ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2024 17:03
* ΤΟ προεδρείο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στον δήμαρχο Λαρισαίων Θανάση Μαμάκο για τις καθιερωμένες ευχές για την ονομαστική του εορτή. Κοντά με τη νεολαία ο Δήμαρχος αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους και μοιράζεται το όραμά τους για μια πόλη όπου οι νέοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ν.Π. * ΤΟ προεδρείο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στον δήμαρχο Λαρισαίων Θανάση Μαμάκο για τις καθιερωμένες ευχές για την ονομαστική του εορτή. Κοντά με τη νεολαία ο Δήμαρχος αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους και μοιράζεται το όραμά τους για μια πόλη όπου οι νέοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ν.Π.

Χειμερινοί
* ME τέτοια καλοκαιρία, ανέκυψε θέμα χθες στη συζήτηση της παρέας Λαρισαίων που έπιναν τον καφέ τους, έξω φυσικά.

- Αλήθεια, όσοι κάνουν μπάνιο στη θάλασσα με τέτοιο καιρό, θεωρούνται χειμερινοί κολυμβητές;
- Φυσικά… Η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζεται τόσο εύκολα από τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Μην ξεθαρρεύουν οι άλλοι…
Ζ.

Στην πρωτεύουσα
* ΟΥΚ εά με καθεύδειν το των Γερμανών τρόπαιον, θα μπορούσαν να λένε οι Θεσσαλοί αγροτοσυνδικαλιστές Τζέλλας και Μαρούδας κι ας μη λένε κανέναν τους Θεμιστοκλή. Βγαίνουν τα τρακτέρ στη Θεσσαλία, για την ερχόμενη Τετάρτη, 24, προαναγγέλθηκαν τα μπλόκα. Και φέτος, δεν είναι μονάχα πιο έντονο το πρόβλημα των γεωργών με τις κυβερνητικές παλινωδίες στην αντιμετώπιση των καταστροφών από την πλημμύρα. Είναι και η ρελάνς των Γερμανών αγροτών που δίνει αέρα στα πανιά τους. Νομιμοποιώντας στην κοινή γνώμη την εμφάνιση τρακτέρ στην πρωτεύουσα, εκεί που πιέζεται πραγματικά η κάθε κυβέρνηση. Κι έτσι η κινητοποίηση λογικά θα κλιμακωθεί. (Στην Πύλη του Βραδεμβούργου αυτοί, στις Στήλες του Ολυμπίου Διός εμείς…).
Ζ.

Χάρη στον Χάρη
* ΣΤΑΘΕΡΑ διαφορετική, και με ευρύτερο ενδιαφέρον, και όχι στενά προσωπική, η πρώτη εκδήλωση της χρονιάς για τη Λίτσα Λιακούλη, όπου θα κόψει και την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Μεθαύριο Δευτέρα, το βραδάκι, στους χώρους της Πινακοθήκης. Με θέμα την Αυτοδιοίκηση στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Και λόγω του κομματικού της αξιώματος, ως γραμματέας της Κ. Ο., αλλά και τομεάρχης Εσωτερικών & Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, η Λαρισαία βουλευτής έχει τις δυνατότητες και φέρνει στη Λάρισα τον νέο δήμαρχο της Αθήνας, για να μιλήσει στην εκδήλωση. Τον Χάρη Δούκα, που με τη νίκη του τον Οκτώβριο συμβολίζει την επιτυχή σύμπραξη στην κεντροαριστερά, όπως τη βλέπει το ΠΑΣΟΚ φυσικά και αποτελεί προσωποποίηση της δυνατότητας ανατροπής του φερόμενου ακλόνητου φαβορί της ΝΔ. Παρουσία με νόημα…
Ζ.

Κατά συνείδηση
* «ΕΙΝΑΙ συνταγματική επιταγή η ψήφος κατά συνείδηση του βουλευτή στην άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων», είπε ο Μ. Χαρακόπουλος στους μαθητές του Γυμνασίου Αγιάς και τους καθηγητές τους καθώς τους ξεναγούσε στη Βουλή. Τώρα σ’ αυτούς τα έλεγε ο βουλευτής, αυτή ειδικά την περίοδο, ή για να τ’ ακούσουν άλλοι;
Ζ.

Οι Γραλιστινοί
* ΜΕΤΑ τις κρίσεις στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, εμφανίζεται κλασσικά ο «ΕΛΑΣίτης ληξίαρχος» Ελληνοπύργου Σ. Μ. να ενημερώσει για την εξέλιξη των συγχωριανών τους. Η Γράλιστα είναι ως γνωστόν το χωριό με τη μεγαλύτερη πυκνότητα αστυνομικών, με πολύ μεγάλη παράδοση στο Σώμα: Ο Θωμάς Καρανάσιος του Κωνσταντίνου και της Καλυψούς, προάγεται στον βαθμό του Υποστρατήγου. Και ο επίσης συγχωριανός μας Βασίλειος Μουντζούρης του Δημητρίου, προάγεται στον βαθμό του Υποστρατήγου ε. α., αποστρατευόμενος τον επόμενο μήνα, μετά από ευδόκιμη υπηρεσία 36 ετών. Ο «ληξίαρχος» δεσμεύεται να επανέλθει, καθώς οι κρίσεις συνεχίζονται στους χαμηλότερους βαθμούς, με ενημέρωση για την πορεία και άλλων Ελληνοπυργίων αξιωματικών.
Ζ.

Σαραντάρηδες
* ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΟΙ στην παρέα των Λαρισαίων, είχαν φτάσει και σε μια ηλικία πια.
- Είμαι κάπου στο ενδιάμεσο από το «πρέπει να κάνω οικονομία» και το «μια ζωή την έχουμε».
***
* - ΕΝ τω μεταξύ, αν δούλευα από ενός έτους, στα 40 θα έπαιρνα σύνταξη. Αλλά πού μυαλό τότε.
***
* - ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ τα σαράντα πίστευα πως θα έχω την ενέργεια δύο εικοσάρηδων. Πλην όμως, νιώθω σαν το μισό ενός ογδοντάρη.
Ζ.

Μέχρι τα 200 (ΙΙ)
* ΓΙΑ τους υγιεινιστές, μέρος Β, συνέχεια εκ του χθεσινού, με τα ευτράπελα του Στίβεν Λίκοκ «Πώς να ζήσετε μέχρι τα 200», ο οποίος αν τα εφάρμοζε και είχαν επιτυχία και ζούσε ακόμη και θα ήταν τώρα πάνω από 150 ετών: Στο τέλος, αυτοί οι τύποι γίνονται πρόβλημα. Σηκώνονται απ’ το κρεβάτι κάτι απίθανες ώρες. Βγαίνουν έξω φορώντας κάτι ηλίθια σορτσάκια και τρέχουν μαραθώνιο πριν φάνε πρωινό. Κυνηγιούνται ξυπόλυτοι για να πάρουν δροσιά οι πατούσες τους. Ψάχνουν να βρουν όζον. Ανησυχούν για τις πεπσίνες. Δεν τρώνε κρέας επειδή έχει πάρα πολύ άζωτο. Δεν τρώνε φρούτα επειδή δεν έχουν καθόλου.
Δεν πίνουν νερό από τη βρύση. Φοβούνται το αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή του. Μάλιστα, κύριε, το φοβούνται. Δειλοί. Και μετά απ’ όλη αυτή τη φασαρία, εμφανίζουν μια απλή παλιομοδίτικη ασθένεια και πεθαίνουν σαν όλους τους άλλους. Τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν καμιά ελπίδα να φτάσουν ως τα βαθιά γεράματα. Έχουν επιλέξει τον λάθος δρόμο.
***
* ΑΚΟΥΣΤΕ. Θέλετε να ζήσετε μια πραγματικά μακρόχρονη ζωή, να απολαύσετε μια άνετη, κεφάτη και πληθωρική τρίτη ηλικία και να ταλαιπωρείτε συνεχώς όλη τη γειτονιά με τις αναπολήσεις σας; Αν ναι, τότε σταματήστε όλες αυτές τις βλακείες. Κόψτε τις μαχαίρι. Το πρωί να σηκώνεστε απ’ το κρεβάτι μια λογική ώρα. Με άλλα λόγια, την ώρα που χρειάζεται, όχι νωρίτερα. Αν το γραφείο σας ανοίγει στις έντεκα, σηκωθείτε στις δέκα και μισή. Αν η δουλειά σας ξεκινάει στις εφτά το πρωί, σηκωθείτε στις εφτά παρά δέκα – αλλά μην είστε τόσο ψεύτες που να λέτε ότι σας αρέσει κιόλας.
***
* ΠΑΜΕ τώρα στο θέμα του φαγητού. Να τρώτε ό,τι θέλετε. Και όση ποσότητα θέλετε. Ναι, φάτε όσο μπορείτε. Φάτε ό,τι θέλετε μέχρι να μην μπορείτε να φάτε άλλο. Το μοναδικό κριτήριο είναι, μπορείτε να το πληρώσετε; Αν δεν μπορείτε να το πληρώσετε, τότε μην το τρώτε.
Και μια λέξη μόνο για τον καθαρό αέρα και την άσκηση. Γεμίστε το δωμάτιό σας με μια καλή ποσότητα αέρα, μετά κλείστε τα παράθυρα και κλειδώστε τον μέσα. Θα σας κρατήσει για χρόνια. Και, τέλος πάντων, μη χρησιμοποιείτε τα πνευμόνια σας όλη την ώρα. Ξεκουράστε τα και λίγο.
Ζ.

Για ψάρεμα
* ΤΟ φιλοσοφούσαν πλέον, το κλασικό θέμα συζήτησής τους στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Από την πρώτη μέρα προσπαθεί να σε αλλάξει και μόλις τα καταφέρει σε χωρίζει γιατί δεν είσαι πια ο άντρας που γνώρισε.
***
* - ΕΧΩ μια απορία… Γιατί οι άντρες μόνο τρέχουν πίσω από τις γυναίκες και ποτέ το αντίθετο;
- Έχεις δει εσύ παγίδα να τρέχει πίσω απ’ το ποντίκι;
***
* - ΠΟΥ να βρεις γυναίκα βρε, τέτοιος μαμάκιας που είσαι...
- Δεν ανησυχώ, θα μου βρει η μαμά μου.
***
* - ΑΝ δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι θα φάει μια μέρα. Αν του μάθεις να ψαρεύει, θα αποφεύγει τη γυναίκα του κάθε Σαββατοκύριακο.
Ζ.

Τότε παλιά…
* ΕΧΕΙ μακρά παράδοση η Λάρισα, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό κάθε είδους. Ενδεικτικά τα δημοσιεύματα, που εισφέρει ο φωτοθηκάριος Αχ. Κ., ηλικίας 80-90 ετών.
Εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή»- 1930: Εις το γήπεδον Αλκαζάρ συνηντήθησαν σήμερον εις ποδοσφαιρικόν αγώνα αι ομάδες Απόλλων Λαρίσης και Ολοσών Ελασσώνος. Νικήτρια ανεδείχθη η πρώτη με τέρματα 2-0.
Ο αγών μεταξύ Ολυμπιακού και Κενταύρου Λαρίσης εματαιώθη κατόπιν συμπλοκής των παικτών κατά την διάρκειαν αυτού.
***
* ΧΘΕΣ την νύκτα καθ’ ην ώραν ο φακίρης Σαντού εξετέλει εις το Φρούριον πειράματα υπνωτισμού και αυθυποβολής έλαβε χώραν κωμικοτραγικόν επεισόδιον εις βάρος του. Δια να αποδείξη ότι το σώμα δεν αισθάνεται πόνους ευρισκόμενον υπό αυθυποβολήν το περιέχυσε δια πετρελαίου και επ’ αυτού έθεσε πυρ. Δυστυχώς δια τον πειραματειζόμενον φακίρην το πυρ επροξένησε δριμύτατους πόνους και ήρχισε δια κραυγών να ζητεί βοήθειαν. Τινές των θεατών έσπευσαν επί της εξέδρας και κατώρθωσαν να κατασβέσουν το πυρ. Ο ατυχής φακίρης με αρκετά εγκαύματα μετεφέρθη εν οικτρά καταστάσει εις το Νοσοκομείον. (Και νέα είδηση μετά παρέλευση πενθημέρου): Ο υποστάς εγκαύματα κατά την εν τω Φρουρίω παράστασιν του φακίρης Σαντού πνέει ήδη τα λοίσθια).
***
* ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Αλήθεια»-1945: Μπαρ Τσαούση Οδός Ηφαίστου 43 Παίζει το ξακουστό μπουζούκι Απόστολος Καλδάρας. Κάθε βράδυ θα σας διασκεδάσει με τα καλλίτερα ρεμπέτικα και ευρωπαϊκά τραγούδια. Μία επίσκεψη θα σας πείσει.
***
* ΚΑΙ εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα»-1948: Οικογενειακόν Κέντρον «Φάληρον». Αφίχθη το αηδόνι της Αθήνας, η καλυτέρα ερμηνεύτρια του τραγουδιού Ρίτα Ρώμα. Με εντελώς νέα τραγούδια. Μουσική πλήρης. Κυλικείον πλουσιώτατον. Όλοι με τας αξιοτίμους οικογενείας σας εις το «Φάληρον». Δ/σις Χ. Χαλτέζος.
***
* ΕΠΙΣΗΣ: Από της προσεχούς Κυριακής αναλαμβάνει την Διεύθυνσιν του Κέντρου-Μπαρ « Αδάμος» (Πρώην «Κληματαριά») οδός Πανός και υπόσχεται να συμπληρώση ένα κενόν δια την πόλιν μας. Ψητά σούβλας, Κοκορέτσι, Σπληνάντερο, Λουκάνικα, Μεζέδες της ώρας, Μπύρα παγωμένη. Ρετσίνα νέκταρ. Από την Κυριακή όλοι στον «Αδάμο».
Ζ.
Συνονόματοι
* ΠΟΙΑ ήταν η ωραιότερη ευχή που έλαβε από φίλους του, μαζί με τα χρόνια πολλά για τη Γιορτή του, ο Θάνος Αδαμόπουλος, ο νεότερος αντιδήμαρχος Καλογιάννη και πιθανός διάδοχός του στο τιμόνι της «Συμπαράταξης»;
- Η Δημαρχία της Λάρισας να πηγαίνει από Θανάση σε Θανάση.
Ζ.

Αργή επίδραση
* ΔΥΟ Λαρισαίοι παλιοί φίλοι, άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας πια, συζητούν στον καθιερωμένο πρωινό τους περίπατο στο Ποτάμι, διηγείται ο Δ. Γ. Κι ο ένας ρωτάει τον άλλο για μια σκόνη που τους έδιναν στον στρατό.
- Θυμάσαι όταν ήμασταν φαντάροι που μας βάζανε μια σκόνη στο τσάι για να μην έχουμε σεξουαλικές εξάψεις;
- Ναι. Εεε, και;
- Εμένα τώρα έχει αρχίσει να με πιάνει.
Ζ.

Απουσία
με αιτία
*ΔΕΝ ήταν στα εγκαίνια του νέου δημαρχείου της Αγιάς ο πρώην δήμαρχος Αντώνης Μαυρογιάννης, επί της θητείας του οποίου έγινε η μελέτη κατασκευής του.
«Θα το ήθελα πολύ να παρευρεθώ» μας είπε «αλλά μια περιπέτεια υγείας δεν μου το επέτρεψε». Κρίμα, να μην δει το αποτέλεσμα του οράματός του.
Ν.Γ.

 

 

--------------

* - ΚΥΡΙΕ, κύριε, εγώ… Τουλάχιστον δύο σήκωσαν το χέρι τους, από τους Βολιώτες αγρότες που δέχθηκε ο περιφερειάρχης, όταν ο Δημ. Κουρέτας ρώτησε, ως καθηγητής που είναι, «Είναι κάποιος από σας ενημερωμένος για τη νέα ΚΑΠ;». Δεν πέτυχε ο αντιπερισπασμός. Πάλι καλά που δεν τον ρώτησαν «Εσείς ξέρετε, προλάβατε να ενημερωθείτε;» (Τώρα, πόσα ξέρουν πόσοι, όχι τόσο αγρότες αλλά κυρίως αρμόδιοι, για την ΚΑΠ, όχι απλώς τα γενικά γι’ αυτήν, είναι ένα θέμα…).
Ζ.

 

ZOGRAFOI.jpg

* ΜΕ λαμπρότητα τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου της Αγιάς, όπου κόβοντας την κορδέλα και μάλιστα την ημέρα της γιορτής του, αλλά και της γιορτής του πολιούχου, ο Αντώνης Γκουντάρας δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τους προκατόχους του, εκείνος ήταν δήμαρχος Μελιβοίας τότε, οι οποίοι μόχθησαν για το έργο, αναφερόμενος στον Αντώνη Μαυρογιάννη, τη Χριστίνα Χριστούλα και τον Βασίλη Κουτσαντά. Ιδιαίτερη πινελιά, κυριολεκτικά, ότι το νέο Δημαρχείο ήταν διακοσμημένο με εξαιρετικούς πίνακες ζωγραφικής καθώς ελήφθη μέριμνα να φιλοξενεί εκθέσεις έργων του Στέργιου Χατζούλη και του Κλεάνθη Χατζηνίκου, γνωστών ζωγράφων καταγόμενων από την περιοχή Αγιάς, οι οποίοι έφυγαν πρόωρα απ’ τη ζωή τα τελευταία χρόνια.
Ζ.

 

 

KRYO.jpg

* ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΩΣ βοηθάει, τα μοντέλα κυρίως, στο κρύο που έρχεται, μόνο μην το δεις όμως να έρχεται από απέναντι και αν είναι και νύχτα.
Ζ.

 

AYGENAK_MANOL.jpg

* ΑΠΟ χρόνια καλή η σχέση του με τον Λευτ. Αυγενάκη, και σε άλλα υπουργεία όταν ήταν, με την επανεκλογή του ο δήμαρχος Γ. Μανώλης, ποντάρει πολλά στον υπουργό Γεωργίας.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass