Στα αζήτητα τα φυσικά έλατα

* Φθίνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των καταναλωτών * Τι δηλώνει στην «Ε» η δασάρχης Λάρισας Νατάσα Μπάκαβου * Εμειναν μόνο δύο φυτείες στην Καλλιπεύκη

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2023 13:10

Της Λένας Κισσάβου

Κάθε χρόνο παρατηρείται όλο και πιο έντονα η κατακόρυφη κάμψη στην αγορά των φυσικών ελάτων για τα Χριστούγεννα.

Είτε αυτό οφείλεται στην ολοένα και πιο αυξημένη ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης του πληθυσμού, είτε στο κόστος των φυσικών δέντρων, που είναι μεγαλύτερο από αυτό των τεχνητών, το αποτέλεσμα είναι πως πλέον οι φυτείες των ελάτων που δημιουργούνται για να καλύψουν τη ζήτηση για τα Χριστούγεννα, σταδιακά θα εκλείψουν.
Σήμερα στα όρια αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας έμειναν μόνο δύο φυτείες ελάτων, και αυτές εμφανίζεται να μην διαθέτουν στην αγορά το σύνολο της καλλιέργειάς τους, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση.
Μάλιστα φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν υπήρξαν ούτε αιτήματα δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, προς το Δασαρχείο Λάρισας, για προμήθεια φυσικών ελάτων, προκειμένου να στολίσουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους, δηλώνει στην «Ε» η δασάρχης Λάρισας κ. Νατάσα Μπάκαβου, η οποία διαπιστώνει τη σταδιακή μείωση ενδιαφέροντος γενικότερα στην αγορά γι’ αυτό το προϊόν.
Σύμφωνα με τη δασάρχη και βάσει της διαδικασίας που ακολουθείται κάθε χρόνο, για την κοπή ελάτων από φυτείες, φέτος οι ιδιοκτήτες φυτειών στην Καλλιπεύκη αιτήθηκαν την κοπή 110 δενδρυλλίων ελάτων, τα οποία τελικά δεν θα κοπούν στο σύνολό τους, λόγω έλλειψης ζήτησής τους.
«Κάθε χρόνο μειώνεται η ζήτηση φυσικών ελάτων…» τονίζει η κ. Μπάκαβου, η οποία σημειώνει επίσης ότι παράλληλα δεν υπάρχει και ενδιαφέρον για προμήθεια φυσικού αρκουδοπούρναρου, τα γνωστά μας ως γκι.
Για την κοπή ελάτων και τη διάθεσή τους στην αγορά, υπάρχουν αυστηροί κανόνες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρει η δασάρχης.
Σημειώνει συγκεκριμένα πως «Η υλοτομία και η απόληψη δενδρυλλίων κατάλληλων για Χριστουγεννιάτικα δέντρα (έλατα) δεν πρόκειται να επιφέρει βλάβη στον δασικό πλούτο της χώρας μας, διότι αυτά προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες, που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.
Οι υλοτομίες δε, περιορίζονται στα δασοπονικά είδη και τις αντίστοιχες ποσότητες, που αιτούνται οι ιδιοκτήτες φυτειών και τις οποίες εγκρίνει το Υπουργείο, και θα πραγματοποιούνται μόνο μετά την έκδοση των αδειών υλοτομίας, από τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Αρχές.
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η υλοτομία καθ’ υπέρβαση της ποσότητας που εγκρίνεται, για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.
Όλα γενικώς τα δενδρύλλια προσημαίνονται και ελέγχονται στους τόπους υλοτομίας τους. Σε κάθε δενδρύλλιο, προσδένεται η ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής του και κατά το δυνατόν στο μεσογονάτιο διάστημα μεταξύ 2ου έως και 4ου σπονδύλου από τον επικόρυφο βλαστό. Στη συνέχεια τα δενδρύλλια σφραγίζονται με τη δασική σφύρα στην επιφάνεια τομής.
Αν στα έλατα που πουλιούνται στην αγορά δεν υπάρχει μολυβδοσφραγίδα και σφύρα, τότε αυτά έχουν κοπεί παράνομα».
Η μεταφορά δε, των ελεγχθέντων και σφραγισθέντων δενδρυλλίων και κλώνων αρχίζει την 24η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου κάθε έτους και ενεργείται βάσει δελτίων μεταφοράς στα οποία αναγράφεται ο αριθμός και το είδος των δενδρυλλίων, καθώς επίσης και ο αριθμός της δασικής σφύρας και της μολυβδοσφύρας με τις οποίες σφραγίστηκαν.
Όλα τα δελτία θεωρούνται από δασικό υπάλληλο, που απαραίτητα παραβρίσκεται και παρακολουθεί τη φόρτωση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass