ΜΠΑΡΑΖ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Υποχρεωτικές άδειες λόγω δημοψηφίσματος!

* Συναγερμός στο ΕΚΛ που ζητά εφαρμογή του Νόμου

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2015 8:02

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Μαζική μορφή έχουν λάβει οι καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τα συνδικάτα, για το γεγονός ότι εργοδότες από όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, θέτουν αυτές τις ημέρες τους εργαζόμενούς τους σε διαθεσιμότητα, ή σε εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και σε «υποχρεωτική αργία» παρ’ ότι το τελευταίο δεν προβλέπεται καν από την εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες αφορούν εργοδότες οι οποίοι ζήτησαν από τους εργαζόμενους να μην εργαστούν, λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων μέσω τραπεζών.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία, μέτρο όμως που δεν υφίσταται με βάση το εργασιακό δίκαιο της χώρας. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέχρι να λήξουν τα έκτακτα μέτρα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σύμφωνα με άλλες, οι εργαζόμενοι βγήκαν σε άδεια, για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Υπήρξαν επιχειρήσεις που επέτρεψαν ακόμα μόνο στους μισούς εργαζόμενους να δουλεύουν και στους άλλους μισούς, όχι και εναλλάξ.

Για το όλο θέμα που προέκυψε, μιλώντας στην «Ε» ο γενικός γραμματέας του ΕΚΛ κ. Πάρις Λιόλιος θα μας αναφέρει ότι: “Πράγματι υπάρχουν, για να είμαστε δίκαιοι, και επιχειρήσεις που αντικειμενικά έχουν πρόβλημα. Πρόκειται για επιχειρήσεις για παράδειγμα που κάνουν εισαγωγή προϊόντων.

Αυτές, εδώ και καιρό τώρα πληρώνουν μετρητά γιατί για τις συναλλαγές του εξωτερικού δεν γίνονται δεκτές οι εγγυητικές επιστολές.

Αυτές οι επιχειρήσεις είναι τουλάχιστον τίμιες. Λένε στους εργαζόμενους ότι εφόσον εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε μέσω τραπεζών για εισαγωγές, δεν υπάρχει και αντικείμενο εργασίας. Αυτές οι εταιρίες που σέβονται το νόμο, τον εαυτό τους και την ηθική τάξη των πραγμάτων δίνουν στους εργαζόμενους την κανονική τους άδεια και δεν απολύουν το προσωπικό περιμένοντας να ξεμπλοκάρουν τα πράγματα.

Υπάρχει όμως, στο Νομό και ένα μεγάλο ποσοστό εργοδοτών που εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να μην πληρώνουν ούτε μεροκάματα, ούτε ΙΚΑ.

Αυτοί δίνουν στους εργαζόμενους άδειες άνευ αποδοχών και τα κρούσματα είναι πολλά.

Αυτό, δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό γιατί όλοι πάνε να εκμεταλλευτούν την αναμπουμπούλα. Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην αποδέχονται άδειες άνευ αποδοχών , να απευθύνονται στο ΕΚΛ ώστε να υπάρξει παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας».

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εν τω μεταξύ για το όλο θέμα της αυθαίρετης επιβολής αναγκαστικής άδειας σε εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Το ΕΚΝΛ καταγγέλλει ορισμένους εργοδότες της περιοχής μας, οι οποίοι με το επιχείρημα ότι είναι κλειστές οι τράπεζες, εξαναγκάζουν αυθαίρετα τους εργαζόμενους να πάρουν υποχρεωτική άδεια χωρίς αποδοχές. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία, να μην το αποδέχονται αυτό. Οι εργαζόμενοι να διεκδικούν κανονικά όλα τα μεροκάματα, γιατί δεν έχουν καμία ευθύνη για όποια προβλήματα εμφανίζονται.

Το ΕΚΝΛ καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν κάθε τέτοια αυθαίρετη απαίτηση της εργοδοσίας στο τηλέφωνο του ΕΚΝΛ 2410 250708, στα γραφεία του ή στα σωματεία τους.

Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει και να μην επιτρέπει τέτοιες ενέργειες εργοδοτών.

Οργανωνόμαστε, δυναμώνουμε την εργατική λαϊκή αλληλεγγύη, κανένας μόνος του!

Απαιτούμε διεκδικούμε:

* Καμία υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, καμία απόλυση με πρόσχημα τις κλειστές τράπεζες.

* Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους, των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους και των συντάξεων. Εδώ και τώρα!

* Να διασφαλιστούν πλήρως η παροχή υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!

* Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης. Κατάργηση των διοδίων.

* Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.

* Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

* Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμιά διακοπή συνδέσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass