ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Αυλαία χθες για τη Γιορτή Ελιάς Γόννων

* Κ. Κολλάτος: Αρωγοί στους αγώνες των ελαιοπαραγωγών

Δημοσίευση: 30 Νοε 2015 0:10

ΓΟΝΝΟΙ

Του Κώστα Τσόλα

Ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία στους Γόννους του Δήμου Τεμπών η 3η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς στον διαμορφωμένο χώρο δίπλα από την Πινακοθήκη, που διοργανώθηκε από τον Δήμο μέσω του ΔΟΠΑΠΕΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και την αναπτυξιακή εταιρία (ΑΕΝΟΛ) που σκοπό είχε να ωφελήσει την οικονομία της περιοχής και να αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και επιστημόνων.

Η έναρξη της χθεσινής δεύτερης ημέρας κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών παραλίγο να εξελιχθεί σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Παπαδόπουλου, χωρίς ωστόσο να δοθεί περαιτέρω διάσταση.

Την έναρξη έκανε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος σημειώνοντας αρχικά ότι και η φετινή Γιορτή Ελιάς θα συντελέσει στην περαιτέρω αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των κρίκων στην παράγωγη ελιάς και ελαιολάδου με απώτερο σκοπό ένα ποιοτικότερο αλλά ταυτόχρονα οικονομικό τελικό προϊόν που θα λειτουργήσει ως μοχλός για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, μια αναζωογόνηση πιο επιβεβλημένη από κάθε άλλη φορά.

Η καθιέρωση πλέον αυτής της γιορτής είναι σίγουρα από μόνη της ένα σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της αναπτυξιακής μας δυναμικής.

Συνεχίζοντας στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών επισήμανε επίσης ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τον Δήμο Τεμπών είναι ο πρωτογενής τομέας σε ένα Δήμο όπου η ποικιλομορφία των καλλιεργειών χρειάζεται στήριξη, ενίσχυση, προβολή και διαρκή ανταγωνιστικότητα.

Και συνέχισε: «Δίνουμε βαρύτητα στη δημιουργία βασικών υποδομών άρδευσης, αγροτικής οδοποιίας και στον ορθολογισμό των αρδευτικών τελών.

Η φετινή γιορτή αποκτά συμβολική σημασία γιατί:

-προασπίζει τις αξίες που βάλλονται από παντού.

- προασπίζει την κοινωνική συνοχή, τον σεβασμό στον καταναλωτή, τον σεβασμό στην ποιότητα, τον σεβασμό στον διπλανό μας, τον σεβασμό στον εαυτό μας.

Διαβεβαιώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται δίπλα στους ελαιοπαραγωγούς και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ενίσχυσης και δημιουργίας αυτού του εξαιρετικού προϊόντος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας».

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι γιορτές σαν αυτή είναι ουσίας τιμώντας τους ανθρώπους του μόχθου, της εργασίας και του κόπου. Δίνοντας και ένα πολιτικό τόνο στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας παραγωγός με τις τράπεζες να είναι κλειστές χωρίς να μπορεί να βοηθηθεί οικονομικά στη μεταποίηση των προϊόντων τα οποία όπως π.χ. το λάδι και η ελιά φεύγουν στην Ιταλία και επιστρέφουν πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι για τον αγρότη σήμερα το χρήμα είναι ακριβότερο, με ακριβότερους συντελεστές και κόστος σε σύγκριση με αγρότες άλλων χωρών και κατέληξε παροτρύνοντας τους πολίτες να προτιμούν μόνο τα ελληνικά και ντόπια προϊόντα.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

* Αμέσως μετά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος αφού απάντησε στα λεγόμενα του κ. Αγοραστού τον οποίο χαρακτήρισε «εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας» μιλώντας για την ελιά τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό προϊόν για την περιοχή, πρότεινε τη δημιουργία ομάδων παραγωγών. Αναφέρθηκε επίσης στην Κάρτα Αγρότη και στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.

* Ιερό τόπο χαρακτήρισε τους Γόννους και την ευρύτερη περιοχή, όπως στην αρχαιότητα όπου καλλιεργούνταν η ελιά και παράγονταν το λάδι ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Κέλλας. Αναφέρθηκε και εκείνος στις ελληνικές τράπεζες που περιήλθαν στα χέρια των ξένων σημειώνοντας ότι μαζί μ’ αυτές περιήλθαν στους ξένους και περιουσίες Ελλήνων πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα είπε «Το αντίδοτο σ’ αυτή την κρίση είναι εδώ. Γύρω μας. Δίπλα μας. Είναι οι πολύτιμοι καρποί ενός ευλογημένου τόπου, οι οποίοι θα έπρεπε να αποτελούν την ατμομηχανή της εξωστρέφειας και της ποιοτικής μας διαφοροποίησης σε ολόκληρο τον πλανήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός, για να αναρωτηθεί: «Πόσο διαφορετική θα ήταν η πορεία της χώρας, αν η κυβέρνηση άφηνε στην άκρη τα προσχήματα και αντί να συγκαλεί σύνοδο των πολιτικών αρχηγών για ζητήματα με τα οποία θέλει να δημιουργήσει αντίβαρα απέναντι σε όλα όσα έρχονται, επεδίωκε τη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης με αιχμή του δόρατος τα αρίστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα της χώρας, όπως η ελιά και το ελαιόλαδο; Πόσο διαφορετική θα ήταν η πορεία της χώρας αν είχαμε εδώ και χρόνια προτάξει αυτόν τον σχεδιασμό, αντί για τις αλόγιστες δαπάνες και τις τακτοποιήσεις κομματικού στρατού;».

«Αν αυτή η χώρα θέλει να πάει μπροστά, τότε η υπεύθυνη πολιτεία διά της κυβέρνησής της, οφείλει να σκύψει στο πλευρό των εργατών της γης και να τους εξασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες, που θα τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν και να εκσυγχρονίσουν την αγροτική παραγωγή, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομικής ευημερίας. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε και μόνον έτσι, προϊόντα όπως η ελιά και τα παράγωγά της, θα βρουν τη θέση που τους αξίζουν στην τοπική μας οικονομία», κατέληξε ο κ. Κέλλας.

* Πολιτική αρχικά και η τοποθέτηση του βουλευτού του «Ποταμιού» κ. Κώστα Μπαργιώτα. Μίλησε για την οικονομική κρίση την τελευταία 5ετία αφήνοντας αιχμές για εκείνους που μιλούσαν για μνημόνια και αντιμνημόνια. Ο κ. Μπαργιώτας κάλεσε όλους να συμβάλουν ώστε η χώρα να βγει το συντομότερο από την οικονομική κρίση.

* «Η αντίληψη της παρούσας διακυβέρνησης, που βλέπει τον παραγωγό ως «αγελάδα για άρμεγμα» επιβάλλοντας την πιο άγρια φορολόγηση δεν αφήνει περιθώρια καμιάς ελπίδας, όχι μόνον για τους αγρότες μας αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία. Ας ευχηθούμε, ωστόσο, τελικά να επικρατήσει η λογική και η αίσθηση του κοινού συμφέροντος και όχι μικροπολιτικές και ανεύθυνες επιδιώξεις». Τα παραπάνω ανέφερε σε μήνυμά του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον Δήμο Τεμπών, με αφορμή την 3η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο συμμετέχοντας στην 54η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), στο μήνυμά του συγχαίρει τη Δημοτική Αρχή και όλους τους εμπλεκόμενους για την πληρότητα των θεμάτων που θα καλύψουν οι προσκεκλημένοι ομιλητές, καθώς και το πλήθος των παράλληλων δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί.

Επίσης ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Στο μικρό διάστημα της θητείας μου προσπάθησα στο αυστηρό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου να προωθήσω ζητήματα προς όφελος των παραγωγών, όπως η ολοκλήρωση της διαπίστευσης τριών ελληνικών εργαστηρίων ελαιόλαδου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», αλλά και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας».

Ο πρώην υπουργός κατέληξε τονίζοντας ότι η εμπειρία του αυτή ενίσχυσε την πεποίθησή του ότι «η πρωτογενής μας παραγωγή μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα συνώνυμη της ποιότητας και της δημιουργίας. Αρκεί η πολιτεία να βρίσκεται δίπλα στον παραγωγό, να τον καθοδηγεί και να τον συνδράμει, αλλά και ο παραγωγός να συνειδητοποιήσει ότι η εξαγωγή του λαδιού χύμα, στερεί την προστιθέμενη αξία του προϊόντος και από τον ίδιο».

Ακολούθησαν ομιλίες για την ελιά και το λάδι από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας κ. Παναγιώτη Γούλα και από τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας Παν. Καλφούντζο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολιτιστικό δρώμενο του Μ.Ε.Σ. Γόννων και ποιήματα από τη δασκάλα Μαρία Τσεκούρα Μπασλή καθώς και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το παιδικό τμήμα του Μ.Ε.Σ. Γόννων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν για ντόπιους και επισκέπτες τα περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους επαγγελματίες και παραγωγούς με θέμα την ελιά και το λάδι και έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γόννων. Εντυπωσίασε επίσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων η έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Επίσης στο Λαογραφικό Μουσείο ο υπεύθυνος και «ψυχή» του κ. Βασίλης Καραβιδές ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά στη διάσωση και την παραπέρα διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, το διήμερο των εκδηλώσεων ξενάγησε τους επισκέπτες στον πολιτιστικό θησαυρό των Γόννων και της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα σε όλους από διακεκριμένους σεφ και από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Γόννων.

Συντονιστές εκδήλωσης ήταν οι δρ. Τσαντήλας Χρίστος, κ. Τσιόπα Γεωργία.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθ. Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τσούγιας, Κώστας Τσεργάς και Χρ. Τσάτσαρης, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Βασίλης Μακατός, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΤ κ. Μιχ. Καρατέγος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γόννων κ. Γιώργος Μπανιώρας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γεώργιος Μανώλης, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας, ο πρώην δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας κ. Αστ. Χονδρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Φάνης Βουλιώτης, ο διευθυντής σύνταξης της «Ε» κ. Χρήστος Τσαντήλας κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass