ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2024 17:11
*ΟΠΟΥ ο Χρ. Κέλλας σημειώνει το κινητό του στρατηγού Γ. Κωστίδη, νέου Αρχηγού ΓΕΣ. Χρήσιμα αυτά στους βουλευτές… Ζ. *ΟΠΟΥ ο Χρ. Κέλλας σημειώνει το κινητό του στρατηγού Γ. Κωστίδη, νέου Αρχηγού ΓΕΣ. Χρήσιμα αυτά στους βουλευτές… Ζ.

Φιλικός καιρός
* ΠΑΡΟΤΙ η χθεσινή μέρα ήταν στην πόλη της Λάρισας, νωρίς το πρωί, η πιο κρύα από τις προηγούμενες, εντούτοις παρέμεινε κι αυτή εν τέλει, μια μέρα εξαιρετικά φιλική για τη συμπαθή συνομοταξία των καπνιστών, συμπαθής υπό την έννοια τόσα που τραβάνε οι άνθρωποι...

Ο καιρός του καπνιστή φέτος τον χειμώνα. Αντί να λιανοπατούν, όρθιοι στο ψοφόκρυο για δυο τρεις τζούρες έξω από τις εισόδους των μαγαζιών, τώρα οι καπνιστές μια χαρά αραχτοί στη λιακάδα, ενίοτε με μικρή πλαστική προφύλαξη τριγύρω, άντε και καμιά σομπίτσα από πάνω, Γενάρη μήνα...
Ζ.
Τρεισήμισι ώρες
* ΜΑΓΕΨΕ προχθές τους Φαρσαλινούς η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, στην εκδήλωση των Ενεργών Πολιτών. Η αίθουσα κατάμεστη, μέχρι και στη σκηνή είχαν τοποθετηθεί καρέκλες, εκτός φυσικά από τους διαδρόμους. Και η Λαρισαία καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών καθήλωσε το ακροατήριο μιλώντας για την Ιστορία του Ελληνισμού. Ξεκίνησε από τον Μινωικό Πολιτισμό για να φτάσει ως το τέλος του Εμφυλίου. Τους είχε προειδοποιήσει πάντως εξαρχής, ότι δεν θα επρόκειτο για μια κλασσική διάλεξη, αλλά για κανονικό πανεπιστημιακό μάθημα.
* * *
* ΜΙΑ ομιλία που διήρκεσε, πόσο; Τρεισήμισι ώρες, ναι. Ξεκίνησε στις 6:30 και ολοκλήρωσε λίγα λεπτά μετά τις 10 το βράδυ, αναφερόμενη στα πάντα όλα. Με το γνωστό γλαφυρό ύφος της, χωρίς ούτε ένα σαρδάμ, δίχως ποτέ να κομπιάσει, ακούραστη παρότι κοντεύει πια στα 70 της. Ήδη Λαρισαίοι σχεδιάζουν να πάνε με φίλους τους, να την ακούσουν κι εκείνοι, στη σημερινή ανάλογη εκδήλωση που οργανώνεται στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου από τον επιχώριο Μορφωτικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης. (Φροντίζοντας να πάνε νωρίς, για να βρουν θέσεις.)
Ζ.
Παράκουσε
* Η νεαρή Λαρισαία πρόσφερε κάτι τρόφιμα στον πατέρα της.
- Δις ιζ φοργιού, του είπε στ’ αγγλικά.
- Ποιανού χωριού, παράκουσε εκείνος. (Τελικά συνεννοήθηκαν.)
Ζ.
Με το Δημογραφικό
* Η κυβέρνηση δεν προβλέπει καμία στεγαστική συνδρομή για τα νέα ζευγάρια, η εργατική νομοθεσία δεν δίνει οικογενειακό επίδομα, ο ΕΦΚΑ δεν υπολογίζει τα ανήλικα τέκνα, σχολιάζει ο Χρ. Μ. σχετικά με την εξαγγελία βελτίωσης του εφάπαξ «επιδόματος γέννας», από 2.000 στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, τα 2.700 για το δεύτερο παιδί κ.ο.κ.
Η κυβέρνηση απλώς επιστρατεύει, σε προεκλογικό χρόνο, διάφορες επιδοματικές πολιτικές: εφάπαξ ενισχύσεις για κάθε παιδί, χωρίς καμιά φροντίδα για την οικογένεια, το σχολείο, τις φοιτητικές εστίες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους ελευθέρους χώρους. Ενόσω η Ελλάδα παραμένει χώρα εξαγωγής επιστημόνων και υποδοχής ανειδίκευτων μεταναστών/εργατών...
* * *
* ΑΝ και η έως τώρα εμπειρία της επιδοματικής πολιτικής ανά τέκνο έχει δείξει ότι όχι μόνο δεν αντιμετώπισε το Δημογραφικό αλλά, απλώς, βελτίωσε τα έσοδα των ιδιωτικών μαιευτηρίων. Συγκεκριμένα, το κόστος ανά τοκετό εκτινάχθηκε ίσως και πάνω από 6.000 ευρώ...Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση καταφεύγει σε προεκλογικού τύπου εντυπωσιασμούς με τα εφάπαξ ποσά «ανά γέννα», τα οποία αντί να ενισχύουν την προσπάθεια αντιμετώπισης του Δημογραφικού, απλώς βελτιώνουν την κερδοφορία των Μαιευτηρίων...
* * *
* ΜΕΣΑ στο 2023 ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα επιδότησης αγοράς κατοικίας «Σπίτι μου» σε ζευγάρια 25-39 ετών, με μόλις 9.500 ωφελούμενους και δεν προβλέπεται ανανέωσή του. Ούτε έχουν δεσμευτεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακούφιση όσων πλήττονται από την κρίση στέγης.
Την ίδια στιγμή, από τις παλαιές εισφορές υπέρ Εργατικής Κατοικίας, του γνωστού ΟΕΚ, λιμνάζουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, πάνω από 2 δις ευρώ αποθεματικά. Αυτά τα κεφάλαια δεν τα αγγίζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να υπολογίζονται στο πλεόνασμα της «γενικής κυβέρνησης». Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, που παραμένουν άστεγοι, πέφτουν θέματα της πολιτικής των πλεονασμάτων τα οποία «βγαίνουν» από τις πλάτες των πιο φτωχών στρωμάτων. (Ξέχασε πάντως το μεγαλόπνοο πρόγραμμα ανακαίνισης διαμερισμάτων, σε συνεργασία με τους δήμους, για κοινωνική στέγαση. Ναι, 70 διαμερίσματα στην Αθήνα και άλλα 30 στη Θεσσαλονίκη. Τόσα πολλά, 70+30 και το λένε καμαρώνοντας που λύθηκε το πρόβλημα.)
Ζ.
Τον ετοιμάζει;
* ΜΠΟΡΕΙ να μη διαπιστώνει πρόβλημα σε κάποιο τομέα, ο Θαν. Μαμάκος, ίσως απλώς να θέλει να κρατήσει περισσότερο την μπάλα αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία του, πάντως ακούστηκε ότι ο δήμαρχος έχει σηκώσει από τον πάγκο τον Κ. Καλαμπαλίκη, στον οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη δημοτικό αξίωμα. Για ζέσταμα...
Ζ.
Μόνο κάθεται
* ΑΡΑΧΤΟΙ, χαλαροί και ξεκούραστοι οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μερικές φορές κάθομαι και σκέφτομαι, άλλες μόνο κάθομαι.
* * *
* - ΤΙ κάνεις;
- Τίποτα..
- Να βοηθήσω;
* * *
* - ΤΙ θα πάρετε;
- Από ανάποδες τι έχετε;
Ζ.
Έγινε και αυτό
* ΚΑΤΑ το τέλος της διευρυμένης σύσκεψης για την κατασκευή του δρόμου Φαρσάλων-Λάρισας, ο Φαρσαλινός Χ.Α. με το γνωστό αναψυκτικό ανά χείρας μάρκας “RED BULL” ανέλαβε πρωτοβουλία να το μοιράσει στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού και στους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο στο οποίο για να μετακινηθεί κανείς χρειάζεται φτερά. Δεν μάθαμε τελικά ποιοι εκ των παριστάμενων το γεύτηκαν.
Γ.Γ.
Και πεζόδρομος
* Η Λάρισα προ αιώνος, από δημοσιεύματα που εντοπίζει ο φωτοθηκάριος Αχ. Κ.
Εφημερίδα ‘’Ελλάς’’, 1913: Ο κ. Μέραρχος, τη παρακλήσει του κ. Νομάρχου, εις ον απηυθύνθη επιτροπή Οθωμανών, διέταξεν όπως ρίπτωνται τακτικώς εν τω Φρουρίω κατά την διάρκειαν του Ραμαζανίου οι κεκανονισμένοι πυροβολισμοί.
* * *
* ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘’Θεσσαλία’’, 1908: Εις το Ζυθοπωλείον «Ροαγιά» έρχεται μέγας Κινηματογράφος. Προαναγγελία με την υπογραφή μάλιστα ‘’Σέρλοκ Χολμς’’. Για σφαιρική γνώση, το καφέ «Ροαγιά», δηλαδή ‘’Ρουαγιάλ’’, ήτοι ‘’Βασιλικόν’’, βρισκόταν απέναντι από το σημερινό δημαρχείο, στη γωνία της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται η Πολεοδομία, δίπλα στο ψαράδικο. Σύμφωνα δε με τον Ν. Παπαθεοδώρου, παρά το όνομά του, ήταν στέκι Βενιζελικών.
* * *
* ΕΠΙΣΗΣ μια πρόταση από τότε για δημιουργία πεζόδρομου, στη σημερινή οδό Κύπρου μάλλον: Η επικρατούσα προ των κεντρικών καφενείων επί της λεωφόρου κίνησις περιπατητών, πρέπει να εμπνεύση εις το Δημ. Συμβούλιον την απόφασιν όπως καταστήση την λωρίδα ταύτην, από του καφενείου Ματρόζου μέχρι του καπνοπωλείου Γιαννιού, καθαρώς οδόν περιπάτου.
Την εφαρμογήν κάλλιστα αναλαμβάνουν δύο ευδιάκριτοι πινακίδες εις τα άκρα της οδού ταύτης, απαγορεύουσαι, ελληνιστί και γαλλιστί, την διάβασιν εις εφίππους αμάξας, ποδήλατα και τα σχετικά τούτων. Και είνε πολύ λογικόν το μέτρον τούτο, δια λόγους ευπρεπείας και φόβον δυστυχημάτων.
Ζ.
Παντρεμένοι
* ΣΕ οικογενειακές καταστάσεις οι Λαρισαίοι.
- Ποιο είναι το αντίθετο του ελεύθερος επαγγελματίας; Παντρεμένος ερασιτέχνης.
* * *
* - ΤΙ καρούμπαλο είναι αυτό;
- Με χτύπησαν τα παπούτσια μου.
- Μα καλά, στο κεφάλι;
- Αφού εκεί μου τα πέταξε η ρουφιάνα...
* * *
* - ΠΑΠΠΟΥ μπορείς να κλείσεις τα μάτια;
- Γιατί, θα μου κάνεις έκπληξη;
- Όχι αλλά η μαμά είπε πως άμα κλείσεις τα μάτια θα γίνουμε πλούσιοι.
Ζ.
Όρθιοι
* ΔΕΝ βλέπουμε συχνά τόσο κόσμο σε εκδήλωση και μάλιστα πολιτικού και αυτοδιοικητικού χαρακτήρα. Το τόλμησε η Λίτσα Λιακούλη και όχι απλά γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Κατσίγρα στη Νεάπολη αλλά και τον προθάλαμο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών περίμεναν υπομονετικά όρθιοι να την ακούσουν και φυσικά να ακούσουν και τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα που βρέθηκε στην εκδήλωση. Βέβαια δεν ήταν ο μόνος δήμαρχος. Εκεί και ο Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, ο Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Ελασσόνος Νίκος Γάτσας και ο Τεμπών Γιώργος Μανώλης. Εκεί και ο περιφερειάρχης Κουρέτας.
Κ.Γ.
Όλοι ωφελημένοι
* Ο δημοφιλής Χάρης Δούκας στη Λάρισα, προσκεκλημένος της Λίτσας Λιακούλη, η οποία φυσικά κέρδισε από την παρουσία του στην εκδήλωσή της. Επωφελήθηκε βεβαίως και το τοπικό ΠΑΣΟΚ καθώς σχεδιάζει το αυτοδιοικητικό του σχήμα, τη δική του παράταξη στον Δήμο Λάρισας, ελπίζοντας ότι θα κινηθεί στις επόμενες εκλογές ‘’αλα Δούκα’’.
* * *
* ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ όμως και ο δήμαρχος της Αθήνας καθώς έχει κι εκείνος τους στόχους του, για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Όχι μόνο Λάρισα, αυτές τις μέρες περιοδεύει σ’ όλη την Ελλάδα. Είδε κι εδώ δημάρχους του χώρου του, επισκέφθηκε όμως και τον δήμαρχο Θαν. Μαμάκο, ο οποίος θα είναι λογικά ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και πιθανότατα θα παίξει ρόλο και στην ηγετική ομάδα της νέας ΚΕΔΕ, από τη νεοδημοκρατική πλευρά εννοείται. Για τον οποίο ο Χ. Δούκας είπε πως «Κι αυτός έκανε μια μεγάλη ανατροπή», ενώ ο Λαρισαίος σημείωσε στα κοινά χαρακτηριστικά τους πως είναι «νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις». (Ένας κάποιος συντονισμός υπήρξε.)
Ζ.
Μεγάλη
επιτυχία
* Ο νεαρός Λαρισαίος είχε ένα πρόβλημα, δεν μπορούσε να ξυπνήσει το πρωί και πήγαινε συχνά αργοπορημένος στη δουλειά. Το αφεντικό του είχε θυμώσει και απείλησε να τον απολύσει αν δεν έκανε κάτι γι’ αυτό. Πήγε λοιπόν κι αυτός στον γιατρό που του έδωσε ένα χάπι και του είπε να το παίρνει πριν πέσει στο κρεβάτι. Ενημέρωσε σχετικά και τ’ αφεντικό του.
Κοιμήθηκε ο νεαρός καλά, έχοντας πάρει το χάπι και ναι, ξύπνησε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Έφαγε ήσυχα το πρωινό του και ξεκίνησε χαρούμενος για τη δουλειά.
- Αφεντικό, είδες; Το χάπι είχε αποτέλεσμα...
- Μπράβο. Αλλά χθες πού ήσουν;
Ζ.

Κάρλα
* ΔΕΝ ακούγεται άσχημη η πρόταση του Κουρέτα για να φύγουν τα νερά από την Κάρλα. Φαίνεται πολύ απλή ως κίνηση, αλλά συνήθως στην απλότητα κρύβεται το μυστικό. Αν μάλιστα αποδειχθεί πως μπορούν με τις πλωτές αυτές αντλίες να φύγει το νερό προς τον Πηνειό και να πάει στο καλό, τότε ο περιφερειάρχης θα έχει ξεκινήσει με ένα σπουδαίο δείγμα γραφής.
* * *
* ΒΕΒΑΙΑ 25 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να στοιχίσει όλο αυτό, χωρίς τον υποσταθμό. Ε δεν τα λες και λίγα. Τη στιγμή μάλιστα που θα τα βάλει το κράτος, εκεί είναι που ίσως δυσκολεύει το πράμα. Θα το καταθέσει πάντως ως πρόταση ο Κουρέτας και θα περιμένουμε μάλιστα και ίσως πολύ σύντομα απαντήσεις. Και για το αν το καλοβλέπει η κυβέρνηση και αν θέλει να δώσει αυτά τα χρήματα για μια τέτοια λύση.
* * *
* ΤΟ ένα βέβαια δεν αναιρεί το άλλο. Δηλαδή αν γίνει αυτό με τις πλωτές αντλίες, δεν σημαίνει πως δεν θα γίνει το έργο της σήραγγας προς το Αιγαίο. Απλά το ένα είναι να γίνει τώρα και το άλλο ως μόνιμο έργο. Το είπε πάντως ο νέος περιφερειάρχης πως αυτά τα εξαρτήματα θα τα κρατήσει σ’ ένα χώρο η Περιφέρεια και αν και όταν χρειάζεται θα τοποθετούνται για να δίνουν λύσεις σε όλη τη Θεσσαλία.
* * *
* ΑΝ πάντως αφεθεί η κατάσταση έτσι, με τον ρυθμό που φεύγουν τα νερά προς τον Παγασητικό θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμισι με δύο χρόνια. Χωρίς να υπολογίζουμε το γεγονός πως μπορεί η ροή του νερού να έχει μειωθεί λόγω των φερτών υλικών που έχουν μπει στη σήραγγα αυτή.
* * *
* ΑΝ όμως εγκατασταθούν αυτές οι πλωτές αντλίες τότε ίσως και μέχρι το τέλος του χρόνου να αρχίσουν να καλλιεργούν σε αρκετά σημεία γύρω από την Κάρλα, σύμφωνα με τον Δ. Κουρέτα.
* * *
ΤI θα γίνει όμως αν έχει πολύ νερό ο Γκουσμπασανιώτης; Αυτό το ερώτημα τέθηκε από πλευράς του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση μόλις πληροφορήθηκε την τοποθέτηση του Κουρέτα για τον δρόμο που θα πάρει το νερό. Βέβαια δεν είναι το μόνο, καθώς πολλά ερωτήματα θα τεθούν για ένα τέτοιο ζήτημα και φυσικά θα υπάρχουν και ισάριθμες απαντήσεις.
Κ.Γ.

 

 

--------

DENDIAS1.jpg*ΝΑ τους οργανώνει τις άμυνες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των νεοεκλεγέντων; Ευρύτερης αντίληψης ο Ν. Δένδιας συζητά στη Λάρισα το ίδιο άνετα και με τον περιφερειάρχη και με τον δήμαρχο.
Ζ.DENDIAS2.jpg

 

 

 

LIAKOULH.jpg

*ΛΙΑΚΟΥΛΗ-Δούκας, συντροφικά κι αγαπημένα στη Λάρισα.
Ζ.

 

 

OSTEOFYLAKIO.jpg

*ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚ(Ε)ΙΑ εδώ και χρόνια στο Νέο Κοιμητήριο. Ωρίμασε μάλλον η σκέψη για διόρθωση του ορθογραφικού λάθους.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass