ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2023 18:00
* Ε, δεν μπορεί να μην τους κοιτάει και λίγο στραβά, Θαν. Μαμάκο και επιτελείο, ο Απ. Καλογιάννης, δύο μόλις εβδομάδες μετά την ήττα. Ζ. * Ε, δεν μπορεί να μην τους κοιτάει και λίγο στραβά, Θαν. Μαμάκο και επιτελείο, ο Απ. Καλογιάννης, δύο μόλις εβδομάδες μετά την ήττα. Ζ.

Λίγο λάδι
* ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΙ από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην αγορά οι Λαρισαίοι.
- Υποψιάζομαι ότι τον λογαριασμό της επενδυτικής βαθμίδας θα τον βρούμε στον επόμενο του ρεύματος.
***
* - ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ λίγο λάδι στη χωριάτικη χθες κι είπα να κάνω κι ένα ξεμάτιασμα, προληπτικά.
***
* - ΕΝΑ μπουκάλι του λίτρου λάδι και παρακαλώ σβήστε την τιμούλα. Είναι για δωράκι.
Ζ.

 

Προβληματισμοί
* ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΙ οι Λαρισαίοι συριζαίοι, προβληματισμένοι σε όλα τα επίπεδα.
- Αυτό που όλα τα κανάλια έχουν αγαπήσει ξαφνικά τώρα τον Φίλη είναι λίγο περίεργο, δεν είναι;
- Είναι διευρυμένη η αγάπη τους. Χωράει ολόκληρη ομπρέλα...
***
* ΚΙ είχαν και τον δεξιό από δίπλα να τους τσιγκλάει.
- Ο γάμος τελικά αγριεύει τον άνθρωπο. Δύο μέρες παντρεμένος και διέγραψε τον μισό ΣΥΡΙΖΑ.
Ζ.

 

Αλλαξε
* ΑΡΘΡΑ που έχουν γραφτεί με ψευδώνυμο από τον Στέφανο Κασσελάκη παλαιότερα, στον «Εθνικό Κήρυκα», ανέσυρε ως γνωστόν η «Εφ.Συν». όπου τάσσεται υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο και της μείωσης κατώτατου μισθού. Εμφανίζεται επίσης υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κι έρχεται το Κουλούρι να προσθέσει: Ωστόσο, το άρθρο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη συζήτηση, ήταν μία άποψη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αποθέωνε τον φραπέ, ενώ όλοι γνωρίζουν πως σήμερα πίνει αποκλειστικά φρέντο εσπρέσο σκέτο. Το γεγονός αυτό, προκαλεί φυσικά εύλογες απορίες για την αξιοπιστία του πολιτικού, με πολλούς να αναρωτιούνται πώς να εμπιστευτούν κάποιον που άλλαξε το είδος καφέ που πίνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Ζ.

 

Ο μεγάλος Ερίκ
* «Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων δεν σημαίνει ότι είσαι υπέρ της Χαμάς. Το να λες «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» δεν σημαίνει ότι είσαι αντισημίτης ή θέλεις να φύγουν όλοι οι Εβραίοι». Ο Λαρισαίος Ν. Κ. αναπαράγει τα λεγόμενα του Ερίκ Καντονά.
Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής, που πάντα μιλούσε ως παγκόσμιος πολίτης, εξηγείται: «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» σημαίνει ελεύθερους Παλαιστίνιους από την ισραηλινή κατοχή που τους κλέβει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους εδώ και 75 χρόνια. Σημαίνει σταματήστε να μαντρώνετε 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά. Τερματισμό του απαρτχάιντ που επέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση. Σημαίνει δώστε στους Παλαιστίνιους τον έλεγχο των βασικών υποδομών στη γη τους».
Ζ.

 

Απελπισμένοι
* ΑΝΑΛΟΓΩΣ μιλάει, διπλωματικά βέβαια, κι ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γ. γ. του ΟΗΕ, προκαλώντας τόσο έντονο εκνευρισμό στην ισραηλινή ηγεσία: «Να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό… Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία. Η οικονομία τους πνίγηκε. Οι άνθρωποί τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν. Οι ελπίδες τους για πολιτική λύση έχουν εξαφανιστεί.»
***
* ΓΙΑ να προσθέσει φυσικά ότι «Τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού.» (Σάμπως κι ο υπέρμαχος του Ισραήλ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν επιμένει κάθε φορά; «Ναι, η λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών…» Και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού εννοεί.)
Ζ.

 

Συντονισμός
* ΕΙΔΑΝ οι διερχόμενοι Λαρισαίοι τον Δημ. Κουρέτα να μπαίνει στο κτίριο της Νομαρχίας, Περιφέρεια πια, κι όλοι σκέφτηκαν ότι πάει να παραλάβει από τον Κ. Αγοραστό. Καλό αυτό, πολιτισμένα πράγματα, σχολίαζαν. Και σε πολύ λίγο τον είδαν να εξέρχεται, μετά της κουστωδίας πάντα, κάτι έλεγαν μεταξύ τους. Ωχ, μάλωσαν; δημιουργήθηκε ανησυχία, γιατί να φύγουν αμέσως…
Τελικά επρόκειτο για λάθος συνεννόηση, δείγμα του πολύ καλού συντονισμού μάλλον. Ο απερχόμενος Κ. Αγοραστός περίμενε τον επερχόμενο στο γραφείο του, στο κτίριο της Περιφέρειας στη Θεοφράστου. (Κατόπιν τούτου προφανώς τον έστησαν. Ώσπου να πάνε στο Αβέρωφ...)
Ζ.

 

Κεφτέδες
λύτρωση
* ΕΙΧΑΝ καταλήξει στα συμπεράσματά τους οι Λαρισαίοι φοιτητές.
-Κανείς δεν ξέρει τι πόνος κρύβεται σε ένα σπίτι όταν κλείνουν οι πόρτες…
-Άστα φίλε… Κι εμείς φασολάκια έχουμε σήμερα.
***
* - ΕΧΕΤΕ παρατηρήσει ότι σ’ όποιο σπίτι τηγανίζονται κεφτέδες όλοι είναι ήρεμοι κι αγαπημένοι;
***
* - ΕΙΜΑΙ βολικός άνθρωπος. Έχουμε κοτόπουλο; Θα φάω κοτόπουλο. Έχουμε μπριζόλες; Θα φάω μπριζόλες. Έχουμε όσπρια; Θα παραγγείλω πίτσα.
Ζ.

 

Ενσπείρουν
* «ΜΠΟΡΕΙ η κυβέρνηση να θέλει να αφήσει πίσω της τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ξεχνά», θυμίζει το «iEidiseis.gr», ίσως και για να σπείρει δαιμόνια στο γαλάζιο στρατόπεδο. Αναφέρεται σε στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν καταλήξει στο ποιοι δέκα περίπου βουλευτές δεν στήριξαν τους υποψήφιους περιφερειάρχες της ΝΔ. Επικεντρώνοντας στον βουλευτή Κοζάνης Μιχ. Παπαδόπουλο και στον πρώην υπουργό Χαρ. Αθανασίου, που φάνηκε να στηρίζουν ανοιχτά τους αντάρτες της ΝΔ σε Δυτ. Μακεδονία και Βορ. Αιγαίο. Και με την επισήμανση «Άλλος ένας στον θεσσαλικό κάμπο, ο Χρ. Κέλλας, ούτε καν που ασχολήθηκε με τον Κ. Αγοραστό…» (Μόνο που αυτό δεν φάνηκε στη Λάρισα, όπου ο κόσμος είδε τον γαλάζιο βουλευτή να συντάσσεται με τον περιφερειάρχη, δικαίωμα δεν έδωσε. Βλέπουν καλύτερα άραγε οι Αθηναίοι από μακριά;)
Ζ.

 

Τα περίπτερα
* ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ τη διαμαρτυρία αναγνώστη για ένα πλακάκι πεζοδρομίου που λείπει κοντά σε εγκαταλειμμένο περίπτερο στην οδό Καρδίτσης, ο Κ. Μ. εμπνεύστηκε: Αρχικά μου έκανε εντύπωση η επιλογή του συμπολίτη να διαμαρτυρηθεί για ένα πλακάκι και όχι για το ίδιο το περίπτερο, το οποίο εξακολουθεί να καταλαμβάνει το πεζοδρόμιο, αφήνοντας ένα μέρος του για τους πεζούς και αναγκάζοντάς τους να κατέβουν στο οδόστρωμα, ακόμα και τώρα που δεν λειτουργεί. Στη συνέχεια σκέφτηκα ότι ο συμπολίτης έχοντας αποδεχτεί ότι το μοναδικό πραγματικά ακίνητο στην πόλη μας είναι «το περίπτερο», επέλεξε να διαμαρτυρηθεί για το πλακάκι που μπορεί να διορθωθεί και όχι για το περίπτερο που παραμένει ακλόνητο επί χρόνια.
***
* ΚΑΙ λαμβάνοντας την αφορμή: Απευθύνομαι στη νέα δημοτική αρχή, την οποία δεν ψήφισα στις πρόσφατες εκλογές, και δεσμεύομαι όπως λένε οι πολιτικοί να την aψηφίσω στις επόμενες, αρκεί να είμαστε μέχρι τότε καλά, ο νέος δήμαρχος και εγώ, με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να απομακρύνει τρία εγκαταλειμaμένα περίπτερα από τα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων της πόλης: 1) το συγκεκριμένο περίπτερο στην οδό Καρδίτσης κοντά στα γραφεία της ΔΕΗ, 2) ένα περίπτερο στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου κοντά στη γέφυρα της Νέας Σμύρνης και 3) ένα περίπτερο στην οδό Λογιωτάτου στη συμβολή με την οδό Τζαβέλλα. Θυμίζω ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν κατάφερε επί δύο θητείες της να τα απομακρύνει, παρά τις υποσχέσεις ότι θα τακτοποιήσει το θέμα των εγκαταλειμμένων περιπτέρων στην πόλη, ίσως επειδή απορροφήθηκε από τη μεγαλειώδη ανάπλαση κεντρικών δρόμων μέσω του πολυθρύλητου ΣΒΑΚ.
***
* ΦΥΛΑΕΙ όμως κάτι και για τους επερχόμενους: Το έργο της απομάκρυνσης των εγκαταλειμμένων περιπτέρων δεν είναι εύκολο και ίσως είναι περισσότερο δύσκολο από το σουρεαλιστικό σχέδιο της λειτουργίας γραμμών τραμ στην πόλη. Ας αρχίσει λοιπόν η νέα δημοτική αρχή από τα πεζά, με τα περίπτερα, πριν αρχίσει να ασχολείται με τα μεγαλόπνοα σχέδια για το τραμ. (Η οποία θορυβώδης υπόσχεση μάλλον θα τους κυνηγάει ως τις επόμενες εκλογές.)
Ζ.

 

Ο τουρίστας
* ΝΕΟΙ Λαρισαίοι γονείς σε οικογενειακές καταστάσεις.
- Τώρα που έχω παιδιά, κατάλαβα ότι οι γονείς μας μας έβαζαν για ύπνο το μεσημέρι για να ξεκουραστούν εκείνοι κι όχι εμείς.
***
* - ΠΑΩ χθες στο σχολείο και μπαίνω στον διευθυντή. «Γεια σας, ο μπαμπάς του Χρήστου είμαι», του λέω. «Γεια σας» μου απαντάει, «αν ήρθατε να ρωτήσετε για την πρόοδό του, σας ενημερώνω ότι ο γιος σας ενισχύει δυναμικά τη βαριά βιομηχανία του τόπου». Τον κοίταξα παραξενεμένος «Τι εννοείτε;». Και μου εξηγεί «Τουρίστας».
***
* - ΜΑΜΑ, θα κοιμηθείς μαζί μου απόψε γιατί φοβάμαι;
-Όχι αγόρι μου αφού εγώ πρέπει να κοιμάμαι κάθε βράδυ με τον μπαμπά.
-Α, τον παλιοφοβητσιάρη…
Ζ.

 

Μεταγραφές
* - ΣΤΑ 24 του ο Κασσελάκης δεξιός. Ε και;
Λαρισαίος Θ. Β. θυμίζει.
- Στα 24 επίσης η Λιάνα Κανέλλη δεξιά. Ο Χρυσοχοΐδης ΠΑΣΟΚ. Ο Άδωνις ακροδεξιός. Ο Βορίδης χουντικός. Ο Μητσοτάκης διορισμένος στην Τράπεζα Ελλάδος απ’ τον Σημίτη. Ο Θεοδωρικάκος γραμματέας της ΚΝΕ. (Καλά, επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι;)
Ζ.


Οι αντί-
* ΠΟΛΥ εύκολα, χωρίς καμία τριβή, ανεπαίσθητα για τις παραταξιακές ισορροπίες, ο Δημ. Κουρέτας όρισε τους νέους του χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τους επιχώριους, εκείνους που θα έχουν την ευθύνη για κάθε θεσσαλικό νομό και οι οποίοι θα αποτελούν τη βασική ομάδα. Πρόκειται για όσους εκλέχθηκαν πρώτοι σε σταυρούς σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Και μάλιστα το ανακοίνωσε αθόρυβα, ως αυτονόητο, που είναι δηλαδή, παίρνοντάς τους μαζί στην πρώτη συνάντηση που θα είχε με τον απερχόμενο περιφερειάρχη. Πρόκειται λοιπόν για τη Μαρία Γαλλιού στη Λάρισα, την Άννα Μαρία Παπαδημητρίου στη Μαγνησία, τη Χρύσα Ντιντήστα στα Τρίκαλα και τον Κώστα Τέλιο στην Καρδίτσα. (Ο Κ. Αγοραστός είχε μαζί του στη συνάντηση τους δύο πρώτους σε σταυρούς δικούς του, στη Λάρισα, τους απερχόμενους αντιπεριφερειάρχες Απ. Μπίλλη και Βασ. Πινακά.)
***
* ΚΑΙ τώρα εκκρεμεί για τον νέο περιφερειάρχη ο ορισμός των υπολοίπων αντιπεριφερειαρχών, των λεγόμενων θεματικών, με συγκεκριμένους τομείς αρμοδιότητας σε όλη την Περιφέρεια. Και των εντεταλμένων συμβούλων επίσης, με καθήκοντα σε ειδικούς τομείς, π.χ. Υγείας, Υδάτων, Υποδομών κλπ. Σημειωτέον ότι ο Κ. Αγοραστός είχε 8 θεματικούς και 6 εντεταλμένους. Συν 4 οι προαναφερθέντες χωρικοί, σύνολο 18 θέσεις. Για 27 συμβούλους που εξέλεξε ο συνδυασμός Κουρέτα. Άρα έχει για όλους. Καθότι είναι και το ροτέισιον που θα εφαρμοστεί στη διάρκεια της πενταετίας.
Ζ.

 

Με γαρνιτούρα
* ΗΤΑΝ σε δίαιτα ο νεαρός Λαρισαίος. Μυστική.
- Τι έφαγες για βράδυ;
- Ένα γιαουρτάκι με λίγη γαρνιτούρα…
- Δηλαδή;
- Σκόρδο, αγγούρι, κρεμμύδι, ντομάτα, πατάτες και γύρο χοιρινό.
Ζ.

 

Πολύ δυνατά
* ΤΗΝ κατανοούσε ο νεαρός Λαρισαίος, μιλώντας σε φίλο του.
- Γιατί σε χώρισε;
- Γιατί ροχάλιζα.
- Τόσο δυνατά;
- Ε ναι. Με πήρε ο ύπνος στης γειτόνισσας και με άκουσε.
Ζ.

 

-----------------

KALAMPAL_TSAKIR_PRAPAS.jpg

* Η Παλιά Φρουρά, Καλαμπαλίκης-Τσακίρης-Πράπας, επανέρχεται. Όχι απλώς στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ξανά στη δημοτική αρχή, σε νέο τοπίο με άλλον δήμαρχο τώρα. Μια δεύτερη ευκαιρία, όπως έγραφε κι ο Α. Πέρεθ Ρεβέρτε στο «Τανγκό της Παλιάς Φρουράς».
Ζ.

 

 

AGORAST_TSOUMA.jpg

*- ΑΝΤΕ να κάτσεις να χαλαρώσεις λίγο Κωστάκη μ’... Να ρθείς με τα παιδούλια σ’ να σας φτιάξω να φάτε σουβλάκια από κείνα τα παλιά της Τσούμαινας...
Ζ.

 

SKYLOS.jpg

 

* ΔΕΝ είναι μόνο η θερινή, ο Θ. Σ. βλέπει και φθινοπωρινή ραστώνη, στην πλατεία στο Μεταξοχώρι.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass