Το φθινόπωρο έτοιμη η λίμνη στο Αλκαζάρ

*Τι δηλώνει για το έργο ο αντιδήμαρχος Χρ. Τερζούδης *Συνεχίζονται οι εργασίες και στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης *Τον Ιανουάριο του 2025 έτοιμος ο Βοτανικός Κήπος του Ιπποκράτη

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2024 17:20

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες ανακατασκευής της τεχνητής Λίμνης στο Πάρκο του Αλκαζάρ και του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, ενώ προσεχώς μπαίνει στο πλάνο και ο νέος Βοτανικός Κήπος, που θα δημιουργηθεί έμπροσθεν του κενοταφίου του Ιπποκράτη.

Το λίφτινγκ που γίνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου μέσα στην πόλη της Λάρισας, αναμένεται να αλλάξει την εικόνα του πάρκου, και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου κ. Χρήστο Τερζούδη, το έργο που περιλαμβάνει την ολική και πλήρη ανακατασκευή της τεχνητής λίμνης στο πάρκο του Αλκαζάρ, της κεντρικής πεζογέφυρας (Πηνειάδων νυμφών ή γέφυρα Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου) και του μνημείου Εθνικής Αντίστασης που αποτελεί έργο του Φιλόλαου Τλούπα) αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη Νοεμβρίου του 2024 και το έργο του Βοτανικού Κήπου στα τέλη Γενάρη του 2025.
Ο αντιδήμαρχος διαβεβαιώνει ότι η εκτέλεση των εργασιών προχωρά ομαλά και σύντομα οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τον ανανεωμένο αγαπημένο τους χώρο αναψυχής και άθλησης.
Ειδικότερα, το έργο που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αφορά στην «ανάπλαση εγκαταστάσεων πάρκου Αλκαζάρ» με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ και αποτελεί υποέργο της συνολικής παρέμβασης του Δήμου Λαρισαίων «Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις Δήμου Λαρισαίων – Διαχρονικοί Βηματισμοί» το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι παρεμβάσεις αφορούν στη συνολική ανακατασκευή της λίμνης με εμβαδόν πυθμένα 2.400 και εμβαδόν ορίων λίμνης 3.800 μ2.
Οι εργασίες προβλέπουν την αποξήλωση της υφιστάμενης μόνωσης, καθαίρεση του συνόλου των κατασκευών από σκυρόδεμα και νέες κατασκευές. Επίσης, παρεμβάσεις θα γίνουν και στις περιφερειακές εγκαταστάσεις της τεχνητής λίμνης (περιπατητικοί διάδρομοι, κιγκλιδώματα, επιδιόρθωση ξύλινης γέφυρας κλπ)
Επίσης, σημαντική θα είναι η παρέμβαση στην πεζογέφυρα Πηνειάδων Νυμφών ή γέφυρα Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου καθώς και στη σκάλα που οδηγεί στην κοίτη του Πηνειού. Ως γνωστόν, η πεζογέφυρα μήκους 95 μέτρων και πλάτος 5,50μ εξυπηρετεί μεγάλο όγκο πολιτών καθημερινά, αφού αποτελεί για τους πεζούς το κύριο μέσο σύνδεσης του κέντρου της πόλης με το πάρκο του Αλκαζάρ και τη δυτική πλευρά της πόλης.
Οι προβλεπόμενες εργασίες στην πεζογέφυρα αφορούν στην αποξήλωση ξύλινου δαπέδου και της σκάλας που οδηγεί στην κοίτη του ποταμού και αντικατάστασή του με δάπεδο ίδιων διαστάσεων, την τοποθέτηση νέων κιγλιδωμάτων κλπ.
Τέλος, στο πλαίσιο του ίδιου έργου θα γίνουν εργασίες ριζικής ανακαίνισης στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που είναι ένα γλυπτό εξωτερικού χώρου σε μεγάλη κλίμακα, δημιουργία του διάσημου Φιλόλαου Τλούπα, ενώ θα υπάρξει και νέος φωτισμός, πέριξ του Μνημείου.
Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Σε εξέλιξη είναι και το έργο «Ιπποκράτειος Τόπος: Ανάδειξη - Αναβάθμιση μνημείου Ιπποκράτη και δημιουργία Βοτανικού Κήπου», ύψους 1.505.239,93 ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει αναβάθμιση του χώρου του μνημείου του Ιπποκράτη και τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου στο Αλκαζάρ.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ
Όπως αναφέρεται στη μελέτη του έργου, οι γενικοί στόχοι είναι οι εξής: «Η ανάδειξη του μνημείου του Ιπποκράτη μέσα από παρεμβάσεις στο ίδιο το μνημείο, τον περιβάλλοντα του χώρο, αλλά και την επέκτασή του σε παρακείμενο χώρο εντός του πάρκου Αλκαζάρ: Δημιουργία ενός «Ιπποκράτειου Τόπου», ενός χώρου μνημειακού χαρακτήρα που θα αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του, καθώς και μίας βοτανικής συλλογής με φαρμακευτικά φυτά της αρχαιότητας.
Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής σύμφωνα με τις αρχές του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού. Η ενοποίηση και η σύνδεση του μνημείου του Ιπποκράτη με το γενικότερο δίκτυο ενοποίησης τοπόσημων και μνημειακών σημείων της πόλης μέσω του πάρκου Αλκαζάρ. Η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, τόσο κατοίκων όσο και περαστικών, και η μετατροπή του αδιαμόρφωτου σήμερα ανοιχτού χώρου σε ζωντανό δημόσιο χώρο, προσβάσιμο για όλους τους πολίτες. Η προβολή της κοινωνικής διάστασης του έργου ως υπαίθριου χώρου της πόλης με ποικιλία νέων χρήσεων και αστικών δράσεων, με εναλλασσόμενες κοινωνικές εκδηλώσεις και η μετατροπή του σε έναν τόπο δημιουργικότητας και έκφρασης, αποτελώντας ταυτόχρονα σημείο συνάντησης και συζήτησης. Η εξασφάλιση της πρόσβασης και απρόσκοπτης κίνησης των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους. Ο εμπλουτισμός όλων των χώρων με επιπλέον δενδροφυτεύσεις, καλλωπιστικό πράσινο και βότανα».
Όσον αφορά τις επεμβάσεις αφορούν την προσβασιμότητα ΑμεΑ στον χώρο του μνημείου, νέες φυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, σύνδεση με το πάρκο Αλκαζάρ με άνοιγμα της υφιστάμενης περίφραξη του πάρκου ευθέως απέναντι του μνημείου με υποβάθμιση του υφιστάμενου πεζοδρομίου επί της Γρ. Λαμπράκη και δημιουργία κατάλληλων ραμπών ΑμεΑ, ώστε η είσοδος στον χώρο του πάρκου να είναι απρόσκοπτη. Ο Βοτανικός Κήπος ακολουθεί τον μνημειακό χαρακτήρα του Ιπποκράτη, ο οποίος τονίζεται με τον γραμμικό – αξονικό σχεδιασμό σε όλη την έκταση της περιοχής παρέμβασης, με έμφαση στους ήδη υπάρχοντες ανοιχτούς χώρους, αλλά και στη διάταξη των γραμμικών νησίδων φύτευσης των βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών, οι οποίες ορίζουν και τη γραμμική πορεία κίνησης στον χώρο. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει και να περιηγηθεί γύρω από κάθε γραμμική νησίδα φύτευσης, καθεμιά από τις οποίες αποτελείται από ένα φυτικό είδος φαρμακευτικού φυτού».
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass