Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2017 22:01

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αίθριος θα είναι ο καιρός το επόμενο τριήμερο, με αλλαγή των φαινομένων από Δευτέρα, οπότε μια βροχή αναμένεται να ρίξει αισθητά τη θερμοκρασία.

Από Τετάρτη ο υδράργυρος θα κινείται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι καλός και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-36 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο υδράργυρος θα ανέβει ως προς τις μέγιστες τιμές, ενώ την Κυριακή θα φθάσει ακόμη και τους 39 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα θα συννεφιάσει και προς το μεσημέρι πιθανόν να βρέξει, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά (19-30 βαθμούς Κελσίου). Αραιή συννεφιά θα επικρατήσει και την Τρίτη, ενώ από Τετάρτη η ηλιοφάνεια θα επιστρέψει και μαζί με αυτή και οι φυσιολογικές θερμοκρασίες.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι καλλιεργητικές φροντίδες των θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών, καθώς αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες καλλιέργειες. Όσον αφορά στα ποτίσματα, απομένουν 2-3 μικρής διάρκειας (του 24ώρου), ενώ για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού για προληπτικούς λόγους αναμένονται άλλοι 2-3 ψεκασμοί. Σε γενικές γραμμές η φετινή παραγωγή στον κάμπο χαρακτηρίζεται καλή και η εκτίμηση είναι ότι η μέση στρεμματική απόδοση θα φθάσει ή θα ξεπεράσει τα 400 κιλά\στρ.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

*Μόνο κτηνοτρόφοι χωρίς στάβλο, οι οποίοι δηλώνουν στο ΟΣ∆Ε ως αγελαία τα αιγοπρόβατά τους, θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση 10 ευρώ ανά κεφάλι, που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ως αποζηµίωση για την αυξηµένη κατανάλωση ζωοτροφών λόγω παγετού. Η ενίσχυση αυτή θα δοθεί µέσω κρατικών κονδυλίων (de minimis) και έρχεται σε συνέχεια των πολικών θερµοκρασιών που επικράτησαν στις περισσότερες περιοχές της χώρες τον περασµένο Γενάρη. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ Βάκης Τσιοµπανίδης κάνει λόγο για κοροϊδία καθώς όπως υποστηρίζει η σχετική στήριξη αφορά µόνο 1.700 κτηνοτρόφους (δηλώνουν ζώα ως αγελαία) σε ολόκληρη τη χώρα και 200.000 ζώα.

* Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε τροποιητική απόφαση για τον «Καθορισμό των λεπτομερειών χορήγησης της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι». Στην απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης αναφέρεται ότι κρίνεται μη επιλέξιμο της ειδικής ενίσχυσης (για το 2017) το βαμβάκι, όταν διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον αγρότη ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%.

ΑΚΑΚΙΕΣ

Στο περίμενε βρίσκονται ακόμη οι παραγωγοί ακακίας και λεύκας, κυρίως στα Φάρσαλα, καθώς έχουν λαμβάνειν τις επιδοτήσεις των δασών για τα έτη 2015-2017. Τα Δασαρχεία, επικαλούμενα έλλειψη προσωπικού δεν προχωρούν τους σχετικούς ελέγχους και η διαδικασία καθυστερεί σημαντικά.

ΑΔΕΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΝΕΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το ΥπΑΑΤ η λίστα των επιλέξιμων παραγωγών για χορήγηση άδειας φύτευσης αμπέλου για το 2017. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν μέσω των ψηφιακών εφαρμογών το έντυπο χορήγησης της άδειας ανά τεμάχιο, από τις ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους κωδικούς με τους οποίους είχαν κάνει την αίτηση.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το σχέδιο νόμου για τον αγροτικό συνδικαλισμό έθεσε προχθές Τετάρτη 16 Αυγούστου και για διάστημα 30 ημερών, σε διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Σύμφωνα με το σχέδιο, συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών που μπορούν να συνιστώνται και να λειτουργούν στον αγροτικό χώρο αποτελούν οι ΚΑΣ, οι ΚΟΑΣ, ΚΕΣΑΣ, οι ΕΝΑ και η ΠΕΝΑ. Επίσης, παραγωγοί βιολογικής ή συμβατικής γεωργίας που διακινούν τα προϊόντα τους σε αγορές παραγωγών, μπορούν να ιδρύουν Ενώσεις Αγορών Παραγωγών (ΕΑΠ), Ομοσπονδία Ενώσεων Αγορών Παραγωγών (ΟΕΑΠ) και Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγορών Παραγωγών (ΣΕΑΠ). Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ενιαίο συνδικαλιστικό αγροτικό κίνημα που θα εκφράζει όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας. Όπως και να ΄χει λίγοι στον κάμπο θα μπούν στη διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, καθώς θεωρούν ότι ο συνδικαλισμός δεν μπαίνει σε …καλούπια. «Συνδικαλισμός που ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, είναι ελεγχόμενος, άρα και μη αποτελεσματικός» δηλώνουν οι Θεσσαλοί, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κίνηση Αποστόλου ως «μια προσπάθεια του υπουργού να παρουσιάσει νομοθετικό έργο».

ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΘΕΡΙΣΜΟΣ

ΚΛΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Σχετικό κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια ιστορική στιγμή, στον πρώτο επίσημο θερισμό ανθών βιολογικής κλωστικής κάνναβης απευθύνει η ΚΟΙΝΣΕΠ Kannabio στην Κοκκίνα Μαγνησίας, από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου. Έτσι σήμερα Παρασκευή όσοι αγρότες θέλουν να μάθουν περισσότερα για το φυτό και να δουν από κοντά τη διαδικασία του θερισμού (χειρωνακτικά για ανθό), μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 6977-705226

ΚΑΡΥΔΙΑ

Ο αριθμός των συλλήψεων της Καρπόκαψας (Cydia pomonella)στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων παραμένει μικρός, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου. Παρόλα αυτά, συνιστάται τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, διότι η τρίτη γενιά, όπου εμφανιστεί, μπορεί να αποβεί καταστροφική. Σε περίπτωση προσβολής συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), chlorantraniliprole, deltamethrin, phosmet, Cydia pomonella granulosis virus.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

«Ουδεμία αύξηση αγροτικών τιμολογίων ή ΕΤΜΕΑΡ έχει πραγματοποιηθεί» όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ, σχολιάζοντας σχετικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διαμαρτυρίες αγροτών από την περιοχή της Λάρισας περί αυξήσεως των αγροτικών τιμολογίων και ειδικότερα του τέλους υπέρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προφανώς οι αγρότες έχουν διαφορετική γνώμη.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΠΙΕΣ

ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΛΟΦΟ

Για ένα «τρομακτικό και ανυπόφορο θέαμα» κάνουν λόγο κάτοικοι του Διλόφου του Δήμου Κιλελέρ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες κάμπιες, οι οποίες έχουν κάνει κατάληψη σε αυλές και βεράντες σπιτιών. Το φαινόμενο με τα σμήνη των ενοχλητικών αυτών εντόμων άρχισε να γίνεται έντονο την ημέρα του 15Αύγουστου και μέχρι χθες η παρουσία της κάμπιας εξαπλώνονταν σε ανησυχητικό βαθμό. Οι κάμπιες φαίνεται ότι ξεπηδούν από το δασύλλιο με τα πεύκα που βρίσκεται ψηλά στο χωριό και σιγά σιγά κατηφορίζουν προς τις κατοικίες του χωριού. Έχουν μέγεθος ακρίδας και είναι ανθεκτικές στους πρώτους ψεκασμούς που έγιναν προ ημερών. Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σωτηρίου αναφέρει ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και πως σε 2-3 μέρες οι κάμπιες θα γίνουν πεταλούδες, θα πετάξουν και θα φύγουν. Όσον αφορά στο αίτημα περί ψεκασμού, η Εταιρία με την οποία συνεργάζεται ο δήμος διευκρίνισε ότι «η παρούσα χρονική στιγμή δεν προσφέρεται και συνήθως ο ψεκασμός είναι αποτελεσματικός περί τα τέλη Οκτωβρίου».

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Εγκύκλιο προς τις ΔΑΟΚ εξέδωσε το τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος μη επιτρεπόμενων ποικιλιών σταφυλιών στα οινοποιεία. Σύμφωνα με το έγγραφο οι «οι αμπελουργοί υποχρεούνται πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να υποβάλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιημένη καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας) από τα οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος φύτευσης ή αναφύτευσης. Τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να συμφωνούν με τα στοιχεία που δηλώνονται στη δήλωση συγκομιδής των αμπελουργών, στη δήλωση παραγωγής της οινοποιητικής επιχείρησης ή τη δήλωση εμπορίας της εμπορικής (κατά περίπτωση) καθώς και με τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass