ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Η Λάρισα στον ρυθμό του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης

* Αιμοδοσίες χθες στον Τύρναβο και το ΙΑΣΩ, σήμερα και αύριο στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2018 15:12 | Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαϊ 2018 17:56
Από την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Από την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Με πορεία αγάπης, εθελοντισμού και αλληλεγγύης από το Γενικό Νοσοκομείο προς την Κεντρική πλατεία Λάρισας παρουσία των υγειονομικών αρχών της πόλης σε μια κίνηση εξόχως συμβολική ξεκίνησαν στη Λάρισα οι εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του εθελοντή αιμοδότη.

Η Λάρισα είναι ένας από τους 12 σταθμούς του εορτασμού, που έχει αναλάβει η χώρα μας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και στο πλαίσιο της εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για την ανάδειξη της αξίας της αιμοδοσίας ως ατομική και κοινωνική υποχρέωση, κορυφαία στιγμή των οποίων αποτελεί η μελοποίηση του όρκου του Ιπποκράτη, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από τη μουσικό Ράνια Τσοχατζή και τον τραγουδιστή Θ. Κανάκη.

Με μια λιτή τελετή στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας οι υγειονομικοί φορείς έδωσαν το στίγμα ενός εορτασμού, που ξεφεύγει από τα τυπικά όρια κάποιων εκδηλώσεων με αρχή και τέλος αλλά λαμβάνει διαστάσεις εξόρμησης, καμπάνιας και κινητοποίησης ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε αίμα.

Τα μηνύματα πολλά και συγκινητικά στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Γενικού Νοσοκομείου με τον διοικητή των δύο νοσοκομείων Παν. Νάνο να δεσμεύεται ότι «ως διοίκηση θα κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών» και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την καμπάνια γιατί αφορά στην προσφορά των καθημερινών ανθρώπων και να μιλά για την υποχρέωση της κοινωνίας να συμμετάσχει στις αιμοδοσίες για να καλύπτει τις ανάγκες της.

Την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στην υπηρεσία του ανθρώπου ανέδειξε σε σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος με τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας Σάκη Παιδή να επισημαίνει την ανάγκη της συνεργασίας και στον τομέα της αιμοδοσίας προκειμένου να είναι αποτελεσματική.

Από την πλευρά της η συντονίστρια διευθύντρια της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας κ. Μαίρη Χατζητάκη απηύθυνε προσκλητήριο στους Λαρισαίους στη διάρκεια της εβδομάδας να «ανακαλύψουν τη χαρά της αιμοδοσίας» και σε σύντομη παρέμβασή της αναφέρθηκε στον αείμνηστο διευθυντή Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αντώνη Γανοχωρίτη ενώ δίνοντας το στίγμα της σύγχρονης αντίληψης για την αιμοδοσία απέρριψε οποιαδήποτε σχέση της προσφοράς αίματος με εμπορικές συναλλαγές.

Εντυπωσιακή υπήρξε στην αίθουσα του αμφιθέατρου η παρουσία των μαθητών της Φαλάνης, όπου λειτουργεί ένας από τους πλέον δυναμικούς αιμοδοτικούς συλλόγους του νομού με αξιόλογες επιδόσεις στη συγκέντρωση μονάδων αίματος. Οι μαθητές μάλιστα τέθηκαν επικεφαλής της πορείας που ακολούθησε με τις νοσοκομειακές αρχές να ακολουθούν με τα ειδικά αυτοκόλλητα στο στήθος και τα λευκά-κόκκινα μπλουζάκια, που κυκλοφόρησαν για τις ανάγκες της εβδομάδας.

Η πορεία αγάπης και εθελοντισμού, που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Λαρισαίους κατέληξε στην Κεντρική πλατεία, όπου με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και ειδικά ερωτηματολόγια.

Την ίδια ώρα και για 4 περίπου ώρες διεξήχθη αιμοδοσία από κινητή μονάδα του Νοσοκομείου στον χώρο του ΙΑΣΩ, όπου διανεμήθηκαν φυλλάδια και συμβολικά δώρα στους εθελοντές αιμοδότες ενώ υπήρχαν ειδικά stands με το κοινωνικό μήνυμα της αιμοδοσίας.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Άλλη κινητή μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου αναχώρησε για τον Τύρναβο όπου στην Κεντρική πλατεία σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ διεξήχθη αιμοδοσία και διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια με τους καφετεριούχους της περιοχής να προσφέρουν δωρεάν καφέ στους αιμοδότες.

Οι εκδηλώσεις στον Τύρναβο ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με τιμητική εκδήλωση για τον εθελοντή αιμοδότη στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου ΜΑΧΙΜ με τη συμμετοχή του ΕΠΑΛ και άλλων 8 συλλόγων της περιοχής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η κα Χατζητάκη σε ομιλία της αναφέρθηκε σε θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας και νέας γενιάς ενώ βραβεύτηκαν παλαίμαχοι αιμοδότες.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θεατρικό δρώμενο των μαθητών του ΕΠΑΛ με θέμα τον ρατσισμό.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο δημιουργός Δημήτρης Σακατζής «σε μία σχολική τάξη στο μέλλον, η καθημερινότητα διαταράσσεται. Αιτία, η είδηση ότι θα ενταχθεί σε αυτή ένας καινούριος μαθητής, που είναι Ξένος. Η καθηγήτρια επιλέγει να εμπλέξει τους μαθητές σε ένα παιχνίδι ρόλων, ρητορικής και επιχειρημάτων: Υπέρ ή Κατά;

Στερεότυπα και προκαταλήψεις της κοινωνίας, έρχονται στο προσκήνιο: Τι είναι η μετανάστευση; Γιατί κάποιος αφήνει τη χώρα του, για να εγκατασταθεί σε νέα; Φταίνε οι ξένοι για την ανεργία; Έχουμε μάθει να συζητάμε για θέματα που μας προβληματίζουν;

Αυθόρμητα ερωτήματα ψάχνουν απάντηση: «Αν δεν υπάρχουν ξένοι, δεν θα υπάρχει και ανεργία;», «Ο Χριστός που είναι Εβραίος, αν γεννιόταν στη χώρα μας, θα ήταν ξένος;», «Αν γεννιόταν την εποχή του Χίτλερ στη Γερμανία;», «Όταν χρειαζόμαστε αίμα, ρωτάμε εάν προέρχεται από κάποιον διαφορετικής εθνικότητας;».

Η ανατροπή έρχεται στο τέλος: «Αν ΕΣΥ είσαι ο Ξένος;».

Ζωντανή μουσική από τους μαθητές: Κλαρίνο: Ηλίας Χαλούλης, Κιθάρα: Χρυσοβαλάντης Ντίνος, Υπεύθυνος μουσικής: Ηλίας Χαλούλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Ντέλλας.

Έλαβαν μέρος:

Καθηγήτρια: Ελένη Πιλλάτι. Μαθήτριες: Κωνσταντίνα Μπάσιου, Κατερίνα Δήμα, Μαρία Κουτσιμάνη, Ανίσα Ισάκου, Σάρα Έσια.

Μαθητές: Αμαρίλντο Τσελχέμα, Δημήτρης Αναστασίου, Λευτέρης Κουκουλαρίνας, Ευθύμης Μπούρας. Φιγούρα: Δημήτρης Σταθόπουλος. Γράμματα: Μαρία Παπανικολάου, Μαρία Γιάτσα, Αλεάντρο Μούτσα, Βασίλης Ντέλλας.

Διευθυντής: Χρήστος Τσιαμήτας.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το επόμενο τριήμερο έχει ως εξής:

• Σήμερα Πέμπτη 9:00 -13:00

Δράσεις στην Κ. πλατεία Λάρισας με τη συμμετοχή του Ερ. Σταυρού: Διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας σε διάφανη τέντα, ώστε οι διερχόμενοι να μπορούν να βιώσουν αυτές τις μοναδικές στιγμές προσφοράς ΖΩΗΣ.

• Λοιπές δραστηριότητες (διανομή φυλλαδίων κ.λπ., όμοιες με αυτές της Τετάρτης) Δράσεις στην Κ. πλατεία Φαρσάλων με τη συμμετοχή του Αιμοδοτικού Συλλόγου Επαρχίας Φαρσάλων.

Εθελοντική Αιμοδοσία

• Αντίστοιχες δράσεις με αυτές της Κεντρικής Πλατείας Λάρισας

• Αύριο Παρασκευή 9:00-13:00

• Δράσεις στην Κ. πλατεία Λάρισας με τη συμμετοχή του Ερ. Σταυρού, αντίστοιχες με αυτές της Πέμπτης

•Επίσκεψη μαθητών της Σχολής Καραβάνα με εξοπλισμό (όχημα, μπλουζάκια, πανό, γραφική ύλη)

• Σάββατο 5/5/18 9:00-13:00

Δράσεις στην Κ. πλατεία Λάρισας με τη συμμετοχή του Ερ. Σταυρού, αντίστοιχες της Πέμπτης

1η Εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με την τοπική UNESCO.

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass