ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Προοδευτικές αγωνίστριες γυναίκες της Λάρισας

* Εκδήλωση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2017 22:05

Ιστορικά στοιχεία για τη συμβολή της γυναίκας στους κοινωνικούς αγώνες, διαχρονικά (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, κατά την οποία αναδείχθηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό ενδιαφέρουσες πληροφορίες και για την κοινωνική δράση γυναικών στη Λάρισα, μετά το 1881.

Ο Δημ. Μπάρμπας, ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, την οποία οργάνωσαν η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων και η Ομάδα Προοδευτικών Γυναικών της Λάρισας, μεταξύ άλλων, ανέφερε για τη δράση προοδευτικών Λαρισαίων γυναικών και τα εξής: «Η ένταξη της Θεσσαλίας στο Ελλαδικό κράτος συνέπεσε και με πολλές κοινωνικο - πολιτικές μεταβολές. Στη Λάρισα οι νέες ιδέες και το εύφορο έδαφος, που υπήρχε, άρχισαν να γεννούν τα πρώτα ψήγματα συγκρότησης και διεκδίκησης προοδευτικών ώριμων αιτημάτων. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν το «αγροτικό ζήτημα» και ακολουθούσαν σε βρεφική μορφή ακόμα, προσπαθώντας να βρουν το βηματισμό τους, το γυναικείο και το εργατικό κίνημα.

Οι πρώτες γυναίκες, που δραστηριοποιήθηκαν δειλά-δειλά, προέρχονταν από την αστική τάξη και η συνεισφορά τους περισσότερο κινούνταν στα φιλανθρωπικά πλαίσια. Κάποιες απ’ αυτές ξεχώρισαν και άρχισαν να διακρίνουν την ανάγκη για εμβάθυνση των ασχολιών τους και σε περισσότερα κοινωνικά πεδία, όπως η συμμέτοχη τους στην Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, την διεκδίκηση για το σπάσιμο των άβατων εργασιακών χώρων, κ. ά. Μάλιστα αυτές οι πρωτοπόρες αντιλήφθηκαν από πολύ νωρίς πως η δικιά τους χειραφέτηση περνούσε μέσα από τους κοινούς αγώνες με τους άνδρες, παλεύοντας για την κοινωνική απελευθέρωση και σπάζοντας τα δεσμά της εξάρτησης, που ξεκινούσαν από τη βάση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι πρώτες γυναίκες και οι πιο δραστήριες ήταν η Ελένη Τέτση, η Σοφία Εμμανουήλ - Δεσύπρη και η Αμαλία Παπασταύρου, μα πήραν μεγαλύτερη ώθηση όταν προστέθηκαν και η Κική Πιπινοπούλου και η Μαρία Δεσύπρη».

Να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο χθες, προβλήθηκαν σπάνιες φωτογραφίες γυναικών της περιοχής από την συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες και παράλληλα παρουσιάστηκε αντίστοιχη έκθεση φωτογραφίας.

Επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κ. Ρέτα Κουτσοκώστα, μέλος της Ομάδας Προοδευτικών Γυναικών Λάρισας, ανέγνωσε κείμενο από την εφημερίδα «Μικρά» του 1909, στο οποίο διακρίνεται η θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη και την παρουσιάζει υποδεέστερη του άνδρα, ενώ στη συνέχεια ανέγνωσε το τελευταίο γράμμα της αγωνίστριας Δήμητρας Τσάτσου προς την οικογένειά της, που έγραψε πριν εκτελεστεί.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μαρίτα Κατσίγρα, μέλος της Ομάδας Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων Λάρισας.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη τις ώρες 9.30 π.μ., ως τη 1 το μεσημέρι.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass