ΤΟΝΙΣΘΗΚΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 15ης ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:

Παραγωγική επανάσταση για έξοδο απ' την κρίση

* Αγοραστός: Κάναμε 3+5 έργα, προϋπολογισμού 415 εκατ. ευρώ * Β. Παππάς: Οι επιχειρηματίες μας τολμούν και καινοτομούν

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2017 22:25

«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια «παραγωγική επανάσταση» σε συνδυασμό με μια «αντίσταση ποιότητας»… δήλωσε στα εγκαίνια της 15ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Καρδίτσας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη διάρκεια του χαιρετισμού του,

προσθέτοντας πως «η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει επανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας. Και αυτό επιτυγχάνεται με μια «παραγωγική επανάσταση» που θα οδηγούσε στην αύξηση των θέσεων εργασίας και του εθνικού πλούτου».

Ο κ. περιφερειάρχης προχώρησε και στην παράθεση των αντιμέτρων που χρειάζεται η χώρα για να βγει κατά την άποψή του από την κρίση τα οποία είναι:

«1) Μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επί επτά χρόνια συνεχόμενα αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και από την άλλη μειώνονται τα έσοδα του κράτους.

2) Μείωση του ασφαλιστικού κόστους. Ας μην κρυβόμαστε. Το μεγάλο ασφαλιστικό κόστος αυξάνει την αδήλωτη (μαύρη) εργασία.

3) Τράπεζες. Δεν μπορεί να γίνονται συνέχεια ανακεφαλαιοποιήσεις και επί της ουσίας να μην έχουμε ανοικτές τράπεζες, να μην έχουμε ρευστότητα, να μην έχουμε χρηματοδοτήσεις αποταμιεύσεις.

4) Σταθερότητα. Όσα κίνητρα και να δοθούν αν δεν υπάρχει πολιτική, οικονομική, φορολογική και κοινωνική σταθερότητα δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη.

5) Αναπτυξιακός νόμος. Στοχευμένος με χρονοδιαγράμματα και ταχύτητα.

6) Ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης.

 7) Πάταξη της γραφειοκρατίας. Δεν θα έρθει κανείς να επενδύσει αν δεν απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και δεν διευκολύνουμε τις επενδύσεις.

8) Χρηματοδότηση. Υπάρχουν διάφορα μέτρα που «τρέχουν» για ενισχύσεις αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων, αυτά πρέπει να γίνονται στοχευμένα και να είναι διαθέσιμα για όλους. Γιατί στην ουσία δεν υπάρχει χρηματοδότηση καθώς η χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων είναι αποτρεπτική για τους περισσότερους επενδυτές.

9) Μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών, με ιδιαίτερη προσοχή μετά στις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας.

10) Βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.

11) Να σταματήσει η πολυνομία και η κακονομία. Η ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας είναι εξαιρετικά προβληματική και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην ίδια την υγεία της δημοκρατίας. Νόμοι κακογραμμένοι γεμάτοι αντιφάσεις και άσχετες τροπολογίες.

12) Στρατηγική προστασίας των «κρίσιμων» υποδομών (δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας, οι υποδομές των τραπεζών, το δίκτυο υδροδότησης, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τα συστήματα των αεροδρομίων) για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών της κοινωνίας, την υγεία, τη δασική προστασία, την ασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική ευημερία των πολιτών».

«Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Αγοραστός «έχουμε υλοποιήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας 375 έργα και επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 415 εκατ. ευρώ. Όμως αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό. Χρειαζόμαστε ένα βήμα κοινής συνεισφοράς απ’ όλους. Και πρωτοβουλίες και όχι λόγια από την επίσημη πολιτεία».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Βύρων Παππάς στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εξήρε το θάρρος και την ευρηματικότητα των επιχειρηματιών της περιοχής μας μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Έκθεση αυτή έχει κάνει πολύ δρόμο. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001, αξιοποιώντας την περιοχή των Καπναποθηκών, που ως τότε ήταν εντελώς ανεκμετάλλευτες. Από την πρώτη στιγμή η Έκθεση αγκαλιάστηκε από τους επιχειρηματίες όχι μόνον της Καρδίτσας αλλά όλης της Κεντρικής Ελλάδας. Στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του επιχειρηματία. Στον καθημερινό του αγώνα να επιζήσει, να παράξει, να πληρώσει τις οφειλές του. Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση είναι η μόνη που μπορεί να δώσει λύση στην ανεργία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους νέους, που ανοίγει ένα παράθυρο στο αδιέξοδο που ταλανίζει τους νέους ανθρώπους. Οι επιχειρηματίες μας τολμούν, καινοτομούν, χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες. Πρέπει να επενδύσουμε στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων στον τόπο παραγωγής τους. Να ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα, να δημιουργήσουμε το κλίμα και τους μηχανισμούς προώθησης σε όλα τα στάδια μέχρι και την τελική πώληση του προϊόντος. Αυτή είναι η δουλειά του Επιμελητηρίου και αυτή τη δουλειά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε. Θέλουμε να βρίσκουμε τα τοπικά προϊόντα μας σε όλα τα τοπικά καταστήματα πώλησης τροφίμων και αυτό αποτελούσε πάντα στόχο των Διοικήσεων του Επιμελητηρίου. Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων ανταποκρίνονται και τοποθετούν τα τοπικά προϊόντα στα ράφια τους, ωστόσο κι εμείς από την πλευρά μας, πρέπει να τα αναζητούμε και να τα προτιμάμε στις αγορές μας. Δηλώνουμε ηχηρό «παρών» με προτάσεις και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται για θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες. Μόνο με την καταγραφή των προβλημάτων διαμορφώνονται τα αιτήματα , μόνο έτσι διεκδικούνται τα δίκαια»!

Για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού Καρδίτσας ο πρόεδρος του ΕΒΕ σημείωσε: «Ο Νομός μας είναι ο μοναδικός με τρεις λίμνες. Πιστεύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού, ο οποίος διαθέτει καταλύματα υψηλών προδιαγραφών, δυνατότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού και γαστρονομική παράδοση. Η ανάγκη της διαμόρφωσης ενός ελκυστικού τουριστικού πακέτου είναι εμφανής. Με τις δικές σας προτάσεις είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την περιοχή μας και τις ομορφιές της σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος στον χώρο διεξαγωγής της Έκθεσης ο κ. Παππάς δήλωσε:

«Στα σχέδια του Επιμελητηρίου είναι πάντα η αναβάθμιση και αξιοποίηση του χώρου που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και – γιατί όχι - η δημιουργία σε αυτόν ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου σύγχρονων προδιαγραφών, που θα φιλοξενεί όχι μόνον τη δική μας Έκθεση, αλλά και άλλες κλαδικές εκθέσεις και θα αποτελεί χώρο συνάντησης των μελών μας».

Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε παρουσία πλήθους εκπροσώπων κρατικών, κοινωνικών φορέων και πολιτών, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ντίτορας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ-ΝΔ κ. Λάμπρος Τσιούκης.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass