«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ»

«Δομή» κοινωνικής προστασίας και στον Δήμο Ελασσόνας

Δημοσίευση: 30 Νοε 2016 14:46

«Πράσινο φως» άναψε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας για μια νέα ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη «δομή» κοινωνικής προστασίας στον Δήμο Ελασσόνας, σε συνδυασμό και με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο.

Πρόκειται για την πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υποβολή πρότασης στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014 – 2020 για λειτουργία «Κέντρου Κοινότητας», κάτι που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος αναμένεται να εγκριθεί η μελέτη του έργου «Διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας» στην Ελασσόνα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο – εισηγητή στο θέμα κ. Νίκο Γκουτζουρέλα, τα «Κέντρα Κοινότητας» στοχεύουν να υποστηρίξουν τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και τις Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή.

Μιλώντας στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γκουτζουρέλας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της δημιουργίας του «Κέντρου Κοινότητας» στην πόλη της Ελασσόνας, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τη συνεχώς αυξανόμενη μερίδα δημοτών, που έχουν ανάγκη τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου.

«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει το σύνολο των πολιτών, ο Δήμος Ελασσόνας προσπαθεί να απλώσει μια ομπρέλα προστασίας των δημοτών που έχουν ανάγκη και να υποστηρίξει κάθε δράση που μπορεί να ανακουφίσει αλλά και να δώσει ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, και υπενθύμισε τις σχετικές δράσεις του Δήμου που ήδη «τρέχουν» και είναι: Ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου και Βεστιαρίου. Λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Λειτουργία του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Λειτουργία Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων(Κ.Α.Π.Η.). Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επισιστιστικής και βασικής υλικής συνδρομής(ωφελούμενες οικογένειες 380, συνολικά περίπου 800 άτομα). Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Ο Δήμος Ελασσόνας είναι ανάμεσα στους 30 Δήμους που επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου θα εφαρμοσθεί πιλοτικά το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» με στόχο να αποτελέσει τον κορμό για την ανάπτυξη της προνοιακής πολιτικής της χώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή σε ευπαθείς ομάδες.

Τοπικές συνεργασίες με επιχειρήσεις(με τη ΔΕΗ: απαλλαγή δημοτικών τελών για τα άτομα με αναπηρία / ΔΕΥΑΕΛ: μείωση τιμολογίων για ύδρευση και αποχέτευση σε άτομα με αναπηρία / εκπτωτικές δωροεπιταγές από αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που μοιράστηκαν σε ευπαθείς ομάδες με χαμηλό εισόδημα, κ.ά.

Όπως έγινε γνωστό, για τη λειτουργία του «Κέντρου Κοινότητας» προβλέπεται η πρόσληψη με σύμβαση ενός κοινωνικού λειτουργού Τ.Ε. και ενός ψυχολόγου Π.Ε., ενώ το συνολικό κόστος λειτουργίας συνολικά για 3 χρόνια ανέρχεται σε 112.300 ευρώ (επιλέξιμη δαπάνη).

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας θα στεγαστεί σε ισόγειο κτίσμα, 70 τ.μ. περίπου, στις νέες Εργατικές Κατοικίες της Ελασσόνας και θα περιλαμβάνει: χώρο υποδοχής και αναμονής του κοινού και διεκπεραίωσης διοικητικών διαδικασιών (γραμματεία) και ενός διακριτού γραφείου για ατομικές συνεντεύξεις, συνεδρίες και παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής. Τα χωρίσματα της αίθουσας θα γίνουν με κατάλληλα υλικά τα οποία θα εξασφαλίζουν εκτός από την οπτική απομόνωση και την ηχομόνωση έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η τήρηση του προσωπικού απορρήτου. Επίσης προβλέπεται η λειτουργία 3 WC, όπου τα δύο θα χρησιμοποιούνται από το κοινό και το προσωπικό και ένα για ΑμεΑ.

Το κτίριο στο οποίο θα λειτουργήσει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας θα παρέχει τη δυνατότητα ανεμπόδιστης, αυτόνομης και ασφαλούς διακίνησης των ατόμων σε αναπηρικό αµαξίδιο και γενικά των ατόμων µε αναπηρία ή/και εµποδιζόµενων ατόμων. Για την άρτια λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας θα χρησιμοποιηθούν καθίσματα τόσο για τους επισκέπτες (θέσεις αναμονής) όσο και για τους εργαζομένους. Επίσης γραφεία, βιβλιοθήκες και ερμάρια καθώς επίσης και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τα απαραίτητα περιφερειακά (εκτυπωτές, scanner κ.λπ.) Σημειώνεται δε ότι για την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα θα εξασφαλισθεί, σε κάθε περίπτωση, η συμβατότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και συστημάτων με διαδεδομένες υποστηρικτικές τεχνολογίες και τεχνικά βοηθήματα που χρησιμοποιούν τα ΑμεΑ. Σημειώνεται τέλος ότι ο εξοπλισμός θα διαταχθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όλοι οι χώροι να είναι εύκολα αντιληπτοί και να εξυπηρετούν στην ομαλή κυκλοφορία όλων των πολιτών στον χώρο.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Με αφορμή τη δημιουργία «Κέντρου Κοινότητας» στην Ελασσόνα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια κρίσιμα στοιχεία με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά Ευάλωτων Ομάδων του πληθυσμού του Δήμου Ελασσόνας.

Ο Δήμος Ελασσόνας κατατάσσεται στην υψηλή ζώνη Κοινωνικού Διαχωρισμού και Φτώχειας σε επίπεδο Θεσσαλίας, σύμφωνα με την «Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και την Καταπολέμηση της Φτώχειας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Τα ΑμεΑ στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 89,9% σε 2 από τους 7 Δήμους (Λάρισα 78,0%, Ελασσόνα 11,8% ).

Τα εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 94,0% σε 2 από τους 5 Δήμους (Λάρισα 73,8%, Ελασσόνα 20,2%).

Οι φυλακισμένοι/ αποφυλακισμένοι στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 94,4% σε 2 από τους 5 Δήμους(Λάρισα 83,1%, Ελασσόνα 11,2% ).

Οι άνεργοι στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 96,2% σε 5 από τους 7 Δήμους (Λάρισα 39,6%, Ελασσόνα 20,3%, Φάρσαλα και Κιλελέρ 12,6%, Τέμπη 11,1%). Οι άνεργοι χωρίς κάρτα ανεργίας συγκεντρώνονται κατά 99,9% σε 4 από τους 5 Δήμους (Λάρισα 32,4%, Ελασσόνα 31,4%, Τεμπών 21,1% και Τυρνάβου 14,9%) και οι άνεργοι άνω των 54 μέχρι και 65 ετών συγκεντρώνονται κατά 92,2% σε 3 από τους 5 Δήμους (Λάρισα 39,5%, Ελασσόνα 38,0%, Τύρναβος 14,7%).

Τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα συγκεντρώνονται κατά 93,1% σε 4 από τους 6 Δήμους (Ελασσόνα 41,5%, Κιλελέρ 23,3%, Τέμπη 17,5%, Τύρναβος 10,8%).

Οι γυναίκες, θύματα κακοποίησης στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 90,3% σε 2 από τους 4 Δήμους (Λάρισα 72,0%, Ελασσόνα 18,3%).

Τα παιδιά, θύματα κακοποίησης στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 93,4% σε 2 από τους 4 Δήμους (Λάρισα 84,0%, Ελασσόνα 9,4%).

Οι μετανάστες στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 96,5% σε 4 από τους 6 Δήμους (Λάρισα 19,1%, Ελασσόνα 15,8%, Κιλελέρ 49,2%, Τέμπη 12,4%).

Οι παλιννοστούντες στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 100,0% σε 2 Δήμους και συγκεκριμένα στη Λάρισα (99,6%) και στην Ελασσόνα (0,4%).

Τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 89,4% σε 2 από τους 5 Δήμους (Λάρισα 78,3%, Ελασσόνα 11,1%).

Οι φτωχοί εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 92,0% σε 2 από τους 6 Δήμους (Ελασσόνα 73,8%, Κιλελέρ 18,2%).

Οι φτωχοί συνταξιούχοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 88,0% σε 3 από τους 6 Δήμους (Ελασσόνα 71,2%, Αγιά 9,3%, Κιλελέρ 7,6%).

Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) χωρίς Ασφάλιση Υγείας στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 99,9% σε 2 από τους 3 Δήμους (Ελασσόνα 82,0%, Τύρναβος 17,9%).

Ολοκληρώνοντας, να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Ελασσόνας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας μετά τον Δήμο Λαρισαίων με μόνιμο πληθυσμό 32.121 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 της ΕΛ. ΣΤΑΤ. Ο Δήμος Ελασσόνας αντιπροσωπεύει το 4,38% του πληθυσμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το 11,30% του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

ΤΟΥ Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass