ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2023 17:05
 * ΤΕΛΙΚΑ ο Κ. Αγοραστός δεν χτύπησε τη γροθιά στην κάλπη, αλλά στο μαχαίρι, το γαλάζιο. Ζ. * ΤΕΛΙΚΑ ο Κ. Αγοραστός δεν χτύπησε τη γροθιά στην κάλπη, αλλά στο μαχαίρι, το γαλάζιο. Ζ.

Παρατείνεται
* ΚΑΙ τώρα Χινόπωρο... Με τα ωραία του. Αν και με τις λιακάδες και τα 27-28άρια των ημερών προς γαϊδουροκαλόκαιρο το φέρνει, όπως το συνηθίζει πλέον συχνά τα τελευταία χρόνια. Καλοκαίρι πεισματάρικο, σαν το συμπαθές τετράποδο, το οποίο τα στυλώνει και δεν λέει να φύγει.
Η εν λόγω έκφραση υφίσταται παλαιόθεν, υπήρχε και πριν ακουστεί ο όρος της κλιματικής αλλαγής, για το Αηδημητριάτικο καλοκαιράκι.
Ζ.

 

Ανησυχία
* ΠΕΡΑΣΕ κιόλας ενάμισης μήνας από την καταστροφή κι ακόμη να πάρουν τις βασικές αποζημιώσεις, υπάρχουν πλημμυροπαθείς στη Λάρισα που δεν έχουν πληρωθεί τα 6.600 ευρώ...
Κι οι υπουργοί ασχολούνται διαρκώς με διαβεβαιώσεις για την καταβολή της κρατικής αρωγής, καλά για αποζημιώσεις και ενισχύσεις σε πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους η συζήτηση απλώς συνεχίζεται, το σύστημα δεν φαίνεται να ρολάρει.
Κι ενώ εξελίσσονται εργασίες αποκατάστασης σε υποδομές, καμία διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει για την απαιτούμενη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι πάντες θεωρούν πως το πιθανότερο είναι να ξαναπροκύψουν.
Επισκευάζουν ρέματα, αναχώματα, δρόμους και γεφύρια, λίγο αργότερα αυτά, γνωρίζοντας ότι να νερά θα έρθουν ξανά ορμητικά, δεν θα είναι πλέον έκπληξη. Κι η Κυβέρνηση χαλαρώνει, στεγνώνει.
***
* ΟΧΙ καμπανάκι, καμπάνα μεγάλη χτύπησαν χθες μέσω της εφημερίδας οι εκ των Υδρονομέων της Θεσσαλία Κώστας Γκούμα και Τάσος Μπαρμπούτης:
Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας απαιτεί διαφορετικές προτεραιότητες και «άλλη» νοοτροπία από τους πολιτικούς.
Ένας διαφορετικός και κυρίως συνολικός σχεδιασμός για την ασφάλεια στον γεργοκτηνοτροφικό τομέα, μα και της οικονομίας της Θεσσαλίας.
Και σημαντικά κονδύλια απαιτούνται, παχιές να είναι οι πιστώσεις κι όχι μόνο λόγια, αλλά χρειάζεται και πλάνο. Αλλιώς θα πρόκειται για χτίσιμο στην άμμο.
Ζ.


Ειδικού σκοπού
* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ Λαρισαίοι εργαζόμενοι, που πλημμύρισαν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, επειδή δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, εδώ και 45 ημέρες, την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, που όρισε το κράτος για κάθε μήνα που δεν εργάζονται. Μόνο το είπαν, πότε θα το κάνουν; Ακόμη και μια και δυο μέρες έχουν μεγάλη σημασία για ανθρώπους που είναι πανί με πανί.
Τώρα τα θέλουν τα χρήματα, που τα έχουν ανάγκη και τους έτυχε η δυσκολία, δεν τα περιμένουν για μποναμά χριστουγεννιάτικο.
Γ.Γ.

 

Μικρό ποσοστό
* ΚΑΙ τώρα, μετά τις καταστροφές σ’ ολόκληρη της Θεσσαλία, αναδεικνύεται το κενό. Καθώς ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών έναντι φυσικών φαινομένων παρουσιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης των ασφαλιστικών εταιρειών για τις ασφαλισμένες κατοικίες στην Ελλάδα.
Στη Θεσσαλία από τις 400.000 κανονικές κατοικίες, που έχει καταγράψει η Στατιστική Υπηρεσία, ασφαλισμένες είναι οι 50.000 περίπου, ποσοστό μόλις 12%. Έναντι 15% σε επίπεδο χώρας, καθώς στην Αττική το ποσοστό των κατοικιών με ασφαλιστική κάλυψη ξεπερνάει το 21%. Πιο προχωρημένοι οι Αθηναίοι, κάτι περισσότερο θα ξέρουν.
Σημειωτέον ότι μεγάλο μέρος από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αντιστοιχεί σε σπίτια αγορασμένα με δάνειο που δεν έχει εξοφληθεί και επομένως η ασφάλισή τους είναι υποχρεωτική.
Ζ.

 

Έλειπε
* ΕΛΕΙΠΕ, όμως, ο αντιστασιακός και αγωνιστής Θανάσης Ριζάκης. Μεγάλωσε πια και δεν έχει το κουράγιο. Το μυαλό και η σκέψη, όμως, αυτές τις μέρες όλο στα γεγονότα αυτά είναι.
Εξάλλου, σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, υπήρξε ένας από τους ΕΛΑΣίτες που παρέλασαν στις 23 Οκτωβρίου του 1944 στην απελευθερωμένη Λάρισα, με επικεφαλής τον λοχαγό Τσακανίκα. Η απουσία του αισθητή...
Ν.Π.

 

Εκτόξευση
* ΤΟ βλέπουν καθημερινά οι καταναλωτές στα ράφια, το καταγράφουν, όμως, κι εκείνοι που παρακολουθούν επαγγελματικά την εξέλιξη. Κι είναι εντυπωσιακό, έως και δραματικό συνάμα. Τον Οκτώβριο 2021 μια συσκευασία 4 λίτρων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου κόστιζε 20 ευρώ. Η ίδια ποσότητα της ίδιας μάρκας πωλείτο τον Οκτώβριο 2022 στα 27 ευρώ και σήμερα στοιχίζει 54 ευρώ.
- Στο σίριαλ «Η γη της ελιάς», πόσο το έχουν εκεί το λάδι; Αναρωτιέται ο Λαρισαίος.
***
* ΟΙ ειδικοί, λοιπόν, θυμίζουν ότι η Ελλάδα είναι σταθερά μέσα στην πρώτη πεντάδα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.
Μαζί με Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο και Τυνησία. Το σπιράλ εκτόξευσης των τιμών ξεκίνησε από τις κακές προβλέψεις, λίγο πριν την περασμένη άνοιξη, για το ισπανικό ελαιόλαδο. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή της κορυφαίας ελαιοπαραγωγικής δύναμης της Ευρώπης και η ταυτόχρονη μείωση των περσινών αποθεμάτων προκάλεσαν διάχυση του φόβου και στις άλλες χώρες της Μεσογείου. (Κι άρχισε το ράλι).
***
* ΣΤΗΝ Ελλάδα πάντως, δεν έχουμε έλλειψη ελαιολάδου. Και στη φετινή δύσκολη χρονιά, υπάρχουν κάποια περσινά ελαιόλαδα αποθηκευμένα.
Φέτος αναμένεται να παραχθεί, στην καλύτερη περίπτωση, η μισή παραγωγή από πέρυσι, δηλαδή γύρω στους 150.000 τόνους. Άρα, με κάπως μικρότερη κατανάλωση, αφού έχει ακριβύνει το λάδι, θα μείνει σχεδόν η μισή παραγωγή και για εξαγωγές. Στη χώρα παράγονται συνήθως 300-350.000 τόνοι λαδιού ετησίως.
Οι ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης φτάνουν τους 100.000 τόνους. Εκτιμάται ότι αργά ή και πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί η ισορροπία. (Ως τότε, κομμένα τα φάε λάδι κι έλα βράδυ).
Ζ.

 

Φρέντους
* ΕΛΑΦΡΩΣ μπερδεμένοι οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Έχω δει όνειρο, ρε σεις, το οποίο ήταν όλο στα Γαλλικά. Δεν κατάλαβα τίποτα.
***
* - ΜΕΝΩ άναυδος, της λέω.
- Δεν με νοιάζει ρε φίλε πού μένεις, μου λέει.
***
* - ΟΜΑΔΑ αίματος;
- ΕΓΩ; Άλφα φρέντους θετικό. (Α, και η παραγγελία στα λατινικά: Δύο φρέντους εσπρέσσους μέτριους).
Ζ.

 

ΕΛΤΑ
* ΔΥΣΚΟΛΑ τα πράγματα στη Νίκαια. Κλείνει και το ΕΛΤΑ, θα προκαλέσει πολλά προβλήματα μια τέτοια απόφαση στην τοπική κοινωνία και θα δυσκολέψει την καθημερινότητα των πολιτών. Ίσως χρειάζεται μια οργανωμένη κινητοποίηση για να υπάρξει μιας μορφής πίεση προς τα κεντρικά.
Αν και τέτοιες αποφάσεις δύσκολα αλλάζουν...
Κ.Γ.

 

Πειραιώς
* ΠΑΕΙ και το κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στη Φιλιππούπολη, κλείνει σε λίγες ημέρες. Εκτός από το γεγονός πως υπάρχει αγωνία για τις τύχες των εργαζομένων, είναι και το τι θα κάνουν οι άνθρωποι της περιοχής. Κι άντε αυτοί που τα έχουν καλά με την τεχνολογία πάει κι έρχεται. Οι άλλοι; Οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται βοήθεια θα καλούνται να κάνουν ολόκληρη μετακίνηση στο κέντρο ή στον Άγιο Γεώργιο για να εξυπηρετηθούν. Νεάπολη, Φιλιππούπολη, Λιβαδάκι, Άγιος Θωμάς, Ηπειρώτικα, Νέα Πολιτεία είναι περιοχές που εξυπηρετούνταν σε μεγάλο βαθμό από αυτό το κατάστημα. Και δεν υπολογίζουμε την Τερψιθέα και τα άλλα χωριά.
Κ.Γ.

 

Πολύ μπροστά
* ΚΑΛΠΑΣΕ στις κάλπες η Ανδριάνα Κομήτσα, σαν θεσσαλικό άτι, έφτασε στο νήμα στην πρώτη δυάδα του συνδυασμού Κουρέτα, με πάνω από 7.000 σταυρούς. Λογικά τώρα θα γίνει και αντιπεριφερειάρχης, η νεαρή φυσικοθεραπεύτρια, η οποία ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της.
Στις προηγούμενες περιφερειακές, με τον συνδυασμό Τσιλιμίγκα, στα 43.000 ψηφοδέλτια πρώτος με διαφορά ήταν ο Ρίζος Κομήτσας, δεν ήταν ακόμη παπάς, με 8.300 σταυρούς, σχεδόν διπλάσιους από τον δεύτερο. Τώρα η κόρη του, στα 49.000 ψηφοδέλτια Κουρέτα ξεπέρασε τις 7.000.
Αποδεικνύοντας ότι διαθέτει κληρονομικό χάρισμα, όμως όσο και να ευλόγησε ο παπαΡίζος, ήθελε και τις δικές της ικανότητες για το επίτευγμα.
Ζ.


Βόλος-Λάρισα;
* ΤΟ γεγονός επιβεβαιώνει πρακτικά τους φόβους των τοπικών φορέων ότι η Μαγνησία θα υποστεί οικονομική ζημία από τη μετεγκατάσταση μίας τόσο μεγάλης στρατιωτικής μονάδας, γράφει από τον Βόλο η ιστοσελίδα taxydromos.gr.
Μεταφέροντας ανεπιβεβαίωτες εισέτι πληροφορίες για τη μεταφορά των μονάδων της 1ης ΤΑΞΑΣ από το Στεφανοβίκειο στον Τύρναβο και στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. (Επιπλέον δράμα Βολιώτικο...).
***
* ΓΙΝΕΤΑΙ αναφορά για ειδική σύσκεψη στο ΓΕΣ, όπου, όμως, δεν ελήφθη επίσημη απόφαση, ενώ ως ενδεχόμενο εξετάζεται και η μεταφορά της ταξιαρχίας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Καθότι, μετά την πλημμύρα, μεγάλες ποσότητες υδάτων έχουν εγκλωβιστεί στο στρατόπεδο του Στεφανοβικείου και δεν υποχωρούν, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν διάστημα ενός χρόνου για την πλήρη αποστράγγιση.
Ωστόσο, η μεταφορά της ταξιαρχίας θα περιλαμβάνει και τον χρόνο εκτέλεσης έργων, ώστε να αποτραπούν μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα στη στρατιωτική μονάδα.
Άρα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια.
***
* ΠΟΙΟ είναι το πρόβλημα; «Μιλάμε για περίπου 500 οικογένειες, οι οποίες μένουν και δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία.
Αν φύγουν, αυτό θα είναι μεγάλο μείον για την εμπορική και κτηματική αγορά του Βόλου και των γύρω περιοχών. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό εργαζομένων στην 1η ΤΑΞΑΣ, αλλά και φαντάρων που έρχονται με μεταθέσεις στην περιοχή», εκτιμούν οι Βολιώτες. (Που βλέπουν αντίστοιχο όφελος για τη Λάρισα, όπου θα μετεγκατασταθεί όλος αυτός ο κόσμος).
Ζ.

 

Για φύλλο;
* ΖΕΥΓΑΡΙΑ Λαρίσης σε νέες περιπέτειες.
- Ο άλλος βρήκε φιλενάδα κι από τη χαρά του το είπε μέχρι και στη γυναίκα του.
***
* - Η άλλη έδωσε 300 ευρώ στο μέντιουμ για να της φέρει πίσω τον δικό της. Αν τα έδινε στον ίδιο θα επέστρεφε τρέχοντας.
***
* - ΠΗΓΕ ο άλλος να αγοράσει έναν πλάστη και τον ρώτησε ο έμπορος: Για φύλλο ή για ξύλο;
Ζ.

 

Παζάρι
* ΜΑ τι κακός χαμός και με το Παζάρι της Λάρισας. Θα γίνει, δεν θα γίνει... «Σφάζονται» οι Λαρισαίοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το αν πρέπει ή δεν πρέπει και όλοι κάνουν την ίδια διαπίστωση...
Οι παράγκες στη Σκεπαστή της Νεάπολης δεν ξηλώθηκαν ποτέ. Πάντως, χθες ήρθε και η επιβεβαίωση από τον ίδιο τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη, σε δηλώσεις μετά τις εκδηλώσεις για την 79η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς, όπου δήλωσε ότι θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, μετά τις 3 Νοεμβρίου, και πρόταση είναι τα έσοδα να πάνε στους λογαριασμούς για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών. Άρα; Θα γίνει!
Ν.Π.

 

Ο ποδηλάτης
* - ΛΕΣ να ξεπεράσει και τον Κασσελάκη;
Προβληματισμένος ο Λαρισαίος Συριζαίος, βλέποντας την πρώτη μεγάλη συνέντευξη του επερχόμενου Περιφερειάρχη να φιλοξενείται στην εφημερίδα «Espresso». Είχαν και lifestyle, φυσικά, οι απαντήσεις του Δημ. Κουρέτα, υπήρχαν, όμως, και πολιτικές ερωτήσεις.
- Με τον Αχιλλέα Μπέο πώς θα συνεργαστείτε; Έχετε άποψη για το στιλ του;
- Επιτρέψτε μου να εστιάσω στην ουσία. Οι πολίτες του Βόλου έκαναν δημοκρατικά την επιλογή τους και θεσμικά είμαστε υποχρεωμένοι αμφότεροι να συνεργαστούμε παραγωγικά για το καλό των πολιτών που εκπροσωπούμε. Με ευσυνειδησία και επίγνωση. (Ωραία ντρίπλα...).
***
* - ΕΙΣΤΕ ποδηλάτης. Πιστεύετε ότι τώρα με τις τόσες ευθύνες μπορεί να «γίνει η ζωή σας ποδήλατο»; Πώς θα ανταποκριθείτε;
- Δεν λύγισα ποτέ από την υπερβολική προσπάθεια. Ελπίζω, όμως, να αποδειχτώ χρήσιμος για όλους, κυρίως για εκείνους τους συμπολίτες μας των οποίων η ζωή «έγινε ποδήλατο», χωρίς μάλιστα τη δική τους ευθύνη. (Πάμε για ορθοπεταλιές;).
Ζ.

 

Ριζάκης
* ΔΕΝ μπόρεσε χθες ο κυρ Θανάσης, ο Ριζάκης, να παραστεί στην τελετή μνήμης για την απελευθέρωση της Λάρισας από τους Ναζί. Δεν μπορεί πλέον, έφτασε 98 χρονών και τον πονάνε τα πόδια. Μα ζήτησε να ακούσουν το μήνυμά του οι νέοι. Να καταλάβουν είπε πως δεν ήταν πάντα η Λάρισα όπως τη βλέπουμε τώρα. Να θυμούνται, τονίζει, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ακόμα, ακόμα και η ελευθερία μας, πόσο μάλλον οι ανέσεις μας.
Τους κάλεσε να είναι έτοιμοι και σκληροί για κάθε δοκιμασία. Ζήτησε να είναι δίκαιοι και αγνοί. Να αγαπάνε την πατρίδα και να πονάνε τον συνάνθρωπο. Να βοηθάνε απλόχερα. Να είναι άνθρωποι...
Κ.Γ.

 

Παζάρι
* ΜΕ τη λογική πως όταν γίνεται παζάρι στη Λάρισα συνήθως βρέχει να το σημειώσουμε από σήμερα. Τρεις του Νοέμβρη πάρτε ομπρέλα...
Κ.Γ.

 

Μη ενημέρωση
* ΧΑΛΙ μαύρο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Ωραίο παιχνίδι, στο οποίο κέρδισε η δικηγορία.
Και η «Cosmote», που μετέδιδε το ματς, απέτυχε παταγωδώς. Διακοπή και οι τηλεθεατές της ζωντανής μετάδοσης περίμεναν 2 ώρες χωρίς καμία πληροφορία. Κατέφευγαν στο ίντερνετ να μάθουν τι συμβαίνει.
Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του καναλιού που είχε την αποκλειστικότητα της μετάδοσης δικαιολογούνταν ότι έβρισκαν κλειστές πόρτες, και; Στο Πεντάγωνο βρίσκονταν; Τα μυστικά του κράτους φύλαγαν;
Πολύ προσεκτικοί, μην εκτεθούν απέναντι στις ΠΑΕ. «Ό,τι μας λένε αυτό και λέμε», εξηγούσαν. Άρα, σιωπή, απίστευτη σιγή ασυρμάτου.
Ζ.

 

Ναι, αυτός
* ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ο νεαρός Λαρισαίος.
- Μαρία;
- Ποιος είναι;
- Ο Νίκος είμαι...
- Ο ποιος;
- Θυμάσαι προχθές στο μπαρ που σου μίλησε ένας ψηλός μουσάτος με πράσινα μάτια;
- Ναι...
- Εγώ είμαι ο φίλος του, ο κοντός ο καραφλός.
Ζ.

------------

* H παρέλαση των δημάρχων, για την Απελευθέρωση της Λάρισας. Από ποιον; Οι πρώην κι επόμενοι. Εν μέσω δύο δεξιών. (Ποικιλία λεζαντών στη διάθεση των αναγνωστών).
Ζ.

 

GKREM.jpg

* ΗΤΑΝ απλό τελικά, να γκρεμιστεί ο τοίχος που επί χρόνια έδειχνε ετοιμόρροπος στο εγκαταλελειμμένο παλιό σπιτάκι, εκεί στο δρομάκι της Βηλαρά, κοντά στη Γρηγορίου Ε’. Κι έτσι να περνούν οι διερχόμενοι χωρίς φόβο. (Αδειανό φυσικά μέσα το κέλυφος).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass