ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Νοε 2023 16:35
* ΣΤΗ σειρά καθ’ ύψος κι ο καθείς στις σκέψεις του, οι πρώην κι ο επόμενος. Ζ. * ΣΤΗ σειρά καθ’ ύψος κι ο καθείς στις σκέψεις του, οι πρώην κι ο επόμενος. Ζ.

Πού να τον βρει...
* ΦΙΛΙΠΠΟΥ του Αποστόλου σήμερα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Των οποίων το πρόβλημα στη σημερινή εποχή είναι ότι δεν βρίσκουν τον Ναθαναήλ τους, αφού ο εν λόγω Απόστολος δεν ευδοκίμησε στην ονοματολογία των Χριστιανών. Αν και λέγεται ότι το ίδιο πρόσωπο με τον Ναθαναήλ, τον στενό φίλο του Φιλίππου, ήταν ο Απόστολος Βαρθολομαίος, ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού. Αυτή η διάσπαση μάλλον δεν ευνόησε κανένα από τους δύο.

* * *
* ΟΠΩΣ και να ‘χει, από αύριο ξεκινάει η Νηστεία των Χριστουγέννων. Σαράντα μέρες απομένουν. Ίσως γι’ αυτό και να βόγκηξαν οι ταβέρνες κι οι ψησταριές της Λάρισας το περασμένο Σαββατοκύριακο, για πολλούς ξεκινάει περίοδος αποχής απ’ την κρεοφαγία.
Ζ.

Στην Αγορά
* ΠΟΛΙΤΙΚΗ και Αγορά συμπλέκονται από χιουμορίστες Λαρισαίους.
- Μειώνουν, λένε, κάποια προϊόντα κατά 5%, ενώ αυτά έχουν ανέβει ήδη κατά 100%. Σε απλά μαθηματικά, μας θεωρούν 95% ηλίθιους.
* * *
* - ΝΑ περιμένετε την Black Friday. Θα βάλει -30% στις διαγραφές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης.
Ζ.

Όσο ψηλά κι αν...
* ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της Νομαρχιακής Βασ. Ζωγράφος, παίρνοντας κι αυτός την ομπρέλα του. Παραιτήθηκε φυσικά κι από το αξίωμά του, επικρίνοντας στην ανακοίνωσή τους όσους υποστήριξαν τον Στ. Κασσελάκη. Για να προσθέσει, με νόημα και κάτι παραπάνω, προς τους πολύ παραπάνω: «Όσοι έβλεπαν τη διάλυση και ό,τι ενορχηστρωμένα μεθοδευότανε πρέπει να απολογηθούν στον κόσμο της Αριστεράς για την ατολμία τους και τις ανοχές τους. Κανένας δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο όσο ψηλά κι αν βρίσκεται». (Έτσι κι αλλιώς ο Β. Ζωγράφος ποτέ δεν ήταν φαν του Αλ. Τσίπρα. Αλλά κι ο Κασσελάκης, θέλει μήπως να είναι συνεχιστής του Τσίπρα;).
Ζ.

Δικηγόροι
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ την αποχή τους οι δικηγόροι μέχρι και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Γνωρίζουν πως ο αγώνας που έχουν να δώσουν είναι σημαντικός. Το ξέρει πολύ καλά ο Τρύφωνας ο Τσάτσαρος και όλο το Δ.Σ. του Δικηγορικού πως δεν μπορούν να αντέξουν με τα νέα φορολογικά δεδομένα οι νέοι δικηγόροι. Το λένε πολύ συχνά, μάλιστα, πως αρκετοί είναι εκείνοι που δηλώνουν τις διευθύνσεις των σπιτιών τους για γραφεία. Ε αυτό λέει πολλά και μάλλον πρέπει να το λάβει υπόψη η Κυβέρνηση. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά σε όλη την Ελλάδα.
Κ.Γ.

Πλημμυροπαθείς
* ΒΓΗΚΑΝ στους δρόμους την περασμένη Κυριακή οι πλημμυροπαθείς του Αγίου Θωμά, βγαίνουν αυτήν την Κυριακή οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών της Γιάννουλης. Δεν μπορεί να ξεχαστεί αυτή η καταστροφή. Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν γυρίσει στα σπίτια τους και δεν είναι λίγοι. Και μάλλον θα κάνουν πολύ καιρό να επιστρέψουν σ’ αυτά. Ειδικά τώρα που ο καιρός χαλάει ακόμα περισσότερο τα πράγματα θα δυσκολέψουν πιο πολύ. Υγρασία και κρύο είναι άσχημος συνδυασμός για τα βρεγμένα ντουβάρια.
Κ.Γ.

Κάστανο
* ΚΑΙ μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα της Θεσσαλίας ευτυχώς γίνονται κι αυτές οι ωραίες εκδηλώσεις για να αλλάξει λιγάκι η ψυχολογία μιας περιοχής. Γιόρτασαν για το κάστανο στη Μελιβοία και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ανακοινώθηκαν και τα σχέδια για την Εθνική Διεπαγγελματική. Άντε, να πάρουμε λιγάκι μπροστά, γιατί τα προϊόντα αυτού του τόπου αξίζουν να πάνε ψηλά. Ειδικά τώρα σε μια τέτοια εποχή επιβάλλεται να ακούγεται ακόμα περισσότερο κάτι τέτοιο, καθώς ο κίνδυνος υποβάθμισης λόγω των πλημμυρών ελλοχεύει.
Κ.Γ.

Ποιοι, πόσοι;
* ΚΑΙ τώρα θα έχει ένα ενδιαφέρον, πόσοι και ποιοι θα απομείνουν στη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φυλλοροεί, καθώς αποχωρούν απ’ το κόμμα αρκετοί κι όχι μόνο συντεταγμένα με τους «ομπρελίστας» ή με όποια άλλη ομάδα. Οι περισσότεροι είναι οι απογοητευμένοι από τις εξελίξεις.
* * *
* ΘΑ βρει, πάντως, τρόπο η νέα ηγεσία να αναπληρώσει τα κενά, εκλογές δεν φαίνονται στον ορίζοντα, μάλλον ορίζοντας νέα Νομαρχιακή και νέο επικεφαλής της φυσικά. (Να έχει να επικοινωνεί αδιαμεσολάβητα μαζί τους. Αυτοί δεν θα μυρίζουν, άραγε, κομματίλα;).
Ζ.

Μάλλον διάλυση
* ΠΕΡΑΝ των αποχωρήσεων και της προς το παρόν παραμονής των προς αποχώρηση, η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει απογοητευτική. Γεγονός που ενδιαφέρει κι άλλους εκτός των Συριζαίων, καθώς πρόκειται για την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία τη χρειάζεται η Δημοκρατία για να λειτουργεί.
* * *
* ΜΕΤΑ τα όσα συνέβησαν στην επεισοδιακή Κεντρική Επιτροπή, αποδείχθηκε πως δεν χρειάζεται πλέον να μιλάμε για «διάσπαση» στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά για κανονική διάλυση, σχολιάζει ο Δ.Τ. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για διάλυση του κόμματος και των οργάνων του και για ουσιαστική κατάργησή του από τον πρόεδρο, εν προκειμένω τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς στο προσκήνιο μένουν αποκλειστικά αυτός και ο λαός του, μέσω της περίφημης «αδιαμεσολάβητης σχέσης» που συντηρείται με τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις βόλτες στους δρόμους και τις σέλφι με πολίτες. Η ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ από «ελεγχόμενη» έχει γίνει πλέον ανεξέλεγκτη. Όπως λέει και ο ποιητής, «και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύσις».
Ζ.

Πορεία Αγάπης
* ΕΟΡΤΗ του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, προχθές και η Πορεία Αγάπης, ο Ιεραποστολικός Σύλλογος της Λάρισας «Route of Agape», τίμησε τον προστάτη της Άγιο. Παρών, σε μία από τις πρώτες επίσημες εμφανίσεις του, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Θαν. Μαμάκος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. «Μακάρι να μας ακολουθήσει και στην Αφρική», ευχήθηκε η ψυχή του Συλλόγου, ο Σωτ. Μουντζούρης. Τιμητική, επίσης, και η παρουσία των συναδέλφων του, απόστρατων ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας, του Αντώνη Κορώνη και του Βασίλη Φλώρου.
Ζ.

Κι οι τράπεζες;
* ΣΤΟΝ διάλογο που άνοιξε αμέσως εκεί αριστερά, πέραν του νυν ΣΥΡΙΖΑ, το MέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη έθεσε μεταξύ των 10 θεμελιωδών, όπως λένε, σημείων για συζήτηση και το ακόλουθο: Τέλος στο μονοπώλιο των τραπεζιτών, με νέο Δημόσιο Σύστημα Δωρεάν Ψηφιακών Συναλλαγών και νέα Δημόσια Αγροτική-Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ποιος θα μπορούσε να το αρνηθεί αυτό ως στόχο; Όχι μόνο στην Αριστερά. Σύστημα του Δημοσίου για δωρεάν ηλεκτρονικές συναλλαγές, να ωφεληθεί όλος ο κόσμος. Πλην των τραπεζών εννοείται. Οι οποίες, όμως, λέγεται, ότι αυτές κυβερνούν, είναι κράτος.
Ζ.

Τρώγε...
* ΣΥΖΗΤΗΣΗ ναι, επικοινωνία χλωμό, μεταξύ Λαρισαίων.
- Αν το φιλί είναι λέξη, θέλω έναν διάλογο μαζί σου.
* * *
* - ΕΦΑΓΑ τη γη να σ’ αναζητάω...
- Τρώγε, μη σταματάς.
* * *
* - ΑΓΑΠΗ μου αν έπεφτα από το καράβι στη θάλασσα, θα με έσωζες;
- Αν πω ναι, θα πέσεις;
Ζ.
Αμάν βρε...
* ΑΡΚΕΤΟΙ «φεϊσπμουκίσιοι» Λαρισαίοι το πήραν σοβαρά, άλλοι πάλι πιο συγκροτημένοι κάνουν την πλάκα τους.
- Ήρθε και η σειρά μου λοιπόν. Αποχωρώ και εγώ. Απαγορεύω στην Εφορία να μου ξαναστείλει φόρους, τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Αν δεν θέλετε να σας έρχονται και εσάς, κάντε αντιγραφή και επικόλληση. Για πιο άμεσα αποτελέσματα στείλτε το σε email στη ΔΟΥ που ανήκετε.
* * *
* ΚΙ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ απελπισμένος, λέει.
-Πάλι ήμουν έτοιμος να σας κλέψω τα προσωπικά δεδομένα από το προφίλ σας, αλλά κοινοποιήσατε αυτό το κειμενάκι και τώρα δεν μπορώ. Πώς με πετσοκόψατε έτσι βρε παιδιά...
* * *
* - ΠΑΙΔΙΑ, προς Θεού, συστήνει ο Σπ. Κ. Μην κοινοποιείτε, μόνο αντιγραφή/επικόλληση. Και όταν βάζετε το δάχτυλο πάνω στην οθόνη να ψάλετε το «Πάτερ Υμών» παράλληλα με το «Μπιμπελό μου, Μπιμπελό μου, σ’ έχω πάντα στο μυαλό μου» του Ζαφείρη Μελά. Αλλιώς δεν θα παρακαμφθεί το σύστημα και θα έχετε μόνιμο πρόβλημα με αιμορροΐδες και ακατάσχετη διάρροια.
Ζ.

Προειδοποιεί
* «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο κατώτερο σκαλοπάτι από τη S&P, 11 χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πολλοί μίλησαν για επαναφορά της κανονικότητας». Ο Φιλ. Σαχινίδης αμφιβάλλει: «Ακόμη και αν οι Moody’s και Fitch αποφασίσουν στους επόμενους μήνες να επαναφέρουν την Ελλάδα στο κατώτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας, αναμφίβολα θετική εξέλιξη, η ανάκτηση της βαθμίδας A+ που είχε πριν τη κρίση χρέους είναι μακριά».
* * *
* ΣΤΗΝ «Αυγή» δημοσιεύτηκε την Κυριακή το άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομίας κι έχει την αξία του κι αυτό σε περίοδο μόχλευσης των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Αφού παραθέτει στοιχεία, αβεβαιότητες και ενστάσεις, αναφερόμενος και στις πρόσφατες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο ο Λαρισαίος καταλήγει: «Οι πολίτες της χώρας έχασαν πολλά από τη χρεοκοπία στην οποία μας οδήγησαν οι αλόγιστες δημοσιονομικές πολιτικές της ΝΔ πριν από το 2009. Σήμερα η χώρα έχει ανάγκη από μια πολιτική που θα εγγυάται μια δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης με δημιουργία βιώσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή απομείωση του χρέους. Διαφορετικά διακινδυνεύεται μια νέα κρίση χρέους, η οποία θα εξωθήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε συνθήκες φτώχειας και η χώρα θα καταλήξει να είναι ο παρίας της Ε.Ε.».
Ζ.

Βάσει σχεδίου
* ΕΜΠΛΟΚΗ στα σχέδια νεαρών Λαρισαίων.
- Τι ρεβίθια ρε μάνα, με δουλεύεις; Δεν μου είπες στο τηλέφωνο ότι θα φάμε γύρο στις τρεις;
* * *
* - ΜΕ έχασε η πασαρέλα γιατί με κέρδισε η μορταδέλα.
* * *
* - ΕΒΑΛΑΝ λέει κάτι καινούργιους κάδους για ανακύκλωση που γράφουν ότι για κάθε 33 κουτάκια μπύρας που θα ρίχνεις, θα σου δίνει πίσω 1 ευρώ. Μα 1 ευρώ για να γίνουμε αλκοολικοί;
Ζ.

Δεν θα...
* ΟΧΙ δεν πρόκειται να εμπλακεί στα της νέας Δημοτικής Αρχής ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ο αντίστοιχος «Μαρινάκης» της ΝΔ επί Σαμαρά και πιο πριν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, βοήθησε προεκλογικά στην εκστρατεία του Θαν. Μαμάκου, καθοριστικά λένε κάποιοι, με την εμπειρία, το ταλέντο και τις διασυνδέσεις του, το έκανε, όμως, διότι είναι φίλοι με τον νέο Δήμαρχο εδώ και δεκαετίες. Και πέραν τούτου ουδέν. Άλλωστε, ο Λαρισαίος δικηγόρος έχει «τραχανά απλωμένο» με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πολυπληθές επιτελείο και με βαρύ επαγγελματικό φορτίο.
Ζ.

Επί Μεταξικής
* ΩΣ συνέχεια του χθεσινού σχολίου, με τις παραδοξότητες της εποχής, τις κατ’ οίκον έρευνες της Αστυνομίας και μηνύσεις σε όσους μαγείρευαν κρέας τις Παρασκευές και τις δίκες ανηλίκων που είχαν σφεντόνες με λάστιχα, δύο ακόμα δημοσιεύματα από την περίοδο της Δικτατορίας Μεταξά, διαφορετικά αυτά. Της «Ελευθερίας», το μακρινό 1939, από τον φωτοθηκάριο Γ. Γρ φυσικά.
Διὰ Βασιλικῶν Διαταγμάτων, δημοσιευομένων εἰς τὴν Εφημερίδα τῆς Κυβερνήσεως, διαλύονται τὰ Συμβούλια των κάτωθι Κοινοτήτων, ἀντικαθιστάμενα ὑπὸ τριμελῶν διοικουσῶν ἐπιτροπῶν.
Τῆς Κοινότητος Νικαίας τοῦ Νομοῦ Λαρίσης, ἀντικατασταθὲν ὑπὸ τῶν ᾿Αχιλλέως Ντίκου ως Προέδρου καὶ Ἰωάννου Γκουντικούλη καὶ ᾿Αχιλ. Λαζοπούλου, ὡς μελῶν.
Τῆς Κοινότητος Βλαχογιάννη τοῦ Νομοῦ Λαρίσης, ἀντικατασταθὲν ὑπὸ τῶν Γεωργίου Μπουρονίκου, ὡς Προέδρου καὶ Κωνσταν. Γκουντούλα καὶ ᾿Αχιλ. Τέγου, ὡς μελών.
Τῆς Κοινότητας Βερδικούσης τοῦ Νομοῦ Λαρίσης, αντικασταθὲν ὑπὸ τῶν Βασιλείου Βράκα, ὡς προέδρου καὶ Ἰωάννου Κουτσουνίκου καὶ Κωνσταντίνου Ιωαννίδου, ὡς μελῶν. (Αμα ντε... με τους παλιοκομμουνιστάς...).
* * *
* ΣΕ άλλη σελίδα, «Τὰ ἐγκαίνια της Α.Τ.Ε.»
Η Λάρισα στολίζεται ἀκόμη μὲ ἕνα νέον ἐπιβλητικόν μέγαρον, τὸ Κατάστημα τῆς ᾿Αγροτικής Τραπέζης. Τοῦ ὁποίου τὰ ἐγκαίνια τελοῦνται σήμερον την 11ην π.μ. παρουσίᾳ τοῦ Διοικητοῦ τῆς Τραπέζης κ. Α. Λαμπροπούλου. Η ἀνέγερσις του νέου κτιρίου της Α.Τ.Ε. έχει εξαιρετικὴν σημασίαν διὰ τὸν ἀγροτικὸν πληθυσμόν τῆς περιφερείας μας ἀπὸ ἀπόψεως ἐξυπηρετήσεώς του καὶ διὰ τοὺς ὑπαλλήλους τῆς Τραπέζης, ἀπὸ ἀπόψεως συνθηκῶν ἐργασίας. Τὴν διττὴν αὐτὴν σημασίαν θὰ εὕρῃ τὴν εὐκαιρίαν να αναπτύξῃ σήμερον ὁ κ. Λαμπρόπουλος, τονίζων μεταξὺ τῶν ἄλλων καὶ τὰ μέτρα ποὺ ἔλαβε καὶ λαμβάνει ή Αγροτική Τράπεζα προς εξυπηρέτησιν καὶ ἐξέλιξιν τοῦ ἀγροτικού κόσμου. Τὰ σημερινὰ ἐγκαίνια του νέου ‘Υποκαταστήματος τῆς ᾿Αγροτραπέζης αποτελούν επομένως γεγονὸς ἐξαιρετικής σημασίας. (Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου δεν άλλαξε στην οικονομική πολιτική που εφαρμοζόταν από δεκαετίες τότε, με το Κράτος να παρεμβαίνει στην οικονομία, ειδικά την αγροτική. Π.χ. με την Αγροτική Τράπεζα, που είχε ιδρυθεί από τον Βενιζέλο, τον Ελευθέριο, το 1929).
Ζ.

Ταξιδάκι
* ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ο Λαρισαίος φουριόζος στο σπίτι του.
- Γυναίκα, κέρδισα το Τζόκερ, ετοίμασε τις βαλίτσες μας...
- Αχ, μπράβο αντρούλη μου, τι χαρά... Και πού πάμε;
- Εγώ στη Χαβάη, εσύ στη μάνα σου.
Ζ.

* * *

 

KADOI.jpg* ΔΕΝ φτάνουν οι κάδοι ή πρέπει να περνά πιο συχνά το απορριμματοφόρο; Ίσως και πιο νωρίς... Κυριακή πρωί στην πλατεία Νεάπολης. Με τόσα μαγαζιά εκεί, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα.
Γ.Γ.

 

 

ELAFIA.jpg

* ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ τον Άι Βασίλη να προχωρήσει σε προσλήψεις.
Ζ.

 

 

MANOLHS.jpg* ΜΕΤΑ το «Ουί», με τους Γάλλους στην Κυανή Ακτή, τώρα «Ντα», από τον Γ. Μανώλη. Στη σύμβουλο της υπουργού Τουρισμού της Βουλγαρίας, τη Μαριέλα Μόντεβα, με την οποία ο δήμαρχος Τεμπών συναντήθηκε στην Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia». Όπου συμφώνησαν σε μελλοντική συνεργασία, μετά την υπογραφή της νέας Διακρατικής Συμφωνίας Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στον Τουρισμό, για την περίοδο 2024-26. Αεικίνητος και μεθοδικός.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass