ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΥΨΗΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ "ΤΕΙΡΕΣΙΑ"

Ανήσυχοι οι επαγγελματίες για τις συναλλαγές με κάρτες

* Θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις αν δεν εξορθολογιστεί το πλαίσιο της χρήσης του πλαστικού χρήματος- Τι προτείνουν

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2016 0:04

 

Του Γιώργου Νούλη

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επαγγελματοβιοτέχνες του ν. Λάρισας με την πρόθεση του Υπ. οικονομικών να καταστήσει υποχρεωτικές τις συναλλαγές με κάρτες σε όλους τους επαγγελματίες της αγοράς. Αν και δεν αντιτίθεται στους σχεδιασμούς του υπουργείου, καθώς οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθιστώντας εκ των συνθηκών την απόκτηση των ειδικών μηχανημάτων (POS) επιβεβλημένη, ωστόσο ο προβληματισμός τους εντείνεται όσο παραμένει σε εκκρεμότητα τόσο το θέμα της ρύθμισης των προμηθειών των τραπεζικών προϊόντων και συναλλαγών, όσο και του εξορθολογισμού του κανονιστικού πλαισίου της χρήσης του πλαστικού χρήματος καθώς αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε προμήθεια τερματικών μηχανημάτων POS λόγω της καταχώρισης τους στον "Τειρεσία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών Δημ. Παληογιάννης, ο οποίος στην πρόσφατη ετήσια συνέλευση των ιδιοκτητών συνεργείων ΙΧ, είχε εκφράσει την ανησυχία του κλάδου για τις κυοφορούμενες εξελίξεις, πρότεινε στη ΓΣΕΒΕΕ να επιμείνει στην επιδότηση των μηχανημάτων καρτών και στην καθιέρωση ενός ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθενται τα ποσά από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων με πλαστικό χρήμα.

Η ανησυχία των επαγγελματιών του νομού έχει κορυφωθεί καθώς πληροφορούνται ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο και ειδικότερα το ζήτημα των δαπανών μέσω καρτών.

Πάντως η ΓΣΕΒΕΕ, θα πρέπει να τονιστεί, πως έχει επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ επισημαίνοντας τον κίνδυνο σημαντικών στρεβλώσεων από την εφαρμογή του μέτρου. Κατ αρχήν, όπως λέγεται, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ελάχιστα έχουν περιορίσει το ύψος των χρεώσεων τόσο στις διατραπεζικές συναλλαγές όσο και στη χρήση πλαστικού χρήματος. Εξαιτίας αυτού η χρήση των καρτών γι αυτούς ισοδυναμεί με αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες καθώς δεν επιβαρύνει μόνο τον κύκλο εργασιών αλλά και τα καθαρά τους κέρδη.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ΓΣΕΒΕΕ είχε εγείρει το θέμα των υψηλών χρεώσεων του πλαστικού χρήματος από τις τράπεζες τόσο τον περασμένο Νοέμβριο σε συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα όσο και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις αρχές Φεβρουαρίου. Τότε, οι απαντήσεις που έλαβε η ΓΣΕΒΕΕ ήταν ότι επρόκειτο να δρομολογηθούν… άμεσα λύσεις.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Πάντως η ΓΣΕΒΕΕ έστειλε χθες και νέα επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι:

* Τα ποσοστά προμήθειας για τις συναλλαγές μέσω POS και καρτών παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, υψηλότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ (άνω του 2,0% επί του τζίρου).

* Η εξίσωση του ποσοστιαίου συντελεστή προμήθειας για τη χρήση πιστωτικής, προπληρωμένης και χρεωστικής κάρτας οδηγεί σε μη αποτελεσματικές οικονομικές επιλογές για τους καταναλωτές και σε υψηλά κόστη για τις επιχειρήσεις.

* Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε προμήθεια τερματικών μηχανημάτων POS λόγω της καταχώρισης τους στον "Τειρεσία". Η επαναφορά των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα χωρίς να υπάρχει η άμεση συνέπεια της κατάσχεσης ή της ταμπέλας του «κακοπληρωτή» είναι προς όφελος των ίδιων των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας. Θα πρέπει να υιοθετηθεί η εφαρμογή ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού (από δημόσιο και τράπεζες) συνδεδεμένου με τα τερματικά μηχανήματα και τις φορολογικές αρχές.

* Από την πλευρά των καταναλωτών, θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά το κόστος συνδρομής και το επιτόκιο δανεισμού για τη χρήση πιστωτικών καρτών, ενώ θα πρέπει να εξαλειφθεί κάθε κόστος για χρήση χρεωστικών καρτών. Για τις συναλλαγές στα καταστήματα, θα πρέπει να εξαλειφθούν οι χρεώσεις μεταφοράς πιστώσεων.

* Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές για πληρωμές αγαθών δημόσιου ενδιαφέροντος (ΔΕΚΟ, λογαριασμοί, κλπ) αλλά και οι συναλλαγές με τρίτους δε θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπρόσθετες χρεώσεις. Είναι προς το όφελος όλων των θεσμικών παραγόντων (φορολογικές αρχές, τραπεζικό σύστημα, επιχειρήσεις, νοικοκυριά) η διατήρηση των χρημάτων εντός των τραπεζικού συστήματος.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Πάντως μέσα στον μήνα αναμένεται να μάθουμε ποιες από τις αγορές που κάναμε από τις αρχές του 2016 θα μας βοηθήσουν στο χτίσιμο ενός αφορολόγητου ορίου, το ακριβές ύψος του οποίου δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα (επικρατέστερο το σενάριο της έκπτωσης φόρου των 2.100 όπως ισχύει μέχρι σήμερα) αλλά και πόσες αποδείξεις θα απαιτούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες το έμμεσο αφορολόγητο όριο που σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 9.500 ευρώ θα επανακαθοριστεί βάσει του εισοδήματος. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να απαιτείται ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του ετήσιου εισοδήματος για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο, αν και ακόμα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφορούν, όσο θα αυξάνεται το εισόδημα θα αυξάνεται το απαιτούμενο ποσό για τις δαπάνες με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα αλλά θα υπάρχει ένα όριο. Ακόμη και αν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος το ποσό που απαιτείται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα έχει το δικαίωμα να συγκεντρώνει και αποδείξεις σε φυσική μορφή προκειμένου να λαμβάνει μέρος σε κληρώσεις ΙΧ και ακινήτων που θα διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ΥΠΟΙΚ. Αν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο θα έχουν και αυτοί κίνητρο προκειμένου να συγκεντρώνουν αποδείξεις σε φυσική μορφή ή με πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Το κίνητρο θα είναι αποκλειστικά η συμμετοχή στις κληρώσεις…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass