ΑΠΟ 72ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Έκλεψαν χρυσαφικά για να ξοφλήσουν τον… ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2017 22:44

Ανεξάντλητη αποδεικνύεται η ευρηματικότητα των απατεώνων που δεν διστάζουν να… επικαιροποιήσουν την επιχειρηματολογία τους με απώτερο σκοπό, τι άλλο, την εξαπάτηση ηλικιωμένων. Θύμα στάθηκε, αυτή τη φορά, μια 72χρονη Λαρισαία από την οποία απαίτησαν χρήματα για να εξοφληθεί υποτιθέμενη οφειλή της κόρης της για τον… Ενιαίο Φόρο Ακινήτων Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ). «Οφειλές» που ανέρχονταν στα 565 ευρώ αλλά η αξία των κλοπιμαίων χρυσαφικών αγγίζει τις 9.000 ευρώ.

Το ζευγάρι των απατεώνων που έδρασε ξανά στη Λάρισα ακολουθεί την ίδια μεθοδολογία όπως και στις αναρίθμητες απάτες σε βάρος ηλικιωμένων που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. Οι δράστες αρχικά εκτιμάται ότι εντοπίζουν τυχαία τα θύματά τους που είναι πάντα ηλικιωμένοι καθώς ποντάρουν στα μειωμένα αντανακλαστικά.

Στη συνέχεια εκμαιεύουν πληροφορίες - από γείτονες ή επαγγελματίες της συνοικίας – που αφορούν τόσο στο όνομα του υποψηφίου θύματος όσο και στην οικογενειακή τους κατάσταση. Κυρίως πληροφορούνται τα ονόματα των παιδιών του θύματος, που αποτελεί το «κλειδί» για να τους προσεγγίσουν.

Με την επίκληση του ονόματος του παιδιού, οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται στους απατεώνες και ειδικά στη γυναίκα – δράστιδα που φαίνεται ότι έχει πειθώ. Συστήνονται ως απεσταλμένοι του παιδιού και με το πρόσχημα της εξόφλησης κάποιας «οφειλής», αφού μεταφέρουν το θύμα στο σπίτι, του παίρνουν χρήματα ή χρυσαφικά.

Τις προάλλες, προσφέρθηκαν να μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους Λαρισαία την ώρα που εκείνη πήγαινε στην εκκλησία. Καθ’ οδόν βεβαίως η ανυποψίαστη γυναίκα πείσθηκε ότι θα βοηθούσε το παιδί της να «ξοφλήσει το χρέος» και παρέδωσε στους δράστες ό,τι χρυσαφικά φορούσε πάνω της.

Πρόσφατα επίσης έπεισαν Λαρισαία που βρήκαν έξω από το σπίτι της σε συνοικία της πόλης και τη μετέφεραν στο πατρικό της, σε χωριό της Αγιάς, για να τους παραδώσει χρυσαφικά ελλείψει… μετρητών. Προχθές εξαπάτησαν μια 72χρονη που ανέμενε στη στάση το αστικό λεωφορείο. Την οδήγησαν στο σπίτι και της πήραν ό,τι χρυσαφικά είχε και δεν είχε.

«ΕΝΦΙΑ»

Η 72χρονη Λαρισαία ανέμενε το αστικό λεωφορείο σε στάση επί της οδού Βόλου, όταν η δράστιδα την προσφώνησε με το όνομά της. Για να τη ρωτήσει στη συνέχεια αν είναι η μητέρα μιας κυρίας το όνομα της οποίας ανέφερε, που ανταποκρινόταν όντως στο πραγματικό όνομα της κόρης του θύματος.

Η 72χρονη αποκρίθηκε θετικά και η δράστιδα προσποιήθηκε ότι κάλεσε στο κινητό τηλέφωνο την κόρη της, τηλεφώνημα που αποδείχθηκε αρκετό για να πεισθεί η ανυποψίαστη γυναίκα. Η δράστιδα της εξήγησε πως η κόρη της «χρωστάει» 565 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ και πως αν τους έδινε προκαταβολή, θα «ρύθμιζαν» το χρέος.

Η 72χρονη τους είπε πως είχε μαζί της μόνο 50 ευρώ αλλά η ετοιμόλογη απατεώνισσα τη ρώτησε αμέσως αν έχει χρυσαφικά. Έτσι η 72χρονη με τη δράστιδα επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο του άνδρα - συνεργού που συνήθως παρακολουθεί την εξέλιξη από κοντινή απόσταση.

Η 72χρονη τους οδήγησε στο σπίτι της όπου παρέδωσε στη δράστιδα τα χρυσαφικά που διάθετε, αποτιμώμενης αξίας 9.000 ευρώ. Η δράστιδα που τα παρέλαβε με το πρόσχημα μάλιστα ότι θα τα πάει σε ενεχυροδανειστήριο της Λάρισας προκειμένου να τα… εκτιμήσει. Έτσι το ζευγάρι έγινε άφαντο με την 72χρονη να διαπιστώνει την απάτη εκ των υστέρων.

Από την έρευνα βεβαίως της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας προέκυψε ότι το ζευγάρι των απατεώνων είναι σεσημασμένο, επίσης για απάτες, οπότε και αναζητούνται.

ΜΗΝ ΠΕΙΘΕΣΘΕ

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, «από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά», η Ελληνική Αστυνομία, με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων συνιστά «να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζοντας την ανάγκη, οι πολίτες να ενημερώνουν πάντα την αστυνομία ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης.

Με εξαίρεση την τελευταία περίπτωση απάτης, όπου για πρώτη φορά οι δράστες επικαλέσθηκαν τον… ΕΝΦΙΑ, μέχρι σήμερα είναι γνωστές απάτες με δράστες που συνήθως συστήνονται ως «λογιστές» συγγενικών προσώπων των θυμάτων και, ζητούν προκαταβολή για την… εξόφληση παραβόλων με την επίκληση επιστροφής χρηματικού ποσού από ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κ.λπ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass