«Δεύτερη Σούδα» η 110 ΠΜ!

* ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2018 22:30
Μη επανδρωμένα και αμερικανικά F-22 Raptor (φωτ.), προανήγγειλαν την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ Μη επανδρωμένα και αμερικανικά F-22 Raptor (φωτ.), προανήγγειλαν την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης βρέθηκε χθες πολυμελές τεχνικό κλιμάκιο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξετάζοντας υποδομές προκειμένου να επεκταθεί η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για την αξιοποίηση περισσότερων υποδομών από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Όπως είναι γνωστό το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας έχει «προκριθεί» από τους αξιωματικούς των ΗΠΑ με αφορμή και τον ευρύτερο σχεδιασμό τους στα Βαλκάνια αλλά και τη Μέση Ανατολή και η νέα επίσκεψη του κλιμακίου επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό των ΗΠΑ, όπως αποδείχθηκε άλλωστε τον περασμένο Μάιο όταν στην 110 ΠΜ της Λάρισας για πρώτη φορά βρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Επίσκεψη κατά την οποία ο ΥΕΘΑ Παν. Καμμένος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην 110 ΠΜ «αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Έναν άξονα σταθερότητας, στον οποίο η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, προς τα νότια με στενές σχέσεις, μέσω της Κύπρου, με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν πλέον σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική μας Αεροπορία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες συμμαχικές δυνάμεις».

Για να υπογραμμίσει ο κ. Καμμένος ότι «επίσης, με τον ιδιαίτερο ρόλο της Σούδας ως κύριο λιμάνι της Συμμαχίας στη Μεσόγειο, αλλά και της Λάρισας που μετατρέπεται σε ένα αεροπορικό κέντρο που έχει ως στόχο όχι μόνο την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά και τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος άξονας σταθερότητας επεκτείνεται προς τα βόρεια με τις χώρες της Βαλκανικής, με τις οποίες πλέον διαμορφώνουμε στενές σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα η ειρήνη και η σταθερότητα να επεκταθούν και στις περιοχές που υπάρχει αστάθεια».

Σε αυτό το πλαίσιο επεκτάθηκε ήδη για ένα έτος η παραμονή στην 110 ΠΜ των μη επανδρωμένων, αμερικανικών αεροσκαφών MQ-9 Reaper, αεροσκάφη που όπως είναι γνωστό, αποτελούν την αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ με αφορμή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν τα πλέον εξελιγμένα αεροσκάφη σε αποστολές εναέριας επιτήρησης και όχι μόνο.

Τα αεροσκάφη επιχειρούν καθημερινά πλέον από τη Λάρισα ενώ από το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώθηκε ότι πρόσφατα αξιοποιήθηκαν και από την ελληνική πλευρά δίνοντας πληροφορίες μετά και την τραγωδία την Ανατ. Αττική.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της 110 ΠΜ ήταν ενταγμένη και η προσγείωση, πριν ένα μήνα, ζεύγους αμερικανικών αεροσκαφών F-22 Raptor της USAF. Τα stealth μαχητικά F-22 προσγειώθηκαν στη Λάρισα προερχόμενα από τη βάση τους στη Γερμανία και ενώ ήταν προγραμματισμένο να παραμείνουν για λίγες ώρες, τελικά παρέμειναν για δύο ημέρες.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι, τα πληρώματα των αεροσκαφών υποδέχθηκαν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Γεώργιος Μπλιούμης και ο ακόλουθος Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τίμοθι Κίτερ.

ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Υπενθυμίζεται πως η στρατιωτική βάση της Λάρισας διαθέτει υποδομές για τη φιλοξενία αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό ήταν ενταγμένη και η νέα επίσκεψη του αμερικανικού κλιμακίου.

Με ειλημμένη την απόφαση, η 110 ΠΜ να αξιοποιηθεί εξίσου μετά τη βάση της Σούδας, το τεχνικό κλιμάκιο είναι αυτό που θα υποβάλλει έκθεση προκειμένου οι ΗΠΑ να αποφασίζουν αν θα επιλέξουν το αεροδρόμιο της Λάρισας για τη φιλοξενία Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών ή αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass