ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2023 17:16
* ΠΟΣΟ πιο ευφάνταστο, εύληπτο και κυρίως Τυρναβίσιο σύνθημα… Μη τηράς, πλάλα. Ζ. * ΠΟΣΟ πιο ευφάνταστο, εύληπτο και κυρίως Τυρναβίσιο σύνθημα… Μη τηράς, πλάλα. Ζ.

Καλώστον
* KI από σήμερα πάπλωμα κανονικό πλέον και το μπουφάν έτοιμο. Τα όποια συστήματα θέρμανσης θα μπουν σε λειτουργία. Ο χειμώνας έφτασε, έστω και καθυστερημένος.
Ζ.

Άνω κάτω
* ΠΟΛΥ ταραγμένοι και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια με απίστευτες ανορθογραφίες. Όχι πολιτικές, στη Γραμματική. Κι από ανθρώπους μορφωμένους μάλιστα. Τους τρέλανε ο Κασσελάκης.
«Τα τρολ είναι αδύστακτα... και ο Πολάκης, έγινε και λημοξιολόγος να μην κάνουν εμβόλια… τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούν δεξιοί, οι γυρολόγοι και οι κεροσκόποι». (Μάλλον η ταραχή θα φταίει).
Ζ.
Έγινε ποίημα
* ΕΥΧΑΡΙΣ καί εὐδαίμων
ὑπερίπτασαι στούς δρόμους τῆς πόλης
λαλίστατος, ἐγκαλών
τούς πεπλανημένους
Υπάρχει άλλος Λαρισαίος που να έχει γίνει ποίημα; Και μάλιστα όντας εν ζωή… Κι όμως, ο γνώριμος Λαρισαίος Γιάννης Μητσιός, ενέπνευσε τον Κώστα Λάνταβο και μάλιστα το ποίημα δημοσιεύτηκε, με αναφορά στο όνομα του περιγραφομένου, στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού (δε)κατα.
Χαμογελαστός περιφέρεσαι,
ἄμωμος καί ἀνέγγιχτος
ἀπ` τῶν πραγμάτων τή σήψη
καί τῶν ἀνθρώπων τά δολερά βέλη.
Εὐθαρσής καί ἀλώβητος πορεύεσαι στόν αἰῶνα.
Ζ.

Διαζύγιο & γάμος
* ΑΝΕΤΟΣ ο Κόκκαλης στον Απ. Μαγγηριάδη στην ΕΡΤ, και μάλιστα σε ζωντανή, όχι μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη. Ο Πέτρος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα, ο οποίος έχει και το όνομα του παππού του, του γιατρού και υπουργού Υγείας της Κυβέρνησης του Βουνού το ‘44, το 1944 στην Κατοχή. Χαλαρός, τα είπε τα οικολογικά του, όπως και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί παράγοντες που οικολογούν από χρόνια, με τη δυσοίωνη προοπτική της κλιματικής κρίσης. Έφυγε κι αυτός από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, ένα διαζύγιο ακόμα. Κι ένας γάμος, ο Π. Κόκκαλης παντρεύεται τον άλλο μήνα, με την περίβλεπτη Δήμητρα Ματσούκα, την ηθοποιό.
Ζ.

Ισχυρός
* Ο Βασ. Κόκκαλης πάλι, πανίσχυρος στη Λάρισα κι όχι μόνο σ’ αυτή, για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ κοντά στο νέο πρόεδρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη όμως πια, όπου όλα δείχνουν ρευστά.
Ζ.

Άλλαξε
* KAI μετά, αργά, εμφανίστηκε η Άννα Διαμαντοπούλου στο ‘’Κόντρα tv’’, σε διόλου φιλικό γι’ αυτήν περιβάλλον. «Είχαμε αρχές και αξίες στα 18 και στα 20, τα πράγματα όμως αλλάζουν...», είπε. Σάμπως αυτή δεν άλλαξε; Στα 25 της, ίσα που συμπλήρωνε το όριο ηλικίας, ο Ανδρέας την είχε διορίσει νομάρχη, μετά έγινε και βουλευτής και υπουργός και ο Σημίτης την όρισε επίτροπο στην Ε. Ε. και ξανά υπουργός κατόπιν και τελευταία όλο και πιο κοντά στον Μητσοτάκη, «να εκσυγχρονιστούμε βρε παιδιά…».
***
* Η Αναστασία Γιάμαλη και οι υπόλοιποι δεν της χαρίστηκαν, μα πού πήγε κι αυτή… Έφτασαν και «στους σκουρόχρωμους που θα καταλάβουν την Ευρώπη», επέμεινε η πρώην υπουργός, της είπαν ότι βρίσκεται πέρα ακόμη κι από τον Θάνο Πλεύρη, «εμένα δεν με πειράζει το χρώμα τους, οι μετανάστες με πειράζουν…».
Και κατόπιν τη ρώτησαν αν είναι πιο κοντά στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ;
- Με μια λέξη είμαι στην πολιτική, τρίπλαρε. Έχω αλλάξει πολύ… Το θέμα είναι το πώς πρέπει να προσεγγιστούν δεδομένα στον 21ο αιώνα… Κι ο Μητσοτάκης έχει πιάσει την ατζέντα του 21ου αιώνα… Το ΠΑΣΟΚ έχει δυνατότητες να ξεφύγει και να γίνει… (Σίγουρα, ιδίως αν συμμαχήσει με τον Κυρ. Μητσοτάκη).
Ζ.

Αδιέξοδα
* ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ νεαροί Λαρισαίοι, πού είχαν μπλέξει τα παιδιά…
-Νιώθεις έστω κάτι για μένα;
-Φυσικά. Νιώθω περιφρόνηση.
***
* - ΕΙΜΑΙ πολύ στενοχωρημένη, μωρέ Μάκη…
-Να σου κάνω βρε κούκλα μου μια αγκαλιά να περάσει;
-Στενοχωρημένη είπα, όχι απελπισμένη.
***
* - ΣΗΜΕΡΑ με τη Μαίρη κλείνω 5 χρόνια που δεν με θέλει.
Ζ.

Ανευθυνασφάλιστοι
* Ο Νότης Βαγιακάκος είναι ιστορικό στέλεχος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και θεωρείται ένα από τα πιο καταρτισμένα στελέχη της. Τα λέει δε, έξω απ’ τα δόντια. Και μιλάει τώρα για την καταστροφή στη Θεσσαλία, τη μεγαλύτερη που γνώρισε η σύγχρονη Ελλάδα, σε άρθρο του με τίτλο «Ο Ηρόδοτος, η Κάρλα, ο Daniel και μια ιστορία risk management», το οποίο μπορεί να βρει κάποιος εύκολα στο ίντερνετ.
Περιγράφει λοιπόν την περιοχή: O κάμπος της είναι εύφορος επειδή συγκεντρώνει τα φερτά χώματα που παρασύρονται από τις βροχές επί χιλιετίες. Είναι γεμάτος, όπως και τα υψώματα γύρω του, από ρέματα και ποτάμια, που όλα τροφοδοτούν τον Πηνειό… Ο συνολικός υδάτινος όγκος φουσκώνει τους παραπόταμους ξεχωριστά και στο τέλος τον Πηνειό. Αυτό γίνεται κάθε φορά που βρέχει πολύ και το φαινόμενο ολοκληρώνεται μέσα σε δύο μέρες…
***
* ΚΑΙ το πρόσφατο φαινόμενο: Η βροχή που έπεσε στα νότια της Θεσσαλίας ήταν απλά υπερβολική. Πάνω από 600 τόνοι ανά στρέμμα…
Το φαινόμενο ήταν περιόδου επαναφοράς πάνω από 100 χρόνια. Η πρόβλεψη, εν τω μεταξύ, είναι μόνο εμπειρική… Οι πολιτικοί έχουν πάντα «ορίζοντα περιόδου επαναφοράς» τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μέχρι τις επόμενες εκλογές…
O πλημμυρικός χάρτης της Θεσσαλίας συντάχθηκε βάσει σχετικής μελέτης το 2016. Το σενάριο ήταν βασισμένο στις χειρότερες βροχοπτώσεις τα τελευταία 100 χρόνια. Με βάση αυτόν, οι επιστήμονες συνέστησαν 22 αντιπλημμυρικά έργα... Έως σήμερα κανένα δεν έχει ολοκληρωθεί, μολονότι μεσολάβησε ο «Ιανός» το 2020…
***
* Ο σωστός πολίτης, θα έβλεπε τους χάρτες και θα κοιτούσε ποια παράταξη έχει στο πρόγραμμά της τα έργα αυτά και θα ψήφιζε. Ο μη σωστός, θα πήγαινε και θα αγόραζε σφυρίχτρες, φωτοβολίδες και σωσίβια, βάρκες, κονσέρβες, φακούς και γεννήτριες, και θα περίμενε “έτοιμος” την επόμενη καταστροφή, που μετά βεβαιότητας θα έρθει πιθανόν την επόμενη πεντα/δεκαετία. Αμφότεροι, πάντως, τουλάχιστον θα φρόντιζαν να ασφαλίσουν έστω το σπίτι τους ή και την επιχείρησή τους, για να μην τα περιμένουν όλα από το κράτος…
Δυστυχώς, μόνο το 20%-30% των επιχειρήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο -κι αυτό αν τους υποχρεώσει κάποιος (π.χ. τράπεζα, προμηθευτής, πελάτης κ.λπ.)- και μόλις το 7% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Για τις δημόσιες υποδομές, το 0% είναι ασφαλισμένο, εκτός κι αν έχουν ιδιωτικοποιηθεί =παραχωρηθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, οπότε ασφαλίζονται γιατί προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης.
***
* ΘΥΜΙΖΕΙ ότι ο παππούς Ηρόδοτος, ο Αλικαρνασσεύς, πριν χιλιάδες χρόνια, πληροφορεί πως, πολλούς αιώνες πριν από αυτόν, ο κάμπος της Θεσσαλίας ήταν μια λίμνη… Και παραθέτει απόσπασμα από το Ηροδότου Ιστορίαι/Βιβλίο Η’: Η Πολύμνια, για το τι είδε ο Ξέρξης στη Θεσσαλία και στον Πηνειό και γιατί πρακτικά την παρέκαμψε…
Η διατάραξη της ισορροπίας της φύσης δεν είναι κάτι απλό και θα δούμε τις επιπτώσεις μόνο σε βάθος χρόνου… Η απειλή είναι ασύμμετρη και ο «κρατικός μηχανισμός που δεν λειτουργεί ποτέ» θα γίνει το ενδημικό μας πικρόχολο ανέκδοτο. Είναι, όμως, ντροπή μας να αποδίδουμε την εκδίκηση στη Φύση. Στις πολιτικές και τις αποφάσεις των ανθρώπων θα ‘πρεπε να ρίχνουμε την ευθύνη.
Ζ.
Ορεξάτοι
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας, πάντα ορεξάτοι.
- Είμαι αυτός που όταν λέει πάμε για καφέ, εννοεί τα κέικ, πάμε για τσίπουρο, τους μεζέδες και πάμε για ποτό, τα φιστίκια.
***
* -ΜΑΝΑ, έγινα βάιραλ.
-Μέχρι χθες ήσουν βίγκαν, άντε πάλι τώρα να μάθω τι τρώνε αυτοί οι βάιραλ…
***
* - ΠΝΙΓΗΚΑ με ένα σουβλάκι… Ένιωσα σαν να πήγε να με σκοτώσει ο καλύτερός μου φίλος...
Ζ.

Αν, αν…
* Η προπαγάνδα του Πολέμου, όπως πάντα. Όπλα στο νοσοκομείο της Γάζας λέει ότι βρήκε ο ισραηλινός στρατός. Ακόμα και να υπήρχαν, καθώς οι όποιες αποδείξεις δεν προέρχονται από ουδέτερους και δεν θα μπορούσε άλλωστε, ακόμη και να μην τα πήραν μαζί τους οι τρομοκράτες της Χαμάς φεύγοντας, αυτούς δεν τους βρήκαν πάντως εκεί, αν το νοσοκομείο ήταν σημαντική βάση ενόπλων, μα… Μα, όλοι με όπλα δεν κυκλοφορούν πλέον και στο Ισραήλ, πολίτες σε περίπατο οι ίδιοι τα δείχνουν, οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν; Ακόμα και γιατροί και νοσοκόμοι… (Αντί να λέμε για το χάλι μας το μαύρο, της πολιτισμένης ανθρωπότητας...).
Ζ.
Άλλαξε(ΙΙ)
* Ο ίδιος ο διευθυντής της παρουσίασε το γκάλοπ της ‘’Opinion’’, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα, για πρώτη φορά από το 2012, τότε οι δημοσκόποι είχαν χάσει πάλι την μπάλα. Ο Ζαχαρίας Ζούπης, ο υπαρχηγός του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, μαζί στην αλματώδη πορεία από το ΚΚΕ στη ΝΔ.
Κι επειδή υπάρχουν και Λαρισαίοι, μεσήλικες πια, που είχαν περάσει από τη Σπουδάζουσα της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, προκύπτουν και ανάλογοι τηλεφωνικοί διάλογοι.
- Γκάλοπ, από την ‘’Opinion’’ είπατε; Παρακαλώ όχι… Α, και χαιρετίσματα στον πρόεδρο Ζαχαρία.
- Ε;
- Στον σύντροφο Ζούπη καλέ...
Ζ.

Ε μα πια…
* ΑΠΗΥΔΗΣΕ ο Λαρισαίος με τα τηλεφωνήματα τραπεζών και άλλων εταιρειών.
- Καλημέρα σας, για μια προσφορά σας τηλεφωνώ.
- Λυπάμαι, δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή.
- Πότε θα μπορούσα να σας καλέσω;
- Μπορείτε να με καλέσετε το μεσημέρι σπίτι σας, ειδικά αν έχετε καλό φαΐ, γιατί εδώ έχουμε φασολάκια…
Ζ.
Εκεί
* «ΗΜΟΥΝ εκεί», περιέγραφε στους δικούς του ανθρώπους ο Θανάσης Κουμαντζιέλης. Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, στο περιθώριο της εκδήλωσης κατάθεσης στεφάνων στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, εξηγούσε πως βρέθηκε στην είσοδο του Πολυτεχνείου, ακριβώς πενήντα χρόνια πριν.
Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου ήταν εκεί, όχι ως φοιτητής, αλλά ως εργαζόμενος και έχοντας μια υποχρέωση σε κοντινό γραφείο, δεν έχασε την ευκαιρία να πάει από το σημείο για να δει από κοντά τα όσα εξελισσόταν. Εμπειρία που δεν την ξεχνά.
Κ.Γ.

Παιδιά
* ΝΕΑ παιδιά στην πλατεία Γαργαλιάνου, ακόμα περισσότερα στην Κεντρική. Παιδιά που σαν κι αυτά, τη νύχτα του 1973 πρόταξαν τα στήθη τους για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Παιδιά που όπως τότε, έτσι και τώρα, καταλαβαίνουν πως πρέπει να βγαίνουν στους δρόμους για να μην ξεχνάμε. Να μην ξεχάσουμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως για τα πάντα χρειάζονται αγώνες και εγρήγορση.
Κ.Γ.

Κόσμος
* ΔΕΝ ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των θεατών, που παρακολούθησαν την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ», με θέμα «Η Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες: Μια πρώτη αποτίμηση». Το «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας έπρεπε να είναι γεμάτο τη στιγμή που βρέθηκαν τόσοι επιστήμονες να παραθέσουν τις απόψεις τους, μα κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Όσοι όμως επέλεξαν να είναι παρόντες, τους άκουσαν να μιλούν για τα αίτια, τα αποτελέσματα, αλλά κυρίως για τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να ανακάμψει η περιοχή. Να πάρει τα πάνω της η Θεσσαλία.
Κ.Γ.

 

 

---------

EPAL.jpg

* ΤΙ ωραίο μήνυμα. Παιδιά που είναι - δεν είναι 16-17 χρονών κι όμως τιμούν τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν, πριν από μισό αιώνα, κι εκείνων που πάλεψαν.
Για να ζήσουν σε δημοκρατικό καθεστώς οι παππούδες τους, οι γονείς τους και να πάρουν πλέον τη σκυτάλη εκείνοι.
Έφηβοι που κρατούν συνθήματα, τα οποία όταν γίνονται πράξη ανατρέπουν καθεστώτα. Πετυχαίνουν θαύματα. Μα υπάρχει η σιγουριά πως πάλι αν χρειαστεί, η νεολαία θα το ξανακάνει. Παιδιά του 4ου ΕΠΑΛ.
Κ.Γ.

 

PLATYKAMPOS.jpg

* ΚΙ όμως δεν είναι στον Στρίντζο ή κάπου αλλού στο Δέλτα του Πηνειού, Πλατύκαμπος είναι, όπου καταδεικνύεται η πλατύτητα του κάμπου, μετά την πλημμύρα.
Ζ.

 

PORTOKAL.jpg

* KI άλλα παράξενα στον κήπο της οικογένειας της δασκάλας Δ. Μπ.-Μπ. στη Νίκαια. Μετά την κερασιά, που είχε ανθίσει προ καιρού φθινοπωριάτικα όμως, τώρα μπουμπούκιασε κι η πορτοκαλιά τους. Η οποία ταυτοχρόνως είναι και φορτωμένη με πορτοκάλια. Θα είπε να αξιοποιήσει την καλοκαιρία για την επόμενη σοδειά.
Ζ.

 

GARYFALO.jpg

* ΝΕΟΣ με όνειρα για μια χώρα δημοκρατική. Ήταν τότε μόλις 18. Σήμερα 68, κι εκείνη η νύχτα δε φεύγει από το μυαλό του…
Πενήντα χρόνια και το γαρύφαλλο παραμένει πιο φρέσκο από ποτέ. Κι αν τα χρόνια περνούν και τα χέρια γερνούν, εκείνο στέκεται μυρωδάτο και κατακόκκινο.
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass