ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ολομέτωπη μάχη με τον παγετό της 30ετίας

* Χάλασαν εκχιονιστικά, «επιστρατεύθηκαν» μηχανήματα έργων και τριπλασιάστηκε η δύναμη κρούσης * Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο στον νομό, αλλά και μέσα στις πόλεις, λόγω παγετού

Στέριωσε για τα καλά ο ολικός παγετός σε όλο τον νομό Λάρισας, καθώς συνεχίζονται για έξι διαδοχικές μέρες μέχρι και σήμερα, οι αρνητικές θερμοκρασίες, με τη χθεσινή σφοδρή χιονόπτωση, να δίνει το τελικό «χτύπημα» στις …αντοχές του!

Στη δύναμη κρούσης, στη μάχη με το χιόνι, επιστρατεύθηκαν χθες σε όλο τον νομό μηχανήματα έργων, με τους ιδιώτες να τριπλασιάζουν σχεδόν τον εξοπλισμό της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και να δίνουν αγώνα με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ξεπερνώντας εαυτούς, οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Λάρισας, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθούσαν να διατηρήσουν ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όμως η συνεχής χιονόπτωση εμπόδιζε την ολοκλήρωση του έργου τους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Καραμπούζη, «λόγω της διαρκούς και έντονης χιονόπτωσης, καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χθες στον νομό, αποφασίστηκε να μην γίνει καμία ρίψη αλατιού, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθότι μέσα σε λίγα λεπτά αυτό σκεπαζόταν από το χιόνι. Δεν εξυπηρετούσε σε τίποτα να ξοδευτούν τόνοι αλατιού, αφού δεν είχε αποτέλεσμα…».

Χθες χάλασαν δύο εκχιονιστικά μηχανήματα και με εντολή του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, επιστρατεύθηκαν κατά τόπους, σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, μηχανήματα έργων. Στο σύνολό της η δύναμη στους δρόμους άγγιξε τα 35 μηχανήματα έργων και εκχιονιστικά μαζί».

Η κυκλοφορία οχημάτων, αν και ελάχιστη χθες, γινόταν μόνο με αλυσίδες στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά ακόμη και μέσα στις πόλεις, όπου στην Αγιά και στα Φάρσαλα το χιόνι έφτασε το μισό μέτρο, στη Λάρισα οριακά τους 30 πόντους…

Ύφεση του φαινομένου του κύματος χιονιά ,παρουσιάστηκε χθες μετά τις 8 το βράδυ, στις περισσότερες περιοχές του νομού, ενώ συνεχίστηκε στις νοτιότερες μέχρι και τα μεσάνυχτα, ξημερώματα Πέμπτης.

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 30 ΧΡΟΝΩΝ

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια ολικό παγετό, της τελευταίας τριακονταετίας, ζει αυτές τις μέρες η πόλη της Λάρισας, με τον υδράργυρο να έχει αγγίξει τους -14,8 βαθμούς Κελσίου!

Αναλυτικά, ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Παν. Σκριμιζέας, υποστήριξε στην «Ε»: «Είναι η πρώτη φορά, μέσα στην τελευταία τριακονταετία (1981-2010) μέχρι και σήμερα, με βάση τις μετρήσιμες κανονικές τιμές των τελευταίων χρόνων, που στη Λάρισα παρατηρείται τόσο μεγάλη διάρκεια ολικού παγετού, διαδοχικών ημερών, μέσα στον Ιανουάριο. Με την αυριανή ημέρα, που η θερμοκρασία θα αγγίξει τους -12 βαθμούς Κελσίου, η διάρκειά του, μετρά έξι διαδοχικές μέρες.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ανάλογο φαινόμενο, στην πόλη, ήταν Δεκέμβριος μήνας, το 2001, και συγκεκριμένα στις 17 ως 23 Δεκεμβρίου, με διαδοχικές ημέρες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία άγγιξε στη Λάρισα τους -14,8 βαθμούς Κελσίου, μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα Πέμπτης όπου και παρέμεινε στάσιμη για δύο ώρες. Σήμερα Πέμπτη, προβλέπεται ηλιοφάνεια, αλλά παράλληλα αρνητική θερμοκρασία, που δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης με αρνητικό πρόσημο θερμοκρασίας, θα ξημερώσει και η αυριανή ημέρα, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στους -8 βαθμούς, αλλά εξελίσσεται μια θετική δυναμική, η οποία θα συνεχιστεί και το ερχόμενο Σάββατο, με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει και πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

«Kάτω από αντίξοες συνθήκες, πραγματοποιήθηκε χθες ο αποχιονισμός στον Δήμο Τυρνάβου, τόσο στις δύο πόλεις Τύρναβο και Αμπελώνα, όσο και στα χωριά…», αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε», κ. Κώστας Τσόλας και συμπληρώνει: « Ήδη ο Δήμος Τυρνάβου νωρίτερα, από το φθινόπωρο, αλλά και τις τελευταίες ημέρες, προμηθεύτηκε συνολικά πάνω από 50 τόνους αλάτι, το οποίο ρίχτηκε στους κεντρικούς δρόμους και θα προμηθευτεί και άλλο αν χρειαστεί. Το φαινόμενο στον Δήμο Τυρνάβου είναι πρωτοφανές, αφού παρόμοια χιονόπτωση έχει να γίνει από το 2001.

Ήδη πέρα από τα μηχανήματα του Δήμου, έχουν επιστρατευτεί και άλλα δέκα μηχανήματα ιδιωτών μαζί με τους ιδιοκτήτες τους οδηγούς ώστε ο αποχιονισμός να γίνεται σε περισσότερα σημεία εντός των οικισμών αλλά και προς ποιμνιοστάσια όπου σε μερικές περιπτώσεις τα προβλήματα είναι έντονα σε ό,τι αφορά στην προσπέλαση σε αυτά από τους κτηνοτρόφους, αφού οι δρόμοι είναι κλειστοί από το χιόνι. Μάλιστα ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τσιόπας και ο αντιδήμαρχος του γενικού συντονισμού κ. Κωνσταντίνος Κουλιός ευχαριστούν τον στρατό και τους ιδιώτες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της δημοτικής αρχής για συνδρομή στο δύσκολο έργο του αποχιονισμού.

Σύμφωνα τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Κουλιό, ο οποίος έχει τον γενικό συντονισμό στον Δήμο Τυρνάβου για τον αποχιονισμό, χθες από τις 11 το πρωί οι παρεμβάσεις του Δήμου Τυρνάβου είχαν ως εξής:

* Σε Δένδρα – Πλατανούλια – Αγία Σοφία – Πέρα Χώρα αποχιόνιζαν τρία μηχανήματα γκρέϊντερ, τζι σι μπι και φορτωτής.

* Στο Δαμάσι ένας φορτωτής ο οποίος άνοιξε τους κεντρικούς δρόμους του χωριού, προς το Δαμασούλι και την Π.Ε.Ο. Τυρνάβου – Ελασσόνας.

* Στο Αργυρόπουλι από το χωριό μέχρι τη διασταύρωση της εθνικής οδού και από Βρύση – Αγία Άννα προς Αργυροπούλι. Στο Αργυροπούλι καθαρίζει δρόμους μέσα στον οικισμό.

Επίσης ο Δήμος απέστειλε ιδιωτικά μηχανήματα και καθαρίστηκαν από τα χιόνια οι επαρχιακοί οδοί Τυρνάβου – Αμπελώνα, Αργυροπουλίου – Δελερίων, Ροδιάς – Δελερίων – Τυρνάβου, η Π.Ε.Ο. Τυρνάβου Ελασσόνας από τον Τύρναβο μέχρι Δαμάσι και από τη διασταύρωση προς Κουτσόχερο για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων. Μέσα στην πόλη του Αμπελώνα πολύτιμη ήταν η βοήθεια του στρατού όπου διατέθηκαν τρία μηχανήματα για τον αποχιονισμό κεντρικών δρόμων μέσα στον Αμπελώνα.

Τα μηχανήματα έριξαν αλάτι στους κεντρικούς δρόμους χθες το απόγευμα για την αποφυγή παγετού στους δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιπλέον, λόγω των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων και του ολικού παγετού το τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Τυρνάβου ενημερώνει τους κατοίκους ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών σήμερα Πέμπτη.

Με απόφαση του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Τυρνάβου σήμερα Πέμπτη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, χιονόπτωσης και παγετού, που καθιστά επικίνδυνη την προσέλευση των μαθητών. Κλειστά θα μείνουν και σήμερα όλα τα παραρτήματα της Μουσικής Σχολής και της Φιλαρμονικής του Δήμου».

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Για τον Δήμο Τεμπών, ο κ. Τσόλας αναφέρει: «Ο Δήμος Τεμπών τα τελευταία 24 ώρα, βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν την περιοχή.Οι έντονες χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες και πολλά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, στο σύνολο του οδικού δικτύου του Δήμου.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Τεμπών, προς τους κατοίκους και όσους επισκέπτονται την περιοχή, καλούνται να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις και αφού προηγουμένως πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των συμπολιτών τους (αντιολισθητικές αλυσίδες κ.λ.π.)

Από την έναρξη των καιρικών φαινομένων όλες οι δυνάμεις του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοικτό το βασικό οδικό δίκτυο και να προσφέρουν κάθε βοήθεια εκεί που είναι αναγκαίο.

Όλα τα μηχανήματα και το προσωπικό θα βρίσκονται μόνιμα σε επιφυλακή συνεχίζοντας την προσπάθεια για να ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου. Οι δημότες για τα προβλήματα που ανακύπτουν από τα καιρικά φαινόμενα να επικοινωνούν με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Τεμπών καθώς και τους προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων» .

«ΒΟΥΛΙΑΞΕ» Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Με τα Φάρσαλα να έχουν δεχθεί μεγάλο κύμα χιονόπτωσης, η χθεσινή μέρα ήταν «εφιάλτης». Ο ανταποκριτής της «Ε», στα Φάρσαλα κ. Αχιλλέας Μπακαλέξης, αναφέρει: «Επιδεινώθηκαν χθες οι καιρικές συνθήκες και παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η επαρχία Φαρσάλων. Στην πόλη των Φαρσάλων το χιόνι ξεπέρασε τους 50 πόντους και η κυκλοφορία γινόταν μόνο με αλυσίδες, ενώ ο Δήμος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθάριζε τους δρόμους με γκρέιντερ και αλατιέρες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Σταύρο Πουλαράκη, ήταν πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι δρόμοι, τόσο μέσα την πόλη, όσο και περιφερειακά, λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης. Μέσα σε λίγη ώρα, οι δρόμοι που καθαρίζονταν, «ξαναέπιαναν» στρώση χιονιού.

Γενικότερα εκτός πόλης, κυκλοφορούσαν μόνο τρακτέρ και τετρακίνητα αγροτικά οχήματα με αλυσίδες. Τράπεζες υπολειτούργησαν, λόγω δυσκολίας μετακίνησης υπαλλήλων τους, και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Λάρισας δεν πραγματοποιήθηκαν τις πρωινές ώρες τουλάχιστον.

Η θερμοκρασία άγγιξε τους -6 βαθμούς Κελσίου και αυξήθηκαν τα προβλήματα στην υδροδότηση οικιών, με τις παγωμένες σωληνώσεις.

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Ο ανταποκριτής της «Ε», κ. Νίκος Γουργιώτης, στον Δήμο Αγιάς, παρουσιάζει τη χθεσινή εικόνα του: «Τρίτη και φαρμακερή η χθεσινή επέλαση του χιονιά από την περιοχή του Δήμου Αγιάς. Μετά το πρώτο κύμα χιονοπτώσεων, που σημειώθηκαν από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ως τα ξημερώματα της Κυριακής, και μετά το δεύτερο, που ακολούθησε περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, ο σιβηρικός αντικυκλώνας «Αριάδνη», ολοκλήρωσε χθες την επέλασή του με συνεχή, και κατά περιόδους ισχυρή, χιονόπτωση από τις 6 το πρωί ως αργά το απόγευμα, συσσωρεύοντας και αυξάνοντας έτσι τα προβλήματα που ήδη είχαν δημιουργηθεί από τις προηγούμενες ημέρες.

Δήμος και Περιφέρεια, έδωσαν μεγάλο και δύσκολο αγώνα, ώστε να κρατηθούν η Αγιά και τα χωριά της προσβάσιμα έστω με αντιολισθητικές αλυσίδες. Γκρέιντερ και των δύο φορέων, επιχειρούσαν από νωρίς το πρωί, ενώ και από τους δύο, μισθώθηκαν ιδιωτικά μηχανήματα, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια.

Η θερμοκρασία κυμάνθηκε από -9 ως -2 βαθμούς Κελσίου και το ύψος του χιονιού στην κεντρική πλατεία της Αγιάς έφτασε τους 35 πόντους. Πολύ χειρότερα ήταν τα πράγματα φυσικά στα ορεινά της δημοτικά διαμερίσματα, ενώ και όλος ο παραλιακός άξονας ήταν χιονισμένος. Ο δρόμος Αγιοκάμπου – Σκλήθρου – Ελάφου για ώρες παρέμεινε κλειστός και η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το ΚΤΕΛ δεν πραγματοποίησε κανένα δρομολόγιο στην περιοχή και τα σχολεία παρέμειναν για τρίτη συνεχή μέρα κλειστά, όπως άλλωστε κλειστά θα είναι και σήμερα Πέμπτη».

ΜΟΝΙΜΟΣ Ο «ΧΙΟΝΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Ο ανταποκριτής της «Ε», στην Ελασσόνα, κ. Γιάννης Μουκίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά, για τη χθεσινή μέρα: «Το «λευκό πέπλο» εγκαταστάθηκε μόνιμα στην επαρχία Ελασσόνας, όπως και σε όλη την περιοχή. Οι νέες χιονοπτώσεις, που σημειώθηκαν από το βράδυ της Τρίτης, αλλά και χθες όλη την ημέρα, δημιούργησαν νέα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας.

Η πόλη της Ελασσόνας -με το ύψος του χιονιού να φθάνει τουλάχιστον στους 20 πόντους- «νέκρωσε», με τη θερμοκρασία τα ξημερώματα να είναι στους -11 βαθμούς Κελσίου, και στη διάρκεια της ημέρας να βελτιώνεται μεταξύ -4 και -2 βαθμούς.

Η κυκλοφορία των οχημάτων περιορισμένη. Οι μετακινήσεις περιορίστηκαν στο ελάχιστο για τα αναγκαία και τα προβλήματα έγιναν εντονότερα. Βέβαια, οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ελασσόνας παρέμειναν κλειστές, όπως θα είναι και σήμερα Πέμπτη.

Τα μηχανήματα του Δήμου Ελασσόνας και της Περιφέρειας έδιναν «μάχη» σε κεντρικούς και επαρχιακούς δρόμους, αφού το νέο κύμα του χιονιά είναι έντονο και συνεχόμενο.

Μετά από πρόταση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας, τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά χθες το απόγευμα, λόγω της κακοκαιρίας που συνεχίζεται.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης του καιρού και των προβλημάτων στους δρόμους είναι πως χθες τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ περιορίστηκαν μόνο σε δύο της γραμμής Ελασσόνα – Λάρισα (μέσω Μελούνας), στις 9 και στις 11 το πρωί, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια προς τα χωριά της επαρχίας και προς Κατερίνη.

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησαν οι έντονες χιονοπτώσεις στους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς δρόμους και βέβαια οι αναγκαίες μετακινήσεις κτηνοτρόφων και αγροτών έγιναν εξαιρετικά δύσκολες ή και αδύνατες, με ό,τι κακό συνεπάγεται αυτό για τα ζώα τους».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass