«ΙΕΡΑ ΤΟΜΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΪΟΥ

Η οδύσσεια ενός Αγίου στο Διαχρονικό Μουσείο

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2017 16:05

Αύριο Δευτέρα 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, εικαστική έκθεση με τίτλο «Ιερά Τομή», που αναφέρεται στην οδύσσεια του Αγίου Αχιλλίου και του ναού του από τη Λάρισα στην Πρέσπα (εγκατάσταση πολυμέσων).

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 μ.μ., ενώ στις 9 θα δοθεί συναυλία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Προβλέπεται μετακίνηση με το αστικό ΚΤΕΛ, το οποίο θα ξεκινήσει από την Πλατεία Λαού στις 7μμ., ακολουθώντας τη γραμμή 1 μέχρι το Διαχρονικό Μουσείο και επιστροφή ώρα 10 μμ. από το Μουσείο.

Η δημιουργία της εκκλησίας του Αγίου Αχιλλίου στην Πρέσπα, είναι τομή στην ιστορία και τοποθετείται στα χρόνια μετά το 986 μ.Χ. όταν ο Τσάρος Σαμουήλ της Βουλγαρίας αποφάσισε να δημιουργήσει έναν κεντρικό μητροπολιτικό ναό στο νησί του Αγίου Αχιλλίου, μεταφέροντας εκεί τα λείψανα του αγίου της Λάρισας. Σήμερα η εκκλησία είναι ερείπια, ενώ διάφορες πηγές αναφέρουν εικασίες ή και γεγονότα που συνέβαλαν στην καταστροφή του ναού. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ρυθμού βασιλικής στην Ελλάδα.

Δύο παροπλισμένα ιερά συνδέονται μέσω μιας τρισδιάστατης αρχιτεκτονικής μελέτης, μιας υποστασιακής μορφής του Αγίου και ενός υπερρεαλιστικού πολυμεσικού τοπίου. Η οδύσσεια διαμεσολαβητικών τοπίων και τόπων καταγράφεται από την ιστορία ενός Τσάρου και του διακονιστή Αγίου.

Η ποιητική του Πρεσπιώτικου τοπίου αναστηλώνεται μέσα από την προβολή της Σοφίας Αντωνακάκη πάνω στην αρχιτεκτονική πρόταση διάσωσης της μνήμης της βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου από τον αρχιτέκτονα Γιάννη Δέδε. Η Μαρία Λαγού εξαϋλώνει τη μορφή του Αγίου μέσα στον χώρο του μουσείου.

Η εικαστική συνεργατική έκθεση ενώνει τους δυο τόπους που φιλοξένησαν για αιώνες τον Άγιο Αχίλλιο. Δύο τόποι, δύο ναοί, δύο πρόσωπα σε έναν χώρο.

Σύλληψη ιδέας: Βασίλης Μπούτος. Αλληλεπίδραση: Χάρης Κοντοσφύρης

Διοργάνωση: CASK. Με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

Πληροφορίες: τηλ. 2413-508242

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass