Η ΟΜΑΔΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Φοιτητές στη Λάρισα, γιατροί στην Κένυα

*Στόχος: Η προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2017 22:07

Στο βαρύ πρόγραμμά τους «προσθέτουν» άλλο ένα μάθημα, αυτό της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Ο λόγος για είκοσι φοιτητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι μαζί με δύο καθηγητές τους θα βρεθούν για 15 ημέρες το ερχόμενο καλοκαίρι στην Κένυα.

Τους φοιτητές θα συνοδεύουν ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο αναπληρωτής καθηγητής Εργαστηριακής Ανοσολογίας Ματθαίος Σπελέτας.

Ενθουσιασμένοι για το ταξίδι τους στην Αφρική ο Κωνσταντίνος Ανάργυρος και ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, μέλη της Ομάδας Εξωτερικής Αποστολής Φοιτητών/τριών Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλούν στην «Ε» για τον στόχο τους που δεν είναι άλλος από την προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο. Σκοπός μέσω του ταξιδιού όπως εξηγούν είναι να μπει ο θεμέλιος λίθος έτσι ώστε αυτή η ομάδα να συνεχίσει την ανθρωπιστική της δράση. «Η Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής συστάθηκε και δραστηριοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση του κ. Χατζηχριστοδούλου. Στο πλαίσιο των δράσεών της προγραμματίζεται το ταξίδι στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι το ερχόμενο καλοκαίρι, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των τριγύρω επαρχιών, και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις δράσεις της θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Μητρόπολης Κένυας», σημειώνει ο Κ. Ανάργυρος.

Οι νέοι επιστήμονες θα φιλοξενηθούν στη Μητρόπολη, είναι γνωστή η ιεραποστολική της δράση και το μεγάλο έργο που επιτελεί στην περιοχή και αυτό θα ενισχυθεί με την προσφορά υγειονομικής κάλυψης από την Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής. «Θα επισκεπτόμαστε χωριά μαζί με τους εκπροσώπους της Μητρόπολης και θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας», δηλώνει ο Χ. Χαραλαμπίδης και προσθέτει σχετικά με το υγειονομικό υλικό «εξαιτίας της νομοθεσίας δεν μπορούμε να έχουμε μαζί μας υγειονομικό υλικό. Να το φέρουμε δηλαδή από την Ελλάδα. Για αυτό τον λόγο θα συγκεντρώσουμε χρήματα τα οποία θα παραδώσουμε στη Μητρόπολη και εκείνοι θα αγοράσουν τα φάρμακα από την Κένυα».

Στην ερώτηση γιατί επέλεξαν το πρώτο τους ταξίδι να είναι στην Κένυα απαντούν ότι «είναι τόπος με πολλές αντιθέσεις, αυτή τη στιγμή η πολιτική κατάσταση είναι σταθερή χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα, σκοπός είναι η δική μας παρουσία να ενισχύσει την ιεραποστολή. Για αυτούς τους λόγους επιλέξαμε την Κένυα, δεν θα κάναμε το πρώτο μας ταξίδι σε εμπόλεμη ζώνη». Στην Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής συμμετέχουν φοιτητές και μικρότερης ηλικίας, όχι μόνο τελειόφοιτοι για να υπάρχει συνέχεια, όπως λένε στο έργο της. «Θα είναι μια μεγάλη εμπειρία για όλους μας να συμμετάσχουμε σε μια δράση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, πριν τελειώσουμε τη σχολή μας. Εξάλλου αυτός είναι ο βασικός πυλώνας της Ιατρικής, η προσφορά βοήθειας».

Οι νέοι είναι συνειδητοποιημένοι για την αξία του εθελοντισμού και υποστηρίζουν ότι «αυτή η ευκαιρία που μας δίνεται είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί θα γαλουχηθούμε στην αξία της προσφοράς αλλά γιατί θα συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας ως γιατροί, ως γιατροί που θα κληθούμε να λύνουμε προβλήματα. Δεν είναι υπερβολή που τη χαρακτηρίζουμε εμπειρία ζωής, είναι πολύτιμο που μπορούμε να τη βιώσουμε σε αυτή την ηλικία». Στον σχεδιασμό της Ομάδας Εξωτερικής Αποστολής εντάσσεται η δημιουργία ενός δικτύου ανθρωπιστικών φορέων για την υποστήριξη όλων όσων έχουν ανάγκη είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. «Με το ταξίδι αυτό θα δούμε πόσο διαφορετικά ζουν άνθρωποι τόσο μακριά μας. Θα μας κάνει να βγούμε από την καθημερινότητα και από τα στεγανά της κοινωνίας μας. Συγχρόνως όμως επιστρέφοντας θα μας κάνει να δούμε καλύτερα αυτόν που βρίσκεται δίπλα μας και έχει ανάγκη».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ  

Εκδήλωση με τίτλο «Γνωρίζοντας την Κένυα» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ., στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Η σχολή κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού του Δ.Ω.Λ. - τάξη Μαρίας Ρουκά, σε συνεργασία με την Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής Φοιτητών/τριών Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνουν εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ευαισθητοποίηση για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της Κένυας, μέσω προβολής μικρής διάρκειας σχετικού ντοκιμαντέρ και σύντομων ομιλιών, καθώς και ενημέρωση για τις δράσεις της Ομάδας Εξωτερικής Αποστολής. Θα ακολουθήσει ειδικά διαμορφωμένο μουσικό πρόγραμμα από την τάξη της Μαρίας Ρουκά και τους μουσικούς Ελένη Παπά (πιάνο), Βασίλη Λιάκο (μπάσο), Γιάννη Μακρυγιάννη (τύμπανα), Ιορδάνη Σοφιάδη (φλάουτο). Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν οικονομικά το έργο της Ομάδας μέσω κουτιού εισφορών.

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass