργάνωσίν του,
Δι᾿ ὅλους τοὺς ἀνωτέρω λόγους τὰ οἰκονομικὰ τῶν βουλευτῶν δὲν πρέπει να θεωροῦνται καὶ πολὺ ἀνθηρὰ ἐπειδὴ λαμβάνουν βουλευτικὴν ἀποζημίωσιν 14.000 δρχ. μηνιαίως. Τὰ ἔξοδά τους εἶναι ὑπερβολικὰ καὶ τὴν ἐξανεμίζουν. Χρειάζεται ἡ διατήρησις πολιτικού γραφείου, ὁ διορισμός Ιδιαιτέρου κ.ά. Η παραμονή των εἰς τὴν πρωτεύουσα κατὰ τὴν διάρκειαν των συνεδριάσεων τῆς Βουλῆς ἀπαιτεῖ επίσης έξοδα ποὺ ἂν κανεὶς τὰ υπολογίση θα διαπιστώσει ότι είναι σημαντικά. (Ανάλογες καταστάσεις μέχρι και σήμερα ωστόσο το σπορ παραμένει λίαν ελκυστικό).
Ζ.

Καραμπόλες
* ΟΥΤΕ με τις καραμπόλες εδρών μεταξύ κομμάτων και νομών, που προκλήθηκαν από την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων εκ του Αρείου Πάγου, ούτε απ’ αυτήν τη διαδικασία επωφελήθηκε η Ρ. Καραλαριώτου, σε άλλους νομούς έκατσε η μπίλια για τη ΝΔ αλλού εκλέχθηκαν γαλάζιοι επιλαχόντες. Ανάμεσά τους κι ο Γιανν. Τραγάκης, που επανεκλεγόμενος βελτίωσε το ασύλληπτο ρεκόρ του, ο ογδοντάχρονος Κορυδαλλιώτης μηχανικός έχει που εκλέγεται στη Β΄ Πειραιώς από το 1974, πιο αρχαίος κι απ’ τα Μακρά Τείχη που ένωναν την πόλη του με την Αθήνα.
* * *
* ΚΑΙ μια αλλαγή στην «Πλεύση Ελευθερίας», που κερδίζει έδρα στο Επικρατείας με τον Α. Καζαμία ενώ χάνει την έδρα στη Β’ Πειραιώς, όπου δεν εκλέγεται τελικά ο Χρ. Αρίδας. Προφανώς ο πρώτος είχε προβλέψει την εξέλιξη ως καζαμίας, ενώ ο άλλος μάλλον δεν είχε απλώσει αρκετά την αρίδα του ώστε να μπει στη Βουλή.
Ζ.Συντονισμός
* ΣΕ δύσκολες εποχές βρέθηκαν οι νεαρές Λαρισαίες.
- Μου την έπεσε καλέ ένας γιατρός και κλείσαμε ραντεβού στις 18 Ιουλίου, λες και θα πάω για αξονική.
* * *
* - ΘΕΛΕΙΣ να οικοδομήσουμε μια σχέση;
- Είναι κλειστή η Πολεοδομία αυτήν την περίοδο μάνα μου…
* * *
* - ΤΟΥ λέω θέλω να είσαι ο εαυτός σου και μετά του λέω μην είσαι ηλίθιος. Εντάξει κι εγώ δεν ξέρω τι θέλω.
Ζ.

Εξευτελιστικό
* ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ λέει ο γνωστός Λαρισαίος Νίκος Ράπτης από την κομματική ενασχόληση, όση ήταν αυτή δηλαδή, και φυσικά από την προεδρία του κόμματος για τα ζώα. Τα οποία δεν ψηφίζουν και οι άνθρωποι δεν τον τίμησαν, το αντίθετο δηλαδή, εξευτελιστικό χαρακτηρίζει ο ίδιος το ποσοστό της συμμαχίας ‘’Πράσινο και Μωβ’’. «Η απόρριψη στο πρόσωπό μου ήταν μαζική και ηχηρή ακόμη και στον χώρο όπου κινούμαι οικογενειακά και επαγγελματικά». Το επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε, «θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες υπαρξιακές αποφάσεις». (Αμάν βρε, όχι κι έτσι…).
* * *
* ΠΑΝΤΩΣ, 304 ψήφοι μέσα στη Λάρισα δεν το λες και εξευτελισμό, εντάξει ούτε μισό τα εκατό σε ποσοστό, αλλά πέρασε τον Πολ Ευμορφίδη, που όμως ήταν ξυπόλητος-πώς να τρέξει, αλλά κι άλλους οικολογούντες, ακόμη και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει οργάνωση και ιστορία. (Και σε όλο τον υπόλοιπο νομό, που εκτρέφει και τόσα ζώα δηλαδή, μόνο άλλες 180 ψήφους για το κόμμα του Ν. Ράπτη).
Ζ.

Θέμα προσοχής
* ΚΙ έτσι ο νεαρός Λαρισαίος έμαθε για τη σχέση που μπορεί να έχουν παντελώς άσχετα εκ πρώτης όψεως πράγματα.
- Ναι φίλε μου, η γυναίκα σου είναι έγκυος, συγχαρητήρια…
- Αδύνατο γιατρέ, πρόσεχα πολύ..
- Είναι όπως τα τροχαία ξέρεις, εσύ προσέχεις ο άλλος όχι.
Ζ.

Η χρονιά του
* ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ και δικαιωμένος για τους μαθητές του και τον αγώνα που κατέβαλαν όλοι μαζί, τη φετινή σχολική χρονιά δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων και καθηγητής Οικονομικών Φώτης Τζατζάκης, με αφορμή τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι μαθητές του. Συγκρίνοντας τα πανελλαδικά ποσοστά των μαθητών που αρίστευσαν στο μάθημα ΑΟΘ με τους δικούς του μαθητές, ο Φώτης Τζατζάκης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται χαρούμενος. Με την ίδια ορμή θα πορευθεί για ανάλογες επιτυχίες και στις εκλογές του Οκτωβρίου στον Δήμο Λαρισαίων, στο πλευρό του Θανάση Μαμάκου.

 

GEORGIADOY_PLAISIO.jpg

* ΕΚΤΟΣ λειτουργικού πλαισίου το πεζοδρόμιο εκεί μπροστά στο ‘’Πλαίσιο’’, στη Γεωργιάδου. Δεν περνάς κυρά Μαρία, θα παίζει ο κόσμος;
Ζ.

 

KAMERA.jpg

* TO καλύτερο ραντάρ, ελέγχει όλη τη γειτονιά, Security camera 2023 the latest version, με υπέρυθρες και για night vision, προσφέρεται για 24ωρη κάλυψη all around 360°. (Η κυρά Μαρία στην απέναντι γωνία)
Ζ.

 

XERI.jpg

* ΜΕ τον συγκεκριμένο είναι προφανές ότι δεν σε παίρνει να πουλήσεις τσαμπουκά αν μπλέξεις στον δρόμο.
Ζ.

 

STROUTHOKAM.jpg

* ΚΑΒΑΛΗΣΕ τη στρουθοκάμηλο και την έβγαλαν μια φωτογραφία. Στρουθοκάμηλος με μαλλιά, το αποτέλεσμα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass