ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2023 18:00
* ΕΝΑΛΛΑΞ επανεκλεγέντες και μη, επειδή δεν τα κατάφεραν ή δεν ξαναέβαλαν, τρεις και τρεις στο νυν, το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Πράπας-Γούλας-Κυριτσάκας-Γεωργάκης-Παπαποστόλου-Δαούλας, σφυρηλάτησαν ήδη τουλάχιστον τετραετή φιλία. Ζ. * ΕΝΑΛΛΑΞ επανεκλεγέντες και μη, επειδή δεν τα κατάφεραν ή δεν ξαναέβαλαν, τρεις και τρεις στο νυν, το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Πράπας-Γούλας-Κυριτσάκας-Γεωργάκης-Παπαποστόλου-Δαούλας, σφυρηλάτησαν ήδη τουλάχιστον τετραετή φιλία. Ζ.

Καλή ξεκούραση
* ΑΥΡΙΟ 28η και οι προετοιμασίες των Λαρισαίων έχουν αρχίσει.


- Η άλλη ανέβασε απ’ την Πέμπτη «Καλό Σαββατοκύριακο». Ούτε με ΠΑΣΟΚ τέτοια τετραήμερα.
***
* - ΣΗΜΕΡΑ Παρασκευή, οι αναρρωτικές των εργαζομένων θα κινηθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Ζ.

 

Θέλει κόπο
* ΤΟΥ Αϊδημητριού χθες, φθινοπώριασε.
- Να στρώσουμε και τα χαλιά…
- Σωστά, τό ‘λεγε κι η γιαγιά. Και πότε ξεστρώνουμε;
- Του Άι Κωνσταντίνου, είμαστε λίγο κρυουλιάρηδες εμείς.
***
* ΣΤΡΩΣΙΜΟ χαλιών και η γενική να έχει προηγηθεί στο σπίτι. Οπότε προκύπτουν κι ένα σωρό αντικείμενα για πέταμα. Γεμίζει ο τόπος δίπλα στους κάδους του Δήμου με τα λεγόμενα ογκώδη, υπερωρίες στα συνεργεία για το μάζεμα.
***
* ΜΑΖΙ και με το ανεβάζω καλοκαιρινά, κατεβάζω χειμωνιάτικα, αυξάνεται ο κόπος στα σπίτια. Ευτυχώς βοηθάει και το απολυτίκιο, το «βοήθειά μας» κυριολεκτεί: Ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε…
Δυνατός ο Νέστορας, κάτι σαν τον Δαβίδ απέναντι στον Γολιάθ, δίνει γενικότερα το παράδειγμα της εμπιστοσύνης στην προσπάθεια: Αθλητής ευσεβείας ακαταγώνιστος, ηγωνίσω ανδρικώς Νέστωρ μακάριε, τον Λυαίον καθελών…
Ζ.

 

«η» και «ι»
* ΣΤΟΝ δικό τους ρυθμό στην παρέα των Λαρισαίων.
- Χρόνια πολλά στις Δήμητρες… Και σ’ όλες τς Δίμιτρες, που λεν και ζκαρδίτσα.
***
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ενημερώνουμε τα μέλη ότι σήμερα διαγράφονται εκείνοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
Ζ.

 

Ξαποσταίνει
* ΠΡΟΒΕΣ χθες για την παρέλαση στα προαύλια των σχολείων, με τα εμβατήρια να παιανίζουν. Και σχολίαζαν από απέναντι οι συνταξιούχοι στον καφέ.
Η Ελλά-δα ποτέ δεν πεθαί-νει. (Μην το λες…).
Δεν τη σκιά-ζει φοβέ-ρα καμιά. (Είναι και η άγνοια κινδύνου, το ακαταλόγιστο).
Μόνο λί-γο καιρό ξαποσταί-νει. (Λίγο; Εδώ έχει σαπίσει απ’ το άραγμα, έχουν φυράνει πια τα ελατήρια του καναπέ).
Ζ.

 

Τι σημαίνει
* ΜΙΑ γενικότερη συζήτηση στον ΟΗΕ, ο οποίος δοκιμάζεται ξανά αυτήν την περίοδο με τις αντιδιαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις.
ΟΗΕ: Τι γνώμη έχετε για την έλλειψη τροφής στον υπόλοιπο κόσμο;
Αφρική: Τι σημαίνει τροφή;
Ευρώπη: Τι σημαίνει έλλειψη;
Αμερική: Τι σημαίνει υπόλοιπος κόσμος;
Αραβία: Τι σημαίνει γνώμη;
Ζ.


Κατάρρευση
* ΣΤΑ πρόθυρα εδώ και μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ. Απογοητευμένοι πολλοί και στη Λάρισα.
- Πολλοί έχουν φτάσει στην πόρτα της εξόδου…
- Μα πώς τη βρήκαν μέσα στα συντρίμμια;
Ζ.

 

Τι συνεργασία...
* «ΔΕΝ μπορώ να καταλάβω τι συνεργασία είχαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο και την Περιφέρεια Λάρισας…». Είναι ο παλιός πασοκτζής Στ. Π. που αναρωτιέται κι ο οποίος είχε διαφωνήσει δηλώνοντας ότι θα απέχει. «Γιατί στο ένα αποτυχία και στο άλλο επιτυχία; Πώς το εξηγούν; Ή βολεύονται να αναλύουν μόνο την επιτυχία τους;» (Στους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται προφανώς).
Ζ.

 

Ζόρικα
* ΟΛΑ του γάμου δύσκολα κι οι νεαροί Λαρισαίοι προσπαθούν.
- Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Κι ο γάμος έχει ορισμένα ωραία χρόνια, ιδίως αυτά πριν παντρευτείς κι εκείνα μετά το διαζύγιο.
***
* - ΠΟΣΩΝ χρονών είσαι;
- Μόλις πέρασα τα τριάντα.
- Πώς και δεν παντρεύτηκες; Άργησες…
- Πω πω, ξεχάστηκα. Καλά που μου το θύμισες…
***
* - ΕΙΠΑ στα παιδιά χθες το απόγευμα ότι δεν θα τους πάω στην παιδική χαρά κι άρχισε να κλαίει ο άντρας μου.
Ζ.


Ακλόνητα
* ΚΑΙ να που ο Θαν. Μαμάκος εξασφάλισε ήδη για τις επόμενες εκλογές μία ψήφο, που δεν την είχε στις πρόσφατες. Όπως ανέφερε χθες στα σχόλια ο Κ.Μ., ο οποίος βαστάει τον λόγο του «δεσμεύομαι να τον ψηφίσω, αρκεί να καταφέρει να απομακρύνει τρία εγκαταλελειμμένα περίπτερα από τα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων: Αυτό στην Καρδίτσης κοντά στα γραφεία της ΔΕΗ, εκείνο στην Ηρ. Πολυτεχνείου κοντά στη γέφυρα της Ν. Σμύρνης και το άλλο στη Λογιωτάτου με Τζαβέλλα». Ε, μέσα σε μια πενταετία, δεν θα τα καταφέρει; Δεν είναι δα και το σημαντικότερο πρόβλημα στην πόλη, ωστόσο η απομάκρυνσή τους θα είναι δείγμα αποτελεσματικότητας. (Εκτός κι αν μπει έτσι στα μεράκια ο νυν αρμόδιος αντιδήμαρχος και προλάβει. Έχουν, άλλωστε, δυο μήνες καιρό ακόμα).
Ζ.

 

Ο σώζων εαυτόν...
* ΔΕΝ ήταν μόνο στον Βόλο ο ιδιαίτερης συμπεριφοράς δήμαρχος Μπέος, λιγάκι ξεσκοίνιαστος που λεν και στον κάμπο… Με μια πικρία το λέει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, όταν τον ρωτούν για τη στάση των δημάρχων τις κρίσιμες και πολιτικά ημέρες μετά την πλημμύρα.
- Όλοι, όμως, έδειχναν Αγοραστό…
- Ε, είχαν εκλογές κι αυτοί… Τι, να φορτωθούν ευθύνες;
- Μα είχαμε πολύ καλή συνεργασία, βοηθήσαμε. Και κάποιοι έβγαζαν φωτογραφίες από παρεμβάσεις που γίνονταν στην περιοχή μας με τα δικά μας μηχανήματα, της Περιφέρειας. (Οι αιχμές βασικά για νεοδημοκράτες δημάρχους).
Ζ.

 

Τρεις γύρους
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Δεν μου λες μάστορα, είναι καλός ο γύρος σου;
- Ένα μόνο θα σου πω. Τρία γυμναστήρια εδώ γύρω τα έχω κλείσει.
***
* - Μ’ αρέσει το ψωμί με προζύμι, εσένα.
- Το ψωμί με μερέντα.
***
* - ΠΑΜΕ για τρέξιμο;
- Πάμε.
- Πόσους γύρους αντέχεις;
- Τρεις, χωρίς κρεμμύδι.
Ζ.


Πώς λένε
* ΣΕ λογοπαιχνιδίσματα οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Πώς λέγεται η πολύτεκνη μάνα φόνισσα;
ΜουλτιΜήδεια.
- Πώς λένε την κόλλα που βήχει;
Γκούχου.
- Πώς λένε τον αδερφό του Καραϊσκάκη;
Καραϊτάβλη.
- Πώς λέγεται το βλίτο που είναι αγχωμένο;
Πανικόβλητο.
Ζ.

 

Ασφαλιστικές
* ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ η παρουσία ασφαλιστικών εταιρειών στη Λάρισα. Σύμφωνα με τη διαρκώς εξελισσόμενη έρευνα του φωτοθηκάριου Γ. Γρ. σε δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής. Εφημερίδα «Σάλπιγξ» του 1900:
Αγγλικόν ασφαλιστικόν κατάστημα «Ο Ήλιος» Έδρα εν Λονδίνω Αντιπροσωπεία εν Λαρίση παρά τω δικηγόρω Ευστ. Ι. Ιατρίδη
Ασφαλίζει κατά του πυρός επί οικοδομών, εμπορευμάτων, επίπλων, γεννημάτων εις τας αποθήκας, εργοστασίων και λοιπών.
Αναλαμβάνει κινδύνους κατά την εποχήν του θέρους επί γεννημάτων ασυγκομίστων εν τοις αγροίς και εις τας θημωνίας, ως και επί αλωνιστικών μηχανών. Παρέχει πλείστας ευκαιρίας τοις ασφαλιζομένοις. Εκτιμά τας ζημίας και εκκαθαρίζει τας αποζημιώσεις εντός ελαχίστου χρονικού διαστήματος.
***
* ΚΑΙ εφημερίδα «Σάλπιγξ» του 1906:
Ασφαλιστική εταιρεία Πυρός-Ζωής «Ο Αυστριακός Φοίνιξ» εν Βιέννη έτος ιδρύσεως 1860 κεφάλαιον 80.000.000 κορώναι Γνωστοποίησις. Λαμβάνω την τιμήν να καταστήσω γνωστόν τω κοινώ Λαρίσης ότι διώρισα πράκτορα ενταύθα τον κ. Αβραάμ Μ. Κοέν. Ευελπιστών ότι η πόλις της Λαρίσης θα τιμήση διά της εμπιστοσύνης της την τε ημετέραν Εταιρείαν και τον πράκτορα. Διατελώ μετά πλείστης υπολήψεως.
Ο Διευθυντής του Αυστριακού Φοίνικος εν Ελλάδι και Κρήτη
Ζ. Πασχαλίγκος Οδός Σταδίου 6 Αθήναι.
Ζ.

 

Μείον δύο
* Ο Κ. Φλώρος και ο Γ. Ρούντας, ποιος τους γνωρίζει στη Λάρισα; Τους θυμάται κανείς; Μα είναι κι οι δυο τους βουλευτές Λαρίσης από τετραμήνου, και φρέσκοι και εν ενεργεία, των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης» αντιστοίχως.
Αθηναίοι αμφότεροι, Θεσπιεύς ο Σπαρτιάτης, Βοιωτός, και εκ Κορίνθου ο δικηγόρος, που επίσης φυτεύτηκε εν Λαρίση, αυτός πιο άγαρμπα, τοποθετήθηκε με εντολή του αρχηγού εκλόγιμος στη λίστα των επαναληπτικών. Και μετά τις εκλογές, μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε…
***
* ΣΑΜΠΩΣ και πριν δηλαδή, τους ήξερε κανένας; Αλεξιπτωτιστές, εμφανίστηκαν εντελώς ξαφνικά. Φτάνει που ξέρει το κόμμα, ο αρχηγός, όποιος κι αν είναι αυτός, στους Σπαρτιάτες ειδικά. Η Δημοκρατία έχει ως γνωστόν τα σουσούμια της. Πουθενά στη Λάρισα, οι άνθρωποι. Παντελώς απόντες, ακόμη και στα ζόρικα στις πλημμύρες, μα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η οποία Λάρισα βρίσκεται, σ’ αυτήν την κοινοβουλευτική θητεία, με 6 μόνο βουλευτές. Δεν είναι κρίμα;
Ζ.

 

Ε αφού...
* ΣΗΚΩΘΗΚΕ ο άλλος ορεξάτος και ρώτησε το φιλαράκι του.
- Πάω φούρνο, θέλεις κάτι;
- Μια τυρόπιτα...
- Κι αν δεν έχει;
- Πάρε μου πίτσα.
- Κι αν δεν έχει;
- Ένα πεϊνιρλί.
- Κι αν δεν έχει;
- Ε, πες του ας το κλείσει καλύτερα.
Ζ.

 

Εργα και ημέρες
της ΔΕΥΑΛ
* ΣΤΗ μετεκλογική πρόσφατη συνάντηση του Θανάση Μαμάκου με τον απερχόμενο δήμαρχο, Απόστολο Καλογιάννη, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο, σε έργα και προγράμματα που είναι σε φάση σχεδιασμού ή δημοπράτησης από τον Δήμο Λαρισαίων.
Άραγε, η συμφωνία αυτή αφορά και τη ΔΕΥΑΛ; Γιατί απ’ ό,τι μαθαίνουμε οι αναθέσεις και οι διαγωνισμοί συνεχίζονται κανονικά και μετά τις εκλογές.
Το γνωρίζει αυτό η νέα Δημοτική Αρχή;
Γ.Ρ.

 

Νηπιαγωγείο
* ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ για τους αγώνες του νιώθει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Νηπιαγωγείων Φαλάνης, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις εργασίες που ξεκίνησαν από τον Δήμο Λαρισαίων,
στο Νηπιαγωγείο Φαλάνης.
Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η αγωνία μας και οι αγώνες μας όλο το προηγούμενο διάστημα για την ασφάλεια του κτιρίου οδήγησαν σε αυτήν την ευχάριστη εξέλιξη για όλη τη Φαλάνη.
Δεν είναι ουτοπία οι αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δεν είναι ουτοπία η ασφάλεια των παιδιών μας. Ως γονείς είμαστε περήφανοι που δεν συμβιβαστήκαμε με τέτοιες αντιλήψεις, αναγνωρίσαμε αμέσως την ευθύνη μας σε αυτό το δίκαιο αγώνα και πράξαμε αντίστοιχα. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν ακόμη έμπρακτα στο να αποκτήσει η Φαλάνη ένα ασφαλές νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά του χωριού».Αθόρυβα
* ΑΘΟΡΥΒΑ, κάποιοι άνθρωποι, μεμονωμένα, ή και σε μικρές ομάδες, συνεχίζουν να σκέφτονται και να στηρίζουν τους πλημμυροπαθείς συμπολίτες τους. Μπορεί να μην τους ξέρουν, μπορεί να μην τους ξαναδούν, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να τους προσφέρουν, και κυρίως να απαλύνουν τον πόνο τους, και να μείνουν εκεί μαζί τους να τον ακούσουν.

 

----------

TAXOS_MORAS.jpg* ΟΠΟΥ ο Βαγγ. Μόρας εξηγεί στον πρόεδρο Δημ. Τάχο τι δεν πήγε καλά με την άμυνα της ομάδας κι αυτή κατέρρευσε απ’ το πρώτο ημίχρονο.
Ζ.

 

XRYSOXOOY.jpg* ΠΟΛΥ ωραίο έγινε το νέο πεζοδρόμιο στη Χρυσοχόου. Με κεντίδια, καμιά μονοτονία. Λίγο ακόμη να το βελτίωναν, θα μπορούσαν να παίζουν και κουτσό, εκείνοι που χρειάζονται τα πλακάκια-οδηγό.
Ζ.

 

MAMAK_TSILIMIG.jpg

* ΤΟΣΑ χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Χρ. Τσιλιμίγκας, όχι πια στο νέο, συγχαίρει εγκάρδια τη νέα Δημοτική Αρχή.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass