Ενα όνειρο 46 χρόνων έγινε πραγματικότητα

*ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ 24ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ*«Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ» ΤΟΝΙΣΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΒΕΛΗΣΣΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΑ *ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2023 18:00

Του Κώστα Γκιάστα
Ένα όνειρο που ξεκίνησε πριν από 46 χρόνια και συγκεκριμένα το 1977, χθες πήρε σάρκα και οστά, καθώς δίνεται προς χρήση το 24ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στη συνοικία της Τούμπας.

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, μα και μεγάλης χαράς, έγιναν τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης και φυσικά με γονείς και μαθητές και μαθήτριες της περιοχής. Όλοι τους εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για αυτό το δημιούργημα του Δήμου Λαρισαίων και το χαρακτήρισαν ως ένα στολίδι που μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση της περιοχής.
Αρχικά ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος είπε πως «είναι σπουδαίο έργο και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευχαριστούμε τη Δημοτική Αρχή για όλα όσα έκανε μέχρι τώρα, ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς για όλα όσα θα κάνουν από δω και εμπρός. Ευχαριστούμε τους γονείς και τα παιδιά που θα σεβαστούν τον χώρο ως δεύτερο σπίτι τους και θα το προσέξουν».
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του 24ου Δημοτικού Σχολείου, η κ. Βελησσαρία Μπόνια, είπε πως «ο Άι Βασίλης ήρθε στην ώρα του και μας έφερε ένα κόσμημα», για να συνεχίσει αναφέροντα πως: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Υπήρχε σαν όνειρο από το 1977, που ιδρύθηκε για πρώτη φορά αυτό το σχολείο ως διθέσιο». Εν συνεχεία, ευχαρίστησε όλους τους πρώην διευθυντές που έκαναν αιτήματα για να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη, ενώ ευχαρίστησε και όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε και τους συναδέλφους της που, όπως είπε, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους.
Τοποθετούμενος ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης ξεκίνησε αναφερόμενος σ’ ένα συγκινητικό δώρο και συγκεκριμένα μια ζωγραφιά που έγραφε ευχαριστούμε και την έλαβε από έναν μαθητή με το όνομα Θοδωρής. Είπε, μάλιστα, πως θα την κρατήσει.
«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή, καθώς παραδίδεται ένα κόσμημα στη συνοικία» τόνισε, υποστηρίζοντας πως αυτό το έργο θα φέρει κι άλλο κόσμο στην περιοχή, καθώς «με τέτοιες υποδομές το περιβάλλον γίνεται πιο θελκτικό».
Σημείωσε πως 24ο Δημοτικό ήταν ένα διαρκές αίτημα της συνοικίας, καθώς υπήρχαν τεράστια προβλήματα με τους δρόμους και τη μετακίνηση των μαθητών/-τριών.
«Τα χρηματοδοτικά προγράμματα από την πλευρά της Πολιτείας είναι πολύ λίγα για σχολεία κι έπρεπε να βρεθούν πόροι. Οι πόροι αυτοί βρέθηκαν στύβοντας το ταμείο του Δήμου και έγινε με ιδίους πόρους του Δήμου. Στριμωχτήκαμε, αλλά το κάναμε» είπε και ευχαρίστησε όλους εκείνους με τους οποίους συνεργάστηκε.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως η συνοικία της Τούμπας έχει ακόμα δουλειά. «Οι άνθρωποι της συνοικίας πρέπει να έχουν στο μυαλό τους δύο σημαντικά πράγματα. Την κατάργηση της τάφρου «Ι8» και η τάφρος «Ι1» να μην καταλήγει μέσα από την πόλη στον Πηνειό. Έτσι θα λυθούν σημαντικά προβλήματα». Ακόμα, υπογράμμισε πως μπορεί να δέχθηκαν μεγάλη πίεση για τα γεφυράκια, τα οποία δεν έγιναν, αλλά εξήγησε πως η εξέλιξη σχετιζόταν με θέματα χρηματοδοτήσεων.
Τέλος, η κ. Κατερίνα Καραγιώργου, διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, εξήγησε πως η χαρά όλων είναι μεγάλη, καθώς αυτό το κτίριο καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των μαθητών/-τριών της περιοχής αυτής που είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το διδακτήριο κατασκευάστηκε σε οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται: Από τις οδούς Κίτρους (πεζόδρομος) στα βορειοανατολικά, ανώνυμη δημοτική οδός στα βορειοδυτικά (πεζόδρομος), ανώνυμη δημοτική οδός στα νοτιοδυτικά (πεζόδρομος) και οδός Βασ. Ναούμ (πεζόδρομος) στα νοτιοανατολικά. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 3,1 στρέμματα. Η συνολική κάλυψη είναι 1,264 και η συνολική δόμηση 2157,81 τ.μ.
Το σχολικό συγκρότημα του 24ου Δημοτικού Σχολείου αποτελείται από τρεις πτέρυγες. Η κεντρική πτέρυγα είναι διώροφη και θα περιλαμβάνει και υπόγειο, η βορειοδυτική πτέρυγα είναι, επίσης, διώροφη, αλλά χωρίς υπόγειο, ενώ, τέλος, η νοτιοδυτική περιλαμβάνει την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Οι τρεις πτέρυγες ενοποιούνται με δύο πυλώνες - κεντρικά κλιμακοστάσια που εξασφαλίζουν την κάθετη κίνηση και με δύο κεντρικούς διαδρόμους.
Το υπόγειο περιλαμβάνει μηχανοστάσιο, λεβητοστάσιο, γενικό αρχείο, χώρο ΔΕΗ, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης, γενική αποθήκη και χώρο καθαρισμού.
Το ισόγειο περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα αισθητικής αγωγής, τραπεζαρία με κουζίνα και αποθήκη, κυλικείο, γραφείο δασκάλων, γραφείο διευθυντή, ιατρείο, γραμματεία WC μαθητών/-τριών, WC δασκάλων και WC ΑμεΑ. Η είσοδος στο συγκρότημα γίνεται κεντρικά σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο και συγκεκριμένα από τα δυτικά και μέσω στεγασμένου ημιυπαίθριου χώρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass