ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2023 17:01
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να πορεύονται αμφότεροι στο πλευρό της Εκκλησίας. Ζ. * ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να πορεύονται αμφότεροι στο πλευρό της Εκκλησίας. Ζ.

Ως συνήθως


* - ΖΕΣΤΗ σήμερα...
- Ε ναι, ζέστη.
Η στάνταρ εναρκτήρια κουβέντα των Λαρισαίων αυτές τις μέρες, όπου και να βρίσκονται, σε δουλειά, σε καφέ ή και σε διακοπές. Η ίδια κατάσταση κάθε χρόνο, Ιούλιο μήνα. Ε μα...
***
* ΤΩΡΑ, όμως, οι ανήσυχοι μετεωρολόγοι μιλούν για καύσωνα διαρκείας από την Αλγερία, την επόμενη εβδομάδα. Ο Καρίμ Μπενζεμά κι ο Ζινεντίν Ζιντάν θ’ αλλάζουν μαζί κοντινές μπαλιές.
Άλλοι, πάλι, αναφέρονται σε θερμές αέριες μάζες από το Μαρόκο. Ο Ελ Αραμπί, ο Ελ Καντουρί κι ο Αμραμπάτ παρεούλα. (Πάντως απ’ την Αφρική σίγουρα έρχεται η ζέστη κι όχι απ’ τη Σιβηρία).
Ζ.

Ακεφιές
* ΔΕΝ είχαν και τόσο καλή διάθεση μέσα στη λαρσινή ζέστα.
- Διακοπές θα πας;
- Πήγα...
- Τον Ιούνιο;
- Τον Αύγουστο...
- Ε; Μα πώς...
- Τον Αύγουστο του 2008.
***
* - ΤΙ πλάσμα είσαι εσύ; Της είπε ο άλλος για να την κολακέψει.
- Sony 55άρα... (Απάντησε η 55άρα Λαρισαία που όντως δεν σώνει...).
Ζ.

Υπουργός Λαμίας
* ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ στο Υπουργείο Αθλητισμού τον Λευτ. Αυγενάκη, επίσης απολύτως έμπιστο του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Γιάννης Οικονόμου, μέχρι τώρα κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως εκ τούτου το alter ego του Πρωθυπουργού, διατεθειμένος ακόμη και να θυσιαστεί για χάρη του, ο οποίος Πρωθυπουργός ξέρει καλά πως με τα ποδοσφαιρικά μπορεί να βρίσκεται στον αφρό, αλλά και να μπλέξει, και μάλιστα πάρα πολύ άσχημα. Ο πενηντάχρονος γεωπόνος, λοιπόν, βουλευτής Φθιώτιδας, με σοβαρές μεταπτυχιακές σπουδές στην ΟΝΝΕΔ, όπως κι ο προκάτοχός του, η καλύτερη μεταγραφή που δίνει πλέον άλλον αέρα στην ομάδα της Λαμίας. Η οποία, αυτομάτως, ανεβαίνει επίπεδο και όχι μόνο δεν θα κινδυνέψει να πέσει φέτος, αλλά μια έξοδο στην Ευρώπη μπορεί να την περιμένει βάσιμα. Με τον υπουργό δικό τους; Μπορεί και κάνα κυπελλάκι να το πάρουν...
Ζ.

Αγριόχοιροι
* ΓΕΜΙΣΕ η χώρα με αγριόχοιρους. Στις παρυφές της πόλης φτάνουν για πρώτη φορά. Πριν λίγες εβδομάδες ένας πολίτης είχε αναφέρει στον Δήμο Λαρισαίων πως είδε ίχνη στο Αισθητικό Άλσος. Οι κυνηγοί εξηγούν το φαινόμενο πως είναι αποτέλεσμα του γεγονότος πως πρόκειται για υβρίδια και όχι καθαρά αγριογούρουνα. Γεννούν περισσότερα από ό,τι τα αγριογούρουνα και μάλιστα δύο φορές τον χρόνο. Έτσι καταγράφεται ο υπερπληθυσμός. Όταν, μάλιστα, δεν βρίσκουν τροφή, ψάχνουν όλο και χαμηλότερα στις κατοικημένες περιοχές.
Κ.Γ.

Υποχρεώσεις
* ΦΥΣΙΚΑ και υπάρχουν και οι ανικανοποίητοι, εκείνοι που τα θέλουν όλα και που νιώθουν ότι δεν έχουν τίποτε.
- Το πρωί θάλασσα. Το μεσημέρι φαγητό και ύπνο. Το απόγευμα για καφέ και το βράδυ βόλτα για ποτό. Ούτε ένα λεπτό ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό μου. Ζωή είναι αυτή;
Ζ.

Πώς άραγε;
* Η Γαλλία αποίκισε 72 χώρες, αλλά δεν θέλει «μετανάστες», επισημαίνει ο Γ.Β. και αφού βάλει κάτω τα νούμερα, αναρωτιέται: Η Γαλλία έχει το 4ο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο, 2.436 τόνων, αξίας 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ούτε ένα χρυσωρυχείο στο όνομά της. Το Μάλι δεν έχει αποθέματα χρυσού, αλλά είναι ο 3ος μεγαλύτερος παραγωγός στην Αφρική, περίπου 71 τόνοι χρυσού από 860 ορυχεία χρυσού. Από πού βρήκε όλο αυτόν τον χρυσό η Γαλλία;
Ζ.

Παράλια
* ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ χαμόγελα στα παράλια του Νομού Λάρισας και συγκεκριμένα στον Δήμο Αγιάς. Μετά τα αρκετά συνεχόμενα άσχημα, λόγω καιρού, Σαββατοκύριακα, η θερμοκρασία παίρνει τον ανήφορο και οι Λαρισαίοι τον δρόμο για τα μπάνια τους. Γεμίζουν οι παραλίες και τα καταστήματα. Παίρνουν μια σημαντική ανάσα οι επαγγελματίες μετά τις τόσες αναποδιές.
Κ.Γ.

Μεγάλη επιτυχία
* ΜΕ sms επικοινωνούσαν οι δύο Λαρισαίοι συμμαθητές.
- Φιλαράκι, βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, πάμε να δούμε;
- Είμαι με τον πατέρα μου, πήγαινε εσύ, δες και πες μου.
- Ok.
- Αν έχω κοπεί σε ένα γράψε μου «καλημέρα». Αν έχω κοπεί σε δύο γράψε «καλημέρα σε σένα και στον πατέρα σου».
- Έλα φιλαράκι, πήγα. Καλημέρα σε σένα, στον πατέρα σου και σε όλη σου την οικογένεια. Και στους γείτονές σας επίσης.
Ζ.

Για τα παιδιά
* THIS is «Life», διότι υπάρχουν κι αυτά: Το παιδί είχε ένα παλιό ποδήλατο χωρίς φρένα και χτύπησε το αυτοκίνητο κάποιου. Λίγες μέρες αργότερα ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έκανε έκπληξη στο παιδί, προσφέροντάς του ένα νέο ποδήλατο. (Παιδί ήταν...).
***
* - ΕΓΩ παιδάκι μου, στην ηλικία σου δούλευα κιόλας...
- Κι εγώ παππού, στην ηλικία σου θα δουλεύω ακόμη. (Παιδιά είναι).
Ζ.

Πίνε, πίνε...
* ΣΤΟ αγαπημένο τους θέμα, «σχέσεις με το άλλο φύλο», η συζήτηση στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων.
- Αν αγαπάς κάποιον, άστον να φύγει. Αν ξαναγυρίσει, μάλλον κάτι θα ξέχασε.
***
* - ΟΤΑΝ μια γυναίκα λέει πως έχει δίκιο, δεν έχει ποτέ άδικο. Όταν ένας άντρας έχει δίκιο, δεν έχει γυναίκα.
***
* - ΒΡΕ, μήπως έχεις άλλη; Γιατί γύρισες τόσο αργά χθες το βράδυ;
- Είχα πάει σινεμά.
- Και γιατί είχες λάσπες στα παπούτσια σου;
- Είδα γουέστερν.
***
* - ΓΙΑΤΙ φοράς τη βέρα σε λάθος δάχτυλο;
- Γιατί είμαι παντρεμένος με λάθος άτομο.
***
* - Η άλλη στο ταμείο του σούπερ μάρκετ μου πετούσε τα ψώνια λες και τη χώρισα χθες το βράδυ.
***
* - ΔΕΝ θυμάμαι, πίνω γιατί με χώρισε ή με χώρισε γιατί πίνω...
Ζ.

Θερμοκρασία
* ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ και ο καιρός που οι Λαρισαίοι παίρνουν τα πάνω τους. Νιώθουν «πρωταθλητές». Όχι, δεν μιλάμε για τα ποδοσφαιρικά ζητήματα και το καμάρι τους, την ΑΕΛ. Αναφερόμαστε στις θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Τότε, δηλαδή, που η Λάρισα παίζει τον τίτλο με το Αγρίνιο. Ντέρμπι, όχι αστεία.
Κ.Γ.

Βουνά
* FAETHON sky race από τη μια στον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας. Φεστιβάλ στη Μαμαλή Βερδικούσιας από την άλλη. Δύο καλοί λόγοι για να πάρουμε τα βουνά αυτές τις ημέρες. Είτε για αθλητισμό είτε για βόλτα με μηχανές. Και στις δύο περιπτώσεις βγαίνεις κερδισμένος.
Κ.Γ.

Τι ευρήματα...
* «ΔΕ μὲ δεχτήκανε για δουλειά γιατί ήμουνα λέει πολύ γέρος. Δε με χρειάζονται πιά οἱ ἄνθρωποι».
«Τότε πούλα το κουφάρι σου».
«Τί εἶπες;»
«Να πουλήσεις τον σκελετό σου. Στὰ ἐπιστημονικά ινστιτοῦτα ἀγοράζουν τοὺς ἀνθρώπινους σκελετούς. Καὶ τὰ λεφτά στα δίνουνε στο χέρι. Όταν, λοιπόν, τα τινάξεις σὲ μαζεύουνε καὶ σὲ βάζουνε στὴ σαλαμούρα μαζὶ μὲ ἄλλους πεθαμένους. Τώρα ὅμως ποῦ ‘σαι ζωντανὸς θὰ οἰκονομίσεις κάμποσα χιλιάρικα καὶ θὰ τὴν περάσεις κοτσάνι».
«Δηλαδή τους χρειάζεται ἀκόμη τοὺς ἀνθρώπους ὁ κόσμος;».
***
* Η πρωτοτυπία στο ύφος και τα εκπληκτικά του ευρήματα που υπηρετούν την πάντοτε ανθρωπιστική σκοπιά του, έκαναν τον Μπόχουμηλ Χράμπαλ να θεωρείται, πριν από μισό αιώνα, ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους συγγραφείς, να τον συνταιριάζουν πολλοί με τον επίσης Τσέχο, τον θρυλικό Γιάροσλαβ Χάσεκ. «Τα τρένα» είναι μια νουβέλα με θέμα την κοινωνία του σιδηρόδρομου και ταυτόχρονα την αναμέτρηση με τους Ναζί, σε έναν μικρό σταθμό στα 1945 στην πιο αποφασιστική καμπή του πολέμου.
***
* ΕΦΗΒΟΣ ο κεντρικός ήρωας του Μ. Χράμπαλ: Σκεφτόμουνα τη Μάσα. Σκεφτόμουνα πῶς ἀνταμώσαμε για πρώτη φορά τότες ποὺ μαθήτευα ἀκόμη κοντὰ στὸν συντηρητή τῆς σιδηροδρομικής γραμμής. Μᾶς εἶχε δώσει ἀπὸ ἕναν κουβά με κόκκινο χρῶμα καὶ μᾶς εἶχε πεῖ νὰ μπογιατίσουμε ὅλο τόν φράχτη γύρω ἀπ’ τὰ κρατικὰ τὰ μηχανουργεία. Η Μάσα ἔπιασε ἀπ᾿ τὴ μεριά τῆς γραμμῆς. Τὸ ἴδιο ἔκανα κ᾽ ἐγώ. Στεκόμαστε ὁ ἕνας ἀπέναντι στὸν ἄλλο. Ανάμεσά μας ορθωνότανε ὁ ψηλός συρματόπλεχτος φράχτης. Στὰ πόδια μας εἴχαμε ὁ καθένας τὸν κουβὰ του μὲ τὴν κόκκινη τὴν μπογιά, στὰ χέρια βαστούσαμε το πινέλο κι ἀντικρυστά βάφαμε τον φράχτη. Ο καθένας απ’ τὴ μεριά του. Αδιάκοπα μὲ τὰ πρόσωπα ἀντικρυστά. Τέσσερα χιλιόμετρα ἔπιανε ὁ φράχτης. Πέντε μήνες στεκόμασταν ἔτσι ἀγναντιαστά. Κάθε μέρα. Γιὰ ὅλα μιλήσαμε με τὴ Μάσα, τά ‘παμε ὅλα. Μὰ πάντα ἦταν ἀνάμεσά μας ὁ φράχτης. Είχαμε μπογιατίσει κάπου δυὸ χιλιόμετρα φράχτη ὅταν μια μέρα έβαφα τὸ σύρμα στὸ ὕψος τῶν χειλιῶν τῆς Μάσας. Τό ‘βαφα μέ κεῖνο τὸ κόκκινο χρῶμα καὶ τῆς εἶπα πὼς τὴν ἀγαπῶ. Κ’ ἐκείνη ἀπ᾿ τὴν ἄλλη μεριὰ ἔβαφε κι αὐτὴ τὸ ἴδιο σύρμα καὶ εἶπε πὼς κ᾿ ἐκείνη μ’ ἀγαπάει... καὶ με κοίταξε στα μάτια. Κ᾿ ἐπειδής εἴμασταν στὸ χαντάκι, πίσω ἀπ᾿ τοὺς ψηλούς τους θάμνους μισάνοιξα τα χείλια μου καὶ φιληθήκαμε μέσα ἀπ᾿ τὸ μπογιατισμένο τὸ συρματόπλεγμα. Κι ὅταν ἀνοίξαμε τὰ μάτια εἶχε στα χείλια της κόκκινο σημάδι κ’ ἐγὼ τὸ ἴδιο. Γελάσαμε κι ἀπὸ τότες εἴμασταν εὐτυχισμένοι.
Ζ.

Με ή χωρίς;
* ΣΕ διλήμματα και προβληματισμούς διαρκώς τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Μια φωνή μου λέει μέσα μου πάρε ένα κουταλάκι και πήγαινε στο ψυγείο να φας τούρτα. Και την ίδια στιγμή μια άλλη φωνή μου λέει, τι το θες το κουταλάκι;
***
* - ΑΥΤΟ που πας στο ψυγείο για κρύο νερό και φεύγεις με παγωτίνι, πώς εξηγείται άραγε;
***
* - ΜΕ προβληματίζουν δύο πράγματα. Πώς να αδυνατίσω. Και τι να φάω.
- Επίσης, όλα τα πράγματα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος. Μόνο τα αγγούρια έχουν δύο.
Ζ.

Πρόεδρος Κ.Ο.
* ΩΣ πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαδεχόμενος τον Αλ. Τσίπρα, ο Σωκράτης Φάμελλος, μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος θα αναλάβει και την αρχηγία στη Βουλή, προσωρινός στην ηγεσία ο Θεσσαλονικιός, ανέλαβε το δύσκολο καθήκον να αποδομήσει την ομιλία Μητσοτάκη επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, στην παρθενική του αυτή ηγετική ομιλία τα πήγε κατά κοινή εκτίμηση πολύ καλά. Και σε κάποιους που δεν τον ήξεραν, άρχισαν να μπαίνουν ιδέες.
- Γιατί όχι; Επειδή δεν είναι Αθηναίος; (Επί τη ευκαιρία, ο πρώην υπουργός Σ. Φάμελλος έχει σχέσεις με τη Λάρισα και κουμπάρους έχει και στενούς φίλους).
Ζ.

Περιστρεφόμενες;
* «ΕΔΩ και ώρες κυκλοφορούσαν σχετικές πληροφορίες ότι η Πόπη Τσαπανίδου επιστρέφει στη δημοσιογραφία», γράφτηκε με αφορμή την παραίτηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, την απολύτως αναμενόμενη μετά τη συντριπτική ήττα, αλλά και την αποχώρηση Τσίπρα από την αρχηγία.
- Επιστροφή στη δημοσιογραφία;
Διαφωνούσε απολύτως ο Λαρισαίος Συριζαίος.
- Ωπ... Δεν γίνονται αυτά. Περιστρεφόμενες πόρτες και στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά που κορόιδευε με τους δημοσιογράφους ντουμπλφάς;
Ζ.

Τολμούσε;
* ΕΠΙ Δικτατορίας είναι κάποιος στον δρόμο έξω από ένα σπίτι και φωνάζει
- Μωρήηη.... Μωρήηη...
Τον κοιτάει ένας περαστικός παραξενεμένος, εκείνος συνεχίζει.
- Μωρήηη.... Μωρήηη...
- Συγγνώμη κύριε, τι φωνάζετε;
- Να, ξέχασα τα κλειδιά μου και φωνάζω τη γυναίκα μου να μου ανοίξει.
- Είναι σωστό να τη φωνάζετε μωρήηη, όνομα δεν έχει;
- Για δοκίμασε εσύ αν θες, Ελευθερία τη λένε.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass