Προβληματισμός παρά την επίτευξη του εκλογικού στόχου

Πάνω από το εθνικό το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στη Λάρισα *Στ. Τσιάκαλος: Με προβληματίζει η διατήρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2019 22:11

Έντονος προβληματισμός παρά την επίτευξη του εκλογικού στόχου, που ήταν η εξασφάλιση ποσοστού μεγαλύτερου συγκριτικά με το πρόσφατο ποσοστό των ευρωεκλογών, επικρατεί από χθες το βράδυ στο Κίνημα Αλλαγής στη Λάρισα.

Το τελικό ποσοστό του Κινήματος κινήθηκε πανελλαδικά λίγο κάτω από το 8%, οριακά αυξημένο συγκριτικά με το 7,74% των πρόσφατων ευρωεκλογών, και ερμηνεύτηκε καταρχήν από τα στελέχη του κόμματος ως επιτυχία καθώς κατόρθωσε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του υπό καθεστώς έντονης πίεσης που άσκησε το δίπολο του δικομματισμού τις τελευταίες ημέρες όσο πλησίαζε η ώρα της κάλπης.

Αν και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει τις επόμενες ημέρες από τα αρμόδια όργανα, οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να υπήρξε μετακίνηση ψηφοφόρων του Κινήματος προς την Νέα Δημοκρατία, που έπαιξε επιτυχώς το χαρτί της αυτοδυναμίας, με αντίστοιχο επαναπατρισμό ψηφοφόρων του από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων κινήθηκε σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε ο στόχος που είχε θέσει η ηγεσία και είχε επισημοποιήσει μετά τη συνάντηση της προέδρου κας Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο, να μην επιτυγχάνεται γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το Κίνημα να παραμένει καθηλωμένο σε μονοψήφια ποσοστά και χωρίς δυναμική για τη μελλοντική πορεία στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Ο προβληματισμός στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής εντείνεται και από το υψηλό ποσοστό που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που τον καθιστούν αναμφισβήτητα κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κεντρικά στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης που δήλωναν πως δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος από το ποσοστό, έστω και αν ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του ποσοστού των πρόσφατων ευρωεκλογών σημειώνοντας πως την επόμενη ημέρα των εκλογών το Κίνημα πρέπει να επανακαθορίσει τον στρατηγικό του σχεδιασμό, αποσαφηνίζοντας τη φυσιογνωμία του ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι αναδείκνυαν την ανάγκη για «περισσότερη αριστερή πολιτική στο Κίνημα».

Η έναρξη εσωτερικού διαλόγου, διευκρίνιζαν πάντως, δεν σημαίνει νέο κύκλο εσωστρέφειας ούτε υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας, αλλά εσωτερική δημοκρατική διεργασία που θα συμπληρώσει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό της θέσης του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται με βάση το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα ανάμεικτα συναισθήματα χαράς για την επίτευξη του εκλογικού στόχου αλλά και προβληματισμού για την επόμενη ημέρα, ήταν κυρίαρχα μεταξύ των λιγοστών που έσπευσαν στο εκλογικό κέντρο της Κούμα για να παρακολουθήσουν τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Το ποσοστό του κόμματος στον νομό Λάρισας ανήλθε στο 8,7% αυξημένο κατά μια ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με το ποσοστό των ευρωεκλογών (7,56%), δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το ποσοστό του Σεπτεμβρίου 2015 (6,25%) –διεκδίκησε την ψήφο ως ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ- και 4,2% συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (4,49%).

«Το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί τις δυνάμεις του και οριακά τις αυξάνει. Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το εκλογικό μας ποσοστό αλλά παράλληλα είμαστε προβληματισμένοι από τη διατήρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα Στέλιος Τσιάκαλος χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ποσοστό στον νομό Λάρισας είναι πάνω από το εθνικό ποσοστό του Κινήματος. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί η Νομαρχιακή Επιτροπή για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Έντονη ήταν και η αγωνία των στελεχών για την εξασφάλιση της μίας βουλευτικής έδρας, η οποία σε κάποια χρονική περίοδο της μετάδοσης των αποτελεσμάτων μετακινούνταν σε άλλο κόμμα για να σταθεροποιηθεί αργά το βράδυ και να κατοχυρωθεί υπέρ του κόμματος. 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass