ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2023 16:20
*ΣΤΗ Λάρισα ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, για την παρουσίαση του βιβλίου του σχετικά με τη «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών», δεν θα μπορούσε να μην τα πουν με τον Κώστα Μπαργιώτα. Βίοι παράλληλοι στην πολιτική. Το 2015 είχαν εκλεγεί αμφότεροι βουλευτές με το Ποτάμι, ενώ το 2019 ήταν υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν εξελέγησαν. Ζ. *ΣΤΗ Λάρισα ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, για την παρουσίαση του βιβλίου του σχετικά με τη «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών», δεν θα μπορούσε να μην τα πουν με τον Κώστα Μπαργιώτα. Βίοι παράλληλοι στην πολιτική. Το 2015 είχαν εκλεγεί αμφότεροι βουλευτές με το Ποτάμι, ενώ το 2019 ήταν υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν εξελέγησαν. Ζ.

Διπλοκοιμισμένος
* ΕΙΧΕ αργήσει στη δουλειά ο νεαρός Λαρισαίος.
- Ώσπου να ξυπνήσω για να ξυπνήσω...
Επικαλέστηκε σοβαρή δικαιολογία, γεγονός.
- Κοίτα, κοιμόμουν κι ονειρευόμουνα πως κοιμόμουν. Ε, δεν θ’ αργούσα; Ξύπνα από δω, ξύπνα από κει…
Ζ.

 

Δικαιώθηκε;
* ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια πέρασαν. Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Δικαιώθηκε; Ξεχάστηκε; Ισχύει, εκκρεμεί; Τελείωσε το ‘73; Ή η κάθε γενιά έχει τα δικά της Πολυτεχνεία; Μπορεί και σε αναστολή…
Ζ.

 

Τανκς
* ΣΤΙΣ 17 Νοέμβρη του 1973, το τανκς στην πύλη του Πολυτεχνείου δεν είχε πάει για να μορφωθεί. Στις 15 Νοέμβρη του 2023, το τανκς στην πύλη του νοσοκομείου της Γάζας δεν πήγε να εξεταστεί.
Ζ.

 

Σούπερ πλειοψηφία
* - ΑΛΗΘΕΙΑ, πώς να νιώθουν στο ΚΚΕ που η Εξεταστική που πρότειναν για τα τρένα πέρασε με 266 ψήφους από τη Βουλή…
- Μα πώς τους πετσόκοψε έτσι…
Συνεχιζόταν η συζήτηση στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Ούτε στα Σοβιέτ στο Σμόλνι, το ‘17 τέτοια πλειοψηφία. Το 1917…
- Καλά να συζητήσουν γενικώς για τις ευθύνες που είναι τόσο προβληματικός ο σιδηρόδρομος στη χώρα, για τη φρικτή φάση στα Τέμπη θα αναζητηθούν υπεύθυνοι;
- Η ΝΔ δεν θέλει, γνωστό. Άλλος;
Ζ.

 

Μαξιλαροπόλεμος
* ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μαξιλαροπόλεμο ξεκίνησε ο Στ. Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ. Με το απόθεμα-μαξιλάρι-αμορτισέρ που είχε αφήσει η Κυβέρνηση Τσίπρα χάρη στον Τσακαλώτο κυρίως.
Το μαξιλάρι ήταν καλό, το μαξιλάρι ήταν απαραίτητο, το μαξιλάρι μάς κατέστρεψε, το μαξιλάρι ήταν σκληρό, το μαξιλαράκι μπορούσε να ήταν μικρότερο, άλλο χρώμα μαξιλάρι έπρεπε, να είχαν διαφορετικό μείγμα τα πούπουλα στο μαξιλάρι. Την ίδια ώρα που ο κόσμος παρίστανε και παριστάνει τον φακίρη στο στρώμα με τα καρφιά. (Αστείες καταστάσεις, αν τα πράγματα δεν ήταν πολύ σοβαρά).
Ζ.


Είχε ακούσει
* ΣΤΟ αγαπημένο τους θέμα οι μεσήλικες της τριγωνοπλατειακής παρέας.
- Να εδώ, μια επιστημονική έρευνα: Πόσο συχνά κάνουν σεξ οι παντρεμένοι.
- Μεταξύ τους;
* * *
* - ΣΟΥ αρέσει το σεξ;
- Να σου πω… Έχω ακούσει τα καλύτερα.
* * *
* - ΜΟΥ παραπονέθηκαν οι γείτονες ότι τους ενοχλούν τα βογκητά μου το πρωί όταν κάνω σεξ. Ε ρε και να ήξεραν… Ότι εγώ απλώς προσπαθώ να βάλω τις κάλτσες μου.
Ζ.


Πάλι διάκριση
* ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ αποζημίωσης στους πληγέντες μηλοπαραγωγούς της Μαγνησίας, πολύ σωστά, μόνο όμως για αυτούς, λάθος οικτρό. Διότι καλλιέργειες μήλου που επλήγησαν υπάρχουν και στους υπόλοιπους θεσσαλικούς νομούς. Και το Υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα για αυτό, οι κυβερνητικοί βουλευτές της Λάρισας σιωπούν. Τι κι αν είναι στενός φίλος του υπουργού Λευτ. Αυγενάκη ο Χρ. Καπετάνος, μα κι οι άλλοι δύο επίσης συνεργάζονται μαζί του, στις επιτυχίες εννοείται. Στα φάουλ όμως;
* * *
* ΑΛΛΩΣΤΕ η ίδια διάκριση δεν συνέβη προσφάτως και με τους αμυγδαλοπαραγωγούς; Όπου οι αποζημιώσεις για τα περιβόλια αμυγδάλου σταμάτησαν στα σύνορα Λάρισας-Μαγνησίας. Λες και πρόκειται για άλλο κράτος. Παραδοξότητες, που για τη φιλοσοφία των νεοδημοκρατών οφείλονται στο «κατόπιν ενεργειών μου» ισχυρών και ανίσχυρων τοπικών παραγόντων. Έχουν, άραγε, να δώσουν κάποια διαφορετική εξήγηση;
Ζ.

 

Τις πταίει
* ΤΑ λέει με τον δικό της τρόπο η Α.Κ. αυτό του ζλάπ’ι: Ξέρτι γιατί πλημμύρσαμι; Γιατί, κ’νάβια, αλ’πές, ασβοί, λαγοί κι σκατζουχέρια, φτιάχν φωλιές - τρύπες στ’ αναχώματα, κι όταν ανεβαίνει η στάθμ’η στο ποτάμ’ι, καταρρέουν. Αυτά τα ψουφίμια φταίν’ για ούλα, ψόφους να τα μάσ’ει. Όχ’ι καλέ οι κυβερνώντες…
Ζ.


Ολοι στα καφέ
* ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ οι εκλογές κι ο Ν. Καρδούλας περί άλλων τυρβάζει. Δεν μπορεί να κόψει τις δημοσκοπήσεις. Πληρωμένη με δικά του λεφτά η έρευνα για τον καφέ που πραγματοποιήθηκε, μέσω ίντερνετ, στη Λάρισα, την πρωτεύουσα του καφέ, καθώς αποτελεί την ελληνική πόλη με τις περισσότερες καφετέριες σε αναλογία κατοίκων, μία καφετέρια λέει ανά 100 περίπου κατοίκους. Με συμμετοχή 1.131 ατόμων άνω των 18 ετών, ο Λαρισαίος γκαλλομπατζής βγάζει αποτελέσματα, με ποσοστά και γραφήματα.
* * *
* - ΠΟΣΟ συχνά επισκέπτονται οι Λαρισαίοι κάποιο street café για take away ή για επιτόπια κατανάλωση;
- Επτά στους δέκα Λαρισαίους, το 70%, επισκέπτονται κάποιο street café από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα. Το 26% 1 έως 3 φορές τον μήνα. Το 4% δεν επισκέπτεται ποτέ κάποιο street café. (Ουσιαστικά όλοι οι Λαρισαίοι περνούν από εκεί, έστω και σπάνια).
* * *
* - ΤΑ σημαντικότερα κριτήρια επιλογής ενός street café;
- Είναι η γεύση του καφέ για το 26%, οι καλές και λογικές τιμές για το 16% και η γρήγορη εξυπηρέτηση για το 11%, ενώ την πρώτη πεντάδα κριτηρίων προτίμησης συμπληρώνουν το ευγενικό και χαμογελαστό προσωπικό 10% και το εύκολο πάρκινγκ επίσης για το 10% των πελατών.
* * *
* - ΠΟΙΕΣ αλυσίδες street café επισκέπτονται τακτικά οι Λαρισαίοι;
- Στο ερωτηματολόγιο της έρευνας υπήρχαν 14 αλυσίδες καφέ της πόλης. Τα καταστήματα 5 εξ αυτών των αλυσίδων προσελκύουν το 80% των πελατών, σε ποσοστά από 11 ως 24% για την καθεμία. (Τις λεπτομέρειες ας τις δουν οι μαγαζάτορες).
Ζ.

 

Επηρεάζει
* ΤΟ φιλοσοφούσαν τα νέα παιδιά της Λάρισας.
- Κάθομαι μόνος μου σ’ ένα τραπεζάκι κι ακούω τις βλακείες που λένε στα διπλανά τραπέζια και χαίρομαι που κάθομαι μόνος μου.
* * *
* - ΕΙΝΑΙ χαζό να θεωρείτε πως ο χαρακτήρας μας επηρεάζεται από το ζώδιο. Είναι σαφώς θέμα ωροσκόπου.
* * *
* - ΠΗΓΑ να πάρω καφέ και ακούω «Κερασμένος ο καφές της κουκλάρας». Τι να κάνουμε, έχουμε κι εμείς τα τυχερά μας… Τι πειράζει που ήταν ο πατέρας μου.
Ζ.

 

Ρομά, οι μαύροι
* «BLACK lives matter», φωνάζουν χιλιάδες Αμερικανοί στους δρόμους μετά από κάθε δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικό όπλο. Εμείς πότε θα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο το μοτίβο της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με θύματα νέους, ακόμη και ανήλικους Ρομά; Είναι ο Κ.Π. που αναρωτιέται. (Σάμπως, οι τσιγγάνοι δεν έχουν ψυχή; Πιτσιρικάδες και άοπλοι, τρίτο φονικό σε δύο χρόνια. Δεν είναι, όμως, τόσοι πολλοί, ούτε τόσο ισχυροί, σαν τους Αφροαμερικανούς).
* * *
* ΚΑΙ συνεχίζει: Οι στερεοτυπικές υπουργικές ανακοινώσεις που εκφράζουν τη λύπη και υπόσχονται πλήρη διερεύνηση είναι προσβλητικές για τη νοημοσύνη. Κάθε περιστατικό που οδηγεί στον θάνατο κάποιου καταδιωκόμενου νεαρού Ρομά, για ασήμαντα αδικήματα, με ασήμαντη αφορμή, περίπου δηλαδή κάτι σαν «εξωδικαστική εκτέλεση», περιλαμβάνει μια ιεροτελεστία συγκάλυψης και ατιμωρησίας που αφορά κρίσιμα ιατροδικαστικά ευρήματα. Δεν τηρείται καμία από τις ελάχιστες προβλέψεις που είναι αυτονόητες σε άλλες περιπτώσεις ανθρωποκτονίας και αφορούν τον χώρο, το όπλο, τον δράστη, τα εμπλεκόμενα οχήματα. Είναι σαν αυτές οι ζωές να μη μετράνε. (Μήπως δεν ήταν Ρομά ο πιτσιρικάς; Έσπευσε να ενσπείρει αμφιβολίες γενικώς, ο πάντοτε παρών σ’ αυτές τις περιπτώσεις δικηγόρος. Πώς τυχαίνει…).
* * *
* ΕΙΝΑΙ αδιανόητο ότι πάλι γίνεται λόγος για όπλο που «εκπυρσοκρότησε». Πάλι η Κυβέρνηση μιλά για «μεμονωμένο περιστατικό» και ο Υπουργός δεν νιώθει την ανάγκη να εξαγγείλει κάποιο μέτρο. Ούτε λόγος για αυστηρότερο πειθαρχικό έλεγχο, αναθεώρηση των πρωτοκόλλων χρήσης όπλων, καλύτερη εκπαίδευση. Πράγματα, δηλαδή, που γίνονται από δεκαετίες αλλού. Δυστυχώς, οι θάνατοι Ρομά από αστυνομικά πυρά δεν συγκινούν όσο πρέπει την κοινωνία. Η τσιγγανοφοβία είναι η πιο διαδεδομένη και αποδεκτή μορφή ρατσισμού. Είναι κανονικοποιημένες ανθρωποκτονίες από αστυνομικά όπλα. Όπως δηλαδή αντιμετωπίζονται οι μαύροι στην Αμερική. Τους σκοτώνει το racial profiling, η ρατσιστική σε βάρος τους προκατάληψη.
Ζ.

 

Μόνο οι δεξιοί;
* ΠΡΟΦΑΝΩΣ και διαφωνούν με τη φορολογική λαίλαπα που δρομολογείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το έχουν δείξει οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλος και του Εμπορικού Συλλόγου Μπάμπης Παπαδόπουλος. Δεν ήταν, όμως, παρόντες στη σύσκεψη των προέδρων πριν λίγες μέρες στη Λάρισα. Έτυχε να μην μπορούν να παραστούν τη συγκεκριμένη μέρα; Μόνο αυτοί, όμως, απόντες, από τους προέδρους των τοπικών παραγωγικών φορέων, οι μόνοι που δεν είναι δεξιοί. Μήπως δεν ειδοποιήθηκαν καν;
Ζ.

 

Επιτροπή, Επιτροπή
* «ΕΠΙΤΡΟΠΗ είναι μία ομάδα προσώπων που χωριστά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και συλλογικά μπορούν ν’ αποφασίσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει»... O Κλεμανσό δεν είχε φυσικά υπ’ όψιν τις εν Ελλάδι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές διαλεύκανσης, που τους βγάζουν σχεδόν όλους λάδι, μα δεν αλλάζει το υφάδι, επισημαίνει η Κ. Τζ.
* * *
* ΘΑ συστήσουν Επιτροπή. Θα γίνει Εξεταστική, έχει κατατεθεί μια πρόταση για Προανακριτική, αναμένεται η κατάθεση αιτημάτων για άλλες δύο Προανακριτικές, ενώ πέρασαν 4 και πλέον μήνες από τότε που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε στη Βουλή τη δικογραφία για τη σύμβαση «717» της ΕΡΓΟΣΕ, προκειμένου να ελεγχθούν δύο πρώην υπουργοί Μεταφορών για το ανεκτέλεστο έργο σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης των τρένων. (Αυτή η τηλεδιοίκηση, που υπήρχε, αλλά ήταν σαν να μην υπάρχει…).
* * *
* ΠΑΝΕ σχεδόν εννιά μήνες, 260 άγρια βράδια, από τότε που 57 συνάνθρωποί μας διαμελίστηκαν. Υπάρχουν ακόμη πολυτραυματίες, που παλεύουν με θεραπείες. Δεν μπορούν και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Με τις βουλευτομαχίες και τα μικροπολιτικά, τα θέατρα που στήνονται και τα σκηνικά δεν θα ξεγνοιάσουμε… Το μυαλό δυσκολεύεται να συνεργαστεί. Καλά, κατανοεί ότι η Εξεταστική έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών, ενώ η Προκαταρκτική εισαγγελέα, στα υπόλοιπα έχω κενά. Με ό,τι πετιέται στην πολιτική λίμνη και κύκλους ανοιγοκλείνει. Μα τη Θέμιδα, τι δίνη… Τι θα απομείνει;
Ζ.

 

Μα πάλι;
* ΕΞΑΛΛΟΣ χθες ο Λαρισαίος.
- Με σταμάτησε χθες η Τροχαία και μου πήραν το δίπλωμα. Με σταμάτησαν πάλι σήμερα και μου ζήτησαν ξανά το δίπλωμα. Πάνε καλά; Πόσα νομίζουν ότι έχω…
Ζ.

 

TSIOYRHS.jpg

*ΣΤΕΝΟ το μαρκάρισμα του προέδρου του ΤΟΕΒ, Δημήτρη Τσιούρη, στον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο. Τον έχει πιάσει από τη μέση, τον γυρνάει στα χωριά και του δείχνει το μέγεθος της καταστροφής…
ΘΑ.

 

FOS.jpg

* ΜΗΝΕΣ..., χρόνια, περιμένουν  οι κάτοικοι της οδού Πανθέων στο Αβέρωφ να μπει φωτισμός. Να κυκλοφορούν με φακό τα βράδια; Που τα σπίτια τους έχουν γίνει κατ’ επανάληψη στόχος κλοπών; Τώρα που ξαναπροβάλλονται στην TV «Οι Πανθέοι», έχουν καμιά ελπίδα παραπάνω; Με τη νέα Δημοτική Αρχή άραγε;
Ζ.

 

DENTRO.jpg

*EΛΕΙΨΕ για μερικές μέρες η γυναίκα του Κ.Ζ. Επιστρέφοντας, βρήκε έτοιμο και το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ζ.

 

MARADONA.jpg

*Ο Μαραντόνα παντού και πάντα. Και στη Λάρισα…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass