ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 23 Νοε 2018 22:00

Πληρωμές

Η καταβολή της εξόφλησης του τσεκ για το 2018 προγραμματίζεται να γίνει γύρω στις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης των Φορέων Α’ (ΠΕΦΑ), με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ τέθηκε και το θέμα των δασικών χαρτών, για το οποίο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας.

Δεδομένου, ότι συνήθως τέτοιου είδους πληρωμές γίνονται ημέρα Παρασκευή, πιο πιθανό φαντάζει, η πίστωση των λογαριασμών να γίνει την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου. Σε σχέση με τις υπόλοιπες πληρωμές, τώρα, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προγραμματίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να «τρέξει» η πληρωμή των αγρο-περιβαλλοντικών προγραμμάτων (βιολογικά, νιτρικά, αυτόχθονες κ.λπ.). Πιο πιθανή ημερομηνία καταβολής, εδώ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαντάζει η 30ή Νοεμβρίου, ώστε να προλάβουν οι ΔΑΟΚ, να περαιώσουν τη σχετική αποστολή των αρχείων. Σχετικά με τους δασικούς χάρτες έγινε γνωστό πως η Περιφέρεια έστειλε προ ημερών το ψηφιοποιημένο αρχείο με τους αναδασμούς, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί που υπέβαλαν αίτηση στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης Λάρισας, οι οποίοι δεν πήραν βεβαίωση, για να την προσκομίσουν έπειτα στη Διεύθυνση Δασών και δεν έλαβαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

*Επίσης μαζί με την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης θα καταβληθεί και ένα σημαντικό μέρος από το φετινό εθνικό απόθεμα (περίπου 10 εκατ. ευρώ). Το Εθνικό Απόθεμα συγκεντρώνεται από τις παρακρατήσεις δικαιωμάτων επί των μεταβιβάσεων, από διάφορες ποινές, από τη γραμμική μείωση της βασικής ενίσχυσης όλων των παραγωγών, από μη ενεργοποιημένα δικαιώματα (σε 2 συναπτά έτη) και από δικαιώματα κάτω των 250 ευρώ που χάνουν οι παραγωγοί.

 

Agrothessaly

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στους κύκλους του Δήμου Λαρισαίων και της Helexpo για την προετοιμασία της φετινής Agrothessaly, η οποία ως γνωστόν θα ανοίξει τις πύλες της στις 28 Φεβρουαρίου μέχρι και 3 Μαρτίου 2019 στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης Λάρισας. Όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή των εκθετών θα είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, ενώ γίνεται προσπάθεια από το Επιμελητήριο Λάρισας η συμμετοχή των μελών του να καλυφθεί (σε ένα μέρος) από το ίδιο. Η αναβάθμιση της Agrothessaly είναι γεγονός κι όπως φαίνεται πολύ γρήγορα θα ενταχθεί στο διεθνές καλεντάρι των Αγροτικών Εκθέσεων και στο Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκθέσεων. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη Agrothessaly προσέλκυσε 40.153 επισκέπτες και παράλληλα, φιλοξένησε 167 εκθέτες που εκπροσώπησαν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες, ενώ και το 2019 ετοιμάζεται να υποδεχθεί ομαδικές επισκέψεις από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Τουρκία, αλλά και επισκέπτες από Κύπρο και Ιταλία.

 

ΕΦΚ στο κρασί

Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη και τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα» Γιάννης Κίτσιος συζητήθηκε η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, οι ζημιές που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα της Νέας Αγχιάλου (κυμαίνονται στο 70-80% της συνολικής παραγωγής) και η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών. Όπως ανέφερε ο κ. Κίτσιος “ο υπουργός τόνισε πως ο ΕΦΚ είναι στο πρόγραμμα να καταργηθεί και θα ανακοινωθεί σύντομα δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, ενώ για τους ελαιοπαραγωγούς είπε πως το θέμα της αποζημίωσης θα εξεταστεί μέσω των ΠΣΕΑ καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί ζημιές από δάκο ή από μύκητες”.

*Στο μεταξύ το τέλος του ΕΦΚ σήμανε ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή καθώς προβλέπει για το 2019 σχετικά έσοδα μόλις της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ έναντι 28 εκατ. ευρώ που είχε εγγράψει το 2018. Το υπόλοιπο του Ειδικού Φόρου θα αφορά όπως όλα δείχνουν τα γλυκά κρασιά για τα οποία υπάρχει διαφορετικό φορολογικό καθεστώς και δεν έχει σχέση με τον φόρο που είχε επιβληθεί από το 2016.

 

Ψηφιακές δηλώσεις

συγκομιδής οινοστάφυλων

Εγκύκλιο εξέδωσε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, βάσει της οποίας οι ψηφιακές Δηλώσεις Συγκομιδής θα υποβάλλονται με καταληκτική ημερομηνία που λήγει ένα μήνα νωρίτερα από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία (15 Δεκεμβρίου αντί 15 Ιανουαρίου 2019). Η μετάθεση της ημερομηνίας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί, ώστε τα οινοποιεία να έχουν «διαθέσιμες» τις Δηλώσεις Συγκομιδής για να υποβάλλουν ψηφιακά τις Δηλώσεις Παραγωγής, κατά την υποβολή των οποίων οι τελευταίες «αντλούν» τα στοιχεία των Δηλώσεων Συγκομιδής, όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει η ΚΕΟΣΟΕ.

 

Βαμβάκι

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του βαμβακιού ακόμα και στις ακριτικές περιοχές, ενώ τα εγχώρια εκκοκκιστήρια έχουν παραλάβει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το cotton-net.gr, περισσότερους από 785.000 τόνους σύσπορου βαμβακιού. Oι προκαταβολές που δόθηκαν ξεκίνησαν από τα 40 και έφθασαν τα 50 λεπτά/κιλό, ενώ όλοι περιμένουν την εκκαθάριση, η οποία φαίνεται να αργεί. Σύμφωνα με τους εκκοκκιστές «από τους περίπου 300.000 τόνους της φετινής παραγωγής εκκοκκισμένου βάμβακος, μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί 130.000 τόνοι, φορτώσεις όμως έχουν γίνει μόνο για 45.000 τόνους. Από αυτούς, περί το 10% έχει πωληθεί στην Τουρκία, ενώ το υπόλοιπο 90% είτε κατευθύνεται στην Κίνα είτε έχει αγοραστεί από μεγάλους εμπόρους χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πού τελικά θα διατεθεί».

 

Βροχές από την Κυριακή

Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στον Νομό Λάρισας αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές συννεφιές, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 ως 14 βαθμούς Κελσίου. Από την Κυριακή οι συννεφιές θα αυξηθούν και θα προκύψουν βροχές, η θερμοκρασία αμετάβλητη (11 έως 13 βαθμούς Κελσίου). Την Τρίτη αναμένονται παροδικές συννεφιές και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές, οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία σε άνοδο (13 έως 16 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass