ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΑΝΩ ΤΟΥ 75%

Σε ποια έργα θα «πέσει» το ΕΣΠΑ

* Συνάντηση Αγοραστού τον Σεπτέμβριο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2015 8:00
Η λεωφόρος Καραμανλή είναι μέσα στα έργα που έχουν κατασκευαστεί σε ποσοστό άνω του 75% και θα πληρωθούν μόλις εκταμιευτούν χρήματα του ΕΣΠΑ, ώστε αυτά να συνεχιστούν και αποπερατωθούν Η λεωφόρος Καραμανλή είναι μέσα στα έργα που έχουν κατασκευαστεί σε ποσοστό άνω του 75% και θα πληρωθούν μόλις εκταμιευτούν χρήματα του ΕΣΠΑ, ώστε αυτά να συνεχιστούν και αποπερατωθούν

 

Σε στενό πρέσινγκ έχει τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αναφορικά με τη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ και την άμεση έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Αν και προ ημερών με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΝΠΕ συναντήθηκε με τον κ. Σταθάκη, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «χρειάζονται άμεσες λύσεις για να επανέλθει η ομαλότητα και η κανονικότητα στην κοινωνία και στην οικονομία», εν τούτοις με νέα του επιστολή χθες φρόντισε να κρατήσει το θέμα στην επικαιρότητα.

Στην επίμαχη επιστολή ο κ. Αγοραστός, με την ιδιότητα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας προσδιορίζει τα μεγάλα έργα της Θεσσαλίας, τα οποία έχουν εκτελεσθεί σε βαθμό φυσικών εργασιών άνω του 75% οι εργολάβοι έχουν καταθέσει τους αριθμούς λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, έτσι ώστε όταν το ερχόμενο φθινόπωρο εκταμιευθούν τα 850 εκ. ευρώ, τα οποία –σύμφωνα με τη δέσμευση Σταθάκη- θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την πληρωμή έργων του ΕΣΠΑ, η Θεσσαλία να είναι έτοιμη κι από τις πρώτες Περιφέρειες που θα δει το χρώμα του χρήματος. Τέτοια έργα είναι η λεωφόρος Καραμανλή, η οδός Σανδράκη (στη ΔΕΥΑΛ), η υδροδότηση της Συκαμινέας, το τριθέσιο Νηπιαγωγείο Νίκαιας, το διθέσιο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων, το Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, το Γυμνάσιο-Λύκειο Πλατυκάμπου, το νέο κτίριο της Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Μεζούρλο, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τα Νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ έχει επισυναφθεί και η λίμνη της Κάρλας, έργο το οποίο θα αποπληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς εκτελείται με χρήματα του προγράμματος «Μπαλτατζής».

Ταυτόχρονα ο περιφερειάρχης συντηρεί την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους εργολάβους που έχουν σταματήσει τις εργασίες, ελλείψει χρηματοδότησης, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «πολύ σύντομα το πρόβλημα ρευστότητας, τουλάχιστον από την πλευρά της Πολιτείας θα ξεπεραστεί, προτρέποντάς τους να μην αποσύρουν τα μηχανήματα από τις εκτελούμενες εργολαβίες». Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η υλοποίηση, από την ΤτΕ αιτημάτων κατανομών σε συγχρηματοδοτούμενα έργα που υποβλήθηκαν από τον Μάιο του 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «όταν ανοίξουν οι κάνουλες χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ, το υπουργείο θα είναι σε θέση να πληρώνει καθημερινά περίπου 3 εκατ. ευρώ». Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί για τα έργα του ΕΣΠΑ αγγίζουν σε ολόκληρη τη χώρα το ποσό του 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι άριστα προετοιμασμένες και να μην κωλυσιεργήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης. «Είμαστε εδώ και 8 μήνες χωρίς Αναπτυξιακό Νόμο και σ’ έναν συνεχιζόμενο φαύλο κύκλο ύφεσης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση» δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Κ. Αγοραστός.

Στα θετικά που προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντηση Αγοραστού-Σταθάκη είναι και η δέσμευση του τελευταίου ότι «πολύ σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως στις περιφέρειες της χώρας για να προχωρήσουν σε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα (ΣΕΣ 2014-2020)».

ΜΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Στην επιχειρηματολογία Αγοραστού για να πιεστεί το υπουργείο Ανάπτυξης να τρέξει τις διαδικασίες χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ εντάσσεται και η προγραμματισμένη συνάντησή του, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Έχει ιδιαίτερη σημασία εκείνη την περίοδο να βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποπληρωμής των έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να ανασάνει η εθνική οικονομία και να κατανοήσει ο ισχυρός άνδρας της Κομισιόν τη σημασία των κοινοτικών κονδυλίων για τη χώρα μας και την αναγκαιότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει τέλος του 2015. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας «η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας προκειμένου να αρχίσει η συνεργασία των Ελληνικών Περιφερειών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επενδυτικά έργα καθώς και τα εργαλεία που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότησή τους, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων».

ΜΕ ΒΟΥΤΣΗ

Σε άλλη του παρέμβαση προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός έχει ζητήσει –και τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει σχετική και αναλυτική επιστολή- συγκεκριμένες αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ, να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες και τους δήμους για την ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass