Αναβίωση του Μακεδονικού Αγώνα στο Περτούλι

Στο 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων * Πλούσιες εκδηλώσεις

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2018 22:24

Αφιερωμένο «στον Σαρακατσάνο Μακεδονομάχο καπετάν Κώστα Γαρέφη», ήταν το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που ολοκληρώθηκε χθες στα Περτουλιώτικα λιβάδια, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων.

Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι το γένος Έλληνες, όπως αναφέρθηκε, αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής. Φέτος μετά από πολλά χρόνια το Αντάμωμα έγινε με ελεύθερη κατασκήνωση στον περιβάλλοντα χώρο του Ανταμώματος, ενώ πραγματοποιήθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις.

Το φετινό Αντάμωμα, επισημάνθηκε επίσης, απαντά με αισιοδοξία και χαρά στο ζοφερό παρόν και ξορκίζει για άλλη μία φορά, τις Κασσάνδρες μιας συνέχειας χωρίς διέξοδο, καλώντας τους Έλληνες να ξαναβρούν τον δυναμισμό τους και την πίστη τους, αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους θησαυρούς της παράδοσης.

Συμμετείχε το τμήμα αναβίωσης Μακεδονικού Αγώνα με πλήρεις στολές Μακεδονομάχων της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος- Αυστραλίας.

Ο Κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Για μια ιδιαίτερη περίοδο, για μια δύσκολη περίοδο, μια ιστορική περίοδο για τη χώρα έκανε λόγο χθες σε δηλώσεις από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια, στο πλαίσιο του 38ου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων, ο γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας: "Μια καινούργια σελίδα ανοίγει για τα εθνικά μας θέματα και βεβαίως, δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει και αυτό το αντάμωμα, το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι οι βουλευτές που βρεθήκαμε εδώ σήμερα, στέλνουμε ξεκάθαρα, ένα μήνυμα: είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που παράγουν, που δραστηριοποιούνται, που αγαπούν την πατρίδα, τη σέβονται, που τιμούν την παράδοση, καλλιεργούν ιδανικά και αρχές για αυτούς και τις οικογένειές τους. Είμαστε δίπλα τους γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη, οι Έλληνες πρέπει να προχωρήσουν αγκαλιασμένοι και να εμπιστευτούμε τις πραγματικά αστείρευτες δυνάμεις του ελληνισμού. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης". Επίσης ο κ. Αυγενάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη συμφωνία για το Μακεδονικό, λέγοντας: "Ζούμε μόλις μία εβδομάδα μετά από αυτή την κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος. Ένα τους λέμε:  ότι η ιστορία δεν αλλοιώνεται όσες υπογραφές και αν βάλουν, όσες συμφωνίες και αν κάνουν. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή την κατάπτυστη συμφωνία. Είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό που ανησυχεί. Και ζητάμε εδώ και τώρα εκλογές, εθνικές εκλογές, έτσι ώστε, να αλλάξει το συντομότερο δυνατό πολιτική σελίδα η χώρα μας και να βρει ξανά τον βηματισμό της και το χαμόγελο να επιστρέψει στα χείλη και στα πρόσωπα των Ελλήνων πολιτών". Τέλος, είπε ότι, χαιρετίζουμε το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, μια διοργάνωση που κάθε χρόνο στέφεται με επιτυχία.

Χθες Κυριακή, μέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων και υπό την απειλή των δύσκολων καιρικών συνθηκών, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις, παρουσιάστηκε δρώμενο με θέμα «Ο καπετάν Κώστας Γαρέφης στα καλύβια του Καραφυλιά και ο θάνατος του» καθώς και χοροί από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων.

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

 ‘’Η προσφορά των Σαρακατσαναίων στους αγώνες του Γένους είναι ανεκτίμητη και έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι, φέτος, στο 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα, οι διοργανωτές επέλεξαν να τιμήσουν τον Σαρακατσάνο Μακεδονομάχο καπετάν Κώστα Γαρέφη, που πότισε με το αίμα του την ελληνική γη, για να ανθίσει ο σπόρος της ελευθερίας στη Μακεδονία μας. Η θυσία του καπετάν Γαρέφη και όλων των Μακεδονομάχων αγωνιστών καθίσταται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, για όσους επέλεξαν στη ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες.’’

Με αυτά τα λόγια, αναφέρθηκε στην προσφορά των Σαρακατσαναίων στους αγώνες του Γένους, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από το Περτούλι και το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, συνέχισε:

‘’Σήμερα καλούμαστε, όλες και όλοι, να φανούμε αντάξιοι αυτών των θυσιών και να αγωνιστούμε για την προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς. Η Μακεδονία δεν είναι υπόθεση μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλου του ελληνικού λαού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα» και να παραχαράξει την ιστορία και τον πολιτισμό μας, θέτοντας, μακροπρόθεσμα, σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια. Οι Σαρακατσαναίοι, μέσα από το φετινό αντάμωμα, στέλνουν μήνυμα ενότητας, ομοψυχίας και εθνικής επαγρύπνησης προς πάσα κατεύθυνση’’.

Τέλος, ο κ. Κέλλας, δίνοντας θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την επιλογή του θέματος του Μακεδονικού Αγώνα, τόνισε:

‘’Οι απανταχού Σαρακατσαναίοι, μεταφέρετε την ιστορία μας απαραχάρακτη και παραδίδετε την εθνική μας κληρονομιά αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης. Μας κάνετε όλους υπερήφανους και πιο αισιόδοξους για το μέλλον της χώρας’’.

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ

Ο Γ. Σούρλας στο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι, στον χαιρετισμό του είπε:

«Σήμερα από εδώ από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια, που φιλοξένησαν δεκαετίες τσελιγκάτα των Σαρακατσαναίων διακηρύσσουμε ότι παραμένουμε βαθιά προσηλωμένοι, στα εθνικά και δημοκρατικά ιδεώδη.

 Σεβόμαστε την ιστορία μας και τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας για την πατρίδα. Δεν αποδεχόμαστε τον διαχωρισμό που έκανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στις Πρέσπες «Εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες» και που με τη σιωπή από την ελληνική πλευρά φάνηκε ότι έγινε αποδεκτός.

Για εμάς Έλληνες και Μακεδόνες, είναι έννοιες ταυτόσημες.

Για τη Μακεδονία που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων, το δικαίωμα των αποφάσεων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες.

Δημοψήφισμα, λοιπόν! Προσφυγή στην κορυφαία έκφραση δημοκρατίας, σεβασμού και εμπιστοσύνης στον κυρίαρχο λαό. Δημοψήφισμα για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

ΤΡΙΚΑΛΑ: Της ανταποκρίτριάς μας Γεωργίας Κωστακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass