ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανέλυσαν το Bullying νομικά και ψυχιατρικά

Δημοσίευση: 30 Νοε 2016 16:07

Υπό το πρίσμα της νομικής αλλά και τις ψυχιατρικής επιστήμης ανέλυσαν το επίκαιρο όσο και σημαντικό θέμα του σχολικού εκφοβισμού (Bullying), σε ειδική εκδήλωση που έγινε χθες στο Δικηγορικό Μέγαρο Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε ο τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Τοπικό Όμιλο της Unesco ομιλητές και ομιλήτριες ανέπτυξαν το ζήτημα που απασχολεί τόσο έντονα τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας κ. Δήμητρα Παπαχρήστου αναφέρθηκε στα «Ζητήματα από το ισχύον νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού». Αρχικά τόνισε πως «Έχει νομικό ενδιαφέρον αφού υπάγεται στην έννοια της νεανικής παραβατικότητας. Αποτελεί όμως και ένα κοινωνικό φαινόμενο και μάλιστα πολυδιάστατο, η προσέγγισή πρέπει να είναι πολύπλευρη -νομική, παιδαγωγική, κοινωνική, ψυχολογική κ.λπ.- όπως σχεδόν και κάθε ζήτημα το οποίο αφορά στα παιδιά και στους νέους».

Στη συνέχεια η κ. Παπαχρήστου είπε ότι «Το ενδιαφέρον των ερευνών ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολυσυζητημένα κοινωνικά φαινόμενα. Η διεθνής εκπαιδευτική ερευνητική κοινότητα ανέδειξε το φαινόμενο τις τελευταίες δεκαετίες όμως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ότι σημειώνει ανησυχητικά επίπεδα, κερδίζει αρκετή προβολή και μπορούμε να πούμε ότι έχει οξυνθεί» για να τονίσει ότι «υπάρχουν ειδικές αρχές και επιτροπές που ασχολούνται με το φαινόμενο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο όπως ο Συνήγορος του Παιδιού, «Ειδική Επιτροπή Μελέτης και Αντιμετώπισης Σχολικών Ομάδων Κακοποίησης Μαθητών» που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Για τις «σύγχρονες νομικές τάσεις και δικαιοσυγκριτικές προσεγγίσεις του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού» μίλησε ο Λαρισαίος δικηγόρος κ. Δημήτριος Δεβετζής τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Η χρησιμότητα της δικαιοσυγκριτικής μελέτης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, καθώς και της καταγραφής των νομοθετικών κι εν γένει δικαιικών τάσεων σχετικά δεν εξαντλείται στον πορισμό πληροφοριών εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα. Αντιθέτως, από τη σχετική προσέγγιση προκύπτουν γόνιμα συμπεράσματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της δράσης που έχει ήδη υιοθετηθεί σε άλλες έννομες τάξεις. Παράλληλα, επισημαίνονται μορφές δυνητικές εκδήλωσης του φαινομένου, όπως αναπτύχθηκαν σε άλλες κοινωνίες, ώστε να διευκολύνεται η προληπτική δράση έναντι αυτών. Στην κατεύθυνση αυτή, για παράδειγμα, είναι άξια αναφοράς κι ενδελεχέστερης μελέτης η ανάπτυξη και η αντίστοιχη ανάγκη νομικής αντιμετώπισης μορφών εκφοβισμού εκτός αυτής του σχολικού, όπως λ.χ. του αποκαλούμενου «εργασιακού εκφοβισμού» που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο στη δυτική Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία εντονότατη νομοθετική δραστηριότητα του εκφοβισμού, σε παγκόσμια κλίμακα. Διόλου τυχαίο είναι άλλωστε ότι με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στην κορυφή των χωρών, που ο σχολικός εκφοβισμός εκδηλώνεται εντονότερα, συγκαταλέγονται χώρες με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, γεγονός που αναδεικνύει τις ποικίλες εκδηλώσεις αλλά κι εκδοχές του εκφοβισμού».

Από την πλευρά της η ψυχοθεραπεύτρια - ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, κ. Δήμητρα Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στις «Σύγχρονες διαστάσεις και λύσεις του φαινομένου». Μίλησε για τα επιδημιολογικά δεδομένα υπογραμμίζοντας πως τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας, ενώ τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής βίας. Είπε πως τα περιστατικά εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ το φαινόμενο φτάνει στην κορύφωσή του στα δυο πρώτα χρόνια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταλήγοντας πως στο λύκειο μειώνονται, αλλά είναι μεγαλύτερης έντασης.

Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στα «σημάδια» πιθανού εκφοβισμού που θα πρέπει να προβληματίσουν αλλά και τα μέτρα πρόληψης και παρέμβασης στα σχολεία.

*Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΔΣΛ κ. Κατσαρός και η πρόεδρος Τοπικού Ομίλου για την UNESCO νομού Λάρισας, κ. Κάλλα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών κ. Μετσοβίτου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Μαγκούτας, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Αγάκος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Γούλας, ο προϊστάμενος του τμήματος Μεταγωγών κ. Κουλουκτσής, εκπρόσωποι της εκκλησίας και του στρατού. Συντόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΛ κ. Τσάτσαρος.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass