ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2024 16:30
* ΌΤΑΝ δεν βρίσκει γεφύρια, λέει ο Ν.Ζ., φωτογραφίζει παλιά υδραγωγεία. Εδώ στο Μεταξοχώρι της Αγιάς. Ζ. * ΌΤΑΝ δεν βρίσκει γεφύρια, λέει ο Ν.Ζ., φωτογραφίζει παλιά υδραγωγεία. Εδώ στο Μεταξοχώρι της Αγιάς. Ζ.

Διευρυμένο
* Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 24 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, περίπου το ίδιο και στην υπόλοιπη χώρα, διευρυμένο το θερμοκρασιακό φάσμα, στην Κρήτη όμως οι μέγιστες θα έφταναν τοπικά τους 30-31 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν καύσωνας, Μάρτη μήνα...
Ζ.

Στον πάτο
* ΚΙ εκεί πάνω που οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν για το «οχτώ που θα έχει μπροστά», προβλέποντας παρηγορητικά σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μισθό, την καλπάζουσα ακρίβεια ούτε να τη δουν, εκεί λοιπόν, τσουπ η επίσημη έρευνα της Eurostat: Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, με όρους αγοραστικής δύναμης, είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη. Μόνο η Βουλγαρία βρίσκεται σε «οριακά πλέον» χαμηλότερη θέση. (Με γεια τις αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Ποια σύγκλιση...)
Ζ.

Στις τράπεζες
* ΝΑΤΗΝ η Παγκοσμιοποίηση... Η Παρασκευή αύριο 29/03 και η Δευτέρα 01/04 ορίζονται ως ημέρες διατραπεζικής αργίας. Είναι το Πάσχα των Καθολικών. Που είναι και οι οικονομικά κυρίαρχοι. Το Ορθόδοξο Πάσχα, δεν επηρεάζει τους άλλους.
Ζ.

Παραπανίσιες
* «ΚΡΑΤΟΥΣΕ ψηλά την εικόνα όπως οι χιλιαστές το περιοδικό τους...», κατακεραύνωσε ο μητροπολίτης τον Χρ. Κέλλα, προκειμένου να τον εκδικηθεί για τη στάση του στο επίμαχο νομοσχέδιο για τον γάμο. Ίσως, ειπώθηκε, και για άλλα θέματα του πρόσφατου σχετικά παρελθόντος, όπου ο βουλευτής δεν ταυτίστηκε με τον μητροπολίτη. Παραπανίσιες κουβέντες, στις οποίες δεν απάντησε ο θιγόμενος.
Ωστόσο ο Λαρισαίος που βρισκόταν στον Άγιο Νικόλαο τη συγκεκριμένη ημέρα, αναρωτιέται αν τα περί χιλιαστών αφορούν και τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης και τους άλλους ιερείς μα και τους υπόλοιπους πιστούς, οι οποίοι σήκωσαν κι εκείνοι τις εικονίτσες στα χέρια, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, μετά από παρότρυνση του ιερουργούντος στον Ναό.
Ζ.

Επαναλαμβάνεται
* «ΑΙΦΝΗΣ, λοιπόν, ζούμε μια ξαφνική μετατόπιση του μιντιακού κέντρου βάρους. Όσο αφύσικη ήταν η πλήρης ταύτιση των μέσων ενημέρωσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, άλλο τόσο αφύσικη είναι και η αιφνίδια απομάκρυνσή τους από αυτήν», επισημαίνει σε άρθρο του ο Μανώλης Κοττάκης, ο οποίος επιδιώκει να λειτουργεί ως η συνείδηση της Δεξιάς, και που υπό τον εύγλωττο τίτλο ««Καταγγέλλει ως διαπλοκή αυτούς που προσκυνούσε», λέει κάτι πολύ περισσότερο. «Το δυστύχημα για τον κύριο Μητσοτάκη είναι πως αδυνατεί να είναι πειστικός όταν ισχυρίζεται με διαρροές πως «τα οικονομικά συμφέροντα θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή του», διότι μέχρι χθες ήταν «ένα», «νύχι κρέας», όπως θα ‘λεγε και η Αλέκα Παπαρήγα, με αυτά τα οικονομικά συμφέροντα».
***
* ΕΠΙΣΗΣ εντοπίζει τα κοινά στη διακυβέρνηση του πατρός Μητσοτάκη και της πενταετίας του Κυριάκου: «Σε εκείνη τη διαπλοκή, της δεκαετίας του 1990, έδωσε τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία ήταν αυτή που τη γιγάντωσε, με αντάλλαγμα την επικοινωνιακή υποστήριξή της. Όταν όμως ο τρόπος διακυβέρνησης εκείνης της περιόδου, ιδιαίτερα εις ό,τι αφορά τη λεγόμενη «διανομή της πίτας των κρατικών προμηθειών», προκάλεσε ισχυρές δυσαρέσκειες στις οικονομικές δυνάμεις του τόπου που είχαν πλέον ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην κατοχή τους, τότε εκείνες ενώθηκαν και τον έριξαν από την εξουσία. Κι ας ευεργετήθηκαν από αυτόν με τις τηλεοπτικές άδειες, με τις ψηφιακές παροχές και με τα δημόσια έργα.
Η περίοδος που διανύουμε έχει τις ίδιες ακριβώς αναλογίες. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο διακυβέρνησης, με την ίδια πολιτική σχολή στην εξουσία, με τις ίδιες περίπου διαπλεκόμενες συμμαχίες, με ολίγον μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης των συμμαχιών. Τότε ήταν βραχύβια, κράτησε μόλις τρία χρόνια. Τώρα διαρκεί πάνω από πέντε χρόνια, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετεξέλιξε το μοντέλο και απέφυγε τα λάθη του πατρός του».
Ζ.

Plan B
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Θερμίδες είναι κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια που έρχονται το βράδυ και προσθέτουν νούμερα στις ζυγαριές.
***
* - ΤΟ σχέδιο να χάσω κιλά δεν πέτυχε και θα εφαρμόσω το plan B.
Θα ψηλώσω.
***
* - ΤΟ μεγαλύτερο ψέμα στις συνταγές μαγειρικής: «Για 4 άτομα». (Για 2 και αν...)
Ζ.

Αχάριστοι
* «ΟΙ πανομοιότυπες δηλώσεις υπουργών κατά οικονομικών συμφερόντων, που υποτίθεται θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, προκαλούν τους πάντες. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν...». Είναι ο πρώην διευθυντής του «Βήματος», Αντώνης Καρακούσης, που γράφει για τους υπουργούς οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δέχονται επίθεση από οικονομικά συμφέροντα, εννοώντας στην ουσία τον ιδιοκτήτη της «AlterEgo», Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά την αποκάλυψη για «μονταζιέρα στα Τέμπη». (Στην πρώτη κριτική; Απόλαυσαν επί πενταετία; Ε;)
Ζ.

Με το ζόρι;
* ΔΕΝ είναι μόνο τα πρωτοπαλίκαρα του Βαγγ. Μαρινάκη... Να, αποστάσεις παίρνει και ο καθ’ όλα μετρημένος Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της «Καθημερινής» του Γ. Αλαφούζου: Για να μην τρελαθούμε εντελώς, η χώρα δεν χρειάζεται πάλι εκλογές. Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση και μια σοβαρή αντιπολίτευση, που μπορεί να πείσει ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει όταν με το καλό ξαναγίνουν εκλογές.
***
* ΓΙΑ να συνεχίσει: Προς το παρόν, έχουμε μια κυβέρνηση που δεν κατάλαβε πόσο σημαντική ήταν η τραγωδία των Τεμπών για τον μέσο Έλληνα πολίτη. Οχυρώθηκε πίσω από το «ανθρώπινο λάθος» και το επιχείρημα πως «ατυχήματα με τρένα συμβαίνουν και στις πιο σοβαρές χώρες, παντού και πάντα». Πίστεψε ότι ο θυμός θα παραγραφόταν με την εκλογική νίκη της. Έπεσε έξω, γιατί κάθε Έλληνας γονιός ταυτίστηκε με όσους είχαν τη δικαιολογημένη απαίτηση να φθάσουν σώα τα παιδιά τους στη Θεσσαλονίκη. Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι το ανθρώπινο λάθος ήταν απόρροια συσσωρευμένων παθογενειών, φαυλότητας, διαφθοράς, κακοδιαχείρισης. Η κυβέρνηση δεν τα άγγιξε όλα αυτά και πλήρωσε το τίμημα. Σε κάθε περίπτωση, τα Τέμπη δεν ξεχάστηκαν και η κυβέρνηση έμοιαζε να ήθελε να ξεχαστούν με το ζόρι, γεγονός που κλιμάκωσε τον θυμό και γιγάντωσε τη δυσπιστία. Εργαλειοποίηση προφανώς και υπήρξε. Αλλά δεν έκανε τη διαφορά. Η πολιτική έχει τους κύκλους της και η απόλυτη πολιτική και επικοινωνιακή κυριαρχία μπορεί να γίνει μπούμερανγκ. (Α, απόλυτη επικοινωνιακή κυριαρχία... Κληρονομικό χάρισμα θα είναι.)
Ζ.

Εμ...
* «ΈΧΟΥΝ δίκιο όσοι αντέδρασαν στην πρόταση Κασσελάκη για συμμετοχή διεθνών παρατηρητών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου». Εμ, κατόπιν τούτων, δεν θα πάρουν αμπάριζα κι οι απέναντι; Όπως η «Ντάμα»: Έχουν δίκιο διότι είμαστε μια δημοκρατική χώρα που το Ευρωκοινοβούλιο την έχει βραβεύσει για το Κράτος Δικαίου, η Ευρωπαία Εισαγγελέας μας δίνει δημόσια συγχαρητήρια για τις έρευνες σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για την κυβέρνηση σχετικά με υποκλοπές στη χώρα μας, βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις στην Ελευθερία του Τύπου, η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα και δεν ψηφίζει νόμους που το καταπατά...
Ζ.

Γούρι, γούρι
* ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Κυρ. Μητσοτάκη, από τον Καναδά κιόλας: «Ο αθλητισμός δίνει απαντήσεις. Με τις ευχές μου η Εθνική να προκριθεί στο Euro 2024». Το βράδυ φάνηκαν τα χαΐρια, αφού η αναμέτρηση κρίθηκε εν τέλει στην τύχη, με τα πέναλτι. Τι το ‘θελε πάλι, αναρωτήθηκαν πολλοί.
Ζ.

Χωρίς αρνιά
* «ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ομόφωνα τρία ψησίματα», πληροφορεί τοπική ιστοσελίδα στον τίτλο του ρεπορτάζ για το περιφερειακό συμβούλιο. Έχει και φωτογραφία του Δ. Κουρέτα. Χωρίς τα αρνιά.
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, τρία ήταν τα ψηφίσματα, που εγκρίθηκαν από το περιφερειακό συμβούλιο.
Ζ.

Για την αφωνία
* «ΤΩΝ οικιών ημών πλημμυρισμένων, και των αγρών επίσης, ημείς άδομεν», ήτοι «συνεντευξιαζόμαστε» στα τηλεοπτικά παράθυρα και πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, σημειώνει ο εκ των Υδρονομέων Κ.Γκ. αναφερόμενος στα κοινά σχόλια 5 περιβαλλοντικών οργανώσεων στο opengov.gr, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το ΜasterPlan των Ολλανδών και την αντίστοιχη αφωνία των Θεσσαλών.
Μεταξύ όσων κατέθεσαν οι 5 οργανώσεις, αναφέρει, κυριαρχούν αυτά που αφορούν στα έργα του Αχελώου, με το ίδιο μένος και τη γνωστή επιχειρηματολογία για «επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου».
Επίσης στα μεγάλα φράγματα και μεγάλα κατασκευαστικά έργα, στο «ανησυχητικό μοντέλο διακυβέρνησης» δηλαδή τον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», στις «nature-basedsolutions» έργα βασισμένα σε φυσικές λύσεις κλπ.
***
* ΚΑΙ ενώ εκείνες βάλλουν ουσιαστικά, με «πυρ ομαδόν», κατά της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, συνεχίζει, κανείς από τους φορείς και πολίτες της, Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, σύλλογοι επιστημόνων, αγροτών κ.α. , κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί τα αυτονόητα που διεκδικούμε, εδώ και δεκαετίες για τη Θεσσαλία: δηλαδή τα έργα ταμίευσης επιφανειακού νερού και ταυτόχρονα την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων που καταληστεύσαμε, την εξοικονόμηση νερού, τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης, την ολοκλήρωση των έργων του Άνω Αχελώου, και γενικά όσα θα μας εξασφαλίσουν «υδατική ασφάλεια», από πλημμύρες και λειψυδρία. Και να υποβάλλει κάποιος έστω ένα σχόλιο στην πλατφόρμα διαβούλευσης.
(Χθες ανακοινώθηκε πάντως ότι η Περιφέρεια ανάρτησε τις παρατηρήσεις της στη διαβούλευση.)
***
* ΚΑΙ εάν κάποιοι από όσους ανέφερα επικαλεστούν την εύλογη δικαιολογία ότι το κείμενο του Μaster Plan είναι στα Αγγλικά, συμπληρώνει ο Κ.Γκ., θα τους αντέτεινα ότι ούτε στη διαβούλευση της 2ης αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας, που ήταν στα Ελληνικά, διατύπωσαν κάποια σχόλια για να «υπερασπιστούν» τις διαχρονικές θέσεις μας, που τις αμφισβήτησαν με τα ίδια ή παρόμοια επιχειρήματα» οι γνωστές 5 περιβαλλοντικές οργανώσεις... Μήπως, τα επόμενα λίγα 24ωρα, καταλήγει, που θα λήξει η διαβούλευση, ή και μετά δηλαδή, όσοι ακόμη από τους φορείς ενδιαφέρονται ειλικρινά για τη Θεσσαλία, μήπως να πάρουν μολύβι και χαρτί, να συνηγορήσουν υπέρ των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και την αποκατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας;
Και έτσι ταυτόχρονα και μαζικά σαν μια «θεσσαλική γροθιά» να αποδυναμώσουν τα έωλα επιχειρήματα όλων αυτών που ουσιαστικά αδιαφορούν για το μέλλον και το περιβάλλον της Θεσσαλίας...
Ζ.

Πρόλαβε
* - ΣΟΥ έχω δυσάρεστα νέα, προειδοποίησε ο νεαρός Λαρισαίος το φιλαράκι του.
- Καλά που κάθισα δηλαδή, για πες...
- Να, μόλις έβαψα την καρέκλα.
Ζ.

Αρνιά
* ΕΝΑ ολόκληρο μήνα διαφορά έχουν φέτος το Καθολικό Πάσχα που πέφτει την Κυριακή 31 Μαρτίου, ενώ το Ορθόδοξο Πάσχα πέφτει την Κυριακή 5 Μαΐου.
Άρχισαν οι συζητήσεις, λοιπόν, στην Ελλάδα για τα αρνιά. Θα φύγουν τα αρνιά στο εξωτερικό, αλλά τα αμνοερίφια που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά θα είναι λιγότερα, άρα και ακριβότερα. Είναι και μακριά το ελληνικό Πάσχα, άρα και τα μικρά αρνιά θα είναι λιγότερα. Έτσι, λοιπόν, επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, άρχισαν πολλοί να αναζητούν το αρνί του Πάσχα σε κτηνοτρόφους.
Ν.Π.

 

-----

 

MANTALAKIA.jpg* Ο τολμηρός της ζήτησε να του στείλει μια φωτογραφία χωρίς ρούχα. Κι εκείνη ανταποκρίθηκε.

KINHTO.jpg* ΕΧΟΥΝ μαζευτεί όλοι γύρω από το κινητό και διαμαρτύρονται που τους πήρε τις δουλειές. Και τι δεν έχει υποκαταστήσει από συσκευές και λειτουργίες, το πολυεργαλείο, τις τελευταίες μόλις καναδυό δεκαετίες...
Ζ.

 

GATSAS.jpg* ΠΩΣ να μην είναι υπερήφανος για τις υπηρεσίες του ο Νίκος Γάτσας στην Ελασσόνα. Ολοκληρώθηκαν οι ασφαλτοστρώσεις στο Βαρόσι και πάει για άλλα με γοργούς ρυθμούς...

 

 

KOYPA.jpg* ΕΙΠΕ να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass