Κραυγή αγωνίας για τα δημόσια νοσοκομεία

ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΙΣΘΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΩΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 07 Νοε 2023 17:53

Του Κώστα Γκιάστα

Την άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων της περιοχής με σκοπό να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες για να μην αναγκάζεται ο κόσμος να οδηγείται στον ιδιωτικό τομέα ζητούν οι γιατροί τόσο του Γενικού όσο και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε χθες στο αμφιθέατρό του από τον Σύλλογο Ιατρών ΕΣΥ και Ειδικευομένων ΠΓΝΛ και της ΕΙΝΚΥΛ τονίστηκε, επίσης, πως πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις από την Κυβέρνηση, που θα έχουν ως στόχο την στελέχωση και τη δημιουργία σωστών Μονάδων Εγκεφαλικών, ειπώθηκε πως δεν πρέπει να μετακινούνται με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, αλλά υπογραμμίστηκε πως πρέπει επιτέλους οι γιατροί να πάρουν μια γενναία αύξηση στους μισθούς τους, κάνοντας λόγο για διπλασιασμό.
Πιο αναλυτικά: Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ κ. Νίκος Νταφούλης χαρακτήρισε τη στιγμή κρίσιμη λέγοντας πως στα χειρουργεία του ΠΓΝΛ είναι κλειστές οι μισές αίθουσες και θα μπορούσε ουσιαστικά με 15 άτομα προσωπικό να λειτουργήσουν όλες, ενώ στο ΓΝΛ είναι κλειστή μια αίθουσα και θα μπορούσαν να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις για να ανοίξει. «Βλέπουμε πως στην περιοχή μας στην 5η ΥΠΕ οι διαρροές σε ιδιωτικά χειρουργεία γίνονται με το πρόσχημα ότι δεν επαρκεί ο χρόνος. Βλέπουμε, όμως, πως με μια τόσο μικρή παρέμβαση να μπορεί αυτό να λειτουργήσει». Στη συνέχεια, μίλησε για τις μονάδες εγκεφαλικών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, λέγοντας πως «δεν ανακοίνωσε για το ΓΝΛ, ενώ δεν είπε τίποτα για προσωπικό στο Πανεπιστημιακό». Για τα Κέντρα Υγείας είπε πως «μετακινούνται συνάδελφοι για να καλύψουν οποιαδήποτε τρύπα υπάρχει, σε σημεία χωρίς καμία υποδομή, όπως στο Κουτσόχερο. Δεν είναι η δουλειά τους να μπαλώνουν ό,τι τρύπα υπάρχει».
Τέλος, ανέφερε πως το ΓΝΛ είχε 180 γιατρούς το 2012 και με τις περικοπές των μνημονίων έγιναν 120, λέγοντας πως πρέπει να γίνει σύγχρονος οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες. «Την ίδια ώρα πάνε να σταματήσουν τις παρατάσεις των ειδικευομένων και δεν μονιμοποιούνται οι επικουρικοί γιατροί», ενώ σημείωσε πως δουλεύουν με μισθούς χαμηλότερους από το 2012. Ο κ. Νταφούλης είπε πως οι δράσεις διαμαρτυρίας θα κορυφωθούν στα τέλη του μήνα.
Εκ μέρους του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ και Ειδικευομένων ΠΓΝΛ η κ. Γεωργία Παπαδάμου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως πιθανότατα υπάρχει ένα άλλο σχέδιο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, εξηγώντας πως «αυτήν τη στιγμή λειτουργούν έξι αίθουσες, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 12. Συνεχίζεται το ΦΕΚ του Covid και μετακινούνται οι ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές για χειρουργεία, παρά το γεγονός πως ο Covid έχει πάψει πλέον να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Στη συνάντηση που είχαμε με την ΥΠΕ δεν δόθηκε καμία απάντηση, ούτε υπάρχει διάθεση να ανοίξουν τα χειρουργεία στο ΠΓΝΛ». Σημείωσε, μάλιστα, πως οι μόνοι που κερδίζουν αυτήν τη στιγμή είναι οι ιδιωτικοί όμιλοι, αλλά έδωσε και την εκπαιδευτική διάσταση, καθώς «αυτό το ίδρυμα έχει ως στόχο να εκπαιδεύεται το προσωπικό, αλλά αυτό δεν γίνεται».
Για τις Μονάδες Εγκεφαλικών Επεισοδίων είπε πως «για μας πρόκειται για μια φιέστα αυτό που ψηφίστηκε», ενώ για τα ρεπό υπογράμμισε πως «είμαστε το μόνο νοσοκομείο που δεν δίνει ρεπό. Οι κλινικές που το κάνουν είναι ελάχιστες».
Από την πλευρά της η κ. Πόπη Κουρσούμη, διευθύντρια της Γναθοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, είπε πως «αν θέλουμε να μειωθούν οι λίστες και να μην είναι αυτό μια φιλολογία ο δρόμος είναι ένας» και αυτό είναι η ενίσχυση των νοσοκομείων. «Κάθε άλλη λύση με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και τη μεταφορά ασθενών δεν είναι λύση, πόσο μάλλον τώρα που έχουμε βγει από την πανδημία. Είναι αιμορραγία κανονική για το ταμείο μας, δυσλειτουργία, ελλιπής εκπαίδευση φοιτητών».
Το μέλος Επιτροπής Χειρουργείων ΠΓΝΛ κ. Γιώργος Λιάλιος χαρακτήρισε τεράστιο το πρόβλημα που υπάρχει στα χειρουργεία, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. «Η αίτηση να έχουμε πλήρη ανάπτυξη δεν έχει γίνει δεκτή. Προσπαθούμε κάθε μέρα να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά χρειαζόμαστε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή».
Η κ. Ειρήνη Τζιαστούδη, εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, είπε πως τα κύρια χαρακτηριστικά για την αναμόρφωση του ΕΣΥ πρέπει να είναι η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση. «Το ΕΣΥ, όπως αυτό σχεδιάστηκε και λειτούργησε εδώ και 40 χρόνια, έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του ρόλο, χωρίς να μπορεί, όμως, σήμερα να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της κοινωνίας». Για να αλλάξει αυτή η εικόνα τόνισε πως, μεταξύ άλλων, πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες, όπως: εκπόνηση νέου υγειονομικού χάρτη, επαρκής χρηματοδότηση, στελέχωση των υγειονομικών δομών, άμεσο άνοιγμα των χειρουργικών αιθουσών, άμεση αναθεώρηση του μισθολογίου με τελικό στόχο τον διπλασιασμό του, ανανέωση εξοπλισμού, κτιριακή αναβάθμιση κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass