ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η διάρκεια των επισκέψεων στους γιατρούς

Δημοσίευση: 17 Απρ 2018 22:45

Δεκαπέντε λεπτά είναι και επίσημα η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων όλων των ιατρικών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με την οποία καθιερώνει το ημερήσιο πρόγραμμα γιατρών στα Κέντρα Υγείας.

Από τη χρονική διάρκεια των 15 λεπτών εξαιρούνται οι επισκέψεις στην ειδικότητα της ψυχιατρικής και της παιδοψυχιατρικής για την οποία καθορίζονται τα σαράντα πέντε (45) λεπτά ως χρονική διάρκεια προγραμματισμένων επισκέψεων και στις ειδικότητες της παιδιατρικής, νευρολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας και οφθαλμολογίας για τις οποίες καθορίζονται τα είκοσι (20) λεπτά ως χρονική διάρκεια προγραμματισμένων ραντεβού.

Όσον αφορά στη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων των οδοντιάτρων και των ορθοδοντικών, αυτή καθορίζεται στα τριάντα (30) λεπτά.

Διευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του χρόνου εξέτασης του κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και υπόκειται στην επιστημονική κρίση του ιατρού.

Το πρόγραμμα των ιατρών των Κέντρων Υγείας, που διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση, καλύπτεται σε ποσοστό:

• τουλάχιστον 70% από προγραμματισμένες επισκέψεις

• έως 10% από περιπτώσεις κατ' οίκον ιατρικής περίθαλψης και διενέργεια δράσεων στην κοινότητα,

• έως 20% από επισκέψεις εκτός προγράμματος (έκτακτα).

Τα επείγοντα περιστατικά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ημερήσιο πρόγραμμα και εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά στο ποσοστό των προγραμματισμένων επισκέψεων από παραπομπές, δίδεται προτεραιότητα σε ποσοστό αρχικά ίσο με 40% επί του συνόλου των προγραμματισμένων επισκέψεων ημερησίως, το οποίο θα βαίνει αυξανόμενο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος την 1η Ιανουαρίου 2019.

 

Τέλος στα τεστ Mantoux σε παιδιά

MANTOYX

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου διακόπτεται η εφαρμογή του καθολικού προσυμπτωματικού έλεγχου με τη διενέργεια της δερμοαντίδρασης Mantoux στο νηπιαγωγείο.

Ωστόσο συστήνεται σε παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών (αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας, όποτε δοθεί η ευκαιρία και κριθεί απαραίτητο):

• Παιδιά μεταναστών και προσφύγων που ζουν υπό δυσχερείς συνθήκες

• Παιδιά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.

• Παιδιά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV

• Παιδιά στο οικογενειακό περιβάλλον των οποίων υπάρχουν άτομα με HIV λοίμωξη, χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή φυλακισμένοι

Ανεξαρτήτως ηλικίας τα παιδιά των συγκεκριμένων ομάδων πρέπει να ελέγχονται με Mantoux όταν επισκεφθούν για πρώτη φορά τις υπηρεσίες υγείας και δεν έχουν προηγουμένως ελεγχθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση ο προσυμπτωματικός έλεγχος για λανθάνουσα φυματίωση συνιστάται σε παιδιά που πρόκειται λάβουν κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά και ιδιαίτερα βιολογικούς παράγοντες, όπως αντι-ΤΝΕα και σε παιδιά με κακοήθειες καθώς και αυτά που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ενώ άμεσα πρέπει να ελέγχονται με Mantoux παιδιά στο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό μεταδοτική φυματίωση.

Επισημαίνεται ότι η δερμοαντίδραση Mantoux δύναται να διενεργείται και σε κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, κ.λπ.).

 

ΕΚΑΒ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ημερίδα με θέματα ιατροδικαστικής

Ημερίδα με αντικείμενο «Θέματα Ιατροδικαστικής στην Προνοσοκομειακή Φροντίδα» διοργανώνει το ΕΚΑΒ Λάρισας στο Αμφιθέατρο του Π.Γ.Ν. Λάρισας, μεθαύριο Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 και από ώρα 17:00 έως και 21:00

Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί αφορά τα εξής:

• Διαπίστωση Θανάτου από Υγειονομικούς Υπαλλήλους - μη Ιατρούς

• Παραλαβή νεκρών από Δημόσιους χώρους, καθήκοντα Αστυνομίας και Ιατροδικαστή

• Σκηνές Εγκλημάτων και ο καθοριστικός ρόλος των Διασωστών

• Εντολή μη ανάνηψης

• Καταγραφές συμβάντων, άρνηση μεταφοράς, μη συνεργάσιμοι ασθενείς που αρνούνται διακομιδής

Τα θέματα έχουν επιλεγεί προσεκτικά και στόχο έχουν τη βιβλιογραφική ενημέρωση, πάνω σε θέματα Νομικά, Ιατροδικαστικά, Ιατρικής και Διασωστικής φροντίδας, καθώς επίσης και ενημέρωση σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναζωογόνησης και τραύματος.

Οι ομιλητές είναι επιστήμονες διακεκριμένοι στο αντικείμενό τους και αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρόσκληση από τη Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Λάρισας, για την άμισθη και εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Με την πεποίθηση ότι αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες για Εκπαίδευση, χρήζουν κοινής αποδοχής, καθώς αποτελούν πάγιο αίτημα των Διασωστών και των Ιατρών της Υπηρεσίας μας, καθώς επίσης και επιτακτική ανάγκη, η Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Λάρισας δεσμεύεται στη συνέχιση του προγράμματος αυτού, με ετήσια κυκλικότητα και στην καθιέρωσή του ως εκπαιδευτικό εργαλείο, που στόχο έχει την αναβάθμιση και ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και εθελοντική και δεν χρειάζεται αίτηση ή εκδήλωση ενδιαφέροντος.

 

Αυξάνεται ραγδαία η χρήση αντιβιοτικών

ANTIBIOTIKA

Παρόλη την απειλή για τη δημόσια υγεία από την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, η οποία καθιστά πολλά μικρόβια πιο ανθεκτικά, η χρήση τους σε ανθρώπους αυξήθηκε κατά 39% μεταξύ 2000-2015, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, καθώς κάλυψε 76 χώρες.

Η μελέτη εκτιμά ότι έως το 2030 -αν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις- η κατανάλωση αντιβιοτικών προβλέπεται να αυξηθεί έως 200%, πράγμα που δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες, αν επιβεβαιωθεί.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις -μερικές φορές δραματικές- στη χρήση των αντιβιοτικών καταγράφονται στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι όταν η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών εμφανίζεται σε μια χώρα, γρήγορα εξαπλώνεται και σε άλλες, γι' αυτό το πρόβλημα έχει διεθνή διάσταση.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Πρίνστον (ΗΠΑ), ΕΤΗ Ζυρίχης (Ελβετία) και Αμβέρσας (Βέλγιο), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εκτιμούν ότι η παγκόσμια κατανάλωση αντιβιοτικών αυξήθηκε κατά 39% από 11,3 ημερήσιες δόσεις αντιβιοτικών ανά 1.000 κατοίκους το 2000, σε 15,7 δόσεις το 2015.

Η συνολική παγκόσμια χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους εκτιμάται σε 34,8 δισεκατομμύρια ημερήσιες δόσεις το 2015, αυξημένες κατά 65% έναντι του 2000 (21,1 δισεκατομμύρια).

Ειδικότερα, στο διάστημα 2000-2015, η χρήση στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αυξήθηκε κατά 114% συνολικά (από 11,4 σε 24,5 δισεκατομμύρια δόσεις) και κατά 77% σε ημερήσια βάση ανά 1.000 κατοίκους (από 7,6 σε 13,5 ημερήσιες δόσεις). Παρόλα αυτά, σε πολλές φτωχές χώρες η μέση ημερήσια ανά κάτοικο κατανάλωση αντιβιοτικών παραμένει πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη στις πλούσιες χώρες.

Η κατανάλωση της πενικιλίνης ευρέος φάσματος, της πιο συχνότερα συνταγογραφούμενης κατηγορίας αντιβιοτικών, αυξήθηκε κατά 36% μεταξύ 2000-2015 παγκοσμίως. Η αύξηση στις φτωχές χώρες έφθασε το 56%, ενώ στις πλούσιες ήταν 15%.

Παρά τη γενικότερη αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση αντιβιοτικών, ενθαρρυντικό είναι ότι τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες καταγράφεται πλέον μια τάση ελαφριάς μείωσης. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος μεταξύ 2000-2015 υπήρξε μια αύξηση κατά 6% στις συνολικές δόσεις (από 9,7 σε 10,3 δισεκατομμύρια), αλλά μια μείωση κατά 4% στις ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους (από 26,8 σε 25,7).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass