ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ «300» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Φορολογείται και το διατροφικό επίδομα των νεφροπαθών

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2017 13:00

Τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλέσει στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη καθημερινότητα των νεφροπαθών η επικείμενη υπουργική απόφαση με την οποία θα φορολογείται πλέον και το διατροφικό επίδομα των ασθενών, επισημαίνει με ανοικτή του επιστολή προς τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λάρισας, π. Γεώργιος Ντάρδας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του συλλόγου, ζητά την προστασία των ατόμων με αναπηρία, των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, από τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, καθώς και την παρέμβασή τους στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, εν όψει της νέας υπουργικής απόφασης (1034/2017) περί της φορολόγησης του διατροφικού επιδόματος των Νεφροπαθών.

Στον υπουργό έχει παράλληλα απευθυνθεί για το ίδιο ζήτημα και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νεφροπαθών.

Συγκεκριμένα, στην ανοικτή επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Σε περιόδους εντονότατης οικονομικής κρίσης οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό από τα άτομα του γενικού πληθυσμού από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές και τα άδικα μέτρα λιτότητας, που μας επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξήσει δραματικά την φτώχεια των νεφροπαθών και των οικογενειών τους.

Ο σκληρός καθημερινός αγώνας των Νεφροπαθών καθίσταται τραγικά άνισος μετά από τρία μνημόνια στο σημερινό περιβάλλον οικονομικής κρίσης όπου οι μισθοί και οι συντάξεις των νεφροπαθών αλλά και των άλλων αναπήρων έχουν συρρικνωθεί δραματικά, οδηγώντας στην οικονομική εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση (1034/2017) ακυρώνει τις διατάξεις (4387/2016, άρθρο 93 παρ.2), στις οποίες το διατροφικό επίδομα των νεφροπαθών δεν υπολογίζεται στο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα και ακυρώνει τον χαρακτηρισμό και τον λόγο για τον οποίο χορηγείται, μετατρέποντας την πρόνοια της Πολιτείας σε εισόδημα.

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές, η προσμέτρηση του διατροφικού επιδόματος στο φορολογητέο εισόδημα δεν επιβαρύνει τους νεφροπαθείς πολίτες μόνο με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλά ακυρώνει και τις φοροαπαλλαγές και παροχές που έχουν λόγω αναπηρίας (π. χ. ΕΝΦΙΑ-ΕΚΑΣ κλπ.).

Η φορολόγηση του Διατροφικού Επιδόματος εκτός από σκληρή και κοινωνικά άδικη πολιτική, καθίσταται εκ προοιμίου και αναποτελεσματική, καθώς η συμβολή τέτοιων μέτρων στην μείωση των ταμειακών ελλειμμάτων δεν μπορεί να είναι πενιχρή.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως σε μια χώρα στην οποία το προσδόκιμο ζωής ξεπερνά τα 80 χρόνια, το προσδόκιμο ΖΩΗΣ των νεφροπαθών μετά βίας πλησιάζει τα 10 χρόνια.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, το διατροφικό επίδομα δίνεται στους νεφροπαθείς για την κάλυψη μέρους πρόσθετου κόστους και προκύπτει από την διαχείριση της πάθησης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της με αξιοπρέπεια προς την υγεία τους, την οικογένειά και το κοινωνικό τους περιβάλλον και δεν έχει χαρακτηριστικά του εισοδήματος.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητούμε από όλους τους βουλευτές, χωρίς υπεκφυγές με σαφή και έντιμο τρόπο προς τους νεφροπαθείς όλη της επικράτειας να δεσμευτείτε ότι θα παρέμβετε προς τον αρμόδιο υπουργό των Οικονομικών για να διορθωθεί η υπουργική απόφαση (1034/2017) εξαιρώντας το Διατροφικό Επίδομα καθώς και τα άλλα αναπηρικά επιδόματα από κάθε έννοια φορολόγησης , για να αποφευχθούν στο μέλλον αυθαίρετες ερμηνείες σαν αυτή που αναφέρεται στην παραπάνω διάταξη και ζητούμε από τον κύριο υπουργό να προχωρήσει σε οριζόντια ρύθμιση που να εξαιρεί το Διατροφικό Επίδομα από κάθε εισοδηματικό όριο που τίθεται στις δημοσιονομικές και άλλες παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα της Κυβέρνησης.

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται μέτρα περιθωριοποίησης των βαριά χρόνιων πασχόντων αντί να λαμβάνονται μέτρα θετικών διακρίσεων που θα συμβάλουν εποικοδομητικά στην όποια έννοια κοινωνικού κράτους έχει απομείνει».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass