ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2024 16:30
* ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ πως έχει προβλεφθεί ειδική θέση συμβούλου του Περιφερειάρχη με αρμοδιότητα τη μεταφορά του πίνακα με την προσωπογραφία του Δημ. Κουρέτα και την τοποθέτησή του σε επίκαιρη θέση κάθε φορά. Τη μια βρίσκεται εδώ, την άλλη εκεί ή και παραπέρα στο γραφείο του πάντα, ανάλογα με τις απαιτήσεις των πλάνων. Λογικά κάποιος έχει αναλάβει αυτήν τη δουλειά, υπεύθυνος κάδρου.  Ζ. * ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ πως έχει προβλεφθεί ειδική θέση συμβούλου του Περιφερειάρχη με αρμοδιότητα τη μεταφορά του πίνακα με την προσωπογραφία του Δημ. Κουρέτα και την τοποθέτησή του σε επίκαιρη θέση κάθε φορά. Τη μια βρίσκεται εδώ, την άλλη εκεί ή και παραπέρα στο γραφείο του πάντα, ανάλογα με τις απαιτήσεις των πλάνων. Λογικά κάποιος έχει αναλάβει αυτήν τη δουλειά, υπεύθυνος κάδρου. Ζ.

Καλοκαιράκι
* ΧΘΕΣ ήταν άνοιξη μεν, καλοκαιρινή δε. Κι επρόκειτο και ν’ ανεβεί κιόλας η θερμοκρασία έτι περαιτέρω. Και καλά θα κάνει. Όλοι θέλουν το καλοκαιράκι, άλλο που πλέον υφέρπει μια ανησυχία. Αν ήταν ζεστός ο φετινός χειμώνας, το καλοκαίρι τι θα γίνει;

***
* ΚΑΤΑ τα άλλα, οι Λαρισαίοι σχολίαζαν.
- Δύσκολα σήμερα με τη σκόνη.
- Δεν μπορούσαν να καταβρέξουν λίγο εκεί στην Αφρική;
***
* - ΟΧΙ πως έχει αφρικανική σκόνη, αλλά έχω βγει στο μπαλκόνι και βλέπω να αχνοφαίνονται οι πυραμίδες.
Ζ.

Τώρα πάλι;
* Η ακρίβεια τον χαβά της, παρά τις κυβερνητικές δικαιολογίες, αλλά κι οι Λαρισαίοι τον δικό τους.
- Περιμένω να ανοίξει το σούπερ μάρκετ να δω πόσο πήγε η φέτα Βαλτιμόρης.
***
* - ΕΠΕΣΑΝ, λέει, οι τιμές στα καθαριστικά. Α ρε δεν μας παρατάτε με χυμούς και καφέδες, χλωρίνη θα πίνω.
***
* - ΝΑ δούμε πού θα φτάσει κι η τιμή του αρνιού τώρα που έπεσε και η γέφυρα της Βαλτιμόρης.
Ζ.

Γραπτές εξετάσεις
* ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ εξετάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο για τους υποψήφιους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων και τους υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Άγνωστο πόσοι και ποιοι έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για τις 152 και 21 θέσεις αντίστοιχα. Θα κληθούν, πάντως, σε γραπτές εξετάσεις, τα αποτελέσματα δεν θα κριθούν απ’ το ΑΣΕΠ, όπως είχε αρχικά αναγγελθεί, απλώς οι τρεις πρώτοι για κάθε θέση θα φτάσουν στον υπουργό Άδωνη, ο οποίος και θα επιλέξει ποιον θα ορίσει.
***
* ΑΓΝΩΣΤΟ, επίσης, αν βρίσκονται μεταξύ των υποψηφίων οι απερχόμενοι υποδιοικητές της 5η ΥΠΕ Ηλίας Τσιαούσης και Σταύρος Παπαγεωργίου και οι διοικητές του Πανεπιστημιακού Δημ. Κατσικονούρης και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γρ. Βλαχάκης. Θα φανεί αν καταλάβουν ξανά τις θέσεις στις οποίες είχαν οριστεί από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019. Μπορεί, βέβαια, να προτιμηθούν αυτήν τη φορά άλλοι, κομματικοί πάντα, με ισχυρότερο «μπάρμπα στην Κορώνη». Εξετάσεις διοικητών και καλή επιτυχία, δεν μαθεύτηκε, ωστόσο, αν οι υποψήφιοι προετοιμάστηκαν εντατικά γι’ αυτές, με φροντιστήρια κ.λπ. Φροντιστήρια στα κομματικά γραφεία, εννοείται.
Ζ.

Σκλήρυναν πολύ
* ΕΧΕΙ σκληρύνει τελευταία η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως επειδή σκληραγωγείται και ο πρόεδρος Κασσελάκης στο στρατόπεδο υπηρετώντας τη θητεία του, η οποία λήγει σήμερα μάλλον. Το ίδιο σκληροί, πάντως, πλέον και στην τοπική οργάνωση. Με τη νεοκλεγείσα Νομαρχιακή Λάρισας να επιτίθεται στην Κυβέρνηση που «αποφασίζει να μη δώσει παράταση στην ημερομηνία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ, παρά ζητά απειλητικά από τον κατεστραμμένο και πληγωμένο αγροτικό κόσμο, μέσω των μηνυμάτων που στέλνει στα κινητά τους, να εξοφλήσει τις εισφορές αυτές, ειδάλλως δε θα αποζημιωθούν…»  (Ειδικά αυτήν τη χρονιά της καταστροφής. Με τους κυβερνώντες να νοιάζονται βασικά για το ποιους δικούς τους θα τοποθετήσουν στη νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ).
***
* ΚΑΙ συνεχίζουν σε πολύ υψηλούς τόνους οι Λαρισαίοι Συριζαίοι, ζητώντας την παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ: «Κύριοι, είστε πλέον, κατά γενική ομολογία όλων, άσχετοι, επικίνδυνοι κι ό,τι χειρότερο έχει περάσει από τη χώρα μας μετά τη μεταπολίτευση. Απομακρυνθείτε έστω και τώρα, πριν να είναι εντελώς αργά…».
Ενώ επιφυλάσσουν βαριές κουβέντες και για τους ντόπιους νεοδημοκράτες: «Η τοπική ΔΕΕΠ της ΝΔ συνεχίζει να είναι μόνο για γλέντια και φιέστες ή θα πάρει επιτέλους θέση για τα τεράστια προβλήματα του τόπου; Άραγε, οι εκλεγμένοι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ εκλέγονται από την περιοχή ή από την Αθήνα; Γιατί απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχουν καμία επαφή και καμία γείωση με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της» (Θα υπάρξουν, άραγε, απαντήσεις;)
Ζ.

Αντικαπνιστικός
* ΝΑΙ, ο Δήμος Ελασσόνας αποφάσισε να εφαρμόσει επιτέλους Σχέδιο Ελέγχου Καπνίσματος και εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας! Με προ ημερών απόφασή του, λοιπόν, ο δήμαρχος Νίκος Γάτσας απαγορεύει το κάπνισμα σε όλα τα κτίρια του Δήμου Ελασσόνας.
Με την ίδια απόφαση προβλέπονται η ανάρτηση ειδικού σήματος με την ένδειξη «Απαγορεύεται το κάπνισμα» σε όλους τους χώρους των κτιρίων (εισόδους, γραφεία, διαδρόμους κ.λπ.), η απομάκρυνση των σταχτοδοχείων από όλους τους χώρους των κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Ελασσόνας και ο ορισμός υπευθύνων για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Όσα, δηλαδή, έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πέντε χρόνια, που ψηφίστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, και δεν έγιναν. Δεν μπορεί, κάποια εξήγηση θα υπάρχει γιατί στην Ελασσόνα ο νόμος θα αρχίσει με βάση την απόφαση του Δημάρχου να εφαρμόζεται τώρα…
Δ.Κ.

Και drinking
* ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΙ, οι νεαροί Λαρισαίοι, αντιμετώπιζαν τις καταστάσεις με ψυχραιμία.
- Σήμερα πήρα μια χαρά...
- Αχ, πάρε μου και μένα δυο.
***
* - ΥΠΑΡΧΟΥΝ δύο σχολές αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων: Το positive thinking και το positive drinking.
***
* - ΕΧΕΙΣ κοιλιακούς;
- Όλοι έχουμε…
- Φαίνονται;
- Στη μαγνητική ναι.
Ζ.

Προϊόντων
Κρητικών;
* ΕΒΔΟΜΑΔΑ κρητικών προϊόντων στη Λάρισα τούτες τις μέρες, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε. Μια φιέστα (event) της οποίας ο σκοπός είναι προφανώς η γευστική γνωριμία των Λαρισαίων με τα αυθεντικά προϊόντα της κρητικής γης, σημειώνει ο Λαρισαίος επαγγελματίας Ηλ. Αθ., του οποίου η δραστηριότητα δεν είναι ανταγωνιστική με τα πωλούμενα στην Κεντρική πλατεία: Πλησιάζοντας στο «openmall» που στήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό στην πλατεία, μας καλωσορίζει ω του θαύματος ο γευστικότατος χαλβάς Φαρσάλων στην είσοδο ακριβώς, διότι για τους μη γνωρίζοντες τα Ηρωικά Φάρσαλα βρίσκονται στο οροπέδιο του Λασιθίου. Εκεί έδινε μάχες ο Αχιλλέας με τους Μυρμιδόνες του για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ ο φημισμένος χαλβάς.
***
* ΚΑΙ συνεχίζει: Βλέπουμε κατόπιν τα φασόλια Καστοριάς, η Καστοριά, όπως όλοι γνωρίζουμε, μαζί την ομώνυμη λίμνη, βρίσκεται λίγο πιο έξω από Χανιά στον δρόμο για Ελαφόνησο. Λίγο πιο κάτω βιβλία και συγγράμματα, από συγγραφείς οι οποίοι θα ανδρώθηκαν και γαλουχήθηκαν μέσα και έξω από τον Χάνδακα. Οι απαιτητικοί ουρανίσκοι θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν και τους φημισμένους λουκουμάδες Κρήτης, όπως και τους πασίγνωστους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Και τέλος αρώματα. Αρώματα κανέλας, βανίλιας κ.λπ., διότι ως γνωστόν στα Ζωνιανά, μεταξύ των άλλων αρωματικών φυτών, φύονται και τα κανελόδενδρα κι οι βανίλιες.
Όσο για το πάρκινγκ, μια χαρά βολεύει η πλατεία, άλλωστε πάρκινγκ πληρώνουν μόνον οι ιθαγενείς έμποροι του κέντρου και μέλη του Εμπορικού Επιμελητήριου Λάρισας.
***
* ΚΑΙ εν κατακλείδι: Αλήθεια, το Επιμελητήριο έριξε καμιά ματιά στην αδειοδότηση αυτού του εγχειρήματος; Ξέρουμε ποιος το διοργανώνει, με ποια κριτήρια και με ποιον σκοπό; Είναι π.χ. η Περιφέρεια Κρήτης ή μήπως… ο εγώ που είχα μια φανταστική εμπορικά σκέψη, πήρα και καμιά 25αριά νοματαίους και άνοιξα μαγαζάρες στις Κεντρικές πλατείες των ελληνικών πόλεων και πουλάω εμπορεύματα, χωρίς ενοίκιο, χωρίς διαφήμιση, χωρίς κοινόχρηστα, χωρίς δημοτικά τέλη… (Θα του δώσει, άραγε, απάντηση κάποιος αρμόδιος της πόλης;).
Ζ.

Στάχτη
* Η αφρικανική σκόνη των ημερών ενέπνευσε τον Κώστα Σπανό. Ο οποίος ανασύρει «ενθυμήσεις, τις οποίες έγραψαν ολιγογράμματοι, συνήθως, μοναχοί ή γραμματιζούμενοι, σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης οθωμανικής κατοχής» σχετικές με το θέμα. Ο ακάματος ιστοριοδίφης σημειώνει ότι η αρχαιότερη αναφορά του φαινομένου αυτού στη Θεσσαλία ανάγεται στο έτος 1623. Η σχετική ενθύμηση (αποκατεστημένη ορθογραφικώς) έχει ως εξής: «+ ενθύμησις εις τους μεταγενεστέρους αφόντις έβρεξεν ο Θεός ο άγιος την στάκτη εν ένει από Χριστού γεννήσεως 1623, ήγουν χίλια εξακόσια είκοσι τρία εν μηνί Δεκεμβρίω και εγνωρίζετε». Την ενθύμηση έγραψε ένας μοναχός της Ολυμπιώτισσας, του μοναστηριού δηλαδή της Ελασσόνας. Για να φθάσει η στάχτη έως την Ελασσόνα, είναι βέβαιο ότι είχε καλύψει όλη τη Θεσσαλία. (Και προσθέτει σειρά ανάλογων ενθυμήσεων απ’ τους παλιούς καιρούς, 3 και 4 αιώνων, που θα συμπεριληφθούν με άλλα πολλά και ενδιαφέροντα της εποχής εκείνης στο νέο του βιβλίο).
Ζ.

Όλα τα κιλά
* ΜΕ προβλήματα σοβαρά, υψηλού βάρους, οι νεαρές Λαρισαίες.
- Πήρες κιλά;
- Ναι, τα είχαν προσφορά.
***
* - Η άλλη λέει δεν μπορεί να χάσει το ένα κιλό που πήρε και είναι να σκάσει… Κι εγώ αν είχα να χάσω μόνο ένα κιλό, από τη χαρά μου θα έβαζα άλλα πέντε.
***
* - ΜΕΡΙΚΑ πράγματα στη ζωή μου έχουν έρθει πολύ εύκολα.
- Όπως;
- Τα κιλά.
Ζ.

Ιεραρχικά
* ΠΡΩΤΑ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε και την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής, κατόπιν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ κι ακολουθούν των υπολοίπων κομμάτων που συνυπέγραψαν. Πρώτη-πρώτη η υπογραφή του προέδρου Ν. Ανδρουλάκη κι αμέσως μετά της Λαρισαίας Ευαγγ. Λιακούλη, καθότι γραμματέας της Κ.Ο., κατόπιν του αναπληρωτή της Απ. Πάνα, ύστερα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος, Μ. Κατρίνη και Δ. Μάντζου, και ακολουθούν των υπολοίπων με αλφαβητική σειρά, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με την αράδα του κι αυτός, όπως κι ο συνταγματολόγος Π. Δουδωνής, ο οποίος συνέταξε την πρόταση.
***
* ΤΟ ίδιο πρωτόκολλο ίσχυσε και στον ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον πρόεδρο Σωκρ. Φάμελλο και δεύτερη τη γραμματέα της Κ.Ο. Θεοδ. Τζάκρη. Κι εκεί ο Αλ. Τσίπρας με την αράδα του, αλφαβητικά. Αναλόγως και στη «Νέα Αριστερά», μετά τον πρόεδρο Αλ. Χαρίτση, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος κ.ο.κ. Όπως και στην «Πλεύση Ελευθερίας», πρώτη η πρόεδρος Ζ. Κωνσταντοπούλου και δεύτερος ο Λαρισαίος Διαμ. Καραναστάσης, όχι επειδή τυγχάνει σύζυγός της, αλλά επειδή προηγείται αλφαβητικά των υπόλοιπων βουλευτών του κόμματος.
Ζ.

Με πλούτο
* ΜΕ 20.000 ευρώ εγγύηση αποφυλακίστηκε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ. Δεν είναι και λίγα, βρίσκονται, ωστόσο, άμα χρειαστεί. Οι άλλοι, όμως, κατηγορούμενοι, υψηλόβαθμοι του Οργανισμού, κλήθηκαν να δώσουν εγγυήσεις 600.000 ή και 700.000 ευρώ για να μην προφυλακιστούν. Πάρα πολλά λεφτά να τα δώσει κανείς για να διατηρήσει την ελευθερία του. Τα έδωσαν όμως. Άρα, κάτι ήξερε ο δικαστής για την οικονομική τους ευμάρεια. (Ακούστηκε ότι ο Κριστιάν Ρονάλντο εγκαταλείπει την Αλ Νασρ και υπογράφει στον ΟΣΕ).
***
* ΒΑΡΥΓΚΟΜΟΥΣΕ χθες ο Λαρισαίος.
- Αμάν βρε παιδιά… Πάλι ξύπνησα και δεν έχω στην άκρη 600-700 χιλιάρικα για μια ώρα ανάγκης… Μα τι βλάκας, να μην πάω κι εγώ τότε στον ΟΣΕ…
Ζ.

Από πού;
* ΟΥΡΛΙΑΖΕ, λέει, μια Λαρισαία χθες στην τράπεζα, διαμαρτυρόταν. Και πάει ένας γύρω-γύρω της και την κοίταζε, «τι θες, τι ψάχνεις» τσιρίζει αυτή, «από πού χαμηλώνεις» της εξηγεί, «το volume ψάχνω».
Ζ.

 

------

ZOH.jpg* ΠΗΡΕ (με βοήθεια είναι αλήθεια) τις σημειώσεις της και ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επί τω έργω…

 

KELLAS_POLAKHS.jpg* ΧΡΗΣΤΟΣ Κέλλας με Παύλο Πολάκη στη συντροφιά με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να παρακολουθούν με ενδιαφέρον το αφήγημα του Σωκράτη Φάμελλου στο περιθώριο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή.

 

DELTIO.jpg

* ΤΕΛΙΚΑ δεν ήταν μόνο μια τοπική ιστοσελίδα που την πάτησε και δημοσίευσε ότι «Εγκρίθηκαν τρία ψησίματα» από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ήταν κι άλλοι, που δεν διόρθωσαν, επίσης, ούτε το «Εκκρίθηκαν», διότι ως γνωστόν τα ψητά εκκρίνουν, λίπη στάζουν, σάλια τρέχουν κ.λπ. Στο μόνο που έφταιξαν είναι που παίρνουν και δημοσιεύουν αβλεπί, κυριολεκτικά, ό,τι τους στέλνουν. Διότι το λάθος ήταν της Περιφέρειας, στο σχετικό Δελτίο Τύπου, όπου αναφερόταν ως τίτλος κιόλας «Εκκρίθηκαν ομόφωνα τρία ψησίματα». (Επηρεασμένοι ίσως από το Πάσχα; Των Καθολικών… Μόνο μην παρεξηγηθούν εκείνοι που δεν τους κάλεσε ο Δ. Κουρέτας στα γλέντια με τα ψητά).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass