Είπαν «όχι» στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ -ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2024 15:06

«Οχι» στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είπαν χθες από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων, στο πλαίσιο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα.

Ο πρόεδρος Φοιτητών ΣΤΕΦ Μαρσέλ Βελικάι ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση και στα κόμματα που θέλουν να δώσουν ένα γερό χτύπημα στις σπουδές και στα πτυχία μας. Εμείς θα το φωνάζουμε δυνατά από δω πέρα, πως αυτό το πράγμα δεν θα περάσει. Δεν δεχόμαστε να υποβαθμίζεται το πτυχίο μας. Δεν δεχόμαστε η μόρφωση των ανθρώπων να εξαρτάται από το ποιος έχει ή δεν έχει λεφτά για να σπουδάσει. Στοχεύουμε το επόμενο διάστημα να υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα μας και θα προχωρήσουμε εκ νέου σε γενικές συνελεύσεις και σε κινητοποιήσεις, με καταλήψεις στη Λάρισα».
Ο Μιχάλης Ζαρίδης, εκ μέρους των φοιτητών Ιατρικής, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ήρθαμε προειδοποιητικά να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του Συντάγματος και προτιμάει να κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο για να εξυπηρετήσει κάποια ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό το ζήτημα είναι ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους φοιτητές, αλλά όλον τον λαό. Αύριο, μεθαύριο, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που σήμερα βρίσκονται στο Δημοτικό, δεν θα μπορούν να σπουδάσουν, καθώς η Παιδεία θα έχει γίνει εμπόρευμα, που θα παρέχονται πτυχία αμφιβόλου ποιότητας». Ο Μιχάλης Τζιατζιάς, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λάρισας, δήλωσε ότι: «Περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει το νομοσχέδιο, όμως περιμένουμε και από την Κυβέρνηση να ενισχύσει τη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ενίσχυση εννοούμε ασφάλεια των φοιτητών, ενίσχυση ευπαθών ομάδων οικογενειών φοιτητών, σίτιση, υποδομές και διορισμούς εκπαιδευτικών. Αυτό πρέπει να είναι το μέλημα της Κυβέρνησης. Επειδή όλοι γνωρίζουμε πως στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος, δυστυχώς θα υπάρξουν και Πανεπιστήμια αμφιβόλου ποιότητας. Καλούμε την Κυβέρνηση να συζητήσει με τα τριτοβάθμια όργανα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πριν καταθέσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο, για να δούμε πώς μπορεί να αναβαθμιστεί η Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι καθήκον της και δικό μας να αγωνιζόμαστε για καλύτερη Εκπαίδευση». Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Κωνσταντίνος Κούμας» συμμετείχε στη διαμαρτυρία και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα: «Διεκδικούμε: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 - όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας, πτυχία με αξία - μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών». Στο πλευρό των φοιτητικών συλλόγων (ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, Νοσηλευτική, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Ιατρικής, Βιοχημείας, Περιβάλλοντος, Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών) βρέθηκε και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αλλά και μέλη του ΕΚΛ. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass