ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΤΟΜΥ… για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

*Δ. Δημητριάδης «Επιθυμία μας είναι οι γιατροί και το προσωπικό να μην έχουν τον ρόλο του τροχονόμου αλλά να παρακολουθούν τους ασθενείς»

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2017 22:41
Δ. Δημητριάδης αναπληρωτής διοικητής 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Δ. Δημητριάδης αναπληρωτής διοικητής 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας

Ελεγχόμενο σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένους γιατρούς του ΠΕΔΥ και σε νοσοκομεία και με βασικό ρόλο τον οικογενειακό γιατρό προβλέπει το νέο καθεστώς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, κάθε πολίτης που επιλέγει το δημόσιο σύστημα υγείας θα πρέπει να εγγραφεί στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, ένα είδος ιατρείου της γειτονιάς, που θα έχει υπό τη σκέπη του μια ομάδα από ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς. Η ομάδα αυτή θα παρακολουθεί την υγεία των πολιτών, με πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και όταν χρειάζεται θα παραπέμπει για ειδικευμένη φροντίδα στο Κέντρο Υγείας, στο ΠΕΔΥ ή στο νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Δήμο Λαρισαίων για την εύρεση κτηρίων και την ανάπτυξη των δύο από τις τέσσερις τέτοιες μονάδες που αναμένεται να αναπτυχθούν στην πόλη.

«Οι ΤΟΜΥ είναι ότι πιο κοντινό σε υπηρεσίες υγείας στον πολίτη», σχολιάζει στην «Ε» ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ Δημήτρης Δημητριάδης εξηγώντας στη συνέχεια τον τρόπο λειτουργίας τους και υποστηρίζοντας ότι «στόχος του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι να γίνει η πρόσβαση του πολίτη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εύκολη. Να εξυπηρετείται καλύτερα. Καλύτερη εξυπηρέτηση σημαίνει ότι μέσω της δομής στην οποία θα είναι εγγεγραμμένος, θα μπορεί να έχει γιατρό, παιδίατρο, νοσηλεύτρια, επισκέπτρια υγείας και κοινωνική λειτουργό. Θα υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία. Επιθυμία μας είναι οι γιατροί και το προσωπικό να μην έχουν τον ρόλο του τροχονόμου αλλά να παρακολουθούν τους ασθενείς».

Αν έναν ασθενή θα πρέπει να τον δει και κάποιος άλλος ιατρός ή να κάνει και άλλες εξετάσεις δεν θα παραπέμπεται απευθείας στο νοσοκομείο αλλά στο ΠΕΔΥ ή στο Κέντρο Υγείας. Μάλιστα επειδή θα έχει παραπεμπτικό από τις ΤΟΜΥ θα έχει και προτεραιότητα. Θα κάνει τις εξετάσεις του εκεί και θα επιστρέφει πάλι στον ιατρό του στην ΤΟΜΥ. «Θέλουμε όταν τους παραπέμπουν μετά να συνεχίζουν να τους παρακολουθούν. Αυτό ονομάζεται συνέχιση της φροντίδας υγείας. Δεν είναι αποσπασματικό αλλά εντελώς το αντίθετο. Για να αισθάνεται ο ασθενής ασφάλεια», σημειώνει για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια ότι «αυτό που θέλουμε δεν είναι να ελαφρύνουμε μόνο τα νοσοκομεία. Θέλουμε να εξορθολογήσουμε τη χρήση των παροχών υγείας. Για να μην επιβαρύνεται ο ίδιος ο ασθενής. Να γίνει καλά με τη μικρότερη ταλαιπωρία. Ο λόγος που γίνονται οι ΤΟΜΥ είναι για να μπορέσει ο κόσμος να πηγαίνει εκεί, να βρίσκει μια ομάδα επαγγελματιών υγείας, να του παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Υπολογίζεται ότι τα αποτελέσματα των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα φανούν σε δύο χρόνια περίπου. Στόχος είναι «να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης με την κοινότητα και τους πολίτες, να εξυπηρετούνται καθημερινά οι πολίτες και να γλιτώνουν χρόνο και κόπο. Όταν θα χρειάζεται να παραπεμφθούν σε μία άλλη δομή αυτό θα γίνεται χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία. Τη δυσλειτουργία του συστήματος ανάμεσα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας τη βιώνει ο πολίτης. Δεν θέλουμε ο πολίτης να βρίσκεται σε έναν λαβύρινθο ταλαιπωρίας. Θέλουμε ένα μοντέλο που να λειτουργεί υπέρ του πολίτη σε όλα τα επίπεδα. Για να επιτευχθεί χρειάζεται υπομονή, παρακολούθηση, εποπτεία και τον απαιτούμενο χρόνο».

Το ωράριο λειτουργίας των ΤΟΜΥ θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες και θα είναι στελεχωμένα με τέσσερις γενικούς ιατρούς, έναν παιδίατρο, δύο νοσηλεύτριες, δύο επισκέπτριες υγείας, έναν κοινωνικό λειτουργό και δύο διοικητικούς. Ο πολίτης θα μπορεί να επισκέπτεται τον «γιατρό της γειτονιάς» μετά από ραντεβού, δωρεάν είτε είναι ασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος. «Δεν θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή των πολιτών, στόχος μας είναι να διευκολύνουμε μόνο ανθρώπους και ειδικά αυτούς που έχουν ανάγκη», υπογραμμίζει ο κ. Δημητριάδης.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στα Κέντρα Υγείας και στο ΠΕΔΥ θα παραπέμπεται ο ασθενής για αιματολογικές εξετάσεις και για τα ακτινολογικά εργαστήρια. «Στόχος είναι τα ΠΕΔΥ να λειτουργούν κανονικά, παρά τις καθυστερήσεις τροφοδοσίας υλικού έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όλες αυτές οι εξετάσεις. Είχαμε σοβαρό πρόβλημα με τις αιματολογικές στα Κ.Υ. επιθυμία μας όμως είναι μέχρι το τέλος του 2017 να μπορέσουμε να εφοδιάσουμε όλα τα Κέντρα με αιματολογικούς αναλυτές έτσι ώστε βασικές αιματολογικές εξετάσεις να πραγματοποιούνται επί τόπου. Βιοχημικές ή πιο εξειδικευμένες θα παραπέμπονται είτε στα ΠΕΔΥ είτε στα νοσοκομεία, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει ένα πλήρες πακέτο παρεχόμενων υπηρεσιών που δεν θα του κοστίζουν», υπογράμμισε ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ «τρέχει» προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού συγκεκριμένου χρόνου. Συνεχίζεται η διαδικασία καταθέσεις αιτήσεων συμμετοχής για την πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Πρόκειται για συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του τετραετούς προγράμματος.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass