ΟΙΚΟΔΟΜΕΙΤΑΙ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Νέα Ογκολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό

*Νέος καθηγητής Ογκολογίας ο Αθ. Κωτσάκης * Ενισχύεται με χώρους και υποδομές και εντάσσεται στο πρόγραμμα ολοήμερης λειτουργίας * Οι παρεμβάσεις και στην Ογκολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου.

Δημοσίευση: 26 Απρ 2018 22:14

Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου καθηγητή Ογκολογίας Αθανάσιου Κωτσάκη την προηγούμενη Δευτέρα ξεκινά η υλοποίηση του σχεδιασμού της διοίκησης των δύο νοσοκομείων για την αναδιοργάνωση της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που παρέμενε «ακέφαλη» για δύο και πλέον χρόνια και χωρίς επαρκές προσωπικό.

Για τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού αναδιοργάνωσης υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ της διοίκησης και του νέου καθηγητή Ογκολογίας με τις δύο πλευρές να τοποθετούν στο φθινόπωρο την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς. Στον σχεδιασμό πάντως εντάσσεται και η Ογκολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου καθώς απώτερος στόχος της διοίκησης είναι να αναδείξει το σύμπλεγμα των δύο Ογκολογικών Κλινικών σε σημείο αναφοράς για τους ογκολογικούς ασθενείς στον χώρο της Κεντρικής Ελλάδας.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στο προσωπικό καθώς, εκτός του νέου καθηγητή κ. Αθ. Κωτσάκη, προσλήφθηκαν δύο ειδικοί γιατροί επιμελητές Β΄, που υπηρετούσαν μέχρι σήμερα ως επικουρικοί, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια η Κλινική να εμφανίζεται με ικανοποιητικό ποσοστό κάλυψης σε προσωπικό, γεγονός που επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις για την λειτουργία της κλινικής στο μέλλον.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην ανάπτυξη της κλινικής καθώς μετά από μελέτη διαπιστώθηκε πως υστερεί σε χώρους και υποδομές. Έτσι αποφασίστηκε η αύξηση των διαθέσιμων χώρων της μονάδας χημειοθεραπείας με τη δέσμευση ενός τμήματος της ακτινοθεραπείας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ογκολογικών ασθενών με ελαφρές χημειοθεραπείες σε πολυθρόνες. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των ασθενών στο τμήμα με παράλληλη βελτίωση της παροχής των συνολικών υπηρεσιών.

Στην ίδια κατεύθυνση της εξεύρεσης χώρων για την κλινική αποφασίστηκε η απομάκρυνση του ιατρικού αρχείου από τη μονάδα χημειοθεραπείας –απόφαση που αποσκοπεί και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς στο Πανεπιστημιακό έχει ήδη δημιουργηθεί ειδικό αρχείο για τους ατομικούς φακέλους των ασθενών. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε από τη μονάδα η απομάκρυνση και της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων, που θα μεταφερθεί σε αναβαθμισμένο χώρο του κεντρικού φαρμακείου –με τη συγκεκριμένη απόφαση εξασφαλίζεται εκτός της εξεύρεσης χώρων και σημαντική μείωση του κόστους της διάλυσης φαρμάκων.

Τις προηγούμενες ημέρες σε διαδοχικές συναντήσεις τους ο διοικητής των νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος και ο καθηγητής κ. Αθ. Κωτσάκης συμφώνησαν και στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κλινικής, η οποία εντάσσεται στην ολοήμερη λειτουργία με τα εξωτερικά ιατρεία και τη μονάδα χημειοθεραπείας να λειτουργούν πρωί και απόγευμα. Για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας μάλιστα αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν και να συνεδριάζουν τακτικά τα θεσμοθετημένα όργανα, Ογκολογική Επιτροπή και Ογκολογικό Συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τις αλλαγές στις Ογκολογικές Κλινικές των δύο Νοσοκομείων, θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά η διαδικασία της κλινικής επιθεώρησης (clinicalaudit) μέσω της οποίας θα γίνεται αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τα αποτελέσματα αυτών. Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή της κλινικής πρακτικής σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας των νοσηλευτικών μονάδων.

Ερωτηθείς για την αναδιοργάνωση της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής ο κ. Νάνος σε δηλώσεις του στην «Ε» μίλησε για τις συνεχείς προσπάθειες της διοίκησης να ενισχύσει την κλινική με προσωπικό προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς, αναφέροντας ενδεικτικά για τη σημασία της αναδιοργάνωσης της κλινικής ότι κατά την περυσινή χρονιά εξυπηρετήθηκαν 9.819 εισαγωγές στη μονάδα χημειοθεραπείας και 989 εισαγωγές ασθενών στην Ογκολογική κλινική. Συμπλήρωσε δε ότι μετά την αναδιοργάνωσή της η κλινική θα συνεργαστεί με την Ογκολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου, όπου «γίνεται σπουδαία δουλειά» με απώτερο στόχο να αναδειχθούν σε σημείο αναφοράς για τους ογκολογικούς ασθενείς στον χώρο της Κεντρικής Ελλάδας.

Την πλήρη ικανοποίησή του για τη δρομολόγηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού εξέφρασε και ο νέος καθηγητής Ογκολογίας κ. Αθ. Κωτσάκης, ο οποίος στις πρώτες δηλώσεις του χαρακτήρισε πρόκληση το στήσιμο μιας κλινικής από την αρχή με ικανοποιητική στελέχωση και αναδιοργάνωση χώρων και υποδομών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρόνιων ασθενών. «Βασικό μας μέλημα είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε τη γνώση της ογκολογίας στη Λάρισα τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά χωρίς φυσικά να ξεχνούμε την εκπαίδευση των φοιτητών και την εξοικείωσή τους με τους καρκινοπαθείς καθώς και την έρευνα…» επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΓΝΛ

Όσον αφορά στον σχεδιασμό για την Ογκολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης ζητήθηκε και εγκρίθηκε η πρόσληψη επικουρικού ογκολόγου, για την ενίσχυση της σημαντικής προσπάθειας που γίνεται από τον διευθυντή κ. Αθ. Αθανασιάδη και το προσωπικό της Μονάδας.

Ειδική αναφορά γίνεται και για τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων, που έχει αποφασιστεί για λόγους μείωσης του κόστους χωρίς όμως να έχει βρεθεί ακόμα κατάλληλος χώρος, όπως στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Τέλος, για την ενίσχυση των Μονάδων Χημειοθεραπείας στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο Γενικό Νοσοκομείο οι ανάγκες είναι οξύτερες συγκριτικά με το Πανεπιστημιακό μεταξύ των άλλων και λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, ενώ οριστική λύση αναμένεται να δοθεί μακροπρόθεσμα με την ανέγερση της πτέρυγας Βαΐτση.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass