Εξόρμηση Καρδιοπαθών στη μεθόριο

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2017 15:35

Ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών ο "Άγιος Αχίλλιος" πραγματοποίησε προ ημερών ημερήσια εκδρομή στον Ν. Πέλλας, στην επαρχία Αλμωπίας.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος: "Ελληνικότατη επαρχία από καταβολής κόσμου, όπου λατρευόταν ο Άλμωψ, γιος του Ποσειδώνα και της Έλλης, θυγατέρα του βασιλιά του Ορχομενού Αθάμα, από όπου πήρε και το όνομά της Αλμωπία". Μογλένα κατά τους Βυζαντινούς και Καρατζόβα από τους Τούρκους. Χώρα των βροχών, των νερών και της ομίχλης.

Ευλογημένος τόπος, κατάφυτος, με χιλιάδες κερασιές φορτωμένες με τους λαχταριστούς καρπούς των αυτή την εποχή.

Στο όρος Πάικο και σε απόσταση 5 χλμ. από τα σύνορα των Σκοπίων, βρίσκεται το Μοναστήρι του Μέγα Αρχιστρατήγου Μιχαήλ, έτος ιδρύσεως (1181), που δεσπόζει μέσα στην ηρεμία ενός καταπράσινου τοπίου. Οι πατέρες μάς υποδέχθηκαν εγκάρδια και ο γέροντας π. Ιλαρίων μας μίλησε για τη δράση και τα δεινοπαθήματα της μονής, καθώς και την προσφορά της στη μεγάλη εθνική υπόθεση, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, αλλά και την ιστορία και το μαρτυρικό τέλος της τοπικής "Αγίας Χρυσής" (1796) από τον Τούρκο πασά της περιοχής.

Σήμερα επιτελούν ειρηνικά το έργο τους στον ευλογημένο αυτό τόπο. Στη συνέχεια και σε απόσταση 12 χλμ. στον Ν. Κιλκίς φθάσαμε στο ιστορικό χωριό Σκρα. Συγκίνηση καταλαμβάνει τον κάθε επισκέπτη βλέποντας τα εκατοντάδες ονόματα των ηρωικώς πεσόντων στη νικηφόρα μάχη του "Σκρα Ντε Λέγκεν" στον χώρο του μνημείου.

Μια από τις σκληρότερες μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου των ελληνικών στρατευμάτων πεζικού κατά των Βουλγάρων στις 17-4-1918.

Οι απώλειες βαρύτατες (441 νεκροί και 2.204 τραυματίες). "Το Σκρα όμως κατελήφθη".

Η νίκη αυτή μέγα κατόρθωμα του ελληνικού στρατού, εξέπληξε τόσο τους συμμάχους, όσο και τους εχθρούς και απέδειξε ότι η ορμητικότητα - το θάρρος και η ανδρεία των ελληνικών στρατευμάτων με τους υποστρατήγους Ιωάννου - Σπηλιάδη και Ζυμβρακάκη ήταν τόση, που απέσπασε τα συγχαρητήρια των συμμαχικών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς την "απαράμιλλης ανδρείας και έξοχης ορμητικότητας".

Αποτίσαμε φόρο τιμής, καταθέτοντας στεφάνι, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και είπαμε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ένα θαυμάσιο γεύμα απολαύσαμε στο Πολύκαστρο και απογευματινό καφέ στην ωραία παραλία του Μακρύγιαλου με εκτροφεία μυδιών", καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass