Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2023 17:10
* ΠΑΛΙΟΙ και νέοι, ΠΑΣΟΚ όλοι, με Λίτσα Λιακούλη επίσης όλοι, γιορτάζουν τη νίκη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.  Ζ. * ΠΑΛΙΟΙ και νέοι, ΠΑΣΟΚ όλοι, με Λίτσα Λιακούλη επίσης όλοι, γιορτάζουν τη νίκη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ζ.

Γλυκό...
* ΑΝ μη τι άλλο γλυκό φθινόπωρο. Έβαλε και λιγάκι κρύο, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι εξακολουθούν να σκεπάζονται ακόμη με σεντόνι. Μισό βαθμό τη βδομάδα πέφτει η θερμοκρασία μέσα στα σπίτια. Απολύτως φυσιολογικός καιρός, απαντά σε όσους συνηθίζουν να παραπονούνται για καιρική αλλαγή που από τις ζέστες μάς πάει κατευθείαν στις παγωνιές, που δηλώνουν ανήσυχοι λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πια ενδιάμεσες εποχές. Να, που φέτος υπάρχει φθινόπωρο.
Ζ.

Παροιμίες
* «ΠΡΩΤΑ βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά μιλάμε», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο αξιοποιώντας τη γνωστή παροιμία. Κι όλοι κατάλαβαν σε ποιους υπουργούς απευθυνόταν. «Βαρεί τη θύρα, ν’ ακούσει η παραθύρα», που λέει και μια άλλη παροιμία. Ενώ μια άλλη, παρόμοια με τη χρησιμοποιηθείσα, αναφέρει για τους φλύαρους: «Γλώσσα παπούτσι, μυαλό κουκούτσι». (Κι επειδή επίκειται και ανασχηματισμός, αυτό με τα παπούτσια μπορεί να καταστεί επίκαιρο, τα παπούτσια ανά χείρας…).
***
* «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει». Έτσι θα μπορούσαν να περιγραφούν τα λόγια του Πρωθυπουργού. Ο οποίος ήταν ολιγόλογος στο θέμα καθότι «Είπα ‘γω πολλά και σώνει, ας λαλήσει κι άλλο αηδόνι». Άλλωστε, κι ο ίδιος γνωρίζει καλά πως «Το γάλα άμα χυθεί, δεν ξαναμαζεύεται». (Αυτό το ξέρουν σίγουρα κι ο Αυγενάκης κι ο Άδωνης…).
Ζ.

Οι υπεύθυνοι
* - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ παραμένει η ΝΔ…
Αυτή ήταν η υπόμνηση του Λαρισαίου χθες στη συζήτηση της τριγωνοπλατειακής παρέας.
- Για όλα τα μεγάλα και σημαντικά, για την αποκατάσταση απ’ την καταστροφή, δεν ανέλαβαν ακόμη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, έναν απλό περιφερειάρχη έχουν δικό τους...
- Κι αν τον έχουν δηλαδή, καθώς εκείνος διαβεβαιώνει, ως οφείλει κιόλας, ότι δεν αποτελεί κομματικό εξάρτημα.
Ζ.

Πανίσχυροι
* KAI τώρα εκκρεμεί το να βρεθούν οι ισορροπίες στις ομάδες των δημάρχων, των νέων βασικά, αλλά και των επανεκλεγέντων. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει ήδη εκδηλωθεί μουρμούρα και διατυπώνονται απαιτήσεις για αξιώματα. Ενώ παντού ευδοκιμούν φιλοδοξίες, φυσιολογικό. Το πλεονέκτημα των δημάρχων, όμως, είναι ότι δείχνουν πανίσχυροι. Και είναι. Όχι μόνο λόγω των ποσοστών που πέτυχαν οι συνδυασμοί τους, αλλά και διότι με το σύστημα που ισχύει πλέον διαθέτουν το 60% των δημοτικών συμβούλων. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα και κάποιων απωλειών, δίχως να χάσουν την πλειοψηφία. Άρα, ποιος να τους κουνηθεί;
Ζ.

Ανανέωση
* ΚΑΙ καθώς εκδόθηκαν τα τελικά της σταυροδοσίας, φάνηκε πως ο συνδυασμός Μαμάκου εκλέγει 13 νέους συμβούλους. Από τους 20 με Καραλαριώτου, εκλέγονται οι 13 κι άλλοι τόσοι ανήκουν στην κατηγορία «new entry». Το δίχως άλλο ανανέωση...
***
* ΣΤΟΥΣ 14 της παράταξης Καλογιάννη, μόνο ο Μιχάλης Τολίκας ανήκει στους νέους δημοτικούς συμβούλους. Ο μόνος που πλασαρίστηκε ανάμεσα στους αντιδημάρχους, οι οποίοι πάντα φημίζονταν ως δυνατοί σταυροφόροι.
Κι ένας από την πτέρυγα του ΚΚΕ, ο νεαρός Αριστ. Λαμπρούλης, συνολικά 15 τα «πρωτάκια» στο 43μελές Δημοτικό Συμβούλιο. Ούτε πολλοί, μα και λίγους δεν τους λες.
***
* ΣΤΟ Περιφερειακό Συμβούλιο, φουλ ανανέωση. Καθώς όλοι τους καινούργιοι στην πλειοψηφούσα και άρα πολυπληθή παράταξη Κουρέτα. Όπου, άλλωστε, είχαν βάλει υποψηφιότητα ελάχιστοι από τους πρώην που είχαν εκλεγεί με τον συνδυασμό Τσιλιμίγκα. Τώρα κάποιοι εξ αυτών θα το μετάνιωσαν.
Ζ.

Για κλάματα
* ΕΚΑΝΑΝ τις δικές τους διαπιστώσεις στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.
- Μπορεί οι περισσότεροι να κλαίγονται, αλλά αρκετοί είναι όντως για κλάματα.
***
* - ΜΗΝ καπνίζεις, σκέψου το μέλλον σου.
- Όταν σκέφτομαι το μέλλον μου, πίνω κιόλας.
***
* - ΦΙΛΟΣ είναι αυτός που του λες «δεν είμαι καλά» και σου λέει «γιατί, πότε ήσουν;».
Ζ.

Ενας καφές
* «ΔΕΝ είδαμε να μας βοηθάνε οι τοπικοί βουλευτές και υπουργοί στη Β’ Κυριακή των περιφερειακών εκλογών», δήλωσε μιλώντας ο επανεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος Τρικάλων Ντίνος Μπάρδας. «Στο μεσοδιάστημα της μιας εβδομάδας, κάποιο κυβερνητικό κομμάτι αντί να κάνει καλό έκανε ζημιά. Στον δικό μας τον νομό δεν φάνηκε κάπου η παρουσία των κυβερνητικών στελεχών. Κανέναν δεν είδα να είναι δίπλα μας την τελευταία εβδομάδα». Ενώ στη Λάρισα που εμφανίστηκαν; Π.χ. Αυγενάκης. Και αναφέρεται ο Τρικαλινός χαρακτηριστικά στην υπόθεση του καφέ που δεν ήπιε ο Δημ. Παπαστεργίου, νυν υπουργός και μέχρι πρότινος πανίσχυρος δήμαρχος Τρικάλων.
***
* ΜΕ τον δικό του ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε εκφράσει τη στήριξή του στον Κ. Αγοραστό, δυο τρεις μέρες πριν τον 2ο γύρο: Δεν είμαι ο κλασικός φίλος του Κώστα Αγοραστού, οπότε δικαιούμαι να γράψω αυτά που θα γράψω. Γιατί οι σχέσεις μας έχουν περάσει από διάφορα κύματα… Όποιος πει πως ο Κώστας είναι «εύκολος» άνθρωπος, μάλλον δεν τον ξέρει καλά. Όποιος, όμως, επίσης πει πως δεν ασχολήθηκε, έτρεξε, ενδιαφέρθηκε για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μάλλον δεν το ξέρει καθόλου. Μιλώντας ακόμη και με Ευρωπαίους αξιωματούχους του ΕΣΠΑ, μου έλεγαν πως «ο δικός σας» καταλάβαινε απόλυτα τι γίνεται, διεκδικούσε, είχε γνώση και άποψη. Δεν άφηνε ευρώ να πέσει κάτω, να φύγει από τα μέρη μας.
***
* «ΝΑΙ, αλλά είναι απότομος, καμιά φορά εριστικός κ.λπ.» θα πει κάποιος. Παρόλα αυτά, έτσι είναι ο Αγοραστός. Και ελπίζω -όπως και ο ίδιος δήλωσε- να πήρε το μήνυμα. Δεν ψηφίζουμε, όμως, για την παρέα που θα πάμε διακοπές ή θα μας πει ωραίες ιστορίες. Για το μέλλον του τόπου ψηφίζουμε. Και δεν είναι εποχές για πειράματα. Δεν έχω βγει να πιω καφέ με τον Αγοραστό και μπορεί να μην πιούμε και στο μέλλον. Ως Περιφερειάρχης, όμως, ασχολήθηκε, έτρεξε, πάλεψε, έκανε έργο. Βοήθησε τον τόπο μου, τον τόπο του, τη Θεσσαλία. Και αυτό του το αναγνωρίζω. (Να σε κάψω Κώστα μ’, να σ’ αλείψω λάδι…).
***
* ΚΑΙ φύλαξε και λίγο λιβάνι στο τέλος και για τον επιχώριο αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μιχαλάκη, ο συντοπίτης του: Και κάτι εξίσου σημαντικό. Ο Αγοραστός έχει μία ομάδα που στα δύσκολα ήταν εδώ και γνωρίζει. Κάποιες συγκρίσεις, ειδικά για τα μέρη μου που όλοι ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα, είναι συντριπτικές υπέρ της. Σκεφτείτε όλα αυτά πριν την κάλπη». (Τελικά, ο καφές σερβιρίστηκε πικρός).
Ζ.
Βρέθηκε εκεί
* - ΔΕΝ πρόκειται για νίκη Κουρέτα, αλλά για ιστορική ήττα Αγοραστού. Ο Κουρέτας απλώς βρέθηκε στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή, έλεγε ο Λαρισαίος αναλυτής.
Ουδείς μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο όταν η ΝΔ έδινε τα χρίσματα για περιφερειάρχες και ο Κ. Αγοραστός έπαιζε χωρίς αντίπαλο στη Θεσσαλία. Ενδιαφερόμενοι υπήρχαν βέβαια. Όπως έγραφε κι η εφημερίδα, σε αυτό ακριβώς το σημείο, όσο γίνονταν οι διαγκωνισμοί μεταξύ τους, «όποιος οριζόταν υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σαν να καταλάμβανε αυτομάτως τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χωρίς να χρειαστεί καμία απολύτως προσπάθεια να απολαμβάνει μετά τα προνόμια της θέσης». (Χωρίς την πλημμύρα, ο Κ. Αγοραστός θα έπαιρνε, όπως οι πάντες προέβλεπαν, τα εξηνταρίσια ποσοστά που πήραν τελικά και άλλοι νεοδημοκράτες περιφερειάρχες).
***
* ΔΕΝ ήταν τότε ο Δημ. Κουρέτας ο μόνος πρόθυμος, ούτε είχε μαντικές ικανότητες να προβλέψει την πλημμύρα και τη μεγάλη καταστροφή, τις ιδιαίτερες ικανότητες της ΝΔ και της Κυβέρνησης στο να κακοδιαχειριστεί το άσχημο συμβάν ίσως και να μπορούσε να το μαντέψει, όπως και αρκετοί άλλοι δηλαδή. Κινήθηκε, ωστόσο, σε χαμηλούς τόνους, παρότι είχε σοβαρές δυσκολίες στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, περίμενε με υπομονή και με στυλ μέχρι που το φρούτο έπεσε μόνο του μέσα στις λάσπες. Μετά το έπλυνε κι όλα καλά, πολύ καλά…
Ζ.

Για ανταύγειες
* ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΝ πάλι στις διερευνήσεις τους τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Πιο εύκολα μπορώ να χτίσω ουρανοξύστη, παρά κορμί.
***
* - ΧΩΘΗΚΕ η άλλη μπροστά μου στο σουβλατζίδικο, λέγοντας «Δύο πίτες και τρία σουβλάκια θα πάρω και φεύγω…». Λες και εμείς οι υπόλοιποι περιμένουμε για ανταύγειες.
***
* - ΕΧΩ φέρει ένα σάντουιτς στη δουλειά και πρέπει να αντέξω και να μην το φάω από τώρα. Αυτά είναι προβλήματα…
Ζ.
Δεν ξεχνά
* ΤΟ γεγονός ότι κοντεύει τα 100 του χρόνια αποτελεί έναν λόγο παραπάνω που επιτρέπει στον Θανάση Ριζάκη να ομιλεί. Και απευθυνόμενος στον νέο Δήμαρχο, να τον ρωτά πότε σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίες με το τραμ στη Λάρισα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Τον ενημερώνει πως ο ίδιος αδημονεί. Ειρωνικά το λέει ο παλιός αντιστασιακός, ο οποίος δεν δέχεται πως ίσως ήταν μια προεκλογική υπερβολή του Θαν. Μαμάκου. Τον τρολάρει, που έλεγαν και τότε παλιά στο χωριό.
- Μα εδώ, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, έκανε κοτζάμ ταξίδι στη Γερμανία, με ολόκληρο επιτελείο, να δουν και να μάθουν πώς θα φτιάξουν το τραμ, έτσι είχε πει καμαρώνοντας…
Ζ.

Παγίδα
* ΣΤΗΝ οδό Καρδίτσης, αμέσως μετά τη ΔΕΗ και δίπλα από το εγκαταλελειμμένο περίπτερο, λείπει ένα πλακάκι στο πεζοδρόμιο. Και δεν πρόκειται για ζήτημα αισθητικής, είναι που αυτή η απουσία δημιουργεί κανονική παγίδα. Να πέσει ο άλλος μέσα και να μπλέξει άσχημα. Ιδιαίτερα επικίνδυνη για αφηρημένους διαβάτες και ακόμα περισσότερο για τους νυχτερινούς.
Ζ.

Κερασμένα
* «ΤΟ βράδυ μην κανονίσεις τίποτε, θα σε βγάλω να σε κεράσω», διηγιόταν ο μεσήλικος Λαρισαίος ότι του είπε η κόρη του.
- Εν τω μεταξύ, την τελευταία φορά που με έβγαλε και με κέρασε, είχα πληρώσει 80 ευρώ…
Ζ.

Τα είπαν
* ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ επικοινωνία μεταξύ του Κώστα Αγοραστού και του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, υπήρξε χθες, με πρωτοβουλία του πρώτου, στην οποία συμφωνήθηκε οι δύο άντρες να συναντηθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, πιθανότατα αύριο Παρασκευή ή το αργότερο Δευτέρα. Στη συνάντηση θα υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση του Κ. Αγοραστού για την πορεία των εργασιών των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην παράδοση και παραλαβή της ηγεσίας της Περιφέρειας. Πρωτιά
* ΠΡΩΤΙΑ σε σταυρούς προτίμησης, στον Δήμο Τεμπών, κατέκτησε ο Γιώργος Νικολάου, πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, αρμόδιος για τη Δημοτική Ενότητα Κάτω Ολύμπου και της ιστορικής Κοινότητας Αμπελακίων, και τελευταία πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Παιδείας Τεμπών (Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π.Τ.).
Αγαπητός μεν, ο κ. Νικολάου, καθώς είναι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων, που ξέρει να ακούει και προσπαθεί να λύνει προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών, αλλά οι πολίτες αναγνώρισαν με την ψήφο τους και το έργο του.
Λ.Κ.

Ανεξήγητο
* ΔΕΝ μπορεί, κάτι συμβαίνει εκεί στην οδό Πενταλόφου, στη Νέα Σμύρνη, με τις γάτες. Ανεξήγητος (;) παραμένει ο θάνατος 7-8 γατιών τον τελευταίο χρόνο, εκ των οποίων οι δύο τις προηγούμενες ημέρες. Τόσοι θάνατοι σε τόσο μικρό χρόνο κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.
Χώρια που βρέθηκε και σημείωμα που θα παραδοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες από περίοικο, που φρόντιζε κάποιες από τις γάτες. Με την ελπίδα ότι θα βρει άκρη, αποτρέποντας παράλληλα τη θανάτωση σε όσες γάτες απέμειναν στη γειτονιά…Ενόχληση
* ΣΤΟ μεταξύ, ενοχλημένη εμφανίζεται η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ από τις πρώτες κινήσεις του νέου περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, διότι ο τελευταίος, ενώ ζήτησε να ακυρωθεί η συνάντηση με τον Λευτέρη Αυγενάκη λόγω οικογενειακού προβλήματος, ο ίδιος λίγο αργότερα στη δημόσια τηλεόραση δήλωσε ότι «η συνάντηση αυτή δεν έχει νόημα να πραγματοποιηθεί». Κάποιοι συνεργάτες του Υπουργού θυμήθηκαν τις δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη «για το πόσο απαραίτητη είναι η καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ του Περιφερειάρχη και του Υπουργού για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας...».

 

ORTHIOI_KOURETAS.jpg

* EIXE και ορθίους στη συγκέντρωσή του στο Ωδείο ο Δημ. Κουρέτας. Την προεκλογική Πέμπτη φαινόταν ότι είχε δημιουργηθεί ρεύμα.
Z.

 

TAFROS.jpg

* ΠΡΟΣ την Περιφέρεια απευθύνεται ο Κώστας Ζέβλας, παλιός πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, προσκομίζοντας φωτογραφίες από την Τάφρο που διασχίζει τη Νέα Σμύρνη, περνάει και δίπλα από το σχολικό συγκρότημα. Δεν είναι μόνο αισθητικό το πρόβλημα, αλλά κυρίως υγειονομικό. Ζητά τον καθαρισμό της κοίτης, ώστε να μπορέσει και ο Δήμος να ολοκληρώσει τα έργα ανάπλασης που ξεκίνησαν περίπου πριν έναν χρόνο. Ελπίζει σε άμεση ανταπόκριση.
Ζ.

 

ENSTASH.jpg

* ΙΣΩΣ να συνέβη για καλό, για να μπει φωτογραφία στην εφημερίδα ο Στέλιος Τσιανίκας και να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι εκλέχθηκε πρόεδρος στη Σελίτσιανη, στο χωριό του εκεί ψηλά στον Κίσσαβο. Το Πρωτοδικείο, λοιπόν, αντί για πρώτο, τον εμφάνισε με 0 σταυρούς, μηδέν, ότι δηλαδή δεν ψήφισε ούτε ο ίδιος τον εαυτό του. Ενώ είχε βγει πρώτος. Πήγε, λοιπόν, κι αυτός με τον δικηγόρο του, τον φίλο του τον Άκη Νασιώκα, να καταθέσουν ένσταση ώστε να αποκατασταθεί το λάθος.
Κάτι παρόμοιο έγινε και με τον εκλεγέντα πρόεδρο στο Δίλοφο Φαρσάλων, τον Απόστολο Ρεντινόπουλο. Τον οποίο αντί 215 σταυρών, τον εμφάνισαν μόνο με 25. Αυτό διορθώθηκε γρήγορα, προστέθηκε το 1, που έλειψε εκ παραδρομής, ανάμεσα στα δύο άλλα ψηφία κι όλα εν τάξει.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass