ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2023 17:44
* ΤΟΝ έπιασε ο Α. Τ. να τα σαλαγάει στα χωράφια εκεί έξω από το χωριό Αγ. Γεώργιος.  Κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν κάθε μέρα, μα κάθε μέρα… Ζ. * ΤΟΝ έπιασε ο Α. Τ. να τα σαλαγάει στα χωράφια εκεί έξω από το χωριό Αγ. Γεώργιος. Κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν κάθε μέρα, μα κάθε μέρα… Ζ.

Το ρολόι πίσω
* ΑΛΛΑΓΗ ώρας πάλι, αύριο Κυριακή ξημερώματα, αυτό το πηγαινέλα για του ρολογιού τους δείκτες, που όλο καταργείται δήθεν αλλά παραμένει, έδωσε έμπνευση στον Λαρισαίο.
- Την Κυριακή λέει πρέπει να πάμε όλοι τα ρολόγια μας πίσω. Εγώ όμως δεν θυμάμαι από πού το πήρα.

Ζ.

Νόμος και διέξοδος
* ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ, από κοινωνικής και οικονομικής απόψεως, ο νεαρός Λαρισαίος.
- Ο νόμος της σύγχρονης κοινωνίας. Εκτός από την τράπεζα, κανείς δεν σε θυμάται.
***
* Η αρκετά πιο έμπειρη E. K. έδινε όμως τη διέξοδο.
- Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι δεν τα χρειαζόμαστε όλα…
Ζ.

 

Έπαιξε ρόλο
*ΕΙΧΕ βάλει φόλι από τον πρώτο γύρο, ο Δημ. Κουρέτας, σ’ αυτές τις ιδιότυπες φέτος περιφερειακές εκλογές. Που για τον Κ. Αγοραστό αποδείχθηκαν πολύ ιδιότροπες.
Ένας άλλος καθηγητής, ο Ν. Τσιλιμίγκας, στις προηγούμενες εκλογές, το 2019, είχε πάρει 25%, δεν υπήρξε β’ γύρος, υποστηριζόμενος επίσης από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που τα δύο κόμματα τότε συγκέντρωναν λίγο πάνω από 40%. Και τότε ήταν επίσης πολιτικές οι περιφερειακές εκλογές, όλοι ήθελαν να βάψουν πάλι τον χάρτη.
Τώρα, με τους ίδιους υποστηρικτές, που εμφάνιζαν συνολική επίδοση λίγο κάτω από 30%, ο Δημ. Κουρέτας πέτυχε ποσοστό 34%, που τον οδήγησε στον νικηφόρο β’ γύρο. (Άρα κάπου έβαλε κι ο ίδιος το χέρι του.)
Ζ.

 

Μια παλιά ιστορία
*ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ χθες το σχόλιο με τα προ αιώνος δημοσιεύματα, που ανέσυρε ο Φωτοθηκάριος Γ. Γραβάνης, για τις πρώτες αντιπροσωπείες ασφαλειών στη Λάρισα, ο Νικ. Παπαθεοδώρου, που υπογράφει ως Φωτοθηκάριος επίσης, διηγείται πολύ γλαφυρά μια παλιά ιστορία: Όπως αναφέρει ο «Ολύμπιος», ο Κώστας Περραιβός δηλαδή, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Λάρισα» και στη στήλη του «Η Λάρισα που χάθηκε», η οικογένεια Μουσόν, προτιμώ το εβραϊκό Μουσόν να το γράφω με ο-μικρον και όχι με ω-μεγα, για να διακρίνεται από τη γενική πληθυντικού της λέξης «Μούσες», όπως το Άλσος Μουσών, δηλαδή το Αλκαζάρ ή η οδός Μουσών, που ήταν η πρώτη ονομασία της οδού Παπακυριαζή, η οικογένεια Μουσόν λοιπόν, ήταν γνωστή στην προπολεμική Λάρισα.
***
* Ο πατέρας Αβραάμ Μουσόν ήταν επιτυχημένος πλούσιος επιχειρηματίας με κατάστημα επί της οδού Φιλελλήνων στο ισόγειο του μεγάρου Χατζημέτο ή Λέσχη Ασλάνη όπως ήταν γνωστό. Στην κοινωνία της Λάρισας ήταν γνωστός και σαν εξηντατοβελώνης, με την ελληνική και λόγια απόδοση της λέξης τσιγκούνης. Αντίθετα ο γιος του Σαλβαδόρ Μουσόν, παντρεμένος με την Καρόλα, μια Εβραία εκπάγλου καλλονής νομίζω από τη Θεσσαλονίκη, ζούσε πλουσιοπάροχα. Ο πατέρας φρόντισε να κτίσει το κτίριο Μουσόν που υπάρχει μέχρι και σήμερα στην οδό Παλαιστίνης, για να κατοικήσει η οικογένεια του γιου του, αλλά τελικά νοικιάσθηκε για οικονομικούς λόγους σε ένα από τα αδέλφια Παπαγεωργίου που είχαν μεταξύ των άλλων και το μεγάλο κτήμα στη Μπάκραινα, τη σημερινή Γυρτώνη.
***
* Ο Σαλβαδόρ κυκλοφορούσε με άμαξες, που ήταν τα ταξί της εποχής, ενώ ο πατέρας του δεν ανέβαινε ποτέ σε άμαξα και προτιμούσε να κυκλοφορεί, ασχέτως καιρού, με τα πόδια. Όταν κάποιος αμαξηλάτης τον ρώτησε γιατί δεν χρησιμοποιεί άμαξα στις μετακινήσεις του, όπως και ο γιος του, πήρε την απάντηση: Μη κοιτάς, ο Σαλβαδόρ έχει πλούσιο πατέρα…
Ζ.

 

Φαρμακοφρουτιέρα
* ΜΕ μια μελαγχολική αποφασιστικότητα οι μεσήλικες Λαρισαίοι.
- Όσο η φρουτιέρα έχει και φρούτα κι όχι μόνο φάρμακα, καλά είμαστε.
***
* -ΝΑ γράψω εξετάσεις αίματος, ούρων, να τσεκάρουμε τα νεφρά, το συκώτι, να γίνει ακτινογραφία θώρακος, να γράψω κι έναν υπέρηχο άνω κοιλίας, να…
-Γιατρέ, γράψε γεροντάματα να τελειώνουμε.
***
* - ΚΑΘΕ μέρα σκούπισμα, σφουγγάρισμα, μαγείρεμα. Εκείνο που με παρηγορεί κάπως είναι ότι και η Σταχτοπούτα τα ίδια έκανε πριν γίνει πριγκίπισσα.
Ζ.

 

Κάτω απ’ τη μηλιά
* ΤΟΝ περασμένο Μάιο, ο Χρ. Κέλλας, 1ος βουλευτής με 26.000 σταυρούς, στις 66.000 ψήφους που πήρε η ΝΔ στον Νομό. Τώρα τον Οκτώβριο, ο γιος του Αχ. Κέλλας, 1ος δημοτικός σύμβουλος με 3.000 σταυρούς, σε 32.000 ψήφους που πήρε ο Θαν. Μαμάκος στον Δήμο. Έχει να φάει πολλά καρβέλια ακόμα για να φτάσει τον πατέρα. Υπερδιπλάσιος βέβαια ο πληθυσμός του νομού, όμως άλλο 10 συνυποψήφιοι στον βουλευτικό κι άλλο άλλοι 100 ακόμα στον δημοτικό συνδυασμό, μοιράζονται οι σταυροί.
***
*ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ο νεαρός μηχανικός ακολουθεί τα βήματα του γιατρού πατέρα του. Ο οποίος είχε εκλεγεί πρώτα στον Ιατρικό Σύλλογο και το 2006 στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου επανεκλέχθηκε το 2010 και κατόπιν, το 2012 δοκίμασε στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό εκλεγόμενος βουλευτής. Έτσι κι ο γιος, εκλέχθηκε στη διοίκηση του ΤΕΕ και τώρα πρώτη φορά και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λογικά έπεται συνέχεια...
Ζ.

 

Κι άλλα μήλα
* ΥΠΑΡΧΕΙ πάντως μία τάση εκλογής γόνων πολιτικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες πάντα θεωρούνταν ως πρώτο σκαλοπάτι. Πέρα από αναρίθμητους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, αυτή τη φορά είχαμε και εκλογή δύο δημάρχων. Που σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο και με τη Λάρισα.
Η δικηγόρος Βαρβάρα Μητλιάγκα είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Σερρών, κόρη του Ζήση Μητλιάγκα, που είχε εκλεγεί, στη δεκαετία του ‘90, δήμαρχος στις Σέρρες για δύο θητείες και ανιψιά του Πασχάλη Μητλιάγκα, ο οποίος διετέλεσε διορισμένος νομάρχης Λάρισας και μετέπειτα εκλεγμένος νομάρχης Κοζάνης. (Με αυτοδιοικητικό κληρονομικό χάρισμα…)
***
* ΕΠΙΣΗΣ στην Ξάνθη, νέος δήμαρχος εξελέγη ο Στράτος Κοντός, γιος του παλιού βουλευτή της Ν∆ και υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού, ο οποίος στη Λάρισα έμεινε γνωστός με την προσφώνηση που του έκανε μονίμως ο Θαν. Κοκκινούλης, «Φίλε Αλέκο υπουργέ…»
Ζ.

 

Παν’ τα ψάρια
* ΓΙΑ τη λίμνη Κάρλα, προ αιώνος και βάλε, τότε που τη νοίκιαζε ιδιώτης, το δημοσίευμα που ανασύρει ο Φωτοθηκάριος Γ. Γρ. Είναι από την εφημερίδα «Όλυμπος», το 1904, όπως και τα υπόλοιπα που ακολουθούν.
Ένεκεν της τελευταίας πλημμύρας του ποταμού και του Ασμακίου, η λίμνη Κάρλα εκχειλίσασα κατέκλυσεν ολοκλήρους εκτάσεις γαιών. Ο ενοικιαστής αυτής υποτίθεται ότι σπουδαίαν ζημίαν θέλει υποστή, γνωστού όντος ότι οσάκις η ανωτέρω λίμνη εκχειλίζει, οι εν αυτή ιχθύες διασπείρονται εις τας πέριξ πεδιάδας εξωκέλοντες υπό της φοράς του εκχειλίζοντος ύδατος. Υπήρξεν εποχή πρόσφατος καθ’ ήν οι αγροί οι πέριξ της Κάρλας εις αρκετήν ακτίνα επληρώθησαν ιχθύων εξ ων και ασθένειαι ουκ ολίγαι ανεδύθησαν προσβαλούσαι τα πέριξ χωρία.
***
* ΕΡΓΟΝ προόδου.
ΟΙ αδελφοί Σαρίμβεη, αληθές ευεργέτημα παρείξαν εις τους χωρικούς της περιφερείας Δήμου Κρανώνος. Εις το χωρίον Τζουρμακλή ίδρυσαν ατμόμυλον χάριν της ευκολίας των κατοίκων, οίτινες θα δύνανται εις το εξής με ελάχιστον τίμημα να αλέθωσι τον σίτον αυτών, μη καταφεύγοντες εις μεμακρυσμένους υδρομύλους, όπου και τα έξοδα απαιτούνται περισσότερα και κόποι όχι ολίγοι. Δια την τοιαύτην των πράξιν, οι αδελφοί Σαρίμβεη αληθώς φαίνονται ευεργέται του Δήμου Κρανώνος και άξιοι πραγματικής εκτιμήσεως.
***
* ΚΑΙ πάλιν επανερχόμεθα να υποδείξωμεν εις τον κ. Αστύατρον να προβή εις αποτελεσματικήν επιθεώρησιν όλων των ενταύθα ξενοδοχείων και μικρομαγειρίων, ιδία εκείνων εν οις πωλείται πατσάς νυκτός τε και ημέρας. Η βρώμα και ακαθαρσία ήτις διέπη ταύτα, ιδίως τα τελευταία, απορούμεν πως δεν εκίνησε την προσοχήν της Αστυνομίας και δεν επελήφθη προ καιρού. Εντόσθια πλημμελώς καθαριζόμενα, αμφιβόλου ποιότητος και ημερομηνίας παρασκευαζόμενα πλημμμελέστερον έτι και τρωγόμενα υπό των εργατικών ιδία τάξεων προικίζουσιν αυτάς με όλην την κλίμακα των δυσεντερικών νοσημάτων.
Ζ.

 

44 γράμματα
* ΕΚΑΝΕ την υπέρβαση ο νεαρός Λαρισαίος, φωνάζοντας τη δικιά του.
- Ψιψινογαργαλομαναρογουτσουνοκαμηλοπαρδαλίτσα μου…
***
* ΚΙ εκείνη του εξήγησε.
- Αυτό που θέλουμε οι γυναίκες, να το ξέρεις, είναι όλα και τίποτα, σε διαφορετικές στιγμές και την ίδια ώρα, πάντα και ποτέ. Κατανοητό;
***
* Η άλλη πάντως ήταν πιο απλός άνθρωπος.
-Τι πήρες για το συνάχι;
-Μια δερμάτινη φούστα.
Ζ.

 

Οι Δημοτικοί
* ΜΠΟΡΕΙ στις εκλογές να θριάμβευσε με το ανεπανάληπτο ποσοστό 51%, όμως στην ομάδα των δημοτικών υπαλλήλων, ο Θαν. Μαμάκος θα πρέπει να πέτυχε πολύ-πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Κατά τα φαινόμενα, εντός των τειχών της Δημαρχίας, ψηφίστηκε από δεξιούς, κεντρώους κι κι αριστερούς. Πάνω από 1.000 οικογένειες εξαρτώνται εργασιακά από τον Δήμο, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του, συνολικά αποτιμώνται εκλογικά σε πάνω από 5.000 ψήφους. Και συνήθως η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται κάθε φορά υπέρ του νυν δημάρχου, για να μην προκύψει ανακατωσούρα στη δουλειά με τους νέους, τέτοια αντανακλαστικά λειτουργούσαν πάντα. Κάθε φορά εκτός από τώρα. Μετά τις εκλογές αποκαλύπτεται πιο καθαρά, ότι υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια στις υπηρεσίες με το επιτελείο του Απ. Καλογιάννη. Κι όσοι ξέρουν λένε ότι εκφράστηκε στην κάλπη.
Ζ.

 

Γιορτές
* ΟΙ φίλοι του ναι, φυσικά τον θυμήθηκαν να του ευχηθούν, ο πολύς κόσμος όμως μάλλον τον ξέχασε τον νέο περιφερειάρχη που γιόρταζε προχθές. Πολύ φρέσκος ακόμη ο Δημήτρης Κουρέτας, χρόνια πολλά, δεν καθιερώθηκε ήδη, λογικό. Με τον Θανάση Μαμάκο θα είναι αλλιώς ως τα μέσα Γενάρη, θα έχει εγκατασταθεί κιόλας στη Δημαρχία. Θα γιορτάζει κι ο συνάδελφός του στο Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος, μια μέρα πριν και ο Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας. Δημαρχογιορτές...
Ζ.

 

Παγάλια...
* ΒΡΕ τι έκατσε και σκέφτηκε ο εκ Θεσσαλονίκης Λαρισαίος… Τι συνειρμό έκανε το θηρίο…
- Στη Γάζα με τα φτυάρια, η Χαμάς έχει σκάψει 200 χιλιόμετρα τούνελ κι εμείς στη Θεσσαλονίκη, τα 8 χιλιόμετρα Μετρό κοντά τριάντα χρόνια σκάβουμε κι ακόμη να τελειώσουμε…
Ζ.

 

Άσχετος
* ΡΩΤΑΕΙ ο Λαρισαίος πατέρας τον γιο του.
- Είσαι ευχαριστημένος, από τον νέο καθηγητή της Ιστορίας, παιδί μου;
- Όχι και τόσο πολύ, μπαμπά, γιατί δεν φαίνεται να ξέρει και πολλά πράγματα…
-Ε; Γιατί το λες αυτό…
- Μα βρε πατέρα, διαρκώς εμάς ρωτάει.
Ζ.

 

Δώρο
* ΩΣ γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ «ανέστησε» πολιτικά τη ΝΔ με το 3ο μνημόνιο, την περίοδο που υπουργοί της δεν τολμούσαν να πάνε σε ταβέρνες. Σήμερα που ο πολίτης δεν έχει τόσα χρήματα για να αγοράσει το πανάκριβο λάδι και η φέτα - λαδορίγανη αποτελεί… τεκμήριο, ο εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το καλύτερο δώρο για την κυβέρνηση.
Με τη συμβολή των συστημικών ΜΜΕ να ασχολούνται με «εύπεπτα» θέματα, περί γαμήλιων τελετών, καφέδων κλπ. Πιο εντυπωσιακή είναι η αγωνία των ίδιων ΜΜΕ για θέματα εσωκομματικών διαδικασιών και δημοκρατίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή μας αφήνει άφωνους το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων...
Εμ ο κ. Κασσελάκης φτάνεται από τις κάμερες, τον πολίτη που φεύγει τρέχοντας από το μάρκετ πού να τον προλάβεις. Η μόνη ελπίδα των καναλιών να προλάβουν τους πολίτες για δηλώσεις είναι όταν έρθουν οι λογαριασμοί ρεύματος. Τότε ίσως ο καταναλωτής να μουδιάσει. Λίγο...
Β.Κ.

 

-----------KOURET_ZOGRAF.jpg* ΠΡΟΛΑΒΕ ο Δημ. Κουρέτας και είχε την υποστήριξη του όλου ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Τώρα βέβαια, τι μπορεί να σημαίνει αυτή η παλάμη μπροστά τους που χαιρετάει, στο πανηγυρικό ενσταντανέ με τον Β. Ζωγράφο το νικητήριο βράδυ; Είχε μαντέψει κάτι ο φωτογράφος;
Ζ.

 

GOULAS_TSIAR.jpg

* Ο ένας δεν ξαναέβαλε, ο Παν. Γούλας, ο άλλος δεν βγήκε σ΄ αυτές τις εκλογές, ο Δημ. Τσιάρας, αφού η παράταξη έμεινε εκτός, πάλι ωραίοι πάντως…
Ζ.

 

MAMAK_TERZOUD_GEORGAK.jpg

* ΟΠΟΥ ο Δημ. Γεωργάκης εξακολουθεί να νουθετεί και μετά τη νίκη τους νέους της παράταξης και Θαν. Μαμάκος και Χρ. Τερζούδης συνεχίζουν να τον ακούν ευλαβικά.
Ζ.

AGROTIKO.jpg

* ΑΜΑ έχει αντίληψη ο άνθρωπος… Και τι τον νοιάζει για τους άλλους, αυτός τη δουλειά του την κάνει.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass