ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2024 17:11
* ΑΥΤΗ τη φορά «με πολιτικά» ο Ν. Δένδιας στη Λάρισα. Λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψή του σε στρατιωτικές μονάδες της πόλης, ο υπουργός Άμυνας χθες ξανά για το κόμμα, τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Νομαρχιακής. Έφτασε από νωρίς και παρέα με τους δικούς του πήγαν για καφέ στο κέντρο. Ζ. * ΑΥΤΗ τη φορά «με πολιτικά» ο Ν. Δένδιας στη Λάρισα. Λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψή του σε στρατιωτικές μονάδες της πόλης, ο υπουργός Άμυνας χθες ξανά για το κόμμα, τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Νομαρχιακής. Έφτασε από νωρίς και παρέα με τους δικούς του πήγαν για καφέ στο κέντρο. Ζ.

Μέγα Ωμέγα
* ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ‘’Μέγας Καύσων’’ με τον ‘’Ωμέγα Εμποδιστή’’, αυτό τον μετεωρολογικό κώδωνα που θα καλύπτει τις επόμενες ημέρες τη χώρα προστατεύοντάς την απ’ τον χειμώνα. Με ρεκόρ, φυσικά στη Λάρισα, που αναμένεται να φτάσει σε θερμοκρασίες και 23 βαθμών, τέτοια εποχή... Παλιά τις έλεγαν αλλιώς παρόμοιες καιρικές εξελίξεις μέσ’ τον χειμώνα, ‘’Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει’’ και τέτοια. Μόνο που τώρα, εκεί που φτάσαμε και φέτος, όλοι θέλουν την εναλλακτική της παροιμίας, ‘’...αν τύχει να θυμώσει’’, να θυμώσει...

Ζ.
Ενοχλητικοί
* ΙΔΕΕΣ Λαρισαίου για αντιμετώπιση εισπρακτικών ενοχλητικών τηλεφωνημάτων.
- Καλημέρα, από την Εθνική σας καλούμε...
- Έχω σταματήσει την μπάλα βρε παιδιά...
* * *
* - ΑΠΟ την Πειραιώς σας τηλεφωνούμε...
- Δεν μιλάω με γαύρους.
Ζ.
Δείγμα
* ΜΠΟΡΕΙ να προκρίθηκε από την πλευρά των γαλάζιων ο Θαν. Νασιακόπουλος ξανά για πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, με τον Θαν. Μαμάκο να προσανατολίζεται προς την ΚΕΔΕ, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον το αν και ποιος νεοδημοκράτης από τους συμβούλους του Δήμου της Λάρισας θα επιλεγεί για το προεδρείο της ΠΕΔ, αντιπρόεδρος ή γεν. γραμματέας. Καθότι εξοπλισμένος με ευρύτερο της Λάρισας αξίωμα, θα ανέβει ένα σκαλί και σε τυχόν μελλοντική διεκδίκησή του σε άλλη πολιτική πίστα.
Ζ.
Τάκα-τάκα
* ΕΔΩΣΕ κάποια πράγματα η κυβέρνηση και απ’ ότι φαίνεται θα δώσει κι άλλα καθώς οι αγρότες μένουν στα μπλόκα. Και μέσα στη θολούρα εξ αιτίας της πίεσης, οι αγχωμένοι υπουργοί βιάζονται πολύ. Να π.χ., η νεοδιορισθείσα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε αίφνης την πληρωμή των επιδοτήσεων στους 16.000 ΑΦΜ που είχε δεσμεύσει για να κάνει έλεγχο, ενεργοποιώντας κονδύλιο 88 εκατ. ευρώ. Στη συνεδρίαση υπήρξαν λέει ερωτήματα ποιος θα υπογράψει μια τέτοια απόφαση και εξηγήθηκε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση. Ναι; Κι αν τα ‘’ευρήματα’’ που προκάλεσαν το μπλοκάρισμα αποδείξουν τελικά απάτη, θα επιστραφούν τα χρήματα; Βέβαια, ανάμεσα στους 16.000 υπάρχουν σίγουρα και αδικημένοι, από λάθη και γραφειοκρατικές παρατυπίες που πρέπει να δικαιωθούν. Επειδή όμως τόσα έχουν γίνει και γίνονται με τις επιδοτήσεις, υπάρχουν και μπαγαπόντηδες ανάμεσά τους. Άρχισαν να ακούγονται πάλι ιστορίες για δηλώσεις ΟΣΔΕ με ελαιόδεντρα στην Καστοριά, βοσκοτόπια στον Γράμμο και βαμβακοχώραφα στις Κυκλάδες. (Πολιτική απόφαση είπαν, και τα σκυλιά λυμένα.)
Ζ.
Υψηλής τεχνικής
* ΚΑΙ στη λαϊκή ψησταριά για τη διασκέδαση του κόσμου, μα και στο Ωδείο για τη λαϊκή τέχνη. Και στο μπουζουξίδικο για το νυχτοκάματο μα και στο Μέγαρο, η αναγνώριση. Μέγας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού ο Λαρισαίος Βαγγέλης Τσιαπλές, αυτό το ξέρουν όλοι. Κι όσοι τύχει να τον ακούσουν πρώτη φορά, αμέσως καταλαβαίνουν τη διαφορά.
Ζ.
Στα Λαρσινά
* ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ στο Αγγλολαρισαϊκό Λεξικό και της ντοπιολαλιάς εν γένει.
- Gastronomy στα αγγλικά σημαίνει Γαστρονομία, στα Λαρσινά μένω έγκυος.
- Embassy είναι στα αγγλικά η πρεσβεία και στη Λάρισα όταν παραχωρείς τη σειρά σου κατά την είσοδο.
* * *
* - ΠΟΥΘΙ είσι συ, μανάρ’ι μ’;
- Πο άγκιο Ντομίνικο.
- Τι μ’λες...Κι πότι έχτι πανγκύρ’ι να ρθούμι;
Ζ.
Και παραγώγους
* ΕΤΟΙΜΟΣ να βάλει παράγωγο στην εξίσωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, πληροφορεί κατ’ αποκλειστικότητα το Κουλούρι. Σε μεγάλη αναταραχή βρίσκεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς ο μηχανισμός διακύμανσης για τη διαμόρφωση των τιμών στα νέα «χρωματιστά» τιμολόγια δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, κυρίως λόγω της σταθερής σχετικά πορείας της τιμής του ρεύματος στη χονδρική αγορά διεθνώς.
* * *
* ΑΥΤΟ έχει ως αποτέλεσμα πολύ μικρές διακυμάνσεις της τελικής τιμής, όπως προβλέπει η εξίσωση υπολογισμού του μηχανισμού διακύμανσης ΜΔ = α * (ΤΕΑΜ-1 – Lu) + β . Όπου ΤΕΑΜ-1 ο μέσος όρος των χρηματιστηριακών τιμών του προηγούμενου μήνα και οι α, β και Lu είναι τυχαίοι αριθμοί σχεδιασμένοι για να δίνουν έξτρα ενδιαφέρον στην εξίσωση. Ως εκ τούτου, οι αυξομειώσεις της τιμής για τους τελικούς καταναλωτές βγαίνουν τόσο μικρές που πρακτικά δεν έχουν γίνει αντιληπτές από κανέναν και η καθημερινότητα στο οικονομικό επιτελείο του υπουργείου παραμένει το ίδιο μουντή και ανιαρή όπως και πριν, καμία ίντριγκα ή σπίθα δεν έχει φωτίσει τη ρουτίνα.
* * *
* «ΤΟΝ Φεβρουάριο τα αλλάζουμε πάλι και βάζουμε και παραγώγους» διαμήνυσε χθες ο υπουργός. «Τόσο καιρό τα προετοιμάζαμε, δεν θα μας τα χαλάσει το διεθνές χρηματιστηριακό τοπίο. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θέλω να δω στην εξίσωσή μας αυτά τα δέλτα τα γυρτά, τα ωραία τα καλλιγραφικά, που μοιάζουν με νότες. Ή μήπως είναι θήτα;» Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σε περαιτέρω δηλώσεις του, συμβούλεψε τους καταναλωτές να προμηθευτούν ένα αντίτυπο του ‘’Nova Methodus pro Maximis et Minimis’’ του Γερμανού μαθηματικού Γ. Β. Λάιμπνιτς, με χρονολογία έκδοσης το 1684, προκειμένου να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους στον διαφορικό λογισμό.
Ζ.
Στο βάθρο
* ΑΡΑΧΤΟΙ από πεποίθηση οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Να κι ένα τεστ στο οποίο πήρα τον υψηλότερο βαθμό.
- Σε ποιο τεστ;
- Αλκοτέστ.
* * *
* - ΑΝ η βαρεμάρα ήταν ολυμπιακό άθλημα θα έβγαινα τέταρτος, όχι τίποτ’ άλλο, για να μην ανέβω στο βάθρο.
* * *
* - ΘΕΛΩ μια δουλειά που να κάθομαι τον χειμώνα και να μη δουλεύω το καλοκαίρι, έχω καμιά ελπίδα άραγε;
Ζ.
Μαύρο στο άσπρο
* ME άγριο σαρκασμό απέναντι στα φυλετικά στερεότυπα και μάλιστα στην εποχή του ‘80, σαράντα χρόνια πριν, στο Μόντρεαλ όμως στον Καναδά, το βιβλίο «Πώς να κάνετε έρωτα με ένα νέγρο χωρίς κόπο», τίτλος μεταφρασμένος αυτολεξεί από τα γαλλικά «Comment faire l’amour avec un negres ans se fatiguer”. Το πρώτο μυθιστόρημα του Ντάνι Λαφεριέρ, μετανάστη από την Αϊτή, ο οποίος κατόπιν συνέχισε ζώντας στη Ν. Υόρκη και στο Μαϊάμι. Ουσιαστικά αυτοβιογραφικό, με δύο νεαρούς φτωχούς και αργόσχολους μαύρους, πλημμυρισμένο από τζαζ και λευκές γυναίκες, ο ένας προσπαθεί να γίνει συγγραφέας κι ο άλλος ζει για να κοιμάται μονίμως και διαβάζοντας το Κοράνι, συμπεραίνοντας ωστόσο πως «ο Αλλάχ είναι μεγάλος και ο Φρόιντ είναι ο προφήτης του».*
* * *
* ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ, μια από τις σοφτ περιγραφές του νεαρού μαύρου: Ο αέρας πήζει απ’ τη ζέστη. Αρκεί ν’ ανάψεις ένα σπίρτο για να πάρει φωτιά όλο το Μόντρεαλ. Περπατάω χωρίς να βιάζομαι. Λίγο πιο μπροστά μια κοπέλα βγαίνει απ’ το βιβλιοπωλείο με έναν Μίλερ κάτω απ’ τη μασχάλη και σχεδόν τίποτα που να σκεπάζει το κορμί της. Η θερμοκρασία μου ανεβαίνει απότομα στους 50 βαθμούς. Έχει 35 υπό σκιά. Μου το έχουν πει ν’ αποφεύγω τις κοπέλες στο ύπαιθρο. Κάθε καλοκαίρι, παλαβώνω εντελώς... Ακριβώς τη στιγμή που την ερωτεύομαι, βλέπω μια άλλη κοπέλα που προχωράει σφυρίζοντας πάνω σ’ ένα αστραφτερό ποδήλατο. Μου κόβεται η ανάσα. Φρενάρει και σταματάει στο σταυροδρόμι. Κόκκινο: το αριστερό πόδι στο έδαφος, η πλάτη ελαφρά γερμένη και ο λαιμός γυμνός. Οι γυναίκες θέλουν ελάχιστα μαλλιά το καλοκαίρι. Το κορμί τεντωμένο σαν τόξο. Πράσινο: δίνει μια δυνατή πεταλιά με το δεξί πόδι. Το κορμί τινάζεται μπροστά. Τελευταίες εικόνες: μια καθάρια πλάτη, χαριτωμένες κινήσεις των γοφών, λεπτοί μηροί. Συγκίνηση: να βλέπεις να φεύγει έτσι, για πάντα, κάποια που την αγάπησες τρελά, έστω και μόνο για δώδεκα δεύτερα και τρία δέκατα.
Ζ.
Περί τριχών
*ΤΡΙΧΕΣ η συζήτηση των Λαρισαίων στον καφέ, περί τριχών.
- Ευτυχώς που παίρνω βιταμίνες για να δυναμώσουν τα μαλλιά, λέει η άλλη, τελικά όμως δυναμώνει το μουστάκι.
* * *
* - ’’ΤΙ λάδι βάζεις στο μούσι και είναι τόσο λαμπερό;’’, με ρώτησε ο άλλος. ‘’Ό,τι πέσει από τη χωριάτικη’’, του εξήγησα.
* * *
* - ΔΕΝ βρίσκω τρίχες στα ρούχα σου, αγάπη μου...
- Και λοιπόν;
- Ποια είναι αυτή η καραφλή; (Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουν άδικο μετά εκείνες που τρέχουν από κάθε γωνιά της χώρας για ένα κούρεμα στην Καβάλα, στον διάσημο ιντερνετικά κομμωτή Γιάννη Σουμπέκα; Τι, είναι μακριά η Ρόδος απ’ την Καβάλα; Άμα διπλώσεις τον χάρτη, που έλεγε και μια ψυχή, ακριβώς πάνω της πέφτει.)
Ζ.
Πάρα-πάνω
* ΡΩΤΗΣΕ προχθές, από διπλανό τραπέζι στο καφέ, ο δαιμόνιος ιντερνετικός ρεπόρτερ περιοχής Λαρίσης, ‘’Πώς με βλέπεις συνάδελφε;’’, πετάγεται ένα αλάνι από δίπλα ‘’Θεός πες του, του αρέσει, Θεός...’’
- Τι Θεός, τον παίνεψε ο δημοσιογράφος, Ημίθεος είσαι, σχεδόν Ημίθεος... (Και πολύ του άρεσε.)
Ζ.
Άγχος
* ΑΥΞΗΜΕΝΟ στρες στους Λαρισαίους διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια, όχι οι ψυχίατροι, οι οδοντίατροι. Καθώς εντοπίζουν όλο και πιο συχνά προβλήματα σε οδοντοστοιχίες, σπασμένα και ραγισμένα δόντια επειδή πολύς κόσμος πια τα σφίγγει στον ύπνο του, ασυναίσθητα από αυξημένο άγχος. Και συστήνουν σε πολλούς να φορούν τα βράδια συνθετικό μασελάκι προστασίας. ‘Ένα πρόβλημα βέβαια καθώς έτσι τσεβδίζουν χαριτωμένα στα όνειρά τους. (Συμπέρασμα; Τέρμα το θα σου τρίξω τα δόντια...)
Ζ.
Καμία επαφή
* ΣΕ διαφορετικό μήκος κύματος, αδυναμία συνεννόησης με γνωστή της δήλωσε η νεαρή Λαρισαία.
- Πώς βγάλατε το παιδί σας;
-Με καισαρική.
- Όχι, εννοώ πώς το βαφτίσατε...
- Σε κολυμβήθρα.
- Πάλι δεν κατάλαβες, πώς το φωνάζετε...
- Α, δεν του φωνάζουμε, όλα γίνονται ήρεμα στο σπίτι μας.
Ζ.

 

----

XATZOYLHS.jpg* ΩΣ αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας δεν μπορούσε να λείπει ο Αχιλλέας Χατζούλης από τον νικηφόρο αγώνα του Λυκείου Νίκαιας με 3 – 1 επί του ΕΠΑΛ Φαρσάλων.
Παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τον πάγκο, αλλά πληροφορίες που αναφέρουν ότι συμμετείχε στον καταρτισμό της ενδεκάδας και στο «κοουτσάρισμα» της ομάδας, εκτιμώνται ανακριβείς.

 

 

TSAKNHS.jpg

* ΣΤΗΝ πρώτη γραμμή της πανελλήνιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αγροτών στην έκθεση Agrotica 2024, στη Θεσσαλονίκη, ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρίτσας (Δήμου Αγιάς) και καστανοπαραγωγός Βασίλης Τσάκνης.
Μπροστάρης στον αγώνα μαζί με τους συντοπίτες του, έριξαν τα αδιάθετα κάστανα Καρίτσας μπροστά στην πόρτα της έκθεσης.
Φορτωμένα στην καρότσα και τα μήλα Αγιάς, έτοιμα για ρίψη…
Λ.Κ.

 

TRAKTER.jpg

* ΩΡΑΙΑ τα νέα υπερσύγχρονα τρακτέρ που είδαν οι αγρότες στην έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης. Κανένα όμως από αυτά δεν μπορεί να δουλέψει στα πλημμυρισμένα χωράφια της λίμνης Κάρλας. Μόνο ένα εκτελεί εργασίες, επιπλέει στο νερό και μάλιστα τα έχει τα χρονάκια του. Φυσικά αυτό είναι κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης, τη λεγόμενη Αrtificial Ιntelligence (ΑΙ). Κάπως έτσι την πάτησε και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ο οποίος ανέβασε φωτογραφία γράφοντας “Οι αγρότες στο Παρίσι… έτσι κέρδισαν”, που απεικόνιζε τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο Παρίσι, όπου τρακτέρ και δεμάτια σταχιών είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από τον πύργο του Άιφελ.
Γ.Γ.

 

STHEV-GYNAIK.jpg

* ΚΑΙ ομορφιές του κόσμου των επιχειρήσεων, στην πίτα του ΣΘΕΒ.
Ζ.

 

 

AGROTICA1-KOKKALHS.jpg

*Ο Τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης οδήγησε την αντιπροσωπεία των μπλόκων σε χώρο της Agrotica, όπου τους περίμενε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συζήτησε μαζί τους τα αιτήματα των αγροτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass