ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΞΥΛΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΧΩΡΙΩΝ

Ανάρπαστα τα ξύλα των δασαρχείων, λόγω δυσπραγίας

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2017 22:38

Αυξημένες εμφανίζονται και φέτος οι αιτήσεις των δικαιούχων σε ορεινές κοινότητες της Θεσσαλίας για την παραλαβή, με μειωμένη τιμή, καυσόξυλων που διαχειρίζονται τα τοπικά δασαρχεία.

Η οικονομική ύφεση και ο βαρύς χειμώνας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια έχουν αναγκάσει πολλούς κατοίκους ορεινών χωριών να σπεύδουν μαζικά στις τοπικές κοινότητες για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για χορήγηση ξυλείας, που προέρχεται συνήθως από την περιοχή τους και τη διαχείριση έχει το τοπικό δασαρχείο. Ήδη οι αιτήσεις υποβλήθηκαν τον Μάιο, προκειμένου οι δασικές υπηρεσίες να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ανάγκες των κατοίκων και εν συνεχεία (καλοκαίρι) ο εργολάβος προχώρησε στην υλοτόμηση. Φέτος η παράδοση της προβλεπόμενης ποσότητας ξεκίνησε ήδη (για να μην βραχούν τα ξύλα από τις βροχές), ενώ προτεραιότητα στη διανομή έχουν οι ευπαθείς ομάδες.
Σύμφωνα με το Δασαρχείο Λάρισας «φέτος υποβλήθηκαν 766 αιτήσεις (έναντι 692 πέρυσι) από 10 χωριά των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, τα οποία συνορεύουν με δάσος, ενώ το είδος της ξυλείας που υλοτομήθηκε φέτος είναι η οξιά. Η τιμή (με ΦΠΑ) που ανακοινώθηκε έχει ως εξής: 15,88 ευρώ\χωρικό για συνταξιούχους ΟΓΑ, πολύτεκνους-τρίτεκνους, ΑΜΕΑ κι ακολουθούν οι μόνιμοι κάτοικοι. Όσον αφορά στους υπόλοιπους κατοίκους των ορεινών χωριών και εφόσον υπάρχει διαθέσιμη ποσότητα η τιμή προμήθειας της ξυλείας είναι 18,95 ευρώ\χωρικό.
Όπως αναφέρουν άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με τη διαδικασία, «πράγματι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξημένη ζήτηση για την ξυλεία του δασαρχείου, λόγω οικονομικής κρίσης. Ουσιαστικά στα χωριά της επαρχίας μας δεν υπάρχει λέβητας πετρελαίου, παρά μόνο ξύλου. Μέχρι και πέρυσι σχεδόν όλες οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων ικανοποιούνταν».
Να σημειωθεί τέλος ότι σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικού παράνομης υλοτομίας, προβλέπεται η μήνυση του δράστη και η κατάσχεση όχι μόνο των ξύλων, αλλά και των μέσων κοπής και μεταφοράς τους.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass