ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2023 17:00
* ΤΗΝ έχει συσπειρωμένη την ομάδα ο Απ. Καλογιάννης. Ζ. * ΤΗΝ έχει συσπειρωμένη την ομάδα ο Απ. Καλογιάννης. Ζ.

Παίρνει ανάσα
* ΕΝΤΑΞΕΙ ζέστη, ιδίως στη Λάρισα, οπότε ζέστα για την ακρίβεια,

αλλά όχι και καύσωνας. Εντάξει, στους 37 το θερμόμετρο, ακόμη και στους 39, δεν χρειάζεται να κάτσει κάποιος στον ήλιο να πάθει θερμοπληξία, όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες της ημέρας, της νύχτας δηλαδή, παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Με 27 ή και 24 βαθμούς, λειτουργούν ανακουφιστικά. Και για τους ανθρώπους και για τα σπίτια και γενικότερα για την ατμόσφαιρα, συνέρχεται ο κόσμος. (Από βδομάδα όμως θ’ αλλάξουν λέει τα πράγματα. Μακάρι να μην είναι για πολύ).
Ζ.

Δεν ωρίμασαν
* ΤΙ ήθελε και ρώταγε εκεί στο χωριό; Μετά χρειαζόταν διερμηνέα, το παιδί της πόλης.
- Έγιναν τα κορόμηλα;
- Τα κουρόμπλα; Δε γίνγκαν, ξνα ντιπ είνι, τραπέτσ’ι.
***
* ΚΑΙ με την ευκαιρία δύο ακόμα λήμματα του Ελληνολαρισαϊκού.
- Μύδι είναι είδος οστρακοειδών και αυτό που απαντάει ο Λαρισαίος όταν τον ρωτούν πώς έμαθε η γυναίκα του ότι έχει φιλενάδα.
- Κίνα είναι η πολυπληθής χώρα, μα και η εντολή εκκίνησης στη Λάρισα.
Ζ.

Σε τρεις μήνες
* ΦΑΙΝΕΤΑΙ να έχει πλεονέκτημα το ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην κούρσα, που βέβαια μαραθώνιος είναι ετήσιας διάρκειας, ως τις ευρωεκλογές. Ποιο; Μα οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα μεσολαβήσουν. Όπου το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκλέξει 2-3 περιφερειάρχες, μπορεί, οπωσδήποτε σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς δεν υπάρχει δροσιά ούτε γι’ αυτό, ό,τι και να λένε στην πράσινη ηγεσία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για κάποιον αριθμό δημάρχων. Ορισμένοι και στον νομό Λάρισας, μια ματιά είναι αρκετή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι, θα πορευτεί με κάποιες εξαιρέσεις, συνεργαζόμενος πάντα με το ΠΑΣΟΚ, ποτέ το κόμμα δεν είχε άξιες λόγου οργανώσεις, ποτέ δεν απέκτησε στελέχη, συνδικαλιστές και παράγοντες με εμβέλεια, πλην εξαιρέσεων πάντα. (Έτσι, ο εκλογικός χάρτης τον Οκτώβριο θα έχει πάλι τις στάνταρ αποχρώσεις).
***
* ΑΣΧΕΤΩΣ με του καθενός τον πόνο και τις διάφορες κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις, τον προσεχή Οκτώβριο θα εκλεγούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες και πρόεδροι στα χωριά. Και μάλιστα για θητεία διάρκειας 5 ετών, η οποία θα ξεκινά τον Ιανουάριο 2024.
Με βάση τον νόμο πια, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου, ήτοι φέτος στις 8 Οκτωβρίου. Σε τρεις μήνες μόλις.
***
* ΚΑΙ β’ γύρος αν χρειαστεί στις 15 Οκτωβρίου. Β’ γύρος αν δηλαδή δεν πετύχει κάποιος συνδυασμός ποσοστό 43%, άλλαξε κι εδώ τον εκλογικό νόμο η ΝΔ. Βέβαια, εν προκειμένω, δεν μερίμνησε να επιτυγχάνεται αυτοδυναμία και με ποσοστά 37-38%, όπως άμα είναι για κυβέρνηση, πρέπει ο δήμαρχος να απολαμβάνει στοιχειώδους αποδοχής, θα σκέφτηκαν, άρα 43%.
Ο νικητής, από τον α’ ή κι αν χρειαστεί από τον β’ γύρο, εξασφαλίζει πάντως άνετη πλειοψηφία λαμβάνοντας τα 3/5 των μελών του συμβουλίου.
Ζ.
Πουλάκια
* ΤΟ πολιτικό ρεπορτάζ έχει εμβαθύνει τόσο που εντυπωσιάζει τους πολίτες. Ειδικά με την ορκωμοσία της Βουλής, αφού σε μείζον θέμα αναδείχθηκε ο κώδικας ένδυσης των νεοεκλεγέντων. Δόθηκε δηλαδή έμφαση στο βαθύ μπούστο της βουλευτή ή στα παπαγαλάκια, καναρίνια -τι ήταν τέλος πάντων, το υποκάμισο του βουλευτή.
Χωρίς να προβληματίσει καν το γεγονός πως ένα κόμμα έλαβε τόσες ψήφους που του επέτρεψαν την είσοδο στη Βουλή (σ.σ. άρα θα νομοθετήσει, θα αποφασίσει επί εθνικών θεμάτων κ.λπ.) χωρίς να γνωρίζουμε καν εάν διαθέτει προγραμματικές θέσεις.
Φυσικά το ότι πρόκειται για αρχηγοκεντρικά κόμματα, χωρίς συλλογικά όργανα κ.λπ., έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Δηλαδή αντί να ασχοληθούμε με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, να πληροφορούμαστε από πού αγόρασε κουστούμι ο πρωθυπουργός. Ζηλευτό το πολιτικό ρεπορτάζ στη χώρα μας...
Β.Κ.

Φρενταγωγός
* ΕΝΑ μεγάλο έργο το οποίο ελπίζει ότι θα μετριάσει τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και θα δώσει ώθηση στην οικονομία βάζει μπρος αμέσως η κυβέρνηση.
Το Βατράχι πληροφορεί για τη δρομολογούμενη κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φρέντο στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Κύκλοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για έναν αγωγό, τον East Fred, στα πρότυπα του East Med, ο οποίος θα καταστήσει την Ελλάδα κορυφαίο παράγοντα στην παροχή φρέντο προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και τη Μέση Ανατολή, πιθανώς ανταλλάσσοντας φρέντο με φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την κατασκευή του φρενταγωγού, ο οποίος θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα, καθώς είναι η μόνη χώρα με τόσο μεγάλη εξειδίκευση στην παρασκευή φρέντο. Υπολογίζεται ότι, αρχικά, ο αγωγός East Fred θα μπορούσε να μεταφέρει 15-20 εκατομμύρια τόνους φρέντο εσπρέσο τον χρόνο ή 10 εκατομμύρια τόνους φρέντο καπουτσίνο, ο οποίος θα διοχετεύεται μέσω υποσταθμών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη Μέση Ανατολή.
Ζ.

Παρά θιν’ αλός
* ΕΙΧΑΝ κέφια οι μεσήλικες Λαρισαίες, κάτω από την ομπρέλα στον Αγιόκαμπο.
- Όταν μεγαλώσω, δεν θα γίνω γριά που την πάνε στο γηροκομείο επειδή έχει προβλήματα, αλλά γριά που τη διώχνουν απ’ το γηροκομείο γιατί δημιουργεί προβλήματα.
**** - ΚΑΛΕ κορίτσια; Προτείνω να κυκλοφορήσουμε μια έρευνα που να λέει πως όταν οι άντρες βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού μεγαλώνει το πουλί τους.
- Και πώς η γκρίνια προκαλεί κυτταρίτιδα. (Πετάχτηκε κάποιος που κρυφάκουγε από δίπλα).
***
* - ΔΕΝ σε χορταίνω μωρό μου, μου έλεγε.
- Κι εσύ, τι του είπες;
- Φάε και ψωμί να σε πιάσει.
Ζ.
Οθωμανοί Λαρίσης
* ENAN αιώνα πριν, όχι και πολύ-πολύ παλιά δηλαδή, υπήρχαν και στη Λάρισα μουσουλμάνοι, Τούρκοι που είχαν απομείνει μετά την απελευθέρωση, άλλως πως Οθωμανοί, όχι μόνο στη Θράκη όπου τώρα είχαν ξαναβρεθεί στην επικαιρότητα. Και αναφέρει η εφημερίδα Σκριπ, σε δημοσιεύματα που εντόπισε ο Φωτοθηκάριος Αχ. Κ.
Είναι το 1916: Διορίζεται δια Β. Διατάγματος εις την κενήν θέσιν του Μουφτή Λαρίσσης ο Αλή Εφένδης Μουσταφάς.
***
* ΤΟ 1898: Δια τους τουρκικούς τάφους, οίτινες ευρίσκονται έξωθι της Λαρίσσης παρά τους μεγάλους στρατώνας, ελήφθη η δέουσα μέριμνα, όπως μη μεταδοθή μόλυσμά τι επικίνδυνον δια την δημοσίαν υγείαν. Ούτως ολόκληρος ο χώρος εις τον οποίο ευρίσκονται οι τάφοι επεχρίσθη δια διαλύσεως ασβέστου και κατόπιν επεχώσθη καλώς. Προς τούτοις απεδείχθη ότι τα πτώματα είνε βαθέως κεχωσμένα, ώστε ουδείς φόβος μιάσματος υπάρχει.
*** * ΚΑΙ το 1900: Ειδήσεις εκ Λαρίσσης αναγγέλλουσιν ότι ο Σεϊφφουλάχ πασάς αφίκετο εκεί, περιπεσών εις την δυσμένειαν του Σουλτάνου και τούτου ένεκα αναγκασθείς να δραπετεύση. Επιθεωρών τους παραμεθορίους τουρκικούς σταθμούς, ανεκλήθη αίφνης εις Κωνσταντινούπολιν, λέγεται όμως, ότι προβλέπων την τύχην ήτις τον ανέμενεν, έφυγεν εν ώρα νυκτός και αφίκετο εις Λάρισαν, όπου υποκρύπτεται εις την οικίαν πλουσίου Οθωμανού φίλου του. Εν Λαρίσση διεδόθη ότι ο Σεϊφφουλάχ εθεάθη και εντός της αμάξης του ειρημένου Οθωμανού διασχίζων την από Λαρίσσης εις Μπουγάζιον οδόν. Αι φήμαι αύται κυκλοφορούσι μετ’ επιτάσεως εν Λαρίσση, αλλ’ είνε άγνωστον κατά πόσον έχονται αληθείας.
Ζ.

Του συνέβη παλιά
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Να σου φτιάξει η γυναίκα μου γεμιστά, να γλείφεις τα δάχτυλά σου από τα πιτόγυρα που θα παραγγείλουμε.
***
* - ΗΡΘΕ η άλλη κλαίγοντας, σε πανικό, διότι έφτασε λέει τα 59 κιλά πρώτη φορά στη ζωή της. Ψυχραιμία της είπα τα έχω περάσει κι εγώ αυτά παλιά, στην τετάρτη δημοτικού.
***
* - ΕΦΑΓΑ χθες σαλάτα για βραδινό και πεινούσα περισσότερο απ’ ό,τι πριν.
Ζ.

Βαριά γαλάζια
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ και η υποψηφιότητα του Ηρακλή Γερογιώκα με τον συνδυασμό του Θαν. Μαμάκου. Ο πολυπράγμων νεοδημοκράτης, καθηγητής ξένων γλωσσών, ομιλεί άνετα ως μητρική του τη γλώσσα της κοινωνίας, με πόστο στα κεντρικά του κόμματος ως συντονιστής της γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνατότητές του στην κάλπη και η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο ενισχύει την εκτίμηση πως, με ή χωρίς χρίσμα, ο πρώην δήμαρχος ΓιαννουλοΦαλάνης θα είναι ο γαλάζιος υποψήφιος στη Λάρισα. Κι ενώ εκκρεμεί η ανακοίνωση, βάσει σχεδίου, και άλλων «βαριών» ονομάτων του δεξιού χώρου, αναμένονται και τα ανοίγματα του υποψηφίου δημάρχου. Διότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν φτάνουν, όλους μα όλους να τους πάρει κάποιος, χωρίς διαρροές, πάλι δεν αρκούν για να κατακτήσει τη Δημαρχία.
Ζ.

Μπερδεμένοι
* ΤΡΕΙΣ φίλοι οδηγοί διεθνών μεταφορών συναντιούνται μετά από καιρό κι είναι όλοι τους μαντάρα, διηγείται ο Δ.Γ.
Ο ένας με μαυρισμένο μάτι, ο άλλος με μελανιές και καρούμπαλα, ο τρίτος με επιδέσμους στο σώμα του.
- Α, ρε παιδιά, λέει ο ένας, καλό το τιμόνι, δεν λέω, αλλά με κάνει να αποκτάω κάτι συνήθειες, άλλο πράμα. Να, προχθές για παράδειγμα που γύρισα από ένα μεγάλο ταξίδι, Ιταλία είχα πάει, μπαίνω σπίτι, πιάνω τη γυναίκα μου, κάνουμε ό,τι κάνουμε και μετά τι λέτε ότι συνέβη; Να, πιάνω ένα 50ευρο και το ακουμπάω στο κομοδίνο. Με το που το βλέπει αυτό η γυναίκα μου, αφήστε, μου ρίχνει μια μπουνιά, είδα τον ουρανό σφοντύλι...
***
* - ΚΟΙΤΑ, λέει ο άλλος, που και εγώ είχα μια παρόμοια εμπειρία. Ακούστε τώρα να δείτε. Γυρνάω σπίτι, έλειπα 5 βδομάδες είχα πάει Λονδίνο, βλέπω τη γυναίκα μου, την πιάνω κ.λπ. κ.λπ. Και εκεί που τελειώνω, πάω και βγάζω από την τσέπη του παντελονιού ένα 50ευρο και το δίνω στη γυναίκα μου. Εδώ όμως σας θέλω. Τι κάνει αυτή; Μου δίνει ρέστα 10 ευρώ. Έγινε χαμός στο σπίτι... Γι’ αυτό και τα χάλια μου.
- Ρε παιδιά, να μα τη πίστη μου, δεν θα με πιστέψετε τι μου συνέβη εμένα, λέει ο τρίτος που είχε τα μαύρα του τα χάλια. Γυρίζω σπίτι μου, βλέπω τη γυναίκα μου, την αρπάζω, τα γνωστά... Εκεί πάνω στη φάση λοιπόν χτυπάει το κουδούνι. «Αμάν», μου λέει, «ο άντρας μου. Πήδα απ’ το μπαλκόνι». Και τι κάνω εγώ... Πήδηξα.            

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass