«Πληγή» που… γαβγίζει!

* ΑΓΕΛΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ * ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ…

Παραμένει έντονο και διαρκές πρόβλημα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, η παρουσία αδέσποτων σκυλιών τόσο στα παράλια του νομού Λάρισας όσο και στην Πιερία, κυρίως στον Πλαταμώνα. Πρόβλημα που εστιάζεται στο γεγονός ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ζώων αφού κρατήσουν τα τετράποδα κάποιο διάστημα στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αδέσποτα πλέον ζώα, κυρίως σκύλοι, να δημιουργούν αγέλες και να περιφέρονται εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι, αφού από εκείνους έμαθαν να τρέφονται. Αρκετά ζώα έχουν ή αποκτούν επιθετική συμπεριφορά, είτε λόγω της πείνας, είτε λόγω κακής συμπεριφοράς των ανθρώπων πάνω τους.

Ωστόσο οι δήμοι, κυρίως οι μικροί σε πληθυσμό, είτε αφορά στα παράλια, είτε στην ενδοχώρα, δεν διαθέτουν τις υποδομές εκείνες ώστε να περισυλλέξουν τα αδέσποτα και να τα συγκεντρώσουν σε ειδικούς χώρους, να τα στειρώσουν, να τους προσφέρουν τροφή και ιατρική περίθαλψη, ώστε να αφεθούν στη συνέχεια στο περιβάλλον τους χωρίς να γίνονται επικίνδυνα προς τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αριθμ. 2202/75660, του 2016, στο άρθρο 2, γίνεται λόγος για «βελτίωση υφισταμένων καταφυγίων», δηλαδή για χρηματοδότηση που θα μπορούσε να δοθεί σε κάποιον δήμο, εάν βέβαια αυτός είχε στήσει ήδη και λειτουργούσε ένα πιστοποιημένο και αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Συνεπώς, κάποιοι δήμοι ακόμα κι αν ζητούσαν χρηματοδότηση για καταφύγιο, δεν θα την λάμβαναν, καθ’ όσον δεν διαθέτουν πιστοποιημένο και αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Το τελευταίο διάστημα η «Ε» δέχεται έντονα παράπονα από κατοίκους, μόνιμους και παραθεριστές, για τις αγέλες σκύλων που περιφέρονται στις γειτονιές του οικισμού και σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν επιθέσεις σε ανθρώπους που περπατούν αμέριμνοι, ακόμα και σε μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα να τίθενται και ζητήματα σωματικής ακεραιότητας, αλλά και υγείας, αφού τα αδέσποτα είναι χωρίς κτηνιατρική εξέταση.

Τέτοια παράπονα είχαμε πρόσφατα από πολίτες στην παραλιακή ζώνη του νομού Λάρισας (από τον Αγιόκαμπο μέχρι τα Μεσάγγαλα και το Καστρί Λουτρό) και παλαιότερα στην περιοχή του Πλαταμώνα.

Οι πολίτες καλούν τους δήμους να βρουν μια λύση που θα σέβεται τα αδέσποτα ζώα και παράλληλα θα μεριμνά για την προστασία των ανθρώπων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δέχονται επιθέσεις από εκείνα.

Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιγάνης κ. Κώστας Ζαφείρης κατανοεί το πρόβλημα. Ωστόσο, σημειώνει ότι πρόκειται για αδέσποτα σκυλιά που κάποιοι τα άφησαν στην περιοχή. Επίσης κάποιοι κάτοικοι τα ταΐζουν, αλλά δεν τα προσέχουν σωστά. Δηλαδή, ενώ αγαπούν τα ζώα, δεν μεριμνούν για τη φύλαξή τους, ώστε να τα κάνουν δεσποζόμενα με λουράκι και να τα εξετάσει κτηνίατρος. Ο Δήμος Τεμπών, σημειώνει ότι, με ευαισθησία προς ανθρώπους και ζώα, προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα το οποίο είναι μεμονωμένο.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο Δήμος Τυρνάβου εδώ και καιρό, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Τσιόπα ενεργοποίησε τους εθελοντές φιλόζωους και τα εθελοντικά σωματεία της περιοχής, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με το φιλοζωικό σωματείο Λάρισας «Animal» και ενεργώντας από κοινού προβαίνει σε ενέργειες καταγραφής, στείρωσης των αδέσποτων ζώων με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού και την καλή υγεία τους. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόπα το πείραμα επέφερε μεγάλα και ουσιαστικά αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα μηδενίστηκε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Τυρνάβου ενεργεί, ώστε να αποκτήσει Δημοτικό Κτηνιατρείο με το οποίο θα διαχειριστεί ακόμα καλύτερα το πρόβλημα των αδέσποτων.

Τέλος, ο Δήμος Τυρνάβου και το φιλοζωικό σωματείο προτρέπουν τους δημότες να απευθυνθούν σε εκείνους, προκειμένου να υιοθετήσουν αδέσποτο καταγεγραμμένο και υγιές.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass