ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΜΗ

Χαμόγελα για το ακτινίδιο στον Πυργετό

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2017 22:07

Το ακτινίδιο Πυργετού-Αιγάνης στο Δέλτα του Πηνειού, στην κοιλάδα των Τεμπών τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν της περιοχής και σε ένα προϊόν η πορεία του οποίου επηρεάζει την τοπική οικονομία, χάρη στην ποιότητά του, που δεν οφείλεται μόνο στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες αλλά και στις καλλιεργητικές φροντίδες και το μεράκι των παραγωγών.

Μάλιστα κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στην καλλιέργεια ακτινιδίου, καθώς αυτή προσφέρει ένα σταθερό εισόδημα, άλλοτε πενιχρό κι άλλοτε ισχυρό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 3.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρυσι, φέτος τα δέντρα ξεπέρασαν τα 3.500 στρ, με μέση στρεμματική απόδοση τους 3 τόνους, άρα αναμένεται ένα τονάζ περίπου στους 10.000 τόνους. Σύμφωνα με το μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Πυργετού Θανάση Βλάχο «η δυναμική της περιοχής είναι τέτοια που αντιπροσωπεύει το 8% της εγχώριας παραγωγής».

Φέτος η ποιότητα αναμένεται καλή, καθώς το προϊόν δεν επηρεάστηκε από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται η ποιοτική και σταθερή άρδευση που γίνεται από τον γειτονικό Πηνειό. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ λίγες μέρες πριν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή ακτινιδίου, από τον Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο προβολής και εξωστρέφειας του προϊόντος.

Όσον αφορά στις τιμές, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο «το ενδιαφέρον των εταιριών που διαπραγματεύονται με την Ομάδα Παραγωγών είναι μεγάλο. Πέρυσι οι πληρωμές κυμάνθηκαν από 40-42 λεπτά, αλλά φέτος η εκτίμησή μας είναι ότι θα κερδίσουμε κάτι παραπάνω». Η πλειοψηφία της παραγωγής (90%) εξάγεται, ενώ φέτος κάποιες εταιρίες που απορροφούν την τοπική παραγωγή σκοπεύουν να προωθήσουν το ακτινίδιο στην κινέζικη αγορά. Ακόμη η ΟΠ Ακτινιδίου (αριθμεί 45 μέλη) έχει καταθέσει φάκελο στο πρόγραμμα 4.2.1. (Μεταποίηση, Εμπορία, Ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων) για την δημιουργία ιδιόκτητων ψυγείων και αποθηκευτικών χώρων, εξέλιξη που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ισχύ. 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass