ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΧΘΕΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Με 42 προσφυγόπουλα ξεκινούν οι πρώτες δομές εκπαίδευσης

* Αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας και στο Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας * Προσλήφθηκαν εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2017 22:45

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα σε δύο σχολεία του Δήμου Λαρισαίων, η λειτουργία των πρώτων απογευματινών τμημάτων εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων -Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), για τη φετινή σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν δύο τμήματα των 21 μαθητών, στο Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας και στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, αντίστοιχα, ενώ προβλέπεται άμεσα να ακολουθήσει η λειτουργία και νέου τμήματος εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στο Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας.

Η απόφαση πάρθηκε χθες, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, από την Επιτροπή Συντονισμού για τους πρόσφυγες στη Λάρισα, με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνων της ομάδας διαχείρισης των ΔΥΕΠ Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας κ.κ. Ρίας Πελεκίδου, Ρένας Στάμου και Βασίλη Καλόγηρου, των συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) των παιδιών στον καταυλισμό του Κουτσόχερου, κ.κ. Δήμητρας Μακρή, Εύης Βασιλειάδου και Θωμά Καραβέντζα, του αντιδήμαρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, και του διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρη Βούλγαρη, παρουσία και του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας κ. Σταύρου Αποστολου.

Τα δύο τμήματα -Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), στα σχολεία της Λάρισας, θα στελεχώσουν έξι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, η πρόσληψη των οποίων ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Παιδείας.

Στο σύνολό τους προσελήφθησαν για τη Λάρισα εννιά εκπαιδευτικοί, τρεις εκ των οποίων νηπιαγωγοί, οι οποίοι θα στελεχώσουν το νηπιαγωγείο που λειτουργεί στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.

Οι εννιά προσληφθέντες εκπαιδευτικοί, είναι οι: Λαδά Μαρία, Ολύμπιος Παύλος, Χριστοδούλου Φωτεινή, Λιγκανάρη Δήμητρα, Τοπαλίδου Αικατερίνη, Ξανθή Μαρία, Μενεγάτου Μυρτούλα, Βαρσάμη Θεοδώρα και Κοπάνα Ζαφειρούλα.

Για την κάλυψη αναγκών των ΔΥΕΠ σε όλη τη χώρα προσελήφθησαν συνολικά για το σχολικό έτος 2017-2018, 197 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ 02-Φιλολόγων, ΠΕ 03-Μαθηματικών, ΠΕ 70-Δασκάλων, ΠΕ 60-Νηπιαγωγών, ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας ΠΕ 08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ 11-Φυσικής Αγωγής, ΠΕ16.01-Μουσικής, ΠΕ19-20-Πληροφορικής και ΠΕ32-Θεατρικών Σπουδών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «Ένταξη προσφυγόπαιδων, ηλικίας έως 15 ετών, στο Εκπαιδευτικό Σύστημα» του Εθνικού Προγράμματος Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020.

Να σημειωθεί ότι ήδη λειτουργεί το πρώτο πρωινό τμήμα εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στη Λάρισα, με τριάντα τέσσερα προσφυγόπουλα, από το Κέντρο Φιλοξενίας του Κουτσόχερου, σε τρία σχολεία:

Πρόκειται για παιδιά προσφύγων, που την περσινή σχολική χρονιά είχαν ενταχθεί σε απογευματινά τμήματα εκπαίδευσης- Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) - που λειτούργησαν

σε σχολεία της Λάρισας, έχουν βασικές γνώσεις της ελληνικής γλώσσας και φέτος εντάχθηκαν σε πρωινό σχολικό διδακτικό ωράριο και συγκεκριμένα σε Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ).

Αναλυτικότερα, Τάξεις Υποδοχής πρωινού ωραρίου λειτουργούν για πρώτη φορά φέτος στα εξής σχολεία της Λάρισας: 31ο Δημοτικό Σχολείο, 1ο και 8ο Γυμνάσια. Στην τάξη υποδοχής του 31ο Δημοτικού συμμετέχουν 16 μαθητές, και στις τάξεις των γυμνασίων 18 μαθητές στο σύνολό τους.

ΔΥΕΠ ΣΕ ΕΞΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, οι σχολικές μονάδες, εντός των οποίων θα λειτουργήσουν για το τρέχον σχολικό έτος 2017-18, ΔΥΕΠ στη Λάρισα, είναι οι εξής: 7ο, 26ο και 30ό Δημοτικά Σχολεία Λάρισας, Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας, Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας και 3ο Γυμνάσιο Λάρισας.

ΖΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ…

Με το εγχείρημα των ΔΥΕΠ να μετρά τον δεύτερο χρόνο του στην πόλη μας, παράλληλα συνεχίζεται εντατικά η επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, χθες ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Ζώντας μαζί», που αφορούσε στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και στην ομαλή ένταξή τους στο νέο τους κοινωνικό περιβάλλον.

Απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στις τάξεις εκπαίδευσης προσφύγων, αλλά και γενικότερα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να ενημερωθούν για πρακτικές προσέγγισης και διδασκαλίας της ευαίσθητης αυτής ομάδας παιδιών.

Το σεμινάριο οργάνωσαν το Γραφείο Συντονισμού και Παρακολούθησης Εκπαίδευσης Προσφύγων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και διεξήχθη από την Unicef και το British Council, σε αίθουσα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Αναλυτικότερα αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών οι οποίοι διδάσκουν ή μπορεί να κληθούν να διδάξουν σε τάξεις με πρόσφυγες μαθητές.

Η θεματολογία του περιλάμβανε την ανάδειξη καλών εκπαιδευτικών πρακτικών σε συνάρτηση με το πολιτισμικό υπόβαθρο των προσφυγικών πληθυσμών, πρακτικών θετικής πειθαρχίας, διαχείρισης παιδικού τραύματος, παρεμβάσεων για την προώθηση της μη – βίας και βιωματικές δραστηριότητες ψυχοσυναισθηματικής προσέγγισης των παιδιών αυτών των ομάδων.

Ομιλητές και τις δύο ημέρες του σεμιναρίου ήταν η Δρ. Ειρήνη Αδαμοπούλου, σχολική σύμβουλος, ψυχολόγος υπεύθυνη παιδικής προστασίας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Σκαραμαγκά και η κ. Ειρήνη Καρέτα εκπαιδεύτρια του British Council.

Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς διανεμήθηκαν εγχειρίδια και συμπληρωματικά φυλλάδια σχετικά με τις εισηγήσεις και με θεματολογία «χτίζοντας ψυχικά ανθεκτικές τάξεις», «παιδικό τραύμα και εκδήλωση συμπεριφορών στην τάξη» κ.α.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass