ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2023 17:55
*ΑΚΡΩΣ καρπερή η Μελιβοία... νεκρώνουν τα παρακάρλια απ’ τις πλημμύρες... *ΑΚΡΩΣ καρπερή η Μελιβοία... νεκρώνουν τα παρακάρλια απ’ τις πλημμύρες...

Μακιαβελικά
* ΟΠΩΣ έχει πει και ο μαιτρ της πολιτικής σκέψης Νικολό Μακιαβέλλι, «έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν.

Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται». Και συνέχισε: «Τους αντιπάλους σου ή πρέπει να τους παίρνεις με το μέρος σου ή να τους εκμηδενίζεις». Με δύο λόγια, αυτό που ήθελε να πει ο μέγας Ιταλός στοχαστής ήταν το «φάτους πριν σε φάνε». Ε, κάπως έτσι κι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μόνη επιλογή
* ΔΙΟΤΙ εν τέλει τα πράγματα στην πολιτική είναι απλά. Ο Κασσελάκης δεν είχε άλλη επιλογή από τη μετωπική σύγκρουση. Αν δεν τους έτρωγε θα τον είχαν μια ζωή υπό ομηρία. Κι έπειτα, οι συγκρούσεις είναι που βγάζουν ηγέτες, όχι η διαχείριση της μιζέριας... Και καθώς είναι νέος και ακμαίος, αντέχει τους καβγάδες και όλο αυτό το ...σύστριγκλο που γίνεται ήδη στο κόμμα του. Οι άλλοι, μοιάζουν απλώς με ...«κάτι κουρασμένα παλικάρια».

Έξω απ’ το «μαντρί»
* ΑΛΛΑ, ας πάμε στην πραγματική ζωή. Οι «Ομπρελίστας» και λοιποί αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ «βγήκαν από το μαντρί», κατά το γνωστό αβερώφειο δόγμα. Τι τους περιμένει; Δεν θέλουμε να τους γκαντεμιάσουμε, αλλά μάλλον ο εκφυλισμός. Καθώς διαφωνούν και μεταξύ τους είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να κάνουν κόμμα το οποίο έτσι κι αλλιώς θα πάρει ποσοστά μικρότερα κι από αυτά του ...Βαρουφάκη. Με δύο λόγια, ή ...«θα τους φάει ο λύκος» ή θα βρουν στέγη σε κανένα άλλο μαντρί.

Δεύτερη φάση
* ΟΠΟΤΕ; Οπότε, ο Κασσελάκης παίρνει στα χέρια του το κόμμα, σχετικά καθαρό, και χωρίς πολλά πολλά βαρίδια και τα ρέστα. Θα είναι ένα κόμμα με σοβαρές απώλειες, ίσως και τρίτο σε ποσοστά, αλλά με προοπτική να επανέλθει αν... Αν φανεί στην πράξη ότι μπορεί να είναι ηγέτης αυτόφωτος και δυνατός. Για να γίνει αυτό, μάλλον θα πρέπει να περάσει σε μια δεύτερη φάση ...εκκαθαρίσεων, δηλαδή να έρθει σε ρήξη με τον Πολάκη, τον πολακισμό και τους θιασώτες του. Αν δεν το πράξει, θα μείνει απλώς αρχηγός ενός μικρού κόμματος της Αντιπολίτευσης και αυτό προφανώς δεν ικανοποιεί την υπέρμετρη φιλοδοξία του.
Συμπέρασμα; Δεν καθόσουνα ορέ Στέφανε στο Αμέρικα; Να κινείσαι μεταξύ Νιου Γιορκ και Μαϊάμι και να μην σκας για τίποτε;

Ειδικό βάρος
* ΑΛΛΑ, δεν φτάνει να ...αποτάξεις τον πολακισμό. Για να φτάσεις να διεκδικήσεις την εξουσία πρέπει να ...αποκτήσεις και πολιτικό βάρος. Μια σοβαρότητα σε όλα. Ακόμη και στο ντύσιμο. Δεν γίνεται να κυκλοφορείς ακόμη με σχισμένα στενά τζιν, μακό μπλουζάκια και στενά πουκάμισα λες και είσαι χαζοχαρούμενο μοντέλο και όχι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ίσως να το έχει υποτιμήσει αυτό ο Κασσελάκης, αλλά είναι αυτό που καθορίζει την (όχι καλή, βάσει και των δημοσκοπήσεων) εικόνα του. Ζημιά του κάνουν και τα περίεργα ελληνικά που μιλάει, η φανερή άγνοια των θεμάτων, η υπερκινητικότητα και οι δηλώσεις στις κάμερες που τον κυνηγούν και γενικώς όλη αυτή η ...«τραλαλά» ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει. Θα το καταλάβει, αλλά μακάρι να μην είναι αργά γι’ αυτόν.

Νέες συνθήκες
* «ΑΠΟΨΕ φθινοπώριασε...», κατά το γνωστό άσμα, και σα να έβαλε λίγο κρύο η Λάρισα, μέσα Νοεμβρίου πια. Τα καφέ άναψαν κιόλας τις σόμπες εξωτερικού χώρου, και οι θαμώνες φόρεσαν μπουφάν. Τα μεσημέρια των 24 βαθμών, ξανά στα κοντομάνικα.
Κάπως έτσι, διαβάζουμε, ο κλάδος της ένδυσης έχει κι αυτός ...προβλήματα. Βασικά έχουν χάσει τα ...φθινοπωρινά και τα ανοιξιάτικα ρούχα, αφού από το ...σορτς περνάμε πια κατευθείαν στα μπουφάν, άσε που τα πολύ βαριά ρούχα είναι αχρείαστα κι αυτά. Νέες εποχές, νέες συνθήκες που απαιτούν προσαρμογές.
Παίζει μπάλα
* ΣΚΕΨΟΥ πόσο ανύπαρκτη είναι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα που ο Μητσοτάκης μπορεί να σουλατσάρει ...ανενόχλητος σε ένα σούπερ μάρκετ στης (μεγάλης) ακρίβειας τον καιρό και να μην ανοίγει ...μύτη. Ούτε καν μια ανακοίνωση που να ρωτά τι γυρεύει η ...αλεπού στο παζάρι ! Ο Κυριάκος παίζει μπάλα μόνος σε άδειο γήπεδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σκοντάψει και να τραυματιστεί ...μόνος του.
Άσε που μερικοί συμπαίκτες του (Άδωνις) το πάνε από οφσάιντ σε οφσάιντ. ....

Συγκρίσεις
* ΕΔΕΙΧΝΕ η τηλεόραση πλάνα από τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Σαουδική Αραβία, όπου οι μουσουλμάνοι ηγέτες συζήτησαν το θέμα της Γάζας. Και θαμπωθήκαμε από την ...απίστευτη πολυτέλεια της τεράστιας Αίθουσας που τους φιλοξενούσε.
Όχι πως αποτελεί είδηση ο πλούτος των Αράβων, αλλά κάθε φορά που τον αντικρίζεις και σκέφτεσαι πόσο φτωχή είναι εν τέλει η... ισχυρή και πολιτισμένη κατά τα λοιπά Δύση.

Επάνοδος
* ΤΗΣ κακομοίρας γίνεται στον διεθνή περίγυρο και στις ΗΠΑ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την επάνοδο του ...Τραμπ την ώρα που ο Μπάιντεν αλλού ...πατά και αλλού ...βρίσκεται, στην κυριολεξία όμως. Ο οποίος Ντόναλντ προφανώς θα επιστρέψει πιο θυμωμένος και -το χειρότερο- πιο ...έμπειρος πια, άρα και πιο αδίστακτος. Ώρα να θυμηθούμε ένα παλιό αναρχικό σύνθημα σε τοίχο: «Ζητώ ακρόαση Θεού για αλλαγή πλανήτη...».

Μετακόμιση
*ΑΥΞΗΘΗΚΕ ο πληθυσμός της Λάρισας μετά τις πλημύρες, καθώς στην πόλη μετακόμισε ένα ποσοστό κατοίκων των χωριών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κιλελέρ, που πλημμύρισαν από την επέλαση του «Ντάνιελ». Οι ηλικιωμένοι πήγαν στα σπίτια των παιδιών τους, ενώ άλλοι νοίκιασαν σπίτια στην πόλη, μέχρι να ξαναφτιάξουν τις περιουσίες τους στο χωριό. Πόσο διάστημα θα παραμείνουν; Άγνωστο. Θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα του καθένα, γιατί και μόνο οι αποζημιώσεις –όταν θα καταβληθούν- από την πολιτεία, δεν φτάνουν.  Να σημειώσουμε απλά, ότι στο Σωτήριο είναι ακόμη σε εξέλιξη η αποστράγγιση των υδάτων σε μεγάλο μέρος της κοινότητας.
Λ.Κ.

Καιρός
*ΚΑΛΟΣ ο καιρός χθες και οι Λαρισαίοι δεν έμειναν σπίτι. Η κίνηση όλη την ημέρα παρατηρήθηκε μεγάλη τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά. Γεμάτες με κόσμο ήταν οι καφετέριες, τα καταστήματα εστίασης, τα πάρκα όλη μέρα.
Κάποιοι εξόρμησαν και στα κοντινά παράλια, απολαμβάνοντας μία από τις τελευταίες ηλιόλουστες ημέρες με υψηλή θερμοκρασία, πριν την έλευση του βαρύ χειμώνα. Ήδη οι μετεωρολόγοι άρχισαν τις προβλέψεις για χιόνια στη Λάρισα, φέτος. Μάλιστα, προβλέπουν, λέει, ότι θα  έχουμε χιόνια μέχρι και τον Μάρτιο!
Αυτοί πάντως μας προετοίμασαν...
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass