ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Πρόγραμμα δύο όψεων, αλλά και… αντιδράσεων

*Πρόεδρος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λάρισας, Δ. Παπαποστόλου: Να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους *Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Δεληγιάννης: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις, λιγότερες όμως θα ικανοποιηθούν * Υπ. Εσωτερικών: 3.530 παραπάνω ωφελούμενοι φέτος σε σχέση με πέρυσι

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2016 12:00

Του Κώστα Γκιάστα

Σε κουίζ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών πινάκων ωφελουμένων του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την περίοδο 2016 – 2017 και αφορά σε επιδοτούμενη – δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τους κυριότερους αριθμούς που αφορούν στο πανελλήνιο, μένει εκτός προγράμματος, ένα στα τρία παιδιά (36.769 από τα 121.569 για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση) και χιλιάδες οικογένειες θα πρέπει να επωμιστούν το οικονομικό βάρος κάποιου ιδιωτικού ή δημοτικού παιδικού σταθμού. Σε περίοδο τόσο δύσκολων οικονομικών συνθηκών, φαίνεται «βουνό» τόσο για τους άνεργους όσο και για τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εσωτερικών με χθεσινή του ανακοίνωση, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των ωφελούμενων της δράσης ανέρχεται στους 84.800, αυξημένος κατά 3.530 σε σχέση με την περσινή χρονιά». Στόχος του προγράμματος σύμφωνα με την ίδια πηγή ήταν πρωτίστως «να διασφαλίσει ότι όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από το κατώφλι της φτώχειας θα λάβουν την σχετική ενίσχυση» κάτι που σαφώς πετυχαίνει σε ένα βαθμό.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι, αν κάποια στιγμή θα πρέπει να προφυλαχτούν και σε κάποιο βαθμό οι οικογένειες των εργαζομένων, πλήρους, μερικής ή περιστασιακής απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για κατηγορίες, τα εισοδήματά των οποίων σε συντριπτικό ποσοστό δηλώνονται εξ ολοκλήρου στη φορολογική τους δήλωση αλλά στο σύνολό τους δεν έφταναν ούτε το 30% των ωφελουμένων του φετινού προγράμματος, βάσει του αντίστοιχου πίνακα που εξέδωσε η ΕΕΤΑΑ. Όλοι αυτοί θα πρέπει να βρούνε τα χρήματα από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό που είναι ήδη «πληγωμένος».

Στην «Ε» μίλησε τόσο ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής όσο και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λάρισας. Ο μεν κ. Δεληγιάννης υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δούμε ένα πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για την προσχολική αγωγή» ενώ ο κ. Παπαστόλου αντίστοιχα ανέφερε πως εκτός από τους άνεργους θα «πρέπει να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους γονείς, όταν έχουν απολέσει με τις συνεχείς μειώσεις μεγάλο μέρος των αποδοχών τους».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πίνακες των ωφελουμένων ανά κατηγορία απασχόλησης, ανά κατηγορία οικογενειακής κατάστασης.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ;

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου υπογράμμισε πως: «Το γεγονός ότι φέτος 37.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών οφείλεται στη μη στήριξη των δημοτικών δομών με τους απαραίτητους πόρους . Το κράτος πρόνοιας καθημερινά υποχωρεί. Πολύ σωστά στην επιλογή πριμοδοτείται η ανεργία αλλά παράλληλα πρέπει να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους γονείς, όταν έχουν απολέσει με τις συνεχείς μειώσεις μεγάλο μέρος των αποδοχών τους».

*Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών στη χθεσινή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι: «Όπως είχαν αρχικώς επισημάνει και οι συναρμόδιοι υπουργοί, με το νέο σύστημα επιτυγχάνεται κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, καθώς τη φετινή χρονιά “voucher” λαμβάνουν όλα τα παιδιά οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας (52.797 παιδιά) και όλα τα παιδιά με αναπηρία (2.903 παιδιά).

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι το γεγονός ότι για τη δράση του προγράμματος διατέθηκαν συνολικά 193 εκ. ευρώ, σημειωτέον ότι δόθηκαν 18,5 εκ. ευρώ παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό που είχε οριστεί στα 174,5 εκ. ευρώ».

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα υπογραμμίζει πως «για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των ωφελούμενων της δράσης ανέρχεται στους 84.800, αυξημένος κατά 3.530 σε σχέση με την περσινή χρονιά».

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΣΕΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, κ. Δημήτρης Δεληγιάννης μίλησε στην «Ε» για το συγκεκριμένο ζήτημα και είπε: «Είναι φανερό πως έχει ανακύψει ένα σημαντικό ζήτημα. Ενώ αυξήθηκαν οι αιτήσεις στο πλαίσιο του νομού, παράλληλα έχουμε έναν μικρότερο αριθμό αιτήσεων που θα ικανοποιηθεί. Αυτό σημαίνει πως ένα παιδί στα τρία συμπολιτών έμεινε εκτός της διαδικασίας. Είναι φανερό πως αυτό με έναν τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί» και συνέχισε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας να βγάλουμε συνολικούς πίνακες με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον Δήμο Λαρισαίων τον Ιούνιο, σε συνδυασμό και με τα voucher που θα μαζευτούν, προκειμένου 5 Σεπτέμβρη να γίνουν κανονικά οι αγιασμοί στους παιδικούς σταθμούς. 1-2 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτοί οι παιδικοί σταθμοί και το προσωπικό στη θέση του για την περίοδο της φιλοξενίας».

Για το αν προκύπτουν οργανωτικά ζητήματα υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια διαδικασία σε εξέλιξη οπότε θα ήθελα να είμαι συγκρατημένος. Η αλήθεια είναι πως σε ένα βάθος χρόνου, θα πρέπει να δούμε ένα πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για το γίνεται στην προσχολική αγωγή.

Ειδικά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Λάρισας υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα καθώς το μισό προσωπικό είναι μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ άρα εξαρτώνται άμεσα από την πορεία του προγράμματος και την ανταπόκριση των παιδιών σε σχέση με τα voucher. Απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε αυτό έχει έναν ορίζοντα συγκεκριμένο. Θα πρέπει να δούμε τη στελέχωση των παιδικών σταθμών, αυτών των κοινωνικών δομών, με μόνιμο προσωπικό το οποίο θα μας δώσει και μια δυνατότητα σχεδιασμού για το μέλλον».

Για το γεγονός πως τα χρήματα σε πρώτη φάση θα δοθούν από τις Περιφέρειες και από τον Φεβρουάριο και μετά από το Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε: «Αυτό που έχει φανεί από τα προηγούμενα χρόνια είναι πως υπήρξε μια καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων. Μπορεί τα χρήματα να είναι εξασφαλισμένα από την μια και να μην ανησυχούν διάφοροι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Από την άλλη όμως από ό,τι καταλαβαίνουμε πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα ως προς την καταβολή των μισθών στο προσωπικό που είναι ενταγμένο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όπως και να ‘χει είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και εύχομαι να δούμε προτάσεις βελτίωσης που θα καταθέσουμε σαν δημοτική αρχή αλλά και γενικότερα ως αυτοδιοικητικό κίνημα απέναντι στα υπουργεία. Αυτό που σίγουρα φαίνεται πως με ένα τρόπο η οργανωμένη κοινωνία θα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα οικογενειών που έχουν προβλήματα από την κρίση. Δεν θα πρέπει να έχουν προβλήματα ακόμα και για το αυτονόητο δικαίωμα να στείλουν τα παιδιά τους σε έναν παιδικό σταθμό. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass